NYHETER

Malekurs i Les Arcs

René Bjerke, filmskaper m.m. som holdt foredrag om den franske maleren Jean Arène for oss i januar i år, arrangerer nå malekurs i Provence.  Kurset foregår i Les Arcs og varer i 5 dager. Sosialt liv og god mat hører med. Den som vil være med på kurset uten å overnatte får kurset til redusert pris. Du kan lese mer HER.

Synkende popularitet

 

Mindre enn tre måneder etter at han ble valgt, opplever president Emmanuel Macron at hans popularitet synker betraktelig. Fire forskjellige meningsmålinger den siste tiden har vist at Macron er blitt betydelig mindre populær i løpet av juli. Han er for første gang faktisk mindre populær enn statsminister Edouard Philippe.

Han har hatt en budsjettkrangel med det militære, en general gikk av i protest mot det han betraktet som autoritære tendenser hos presidenten. Det sies også at Macron har vært for lite synlig i media, blant annet holdt han ingen fjernsynsoverført tale 14. juli, slik det er vanlig. Han har også kommet med reformer på arbeidsmarkedet som ikke alle er like fornøyd med.

Når Macron kommer tilbake fra ferien sin i august, venter en tøff september, hvor fagforeninger og venstreradikale maner til demonstrasjoner i gatene mot hans foreslåtte arbeidsmarkedsreformer. (Kilde og foto: ABC News) (BRAa)

 

 

 

 

 

Foto fra ABC News som har en oversikt over presidentens reduserte popularitet, les mer HER.

Pass på lommeboken din!

Alle vet man skal se opp for lommetyver. Men i det siste har det vært nødvendig å være ekstra oppmerksom når man skal ta tog eller trikk i Nice, leser vi i Nice Matin. En bande med unge jenter fra Øst-Europa har i det siste operert på trikken og på togstasjoner. Jenter på 10 til 15 år blander seg med de som strømmer ut fra, eller ned til, togene. De er ute etter alle som går med mye kontanter på seg. De små jentene blander seg i mengden, smyger seg bak deg og napper lommeboken eller kanskje også vesken din. Vakt og politi er nesten maktesløse. Selv etter å ha blitt tatt, dukker jentene stadig opp på nytt… (BRAa 30.7.2017)

 

 

 

Pass godt på lommeboken din på buss og tog!

(Foto fra Nice-Matin)

Hva skjer høsten 2017? - NCA Høstprogram

Høstprogrammet til NCA starter med at Ingrid Bjørnov kommer. Invitasjon ble sendt ut tidlig, og arrangementet har nå venteliste.

Det blir noe endring i møtested i november og desember. Hotel Mercure Sophia Antipolis, vårt nå vanlige hotell, pusses opp i denne perioden. Vi er derfor tilbake på vårt "gamle" hotel (tidligere Sophia Country Club) som nå heter Beachcomber French Riviera

  

Søndag 17. september:

INGRID BJØRNOV kommer!

Ingrid Bjørnov var her i 2014 – nå kommer hun igjen. Hun tar et par dagers opphold i sitt nye soloshow, for å komme tilbake til oss! Hennes nye show heter Steinway to Heaven, og det er store muligheter for at noe fra det nye showet også blir med henne nedover i kofferten.

Dere kan oppleve henne søndag 17. september på Hotel Mercure Sophia Antipolis. Det blir først lunsj, så Ingrid-show etterpå.  Merk dere dagen!

Sted: Hotel Mercure, Sophia Antipolis - Tid: 11.30 

 

Søndag 24. september

Nytt: FAMILIELUNSJ I Restaurant Le Lagon, MANDELIEU

Dette er en ny type aktivitet. Vi ønsker å samle alle grupper av medlemmer, både barn og foreldre, yrkesaktive så vel som pensjonister til en søndags familielunsj. Tanken er at alle skal hygge seg sammen og få god mat. Barna skal få anledning til å bade og leke så snart de har fått i seg maten, mens de voksne skal kunne hygge seg videre mens barna leker.Dette gjør vi i samarbeid med Le Lagon i Mandelieu som åpnet i mai i år. Ta en titt på websidene til Le Lagon ved å klikke her. TId: kl. 12.00. Du kan melde deg på HER.

 

Tirsdag 26. september:

Tur til glassverket  i BIOT med lunsj

Glassverket i Biot startet i 1956 sin produksjon av de berømte glassproduktene med luftbobler. Stedet har også et spennende kunstgalleri. Direktøren selv, Serge Lechaczynski, tar i mot oss.

Han vil fortelle og vise oss rundt. Lunsj på stedets restaurant.
Sted: Glassverket Verrerie de Biot

Tirsdag 10. oktober:

Nytt: QuizNorAzur – spørrelek for lag

QuizNorAzur i petanquekafeen i Valbonne,  Et nytt initiativ  i NCA og med Herman Foss som quizmaster- en variert, uhøytidelig spørrelek for lag, og den passer for alle.  
Mat og drikke til rimelige priser.   

Sted: Petanquekafeen i Valbonne - kl. 18.00

 

Tirsdag 17. oktober:

Høstturnering i petanque

Høstturnering med trukket partner er en uhøytidelig og spennende petanqueturnering. Hvem som helst kan vinne, og selv de dyktigste kan tape.Turneringen finner sted på banen i Valbonne og alle er velkomne til å delta.

Sted: Petanquebanen i Valbonne - kl. 10.00

 

Tirsdag 24. oktober:

Vintur til Cotignac

Det blir vintur til landsbyen Cotignac. En typisk provencalsk landsby med et fargerikt marked hver tirsdag. Vi besøker en vingård, tar en tur på markedet og spiser lunsj i en bedre lokal restaurant.  Dette blir en dagstur med buss.  Bussen tar 1.5 timer fra Carrefour Antibes.

Sted: Fremmøte ved Carrefour Antibes  -  kl. 08.30

 

Fredag 3. november:

Musikalsk kabaret -  ”Tid har kjærligheten ikke”

En sorgmunter og lystig musikalsk kabaret av og med to venner og kollegaer: Guttorm Guttormsen, komponist og musiker og Aril Martinsen, skuespiller og forfatter.  

Guttorm har tonesatt  tekster forfattet av; Inger Hagerup, Oscar Braaten,  Alf Prøysen Rudolf Nilsen, Tove Jansson, Dylan Thomas, William Shakespeare, Bertolt Brecht, Françoise Villon, m.fl., som Aril har satt sammen til et livsløp.

Sted: Hotel Beachcomber French Riviera, Sophia Antipolis - kl. 11.30

 

Ingrid Bjørnov kommer 17. september til Hotel Mercure Sophia Antipolis

 
Ny type tiltak: Familielunsj for alle, Hotel Lagon 24.september

 

 

 

Fredag 24. november:
Gudmund Hernes tilbake! ”Derfor elsker og hater jeg Frankrike”

Gudmund Hernes skulle vært hos oss på et lunsjmøte februar. Dessverre ble han forhindret fra å komme, men nå kommer han tilbake!  I åtte år bodde Gudmund Hernes i Paris, mens han jobbet for Unesco, og Frankrike er landet han elsker samtidig som han ser landets mangler. Med humoristisk skråblikk på landet vi alle deler, holder han et kåseri Derfor elsker og hater jeg Frankrike. Kanskje mer aktuell enn noen gang – med ny president i landet.

Sted: Hotel Beachcomber French Riviera, Sophia Antipolis

Tid: kl. 11.30

 

Fredag 1. desember:
Julemiddag

Det blir julemiddag også i år. Rammen er ikke bestemt, men merk deg datoen.

Sted: Hotel Beachcomber French Riviera, Sophia Antipolis

Tid: kl. 19.00 

 

Søndag 3. desember :
Juletrefest etter julegudstjenesten

Som vanlig blir det adventsgudstjeneste ved den norske sjømannspresten Ola Johannes Nordal. Etter gudstjenesten blir det juletrefest..Alle er velkomne. Juletrefesten arrangeres av Barneklubben. Nærmere opplysninger følger.

Tid: kl. 16.00

Juletrefesten starter ca kl. 17.00 rett etter Gudstjenesten

 

Aril Martinsen og Guttorm Guttormsen, skuespiller og forfatter besøker oss med en liten kabaret fredag 3. november. Stedet blir Hotel Beachcomber French Riviera, tidligere Sophia Country Club.


 

 

Stortingsvalg 2017 - du kan stemme på konsulatet


Det er Stortingsvalg i Norge til høsten og det blir som vanlig  anledning til å stemme ved konsulatet. 

Det må avtales tid med konsul Inger Serradj.
Konsulatet holder stengt i august så valg på kKonsulatet kan finnes sted (om formiddagen) 

i juli og de første dager i september. 

Konsulatet har telefon 04 92 15 57 57. Epostadresse: inger.serradj@wanadoo.fr

 

 

President Macrons popularitet falt i juli

Macrons popularitet falt i juli. I ifølge en meningsmåling utført av av meningsmålingsinstituttet IFOP på vegne av avisa Journal du  har Macrons popularitet gått ned med ti prosentpoeng i juli, fra 64 prosent i juni til 54 prosent i juli. Statsminister Edouard Philippe har også blitt mindre populær – i samme periode er 56 prosent av velgerne fornøyd med ham, en nedgang fra 64 prosent i juni. 

Macron har de siste månedene blant annet blitt kritisert for planlagte budsjettkutt. Frankrikes forsvarssjef Pierre de Villiers trakk seg tidligere i juli seg etter å ha kritisert de planlagte kuttene. (BRAa 24.7.17)

 

 

 

Både president Emmanuel Macron og statsminister Edouard Philippe opplevde nedgang i popularitet i juli, sammenlignet med juni.

Miljømerke for biler i Frankrike

 

I fjor sommer innførte Frankrike obligatorisk miljømerking av biler, og fra april 2017 må også utlendinger som drar på bilferie til Frankrike kjøpe et såkalt CritAir-merke.

Miljømerket  finnes i seks farger og kategorier. Hvilket merke du får er avhengig av bilens motor, utslipp og registreringsår.

Man har innført egne miljøsoner, kalt ZCR (Zones á circulation restreinte). Ved inngangen til ZCR-sonene vil det være skilting med opplysninger om eventuelle restriksjoner. Hvis man ikke har Crit'Air-merke på bilen i ZCR-sonene kan man få bot.

I dag er det tre byer som har tatt i bruk miljømerket. Det er Paris, Grenoble og Lyon. Strasbourg er i prosess med å innføre miljøkravene knyttet til merket, og ytterligere 21 byer skal innføre miljømerket senest i 2021. Blant disse er Cannes.

Man bør bestille et Crit’Air merke så snart som mulig hvis man skal ut å kjøre gjennom Frankrike.

 

 

Du kan bestille miljømerket på denne siden:

http://sca.france.fr/no/information/bilferie-i-frankrike-husk-det-nye-miljomerket

Les mer om dette på følgende sider:

 www.bilnorge.no:81/artikkel.php?aid=48128

 http://bobilverden.no/sommersesongen-ma-miljomerke/

(BRAa 7.7.2017)

 

De franske miljømerkene vil komme i seks kategorier

Kunstreise til Venezia med Susanne Rajka

Rivieraklubben har kjøpt 15 plasser på Phoceens bussreise til Venezia 19. - 22. september.  NCAs medlemmer inviteres til å bli med.

I tillegg til det programmet som tilbys de franske deltakerne, vil denne minigruppen ha Susanne Rajka med som kunstguide. Susanne Rajka er kunstprofessor, har arbeidet ved Universitetet i Oslo og på Henie Onstad Kunstsenter. Hun tar oss med til kunstbiennalen Viva Arte Via. Denne biennalen for billedkunst har i dag flere og flere besøkende. 

I tillegg til Biennealen vil man også se kunstverk fra renessansen, som bilder av Giovanni Bellini og Tizian og skulpturer fra renessansen. 

Les mer om Biennalen HER.  

Klikk HER for detaljert program.

Du kan melde deg på ved å sende en mail til kerstin@rivieraklubben.com i løpet av sommeren, helst før 21. juli da kontoret deres stenger - men Kerstin leser også mail etter den tid.

Musikeren Macron


Frankrikes nye president spiller på mange strenger – bokstavelig talt. Han har også en kulturell fortid, både innen filosofi og musikk. Som sin forgjenger (sitt ideal?) Napoleon vet han at nasjonens styrke henger sammen med kulturell bevissthet. 
De som fulgte overføringen av hans inntreden i presidentpalasset 14. mai fikk også en orkesterkonsert med et innholdsrikt repertoar mens presidenten tok hilsningsrunden.
I sin barndomsby Amiens gikk Emmanuel (født 1977) ikke bare på skole og ble forelsket i læreren, sin fremtidige presidentfrue (født 1953). Han gikk også på musikkonservatoriet og fikk en gang en 3.premie i en pianistkonkurranse. 
Under filosofistudiet skrev han oppgaver om Machiavelli og om Hegel.

Back to Bach?
I intervjuer har han rost operaen Barberen i Sevilla og den" uimotståelige Rossini".  Han forteller om Bach "opphøyde åndelighet" ("l’élévation spirituelle"), og han er glad i Schumann og Liszt.
Presidentens frue forteller at da hun var Emmanuels lærer, var det "som å arbeide med Mozart".
Kulturell bevissthet garanterer ikke at Macron lykkes med arbeidsløshet og andre økonomiske problemer. Men en president med sans for "Bachs åndelighet" har et godt utgangspunkt.  

(Torkil Baden)  Kildle: www.francemusique.fr)

 

 

 

 

 

 Presidenten spiller på mange strenger. (Foto: F. Florin)

 

 

 

Presidenten som pianist (fransk karikatur)

Hvordan finne nettsiden til NCA på en enkel måte?

 

Vi har mange medlemmer som ikke så ofte er inne på våre nettsider: www.club-norvege.eu

Nå har et av våre medlemmer minnet oss om en måte å finne nettsiden på en grei måte, hvis man har Ipad eller Iphone. Man kan lage seg en egen "app" - som man kan trykke på og vips! kommer siden vår opp.

Man gjør som følger:

På Iphone eller Ipad bruker man Safari og legger inn www.club-norvege.eu.

Da kommer siden vår opp. På Ipad ser du øverst til høyre et symbol som brukes for vidersending, trykking osv. Det er "et ark med pil". Trykk på det og du får flere valgmuligheter, blant annet "Legg til på hjemskjerm".

Trykk "legg til" og dermed kommer symbolet for siden vår opp på skjermen din.

På Iphone er symbolet for "Legg til på hjemskjerm" i en linje nederst.

Neste gang du skal inn på siden vår, kan du bare trykke på symbolet (se bilde).

 

   

 

Her ser du nettsiden vår lastet inn med Safari på Ipad.

Øverst til høyre har vi markert symbolet du skal bruke for å finne "Legg til på hjemskjerm".

Når du har trykket "Legg til", vil symbolet for siden vår dukke opp på skjermen din som vist.

Da kan du neste gang bare trykke på det, og vips er du inne!

Det nye styret i NCA

 

Her sier dere det nye styret i NCA, som hadde konstituerende styremøte 24. april:

Fra venstre: Tina Wisur, varamedlem; Per Langballe, kasserer; Jan Guettler, nestleder; Marion Gamain, styremedlem; Torkil Baden, leder; Elin Madsen, sekretær og Dag Vidar Bautz, varamedlem og dataansvarlig.

 

Hvor streiker man i dag?

I Frankrike streikes det så ofte og så mange steder at det finnes et eget nettsted som forteller deg hvor det er streik. C'est la gréve heter nettstedet og du finner det her: http://www.cestlagreve.fr

Her kan du ta en titt hvis du lurer på om det er streik i ditt område.

Viktig melding til norske utflyttede pensjonister

Tiden er kommet for å søke om skattekort fra Norge i f.m. utbetaling av norske pensjoner, være seg offentlige eller private, for inntektsåret 2014. Det som er nytt av året, er etatens nye datasystem som skal forenkle skattebetalernes kommunikasjonsform med etaten. Etter å ha prøvd det nye systemet, er undertegnedes oppfatning at enklere enn det gamle systemet, er det ikke! Skjemaet det dreier seg om, heter; Egenerklæring skattemessig bosted – 2014. LES VIDERE HER.

(JB 18.11.2013)

 

Kjøring med utenlandsregistrert bil i Norge

Ny hjemmeside fra Tollen

Vi vet at flere av medlemmene lurer på hvordan man skal forholde seg hvis man ønsker å ta med seg sin franskregistrerte bil til Norge noen uker. Hvor finner man riktig skjema og hva er egentlig reglene?

Tollen har nå laget en ny hjemmeside for det som er "privatlånt utenlandsregistrert kjøretøy", SE HER: http://www.skatteetaten.no/no/Person/bil-og-andre-kjoretoy/utenlandsregistrert-bil-i-norge/

Dette betyr altså at man kan man bruke utenlandsk registrert bil i Norge i inntil 25 dager i løpet av en 12 måneders periode, selv når man bor fast i Norge. Man kan ikke selv være eier av bilen, man må ha lånt den privat. Man kan ha lånt bilen av foreldre, ektefelle eller venner.

 

Ifølge eieren lånes ikke denne bilen bort og kan følgelig heller  ikke brukes i Norge som "privatlånt utenlandsregistrert kjøretøyl".

Hvem var Juan?

Hvem var Juan?

Det er naturlig å tro at Golfe- Juan og Juan-les-Pins har med Jean å gjøre, altså Johannes. Men spekulasjoner om at vi som innbyggere er etterfølgere til døperen Johannes, St. Hans, er nok ikke riktige.

Juan-les-Pins- navnet ble skapt så sent som i 1882.  I begynnelsen brukte man også skrivemåten Jouan les Pins. Dette er altså et ganske nytt navn, og det står i avhengighetsforhold til den mye eldre byen Golfe-Juan lenger vest. Byen Golfe-Juan i Vallauris kommune har sitt navn etter bukten, og navnet har med havdypet å gjøre.

Historikeren Henri Isaia er selv fra Golfe-Juan og har på Internettsiden Fenêtres sur le monde en artikkel om dette (2012). Det eldste kartet han har funnet er fra 1634, og her kalles bukten Le Gourian. I de følgende to hundre år finner han Gourjan og Gourjean, og dette er blitt til Golf Jean og Golfe Jouan.

Napoleons proklamasjon ved landgangen 1. mars 1815 kaller stedet Golfe-Juan, altså den moderne skrivemåten. Snart er det 200 årsjubileum for hans legendariske landgang, begynnelsen på hans siste 100 dager. Da kan det være greit å vite hva stranden heter….

 

Liégeard

Hva betyr gourjan? Forfatteren  Stéphen Liégeard var den som i 1887 preget uttrykket Côte d’Azur i en bok med denne tittelen. I samme bok skriver han at juan henger sammen med gourjan. Det er et provencalsk ord for store vannbevegelser på havdypet eller dypvanns strømninger.

 

 

Betegnelsen gourjan forteller at det er dypt utenfor Lerin-øyene.  Det er fire hundre meters dybde, og tauet strakk ikke til da man målte havdybden for fem hundre eller tusen år siden.Navnet går tilbake til slik fiskerne snakket om de dype strømmene. Forholdene rundt øyene var avgjørende for livsgrunnlaget deres.

Havet har gitt bukten og senere byen sitt navn. Bebyggelsen er relativt ny, og i 1891 bodde det bare 340 mennesker langs stranden. 

Golfe-Juan er en del av kommunen Vallauris, og dette navnet går tilbake til Vallis Aurea, Den gyldne dal, i den romerske provins, Provincia Romana. Den gyldne dalen var produktiv med sin leire og keramikk, og den var fruktbar. Vallis Aurea var beskyttet mot sterke vinder fra havet, det dype havet med sine strømmer og som senere slekter feilaktig satte i forbindelse med Johannes.

At vi ikke stammer fra Døperen er kanskje like bra. Som kjent bidro en vakker kvinne, Salome, til at han mistet hodet… (Torkil Baden)

 

 

Kart over Gourjan fra 1695

 Når så navnet Côte dAzur dagens lys - og hvorfor?

 

Alle kjenner navnet Côte dAzur og vet hvor denne ufattelig vakre kyststrekningen ligger. Det er imidlertid langt færre som kjenner opprinnelsen til navnet og hva som fikk ”døperen” til å ”oppfinne” akkurat det! Fødselen skjedde i det herrens år 1887 i byen Hyères og mannen bak det treffende navnet, var Stephen Liégeard. Det er lett å forstå hva han sa til seg selv der han stod på stranda en strålende solskinnsdag for 125 år siden; ”Denne lange stranda badende i solens stråler fortjener å bli døpt den asurblå kysten med sine helbredende egenskaper i kamp mot sykdom og fortvilelse”.  JB (27.5.)

 

 Den azurblå kysten. Her sett fra Nice. Navnet fikk kyststripen imidlertid i Hyères

Møteplan  

Golf 

Golfen har avsluttet for sesongen og starter igjen medio september.

  

Petanque hver onsdag 

Ingen påmelding - les mer

  

Medlemsarrangementer (*les)

17. sept.: Ingrid Bjørnov
24. sept.: Familielunsj

26. sept.: Tur til glassverket Biot

10. okt.: QuizNorAzur

17. okt.: Høsturn.petanque

24. okt.: Vintur Cotignac

3. nov.:  Musikalsk kabaret

19.nov.: Barbereren i Sevilla

24. nov.: Gudmund Hernes

1. des.: Julemiddag

3. des.: Juletrefest

 


NCA kjøp og  salg
Vevstol stoler -  Toyota RAV4 vinterdekk