Frankrike kan bli "rødt" fredag

Nordmenn er på reise i Frankrike har mottatt en SMS fra helsenorge.no med følgende beskjed: Det er økende smitte i landet du er i. Dette vil kunne medføre 10 dagers reisekarantene for deg og ditt reisefølge f.o.m. kl. 00.00 natt til lørdag, denne uken.

Norsk Folkelseinstitutt skrev i går ettermidag på sine sider at de hadde vurdert Frankrike på nytt og at landet kan bli rødt fra og med natt til lørdag. Sikkert får vi vite det fredag når regjeringen holder sin pressekonferanse om smitteråd. Folkehelseinstituttet skriver:

Det har den siste tiden vært rapportert en betydelig økende insidens i Frankrike og per 3. august var denne 21,7 antall positive tilfeller per 100 000 innbyggere for de siste to ukene. Andelen positive har vært relativt stabil, men vist en svak stigning fra uke 29 til 30. 

– FHI vurderer derfor situasjonen i Frankrike per i dag til å kunne gå mot rødt i våre anbefalinger som vi leverer til regjeringen i slutten av uka, sier avdelingsdirektør Line Vold.

Dette er veldig dårlig nytt både for dem som reiste da landet ble grønt 15. juli, for bare vel tre uker siden. Dårlig nytt også for dem som ønsker å reise nedover nå for å se til hus, leiligheter og biler som kanskje har stått tomme/uvirksomme i et halvt år nå.

Vi vet ikke sikkert før regjeringen har talt.  Man kan bare håpe at de vil la tvilen komme tiltalte til gode, og vente og se hvordan utviklingen i Frankrike går videre.

Bekymring i Frankrike

Men også i franske medier leser vi at bekymringen blant helsemyndighetene øker. Ifølge tallene som ble offentliggjort 4. august ble det meldt om 1 039 nye smittetilfelle i løpet av 24 timer.

«En urovekkende gjenoppblussing» skrev i går Le Conseil scientifique (Vitenskapsrådet) som skal være rådgiver for regjeringen under pandemien. ­ - Viruset sprer seg raskere på grunn at folk unnlater å følge reglene om avstand og andre forholdsregler. Balansen er sårbar og vi kan når som helst komme over i en mindre kontrollert situasjon, som de f.eks har gjort i Spania, mener dette rådet.

De konkluderer med at på kort sikt er epidemien i stor grad avhengig av hvordan befolkningen oppfører seg. De unge danser i tette grupper, uten maske. Man er ikke like redd for epidemien som før, og det er bekymringsfullt, mener rådet.

De mener også at en ny bølge av viruset er «høyst sannsynlig» til høsten eller til vinteren.

Innføringen av påbud om bruk av maske utendørs er innført flere og flere steder i Frankrike. (BRAa 05.08.20)

SISTE: Smittetallet for Frankrike er pr. i dag kl. 13.30 er gått opp fra 21.7 til 22.4. Norge er gått opp til 5.4.

Frankrike over grensen

Dette kan vi lese i Aftenposten i dag:

Frankrike har nå  21,7 koronasmittetilfeller pr. 100.000 innbyggere de siste 14 dagene, ifølge NRK. Dermed er landet over grensen for innreisekarantene til Norge.

Med 3376 nye koronasmittede i løpet av de tre siste dagene har landet hatt 14.541 nye smittetilfeller over de siste to ukene, ifølge NRKs utregning.

For å bli et såkalt «grønt» land, som er fritatt for innreisekarantene til Norge, må landet ha under 20 smittetilfeller pr. 100.000 innbyggere de siste 14 dagene. Fredag hadde Frankrike 19,8 tilfeller.

Mandag uttalte Folkehelseinstituttet at Sveits og Tsjekkia trolig blir «røde» land i løpet av uken. Også Polen risikerer en slik status.

Vi følger saken og kommer tilbake med ny informasjon etter hvert. (BRAa 04.08.20)

Om NCA i reiselivsmagasin

Den norske journalisten Gudmund Lindbæk har etter mange år i Se  og Hør startet et reiselivsmagasin på nett. Navnet «King Goya» er en hyllest til den spanske maler Goya, men artiklene favner reisemål fra hele verden, gratis tilgjengelig. Nå er også NCA blitt avlagt en visitt og med en lenke til klubbens hjemmeside:

https://kinggoya.no/franske-riviera-og-gammel-kjaerlighet-ruster-ikke/

Maske påbudt i visse deler av Nice fra mandag 

Ordfører Christian Estrosi i Nice har bestemt at fra og med i dag, mandag 3. august, må man bruke munnbind/maske i visse spesielt trafikkerte deler av byen Nice. Dette på grunn av at koronasmitten sprer seg og antall korona-pasienter på sykehusene i Alpes-Maritimes øker.

Beslutningen ble annonsert søndag kveld, og fra og med mandag, mellom kl. 10.00 og 01.00 må man ha maske/munnbind, hvis man vil unngå å risikere en bot på 35 euros. Bare barn under 11 år er ikke omfattet av bestemmelsen som foreløpig varer til og med 7 august.

Området vises på kartet vi gjengir:

Boulevard Gambetta, Gare Thiers og Avenue Thiers. Hele Avenue Jean Médecin, Place Masséna, avenue Félix Faure, Promenade du Paillon (Coulée Verte), Avenue Saint-Jean-Baptiste, Rue du Docteur Ciaudo, Place Garibaldi, Rue Cassini, Place Ile de Beauté, Port, Quai Rauba Capeu, Quai des Etats-Unis og Promenade des Anglais, fra rue Max Gallo til krysset Promenade des Anglais og Boulevard Gambetta, og i tillegg delen av gaten syd for Promenade des Anglais, mellom Gambetta og Boulevard Magnan. (BRAa 03.08.20 - Kilde Nice Matin)

Pass opp! En fisk som biter!

En fisk som biter er kommet inn på strendene på Côte d’Azur. Flere blir bitt hver dag. Nå jobber man for å finne ut mer om denne mystiske fisken.

På tre dager er rundt 15 bitt registrert  i Antibes, Juan-les-Pins og Vallauris. De er ikke alvorlige. Men det er overraskende, både der og i Var.

Fisken er ikke formelt identifisert, i alle fall ikke i Alpes Maritimes. Den er ennå ikke fisket, men har mange ofre i sitt kjølvann, fra La Seyne-sur-Mer i Monaco, via Saint-Raphael og Antibes. Man er langt fra Haisommer eller piraja, men flere badende er altså blitt i benet av en ikke-identifisert fisk.

Hvordan kan man se at man er bitt: et lite rødt punkt, noen millimeter på huden, noen dråper blod av og til. Ikke farlig. Ikke utålelig. Men likevel, fisken (man  antar at det bare er én type) uroer svømmere og redningsmannskap på strendene. (BRAa 03.08.20 Kilde og bilde: Nice Matin)

Ikea åpner "idéstudio" i sentrum av Nice

Ikea kommer til Nice om ikke så lenge. Det nye varehuset skulle ha åpnet i slutten av november 2021, men åpningen er nå utsatt til begynnelsen av 2022. For et par dager siden la halvparten av de som arbeider på nybygget ned arbeidet. De ville streike på «ubestemt tid». Et par dager senere kom det kontrabeskjed: Arbeiderne som streiker gjenopptar arbeidet. Kravene deres ble hørt.

Mens man venter på at det store varehuset (24.000 kvm) utenfor sentrum, i Nice-Saint Isidore, skal bli ferdig, åpner Ikea om et par uker et «idéstudio» i sentrum av Nice, rett ved hovedgaten, Avenue Jean-Medicin. Her skal man kunne velge kjøkken og oppbevaringsløsninger og få det bestilt.  Det blir 300 kvadratmeter stort, og et antall konsulenter vil være tilgengelig for å hjelpe til med å finne gode løsninger. Man skal også kunne bestille elektronisk ethvert produkt fra katalogen og få det brakt hjem til seg.  

Det er viktig å understreke, leser vi i Nice Matin, at dette studioet ikke erstatter lageret i Saint Laurent-du-Var, som fortsatt er i drift. (BRAa 02.08.2020)

Korona: Øker i Alpes-Maritimes, og i Frankrike generelt

I løpet av de siste timene har ytterligere to personer avgått ved døden på grunn av Covid-19 på Côte d’Azur, samtidig som mer enn 30 personer er brakt til sykehus siden slutten av forrige uke. Det er nå 31 Covid-pasienter på sykehus, samme antall som helt i starten av epidemien. Det er første gang på mer enn en måned man har dødsfall på grunn av korona i fylket.

 Det er hittil 255 dødsfall i Alpes-Maritimes. 

 Øker i Frankrike

I Frankrike generelt er det nå en økning i antall smittede, og økningen er større enn økningen i antall testede. Smitten øker for tredje uke på rad. De siste 24 timene har smitten økt betydelig. Den største økningen ser man i gruppene 20-30 år.

For høyt smittetall?

Den norske regjeringen la i går frem nye reiseråd. Belgia ble erklært rødt, og reiser man dit, må man i 10 dagers karantene når man kommer hjem.

Noen land, blant dem Frankrike, ligger svakt an for neste omgang med reiseråd fra regjeringen.

Det smittetall som legges til grunn når man vurderer om et land skal vurderes som grønt eller rødt, er hvor mange nye tilfeller av Covid-19 man har per 100.000 innbyggere over en 14-dagers periode.

Belgia hadde 31,8 da de ble erklært rødt, Sverige har 31,5. Frankrike hadde 11,5 for 14 dager siden, men i går var tallet kommet opp i 19.0. Grensen Norge setter for å endre smitteråd er 20. Norge har selv bare 3,0.

Vi får håpe at franskmennene greier å få tallet ned den nærmeste tiden. Vi er mange som ønsker oss sørover til feriestedene våre.  (BRAa 01.08.20 – Kilde: Nice Matin, Santé Publique France, ecdc Europa).

PS kl. 14.30 1.august:

Smittetallet for Frankrike, iflg www.ecdc.europa.eu, er kommet opp i 19.8. For Norge er tallet økt fra 3.0 til 3.6.

Tilstandsrapport fra Côte d'Azur

Mange sitter nå hjemme i Norge og lurer på hvordan det ville være å dra en tur til Frankrike. Hus og leilighet trenger tilsyn etter omtrent et halvt år for seg selv. Liv og Torkil Baden reiste sørover i går. Vi har bedt om Livs reaksjoner på turen, og på det å komme ned.

Her er hennes tilstandsrapport:

Flyet:

Mange folk på flyplassen, men ikke mange med masker før man gikk inn på flyet.

Ubehagelig å ha dem på, men man venner seg til alt. Ikke servering om bord, og heller ikke salg av taxfree.

Helt greit å spise medbrakt mat og drikke uten masker.

Ingen kontroll da flyet landet på Terminal 2… Terminal 1 skal visstnok ikke åpne før neste år.

Transport:

Tok Uber fra flyplassen og sjåføren var veldig påpasselig at vi hadde maskene på.

Strand:

Mange folk på både betal- og privatstrand, og svært lite hensyn til avstand begge steder. 

Restaurant:

Gjestene gikk inn og ut med masker, men fjernet dem under måltidet. Kelnerne hadde de på hele tiden. 

Butikker:

Det sies at de som jobber i butikker har masker som puster bedre, og her må kundene bruke maske, og overholdes ikke det, får butikkansvarlig en bot på 700 euro - sies det. (Offisielt er boten for å ikke bruke munnbind på offentlige steder innendørs (som butikker) 135 euro. red.anm.)

I klesbutikken 8 th Avenue i Juan les Pins kom det inn 5 unge jenter uten masker som prøvde klær og gikk ut og inn av prøverommene uten at de ble tilsnakket av personalet. 

Gatene:

Nesten ingen brukte munnbind. 

Konklusjon:

På nåværende tidspunkt er det helt greit å være her nede bare man følger reglene. Ingen grunn til panikk, og håper landet forblir GRØNT… De språkene vi hører mest rundt oss er fransk og norsk!

Oppdatering  - smittesituasjonen

De siste 24 timene er det 15 nye dødsfall i Frankrike som følge av korona-epidemien.

Det meldes også om en økning i på 1,4 prosent i antall smittede. Økningen er størst hos de yngre.

Siden starten av epidemien har man til nå hatt 30.238 dødsfall i Frankrike, hvorav 19.723 på sykehus og 10.515 i sykehjem o.l. Antall syke som trenger intensivbehandling fortsetter å gå ned, med fem mindre i dag enn tirsdag.

Det minnes om at forholdsreglene som vasking av hender, holde én meters avstand osv. fortsatt må følges. Det anbefales også å bruke maske når man er sammen med andre, som ikke er familie.

Helseminister Olivier Véran går så langt som til å oppfordre franskmennene til å bruke maske/munnbind utendørs i visse situasjoner: - Hvis du er i en gate hvor det er mange personer ute og går, og du ikke kan være sikker på å holde nødvendig avstand, anbefaler jeg det, sa han i dag ifølge Nice Matin.

Viruset er fortsatt aktivt over hele landet. Det finnes 247 grupper med såkalt klasesmitte – eller klyngesmitte. «Klyngesmitte» innebærer at man i løpet av en periode på syv dager får minst tre bekreftede tilfelle av smitte som kommer fra samme gruppe eller som har deltatt på samme arrangement.  

Smittetallet – reproduksjonstallet («R») i Frankrike er 1,3 og har økt siden 1. juli. Det betyr at hver syk person i gjennomsnitt smitter 1,3 andre personer.

(BRAa 30.07.20  Kilde: Nice Matin)

"Tour de France" til Nice om en måned

Tour de France er utsatt i to måneder på grunn av koronaviruset, men skal nå finne sted fra 27. – 31. august, og i år skal det hele starte i Nice. Starten er avhengig av at koronasituasjonen holder seg stabil i Alpes Maritimes. Konkurransen preges av pandemien, med aktiv smittesporing, en rekke forholdsregler og etappen for amatører er avlyst.

Det blir ingen kontakt mellom løperne og publikum i år: Ingen selfies, ingen fotografier. Det blir ikke mulig for noen å komme  inn bak sperringene hvor syklistene oppholder seg. Publikum kan være tilstede ved starten, men bak sikkerhetsbarrierer.

Vanligvis er det tillatt med opp til 5.000 personer ved et arrangement i Frankrike, men ordføreren i Nice har redusert antall til 2.500 etter den omstridte konserten som kommunen arrangerte i The Avener 11. juli. Vedtaket er foreløpig gyldig frem til 15. august. Starten (le Grand Départ) finner sted 29. august, men foreløpig vet ingen, ikke fylket, ikke kommunen, hvor mange personer som kan være tilstede ved de tre første etappene av Tour’en. (BRAa - Nice Matin 29.07.20)

Petanque: Ingen organisert lunsj 19. og 26. august

Det meldes at petanque-restauranten, A la Maison, er stengt onsdag 19. og onsdag 26. august. Denne dagen blir det altså ingen organisert lunsj etter petanquen.

For tiden er Albert Krosby, som har organisert lunsjen den siste tiden, på ferie. Svein Hveding fra styret vil være tilstede de fleste onsdagene inntil videre. 

Fortsatt god sommer til alle!

Macron og regjeringen drøfter Covid-19

Svake signaler om en oppblomstring av Covid-19 epidemien får den franske regjeringen til å reagere. Macron har i dag innkalt flere av ministre til møte i Elysée  for å drøfte situasjonen og eventuelle nye forholdsregler.

Møtet skal ta for seg spørsmål som kontroll ved grensene, bruk av munnbind/maske og mer utstrakt brukt av testing og forholdsregler når barna i september skal tilbake på skolen.

Det franske Helserådet meldte torsdag kveld at spredningen av viruset øker, med mer enn 1000 nye smittetilfelle på 24 timer. I løpet av de siste syv dagene har antallet personer som har testet positivt økt med 27 prosent, mens antallet utførte tester bare har økt med tre prosent.

Økningen skjer særlig blant ungdom på 20-40 år. Dette er en gruppe som i liten grad utvikler alvorlig sykdom og som derfor kanskje føler seg beskyttet. Dette er en generasjon som over alt i Frankrike har en tendens til å delta i store forsamlinger og store fester på grunn av sommerferien, uten å bruke maske. Regjeringen frykter at disse unge voksne skal smitte de eldre, som er mer utsatt for å bli alvorlig syke. Man vurderer å sette det maksimale antallet som kan delta på store forsamlinger til 5.000 personer.

Ministrene skal også diskutere problemer ved grensene. Totalt i verden er det 250.000 nye tilfeller av Covid-19 hver dag. Viruset er over alt og i noen naboland, som i Spania dekker det hele regioner. I Belgia er det en sterk oppblomstring av smitte. Man vil diskutere om kontrollen ved grensene skal styrkes. Skal man teste systematisk alle passasjerer som kommer fra utsatte land? Skal man sette dem i karantene? Alt dette er mulige løsninger, sier helsedirektør Olivier Véran. (BRAa 24.07.20) (Kilder: FranceInfo, Le Figaro)

Under kontroll i Alpes-Maritimes

Det tømmes på intensivavdelingene og kurven for dødsfall går ned, skriver Nice Matin i dag, og kommer med tall om hvordan viruset oppfører seg på Côte d’Azur.

Etter at intensivavdelingene ved sykehusene på kysten har vært helt tomme i 10 dager, er det i dag én pasient der, smittet av Covid-19. Da krisen var på topp (8. april), var det 87 pasienter der samtidig.

Innleggelsen av pasienter uten intensivbehandling har fra juli stabilisert seg på omtrent samme nivå som 19. mars – to dager før portforbudet kom.

Tirsdag var det 39 covid-pasienter på sykehus totalt i hele fylket. Da krisen var på sitt verste (14 april, var det 282 pasienter der på samme tid. Imidlertid har man fått en plutselig oppblussing i smitte de siste 24 timene, med fem nye pasienter på sykehus.

253 personer er avgått ved døden i Alpes-Maritimes, blant dem omtrent halvparten (117) på sykehjem.

Korona-viruset forårsaket nesten 200 dødsfall i mars og april, men så flatet kurven ut med 56 i mai, 4 i juni og ingen hittil i juli.

Viruset ser ut til å være under kontroll i Alpes-Maritimes, men epidemien er ikke over og viruset fortsetter å sirkulere aktivt i region Paca.

Reproduksjonstallet (antall personer som smittes av én bærer av koronaviruset) gikk ned til 0,5 – 0,6 i slutten av juni. Den har senere steget hurtig. 14 juli var den på 1,55 – det vil si at 100 syke smittet 155 personer)

Grensen for rødt er av helsemyndighetene satt til R=1,5. Gjennomsnittet nasjonalt i Frankrike var 11. juli 1,18. Norge har reproduksjonstallet vært på 0,82 (etter 11. mai). (BRAa 22.07.20 – Kilde: Nice Matin – FHI)

Helseminister Véran: Urovekkende signaler

I midten av mars, tidlig i koronaepidemien, var det bare 10 land som anbefalte bruk av munnbind som en måte å bekjempe epidemien på. I dag er det 130 land som ber innbyggerne dekke til nese og munn for å unngå smitte. Et av de siste landene som har gått langt på dette området, er nå Frankrike. Her har det tidligere vært påbudt med munnbind en rekke steder, blant annet på tog, buss, flyplasser osv., men fra og med i dag er det påbudt for alle som ferdes innendørs på et offentlig sted. Det vil si i alle butikker, kjøpesentra, banker og markeder under tak.

Helseminister Olivier Véran uttalte på TV i dag, mandag 20.august, at «det er en dynamikk i sirkulasjonen av viruset som bekymrer oss». Han rettferdiggjorde beslutningen om økt bruk av munnbind med dette.

- Vi konstaterer at det er har vært en avslapning i folks holdninger, og derfor påbyr vi nå bruk av munnbind innendørs på offentlige steder. Det er urovekkende signaler om gjenoppblussing av epidemien visse steder i landet, sa han.

Smitteraten (reproduksjonstallet) er  nå 1,5 i Provence Alpes Côte d’Azur – (i Norge er det under 1,0) (Kilde: FranceInfo – BRAa 20.07.20)

Påbudt med maske/munnbind fra i morgen!

Fra og med i morgen, mandag, er det påbudt å bruke munnbind på «offentlige steder innendørs» i Frankrike.

14. juli annonserte president Macron at et slikt påbud kunne ventes innen 1. august. Torsdag sa den nye statsministeren, Jean Castex, at påbudet skal gjelde fra kommende uke.

I dag skriver Nice Matin at helseminister Olivier Véran har bekreftet på Twitter at maske/munnbind blir påbudt fra mandag på «les lieux public clos» - oversatt «offentlige steder innendørs».

Fortsatt venter man på en presisering av hvilke steder dette dreier seg om. Han nevnte butikker, steder som er åpne for publikum, markeder under tak, banker. Han lovet en fullstendig oversikt mandag eller tirsdag. Overtredelse medfører bot på 135 euro.

Foreløpig diskuteres hva som ligger i begrepet. Her et eksempel:

I Quebec, Canada, har man innført påbud om bruk av maske på offentlige steder innendørs fra neste uke. Her har man definert det slik: «Alle steder hvor man som publikum kan møte personer og risikere å måtte være nærere enn to meter». Det innebærer at man må ha maske når man går ut og inn av en restaurant eller når man reiser seg for å gå på toilettet. Når man sitter og er lenger enn to meter vekk fra andre, kan man ta av seg masken.

Praktisk?? Godt det ikke er slik i Frankrike. (BRAa 19.07.20 – Kilde Nice Matin)

Bruk av maske obligatorisk fra 1. august

I går feiret Frankrike sin nasjonaldag, og president Emmanuel Macron holdt tale på fjernsynet. I denne forbindelse annonserte han at bruk av masker skal gjøres obligatorisk på «offentlige, lukkede steder» fra 1. august. Dette for å forhindre en fryktet ny bølge av pandemien.

Konkret hvilke steder han sikter til er uklart. Man regner med at han mener steder som varemagasiner, butikker, kinoer, offentlige kontorer osv. Kort sagt, alle steder som er lett tilgjengelig for publikum. I dag er bruk av maske bare obligatorisk ved offentlig transportmidler (buss, trikk, tog, jernbanestasjoner, taxi).

I noen tid har leger og helsepersonell kommet med alarmerende signaler om en mulig ny bølge av epidemien, skriver BFMTV. Bruk av maske er et «minste onde» for å unngå ny unntakstilstand.

En annen årsak er at det i det siste er kommet nye signaler om hvordan smitten sprer seg.

Hittil har man ment at smitten overføres ved dråper fra nese eller munn når en smittet person hoster, nyser, synger eller snakker. Smitten kan også overføres via overflater, hvor den kan være aktiv noen timer. Disse dråpene er relativ tunge, de holder seg ikke i luften, og derfor har man ment at man kan unngå smitte ved å holde en avstand på én meter og vaske hendene ofte.

I den senere tiden er det offentliggjort en amerikansk undersøkelse som viser at fine partikler kan holde seg i luften i opp til tre timer. Man har også funnet at smitten kan overføres via klimaanlegg.

6. juli i år sendte 239 forskere fra 32 land et brev til WHO hvor de pekte på muligheten for at Covid-19 kunne spre seg også ved dråpesmitte – ved inhalering av mikroskopiske dråper på avstander opp mot flere meter.

Man vet ikke hvor lenge smitten kan holde seg i luften, men nye utbrudd har vist at store ansamlinger av folk innendørs, på messer, ved religiøse sammenkomster o.l. har ført til smitteutbrudd i form av klasesmitte, mens tilsvarende arrangementer utendørs ikke har hatt samme konsekvenser. (Kilde: La Croix). Dette skal rettferdiggjøre krav om at masker skal brukes der mange folk samles innendørs. (BRAa 15.07.20)

Gratulerer med dagen, Frankrike!

(Foto: Liv Baden)

Det er en annerledes 14. juli i år uten fyrverkeri og de store opptog. Fremdeles verker såret etter terroren i Nice for fire år siden da en bestialsk sjåfør kjørte amok. 

Et annet sår er oversvømmelsen for snart fem år siden da mange duknet. Fortsatt diskuteres nye reguleringsplaner for områder som ligger nær elver.

Notre Dame-katedralen bygges langsomt opp igjen etter den katastrofale brannen i april i fjor.

 I dag feires det med munnbind, men det feires. Intet knekker stoltheten over det ærerike og livsglade Frankrike. Vi utlendinger som har det privilegium å få oppleve det beste av fransk natur og kultur vet at «gloire» og «La Joie de Vivre» består. Vi gleder oss til å oppleve dette mer og mer i tiden som kommer. Hurra for Frankrike!

 

Torkil Baden

Styreleder i NCA

Endelig!

Nå blåser igjen den gode og varme vinden langs Middelhavet  og feier viruset langsomt bort. Erna Solberg har avlyst karantene for oss som ønsker å pendle mellom Norge og Frankrike.

Det har vært en krevende tid. I Frankrike har portforbud og tretti tusen dødsfall vært en smertefull opplevelse. I forretningslivet truer konkursene.

Vi kan puste fritt, men ikke helt fritt. Noen skumle mikroorganismer er fortsatt i angrepsposisjon slik at vi ikke bør overfalle hverandre med kyss på kinnet som vi pleier, men holde avstand. Å vaske hender er fortsatt en god ting, og ansiktsmaske er stadigt aktuelt .

Hva har vi gjort i disse fire månedene? Vi  har vært ensomme og savnet nærheten til barn, barnebarn og venner. Men vi har funnet nye måter å beskjeftige oss på. I Norge har vi kunnet gå turer og oppdage nye steder  i større grad enn de som måtte sitte inne i Frankrike. Vi har kunnet lese bøker, se på TV, sitte rolig og oppleve stillheten. Selv har jeg hatt tid til å rydde kontoret og skrive en ny bok.

I NCA har vi avlyst og utsatt åtte arrangementer. Internett ble redningen for årsmøtet og 17.mai. Men det er ikke helt det samme å rope hurra til en dataskjerm som til hverandre. Samtidig har det vært en positiv erfaring hvordan datateknikken kan gi oss nye former for kontakt. Heldigvis har vi ikke hatt datavirus. På denne NCA-siden har nettredaktør Berit Røhne Aass daglig gitt  aktuell informasjon.

I NCA gleder vi oss til å møtes som planlagt 19. september og ytterlige åtte ganger utover høsten. Aktiviteten er for lengst i gang på onsdager i Valbonne, og flere og flere samles til petanque og lunsj. Årets serie er i gang, og noen har spilt sammen i Norge. Etter hvert kommer også golfkøllene i sving på mandager.

Hva har vi lært i disse fire måneder da vi ikke fikk lov til å være sammen som vi pleier?

Perspektivet i tilværelsen er blitt kortere. Ifølge Matteus sa en vis mann en gang: «Morgendagen skal bekymre seg for seg selv». Nå gjelder det å ta vare på dagen i dag og oppleve den fullt og helt.

Vi forstår nå enda dypere  hvor viktig familie og venner er for å oppleve rikdommen i livet.

God helse, en frisk kropp  og fravær av sykdom er ingen selvfølge. Det er mye å glede seg over og være takknemlig for.  

God sommer og vel møtt så fort som mulig!

Torkil Baden, styreleder NCA

 

Ikke fyrverkeri i Alpes-Maritimes 14 juli

I motsetning til hva som tidligere har vært annonsert, blir det ikke fyrverkeri i Antibes eller Juan les Pins 13. og 14. juli, slik det pleier å være. Det er fylkesmannen som har nedlagt veto, og grunnen er at dette var det eneste stedet i Alpes-Maritimes hvor det skulle arrangeres et fyrverkeri, og man fryktet horder av besøkende fra hele fylket. Både av sanitære grunner og sikkerhetsgrunner er det derfor avlyst.

Fyrverkeri-festivalen i august vil visstnok kunne gå som planlagt.

 

Halvparten av det vanlige belegget

Det meldes nå  i juli om vesentlig redusert belegg på hoteller, restauranter, strender i forhold til hva som er vanlig i begynnelsen av juli.

De som kommer er først og fremst franskmenn og europeere på biltur, melder Nice Matin. Tendensen er at de bare kommer et par dager, de bor ikke på hotell, men hos venner eller de har ferieleilighet. Italienere fra Milano kommer i helgene.

Exit amerikanere, asiater, orientalere og bemidlede russere. 

Nå begynner belgiere, tyskere, østerrikere og italienere å komme. Dessuten sveitsere og folk fra Be-Ne-Lux. De kommer med bil, det samme gjør franskmennene som kommer fra alle deler av Frankrike. - For 8 dager siden hadde man 30 prosent belegg, sier de som eier private strender, - nå er vi kommet opp i 50 prosent.

Men ifølge avisen er det «middelklassen» som kommer i juli. De som skal ha billig ferie, funksjonærer, selgere, pensjonister... Man savner amerikanerne, engelskmennene, asiatene og skandinaverne, men håper det tar seg opp.

Fra august venter man bedre tall og flere turister i Frankrike. (BRAa 10.07.20)

Unngå ny bølge: Følg reglene

I dagens Le Figaro forberedte den franske helsedirektøren, Jérôme Salomon, franskmennene på at det kunne komme en "bølge nummer to" og presiserte at vi står overfor en epidemi som nok er blitt svekket, men ikke er forsvunnet.

Han maner til forsiktighet og sier at man å forberede seg på at epidemien tar seg opp eller at det kommer en ny bølge.

I Frankrike er nå 29.933 personer avgått ved døden siden starten av pandemien. Tirsdag 7.  juli ble det registrert ytterligere 13 nye dødsfall  i løpet av de siste 24 timene, ifølge Helsedirektoratet i Frankrike.

- Vi vet ikke noe om hvordan viruset, som fortsatt sirkulerer, oppfører seg i forhold til årstider, innrømmet han. – Vi gjør alt vi kan for å lære av denne første bølgen og forbereder oss så godt vi kan sammen med alle andre involverte.

For å begrense all risiko appellerte Helsedirektøren til alle om å være forsiktige og å respektere "hygienetiltak, fysisk avstand og bruk av maske, særlig når man er flere sammen og i trange rom. Det er uhyre nødvendig for å forhindre at epidemien tar seg opp igjen", sa Jérôme Salomon. (BRAa 08.07.20. Kilde: Nice Matin)

Den nye franske regjeringen

Den nye regjeringen i Frankrike ble presentert i går. 17 kvinner og 14 menn. Ikke verst?

Ifølge de som kan fransk politikk er det flere overraskelser her. Førstesiden av dagens Nice Matin preges av ordet SURPRISES! og fire portretter. De viser den nye kulturministeren Rocelyn Bachelot, den nye justisministeren Dupont-Moretto, den nye miljøvernministeren Barbara Pompili og den nye innenriksministeren Gérald Darmanin.

Vi er ikke så godt inne i fransk politikk at disse navnene sier oss noe. På Facebook-siden tur de france finnes det nordmenn som bor fast i Frankrike og som kan fransk politikk godt. Vibeke Knoop Racheline, journalist, skriver i en kommentar til den nye regjeringen:

«Stort problem med den nye regjeringen: den tråkker på kvinnenes rettigheter. Darmanin, den nye innenriksministeren, er siktet for voldtekt og etterforskningen ble nylig tatt opp igjen. Dupont-Moretti, ny justisminister, motsatte seg en ny lov mot trakassering. Elisabeth Moreno, likestillingsminister, vil ikke at "menn skal føle seg ille berørt..." . Det lover ikke bra, for å si det mildt»

Tom Holta Heide, en annen av veteranene bak siden tur de france, skriver:

«Da kom kveldens etterlengtede melding med en overraskelse: Stjerneadvokaten Dupond-Moretti blir ny justisminister! Budsjettminister Darmanin overføres til innenriksdepartement - altså blir upopulære Castaner satt på døra. Det økologiske skiftet skal komme med Barbara Pompili, eks-EELV (de grønne), det er et strategisk godt valg, og hun blir regjeringens nummer tre (etter statsministeren og utenriksminister Le Drian). Som annonsert blir Rocelyne Bachelot ny kulturminister. Regjeringens tungvekter finansminister Bruno Le Maire får utvidede fullmakter med tilføyelse av begrepet "relance" - "ny stimulering" for ikke å si "gjenreisning"...»

Du kan gå inn på tur de France her.

Forholdet mellom president og statsminister i Frankrike

I skrivende stund er det ennå noen timer til den nye franske statsministeren skal offentliggjøre sin nye regjering. For øyeblikket skal han sitte sammen med presidenten som er den som bestemmer hvem som skal inn i regjeringen. Det er også han som utnevner statsminister.

Kanskje det er lurt med en liten repetisjon av  hvordan maktfordelingen mellom president og statsminister egentlig er i Frankrike. Vi gikk til Store Norske Leksikon, og siterer:

«Frankrike er en enhetsstatlig  republikk, kombinert presidentstyrt og parlamentarisk. Den gjeldende forfatning trådte i kraft i 1958 og ble senest endret i 2005. (Man har i dag det som kalles den femte republikk. Den fjerde republikks forfatning varte fra 1946 til 1958).

Republikkens statsoverhode er presidenten, valgt i allmenne valg for fem år. Før 2002 ble presidenten valgt for sju år. For å bli valgt må en kandidat ha absolutt flertal.   Hvis ingen får slikt flertall i første valgomgang, holdes en ny valgomgang, der bare de to fremste kandidatene fra første omgang deltar. Presidenten utnevner statsministeren og de øvrige regjeringsmedlemmer og har også stor innflytelse på utformingen av politikken, spesielt utenriks- og forsvarspolitikken.

Regjeringens arbeid ledes av statsministeren, men i praksis har presidenten vært den dominerende statsleder. I de periodene der presidenten og regjeringen (som følge av nasjonalforsamlingens flertall) har tilhørt hvert sitt parti, har det oppstått tautrekking mellom presidenten og statsministeren. Disse periodene med såkalt cohabitation, 1986–1988, 1993–1995 og 1997–2002, har bidratt til å styrke det parlamentariske element i styresettet. Men det franske styresettets presidentielle preg har holdt seg i sterkere grad enn man kunne ha ventet.

Den femte republikks skaper, tidligere president Charles de Gaulle, ønsket å styrke en svak utøvende makt i forhold til en oppsplittet, uforutsigbar og derfor «sterk», nasjonalforsamling. Hans ønsker er så langt blitt innfridd.» BRAa 06.07.20)

Positivt om den nye statsministeren

I går ble den nye statsministeren Jean Castex presentert på TV. Etter den første overraskelsen er det mange positive ord å høre om ham. Det sies at det er lettere å forstå valget etter at han ble presentert på fjernsynet i går kveld.

Noen har sagt, og sier, at Macron har valgt en kopi av seg selv som ny statsminister. Andre trekker frem alle områdene hvor de er forskjellige. Ikke minst representerer Castex det regionale Frankrike, han er ordfører i en liten by i sørvest, Prades, hvor han nå ved siste kommunevalg ble valgt i første omgang med over 75 prosent av stemmene.

Jean Castex har hatt ansvaret for den gradvise gjenåpningen av Frankrike siden karantenen. Han var /skulle vært minister med ansvar for de olympiske leker i 2020, han har arbeidet for, eller sammen med, flere tidligere presidenter. Han kjenner Frankrike godt fra flere av politikkens korridorer.  

I Nice Matin svarer en tidligere rådgiver av Sarkozy slik når han blir spurt om Jean Castex:

 «Det er en utmerket nyhet. Han behersker til fulle menneskelige relasjoner. Det er både interessant og beleilig at han kan virke forsonende på motsetningen mellom den sentrale administrasjonen og ønskene fra de lokalt folkevalgte».

Samtidig skal han være han en veldig hyggelig mann, morsom å være sammen med, han er av dem som husker navnene på barna dine, sier en som kjenner ham. Han er som en sveitsisk lommekniv «Swiss knife» - han kan brukes til alt, små og store oppgaver, er en annen av karakteristikkene vi kommer over når vi leser om ham.

Nå blir oppgaven hans å sette sammen en regjering, og det har han lovet å gjøre før mandag. (BRAa 04.07.20)

 

 

Ny statsminister i Frankrike

Jean Castex heter den nye statsministeren i Frankrike.

Han er blitt kalt «Monsieur déconfinement» fordi han var ansvarlig overfor presidenten under gjenåpningen av landet ved korona-epidemien.

Han er fra fylket Pyrénées-Orientales, er ordfører i Prades, valgt for det konservative partiet Les Républicains (LR). Han er 55 år og utdannet ved E.N.A. (École nationale d'administration) som så mange andre toneangivende politikere.

Farvel Edouard Philippe, velkommen Jean Castex!

Statsminister Philippe går av

 

Det ble nettopp kjent at statsminister Edouard Philippe i dag morges leverte sin og sin regjerings oppsigelse til president Macron. Mens vi skriver dette dukker det opp en melding om at en ny statsminister skal utnevnes i løpet av de neste timene.

Spekulasjonene om statsministeren skulle bli sittende eller ikke har økt de siste ukene.

Dette er startskuddet for det man kaller «le remaniement» - omleggingen av presidentens politikk for de gjenværende to årene av hans periode, leser vi på FranceInfo.

I går holdt Macron en pressekonferanse for den regionale pressen, og her ble han blant annet spurt om statsministeren ville bli sittende. Macron sa en hel del positivt om Philippe, men svarte ikke på spørsmålet.

Han understreket de lange linjer i strategien for de to siste årene av sin inneværende periode, men uten å si noe konkret om hvilket «nye mannskap» som skulle lede den.

Nå er det altså klart at dette ikke blir med Edouard Philippe, som for noen dager siden ble gjenvalgt som ordfører i Le Havre, noe man tok som et tegn på hans popularitet. I siste meningsmåling, som ble offentliggjort i går, viste det seg at hans popularitet var økt med fire prosentpoeng den siste måneden – 43 prosent er nå fornøyd med jobben Philipppe gjør som statsminister. President Macron er ikke like  populær, men økte med to prosentpoeng – 35 prosent er fornøyd med  ham.

President Macron skal offentliggjøre resten av sine planer for de neste to årene innen 8. juli.

 (BRAa 03.07.20 Kilde: FranceInfo + Le Point)

Smitten under kontroll - stadig færre alvorlig syke

 Helseminister Olivier Véran på RTL i går

 

Spredningen av Covid-19 er under kontroll i fastlands-Frankrike halvannen måned etter opphevingen av portforbudet sa helseminister Olivier Véran i går, 2. juli. Tiltak som sporing og isolering gjør at vi unngår at smitten sprer seg ut over de mer enn 200 smitteansamlingene som er identifisert, sa han.

Antall smittede er redusert og vi har alle indikasjoner på at situasjonen er under kontroll, understreket helseministeren på RTL fjernsyn.

Frankrike har registrert 18 nye dødsfall knyttet til Covid-19 på 24 timer i sykehus, noe som bringer antall døde opp i 28.86 1personer siden starten av epidemien, sa helsedirektøren onsdag.

Antall pasienter under intensivbehandling fortsetter å gå ned, med 582 pasienter nå, 20 mindre enn tirsdag. Totalt er 8.336 pasienter på sykehus på grunn av korona, noe som er en nedgang på 200 i løpet av 24 timer. Fire områder i Frankrike (Ile-de-France, Grand Est, Hauts-de-France, Auvergne-Rhône-Alpes) har 74 prosent av pasientene som er under intensivbehandling.

Helsedirektøren understreker imidlertid at virus fortsatt sirkulerer. Det er oppdaget 304 smitteansamlinger (cluster) siden 9. mai, hvorav 3 nye på de siste 24 timene. Men som sagt, generelt smitten i Frankrike er under kontroll. (BRAa: Kilde France-Info/Nice Matin 02.07.20)

Frankrikes grønne bølge

Ved lokalvalgene i Frankrike søndag feide det en grønn bølge inn over landet.

Det grønne partiet, EELV; overrasket med seier i store byer som Lyon, Bordeaux og Marseille. Nå ser det ut til at Macron følger opp. I 2019 nedsatte han et folkepanel (Convention citoyenne pour le climat) som skulle finne ut hvordan Frankrike kunne redusere sine klimautslipp innen 2030. Mandag formiddag tok han imot medlemmene i dette panelet for å svare på deres forslag.  Presidenten godtok alle de 149 forlagene fra klimapanelet, så nær som tre. 

Pengene – rundt 163 milliarder kroner – skal brukes på ren transport, renovering av byggmasse og kutte karbon i energiproduksjonen, samt til å redde vannressurser og finne opp morgendagens industri, sa Macron.

Han vil «utsette debatten» om å sette ned fartsgrensen på landets motorveier til 110 kilometer i timen. Han avviser også tanken om 2 til 4 prosent utbytteskatt for å finansiere grønne investeringer.

Det siste forslaget han er imot, er en grunnlovsendring han mener vil sette miljøet over grunnleggende rettigheter og demokrati. Samtidig vil han støtte en folkeavstemning om hvorvidt beskyttelse av biologisk mangfold og miljøet skal være et grunnlovsfestet mål. (BRAa 01.07.20 Kilder: Aftenposten+Morgenbladet)

Valgene: Konservativt på Côte d'Azur

Andre valgomgang i kommunevalgene er over. Det konservative partiet Les Républicains beholder sitt nesten totale hegemoni over byene i Alpes-Maritimes, til tross for at de tapte i Vallauris.

I Nice beholdt Christian Estrosi makten. Han hører til partiet Les Republicains som også har ordføreren i byene Cannes, Antibes, Grasse, Cagnes, Le Cannet, Vallauris, Saint-Laurent-du-Var, Menton, Mandelieu, Mougins. De elleve største byene fylket hadde ordfører fra Les Republicains før valget og ti vil ha det også etter valget.

De grønne gjorde det ikke så bra i Alpes-Maritimes som i resten av landet, men vil likevel være et viktig opposisjonsparti. De vant ingen byer her, selv om ordføreren i Valbonne er miljøforkjemper.

Marine Le Pens parti Rassemblement National (RN) – tidligere FN (Front National) vant ingen av kommunene i Alpes-Maritimes. De hadde ønsket seg én eller tre kommuner, men ble skuffet.

På landsbasis gjorde miljøforkjemperne (de grønne) et historisk godt valg og vant viktige byer som Lyon, Bordeaux, Strasbourg m.fl. Rassemblement National lyktes i å vinne sin største store by, Perpignan. Det partiet som har størst grunn til å være skuffet er Macrons parti République en Marche (LREM) som ikke har lyktes i å få fotfeste lokalt.

Viktig å merke seg er også at statsminister Edouard Philippe ble gjenvalgt som ordfører i Le Havre. Det innebærer redusert sannsynlighet for at han blir skiftet ut som statsminister. Philippes popularitet har steget under koronakrisen.

Nok en gang anbefaler jeg Tom Holta Heides innlegg på Tur de France-siden på Facebook. Han gir en god sammenfatning av valgene nasjonalt stt. Les mer HER.

Smittesituasjonen

Smitten i Alpes-Maritimes var  lørdag lavest siden 22. mars. 17 nye personer er smittet og 46 pasienter er på sykehus. Da epidemien var på det verste, var det hele 282 pasienter på sykehus. En er under intensivbehandling, 8. april var det 87 personer. (Kilder: Nice Matin og FranceInfo)

Andre valgomgang i morgen - hva med 2022?

I morgen finner andre omgang av de franske lokalvalgene sted. En del steder ble kandidaten valgt allerede i 1. valgomgang, men der hvor ingen fikk over 50% i 22. mars skal avgjøres nå. I byer som bl. a. i Antibes og Cannes er ordførere allerede valgt, mens blant annet Nice må vente til i morgen, selv om nåværende ordfører Christian Estrosi ligger an til å bli valgt for en tredje periode. Også I Cagnes, Menton, Vence og Valbonne er det ikke avgjort ennå.

 

Ser vi videre er det enda større spenning knyttet til presidentvalget i 2022. Blir det en ny periode på president Macron, som slett ikke er særlig populær. Vibeke Knoop Rachline, journalist basert i Paris og Franck Orban, førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold, har skrevet et innlegg i Transit Magasin, som de har kalt Macron og den sorte baronen. Her skriver de at president Emmanuel Macton trues – på flere fronter. Også fra helt uventet hold. I 2017 ble Macron valgt mot venstre- og høyresiden og Marine le Pen. I 2022 kan han håpe på å bli gjenvalgt i fravær av noe annet. Men mye kan fortsatt skje. Artikkelen kan leses HER (BRAa 27.06.20)

Norges åpner mot Europa

Så kom beskjeden mange har ønsket seg: Norge åpner mot Europa 15. juli. Det dreier seg om EØS-land og Schengen, men konkret hvilke land man nå vil kunne reise til uten innreisekarantene ved hjemkomst, er ennå ikke avklart. Den beskjeden får vi 10. juli. Utgangspunktet vil være smittesituasjonen i det enkelte landet. Per i går var det bare Sverige og Portugal som ikke tilfredsstilte kravene – som var røde soner. Hvilke land det blir 10. juli vet vi altså ennå ikke.

«Utenriksdepartementet vil ikke lenger fraråde reiser til land og regioner som unntas fra krav om innreisekaranten», heter det også i regjeringens pressemelding som ble lagt frem i går. Det vil bety at alle reiseforsikringer vil gjelde for reiser til disse landene.

Riset bak speilet er at dersom det oppstår ny smittespredning og et land ikke lenger oppfyller kriteriene, vil innreisekarantene kunne gjeninnføres. Det betyr at de som vil reise, må sette seg godt inn i hva som gjelder i det landet man vil reise til.

Det blir ingen hyggelig badeferie av å havne i lockdown et sted, sa Erna Solberg på pressekonferansen.

Smittesituasjonen oppdateres hver 14. dag. (BRAa 26.06.20)

Antall smittede går ned - Europa åpnes

Epidemien er for nedadgående i Frankrike. Antall personer under intensivbehandling på grunn av korona fortsetter å gå ned, det var 682 tirsdag kveld; 19 mindre enn dagen før. Frankrike har 9 491 pasienter på sykehus og det er en nedgang på 202 pasienter på ett døgn. Siste døgn ble det registrert 57 døde, totalt er 29.720 personer døde av covid-19 i Frankrike.

I Norge er 12 personer på sykehus i dag, og Norge har totalt 248 døde. 

Smitten er på vei ned i alle de europeiske landene og de fleste vil bli åpne land i sommer. I motsetning til hva den norske regjeringen så langt har sagt, vil man i Danmark nå lempe på restriksjonene.

– Vi står et vesentlig bedre sted enn vi kunne våge å håpe på for bare kort tid siden. Derfor kan vi nå lempe på reiserådene, sier den danske utenriksministeren. Den danske regjeringen lemper på reiseveiledningen for land i EU- og Schengenområdet samt Storbritannia fra 27. juni. Antall smittede vil være avgjørende for hvilke land det åpnes for.

Dette kan få konsekvenser for nordmenn. Helse- og omsorgsminister Bent Høie har gitt Helsedirektoratet og FHI i oppdrag å vurdere om også nordmenn skal få lov til å reise til flere EU-land uten å bli pålagt karantene i ti dager ved hjemkomst, skriver Aftenposten. Tall Aftenposten har innhentet fra det europeiske smittevernbyrået ECDC, viser at 16 EU-Schengen-land har fått påvist færre nye smittetilfeller enn Norge målt pr. 100.000 innbyggere.

Vi får vente og se... (BRAa 24.02.20)

Om eiendomsmarked og gjenåpning

Mange spør seg om hva som vil skje med boligmarkedet på Côte d’Azur etter hvert som gjenåpningen av landet fullføres. Noen er optimister, andre realister. Eiendomsmeglerne er på plass igjen, salgsplakater settes opp, nettstedene seloger.com og leboncoin.fr er fulle av annonser. Likevel er meglerne engstelige for de økonomiske konsekvensene av krisen.

Særlig to faktorer spiller inn: muligheten for strammere regelverk for utlån fra bankenes side fører til problemer med å få lån, og rekordsalg av mindre utleieleiligheter, typen Airbnb.

I løpet av tre måneder er markedet for Airbnb-leiligheter borte, og eierne som har investert får ingen inntekter og kan ikke betale utgiftene sine. I stedet må de prøve å selge leiligheten noe som kan skape problemer i markedet.

Dette er kortversjonen av en artikkel i Nice Matin i dag.

10. juli nye bestemmelser

Skolene startet igjen i går, kinoer, svømmehaller og feriesentre åpnet igjen. Frankrike forbereder seg også på å lette på restriksjonene for arbeidstakere, særlig for dem som jobber hjemmefra. Nye bestemmelser ventes  senest 10. juli. Denne dagen markerer også slutten på den nasjonale helseunntakstilstanden i Frankrike. Hjemmekontor vil ikke lenger være normen og det vil være nok med en meters avstand. Dette skriver Riviera News i dag. (BRAa 23.06.20)

Tilbake fra Norgesferie

Nå er det en uke siden denne siden ble oppdatert grunnet redaktørens sommerferie i eget land. I løpet av denne uken har vi sett én utenlandsk bil, og engelsk hørte vi bare fra de ansatte på hotellene hvor vi bodde. Likevel var det ganske fullt. Ingen køer, men passelig mange gjester til frokost og middag. Ingen frokostbuffet, men likevel godt utvalg, servert av personalet. Vi var på Vestlandet, kjørte Sognefjellsveien og Valdresflya, var nesten på Galdhøpiggen, tok Flåmsbanen, alt gjennom utrolig vakre landskap. En svensk venninne skrev en kommentar til bilder på Facebook: Norge är nog världens vackraste land.

Ikke vanskelig å være enig i det.

I resten av Europa har de fleste landene, inkludert Frankrike, åpnet grensene. Det blir spennende å følge med på hva det vil bety for smittesituasjonen.

I Frankrike vil regjeringen tillate felles sportsaktiviteter fra og med i dag. 11. juli er neste trinn i oppmykingen. Da åpner idrettsanlegg og veddeløpsbaner som vil kunne ta opp til 5.000 personer, likevel må flere enn 1.500 personer avklares på forhånd. Elvecruise blir også tillatt fra denne dagen.

Den franske presidenten er fortsatt ikke så populær. I slutten av mai var 38 prosent av franskmennene fornøyd med president Macron ifølge en Ifob-meningsmåling offentliggjort i «Journal du Dimanche». Det er ett prosentpoeng ned siden slutten av april. Derimot er hele 50 prosent fornøyd med statsminister Edouard Philippe, mot 46 prosent foregående måned. (BRAa 21.06.20)

Ingen vanlig sommer

Frankrike åpnet i går for innreise fra Schengen og Storbritannia, men personer fra Storbritannia og Spania.må i karantene. Krav til innreiseskjema bortfaller.

Det ligger ikke an til at Norge åpner grensene mot Frankrike med det første. Før  20. juli skal det komme nye meldinger om "nærliggende europeiske land", men det ser ikke ut til at dette vil gjelde land som Spania, Italia og Frankrike. UDs reiseråd står til 20. august.

.Vi for vår del lytter til regjeringen og drar på Vestlandsferie i Norge. Leiligheten i Frankrike får greie seg uten oss et par måneder til.

Vi reiste søndag, og med dette blir det færre oppdateringer på denne siden i kommende uke. 

Ellers anbefaler vi Facebook-gruppen Tur de France, som administreres av Vibeke Knoop Racheline, Tom Holta Heide og Rakel Benon. Her er mange gode oppdateringer og betraktninger om livet i Frankrike.
(BRAa oppdatert 15.06.20)

 

Grensene åpnes i Europa

På nettstedet The Connexion leser vi at Frankrike åpner grensene mot europeiske land (= Schengen-landene) inkludert Storbritannia mandag. Turistminister Jean-Baptiste Lemoyne bekreftet datoen på en pressekonferanse i går, og sa at han personlig vil besøke den belgiske grensen for å markere begivenheten mandag 15. juni.

Europakommisjonen har anbefalt Schengen-landene og assosierte medlemmer om å fjerne grensekontrollene fra 15. juni 2020. Det ser nå ut til at Frankrike vil gjøre det, men fortsatt er spørsmålet hva Norge vil gjøre, og om gjensidighetsprinsippet (resiprositet) vil bli tatt i bruk.
Nye tiltak for tredje fase av oppmykingen i Frankrike er ventet annonsert 22. juni, med mindre president Macron kommer med noen overraskelser i en tale han skal holde søndag 14. juni.

Studie om malariamedisin mot Covid-19 trekkes tilbake

 Nylig ble det meldt at malariamedisinen hydroksyklorokin ifølge en ny studie ga økt dødelighet og WHO stanset alle forsøk med medisinen. Artikkelen stod på trykk i det prestisjetunge medisinske tidsskriftet The Lancet.

Nå viser det seg at det sannsynligvis er gjort feil under arbeidet med studien. Tre av de fire forfatterne har bedt om at artikkelen trekkes tilbake, de kan ikke lenger gå god for kildene og dataene.

Professor Pål Aukrust, som leder den norske delen av WHO-studien på hydroksyklorokins effekt, klandrer ikke WHO, ifølge Aftenposten.

– Man kunne ikke vite at det var en falsk studie, det var jeg helt enig i. Vi var jo med på å bestemme at forsøkene skulle innstilles. The Lancet er jo et så velrenommert tidsskrift, at når de publiserer en studie som viser økt dødelighet ved bruk av hydroksyklorokin, da er det helt riktig å ta en pause, sier Aukrust.

– Det kan se ut som om svikten ligger i databasen. Da er det vanskelig for de som skal vurdere forskningen å gå helt til bunns i dataene, sier Audun H. Nerland, professor ved Klinisk institutt ved Universitetet i Bergen, til Forskning.no.

Han mener The Lancet burde gjort en bedre jobb.

– De burde ha sett nærmere på denne databasen og hvem som sto bak den, sier Nerland til nettsiden.

Når det i tillegg har kommet frem mange ting som skurrer med denne studien, er det riktig å gjenoppta arbeidet igjen, sier Pål Aukrust.

Denne saken har også hatt forsideoppslag i Frankrike. I Marseille sitter en lege som heter Didier Raoult og som har vært forkjemper for bruk av denne malariamedisinen mot covid-19 i lengre tid. (Kilde Aftenposten – BRAa 06.05.20)

Dagen alle ventet på

2. juni er dagen med stor D i Frankrike. Første dag i annen etappe av oppmykingen etter portforbudet. Dagen da man kan reise fritt over alt i Frankrike, uten 100 km grense. Dagen da strandrestaurantene kan åpne og folk igjen kan legge seg til i solen, om enn med lengre avstand mellom hverandre enn før. Man kan igjen sette seg på kafeer, restauranter og barer med et glass vin, en pastis eller med en kald øl. Dagen da alt begynner å virke normalt. Det er også litt lettere å besøke de eldre på sykehjem og man kan igjen gifte seg.  Men man kan fortsatt ikke gå på diskotek, man må bruke masker på fly og tog, i drosjer og annen offentlig transport og fylkesmenn kan kreve masker på offentlige områder. 
Grensene er fortsatt stengt. Statsministeren er positiv til en gjenåpning av de indre grensene i EU fra 15. juni. For ytre grenser blir datoen satt på et senere tidspunkt.

Man må fortsatt være påpasselig, helsehensyn er absolutt nødvendig og restriksjonene er fortsatt der, men Frankrike får likevel og endelig en mye større frihet, skriver Nice Matin.

Hvis du vil vite hvilke strender som åpner når, finner du en oversikt HER.

Malapropos

I samme avis kunne vi i dag forresten lese at Berlusconis lege har stått frem på TV og erklært at Italia nå er virusfritt! «Det er på tide at man slutter å terrorisere italienerne», sier denne legen, mens  nye smittetilfeller registreres hver dag.

(BRAa 02.06.20)

Oppdatering 30./31. mai 2020

Smittesituasjonen synes fortsatt å være positiv i Frankrike, selv om 52 personer døde de siste 24 timene, noe som er en svak økning. Nedgangen i sykehusinnleggelser fortsetter.

I Alpes-Maritimes og Var var det to dødsfall de siste 24 timene. Siden begynnelsen på epidemien har 473 avgått ved døden i de to fylkene, mot 28.714 personer på landsbasis.

Fransk BNP (brutto nasjonalprodukt) gikk ned med 5,3 % i januar sammenlignet med oktober til desember i fjor. Franske husholdningers forbruk falt med 5,6%. Nå blir franskmennene oppfordret til å gå ut å handle for det de sparte under portforbudet, for å få økonomien i gang igjen.

Sykkelen øker voldsomt i popularitet, nye sykkelstier er bygget mange steder. I byområdene i Nice Côte d’Azur har antall personer som bruker sykkelstiene økt med 140% etter avslutningen av portforbudet. På nasjonalt nivå har det vært en økning i bruk av sykler på 44 prosent sammenlignet med perioden januar til 17. mars 2020.

Økningen har ført til en oppgang i salget og flere butikker er utsolgt for sykler. Man regner likevel ikke med at økningen i salget fullt ut vil kompensere nedgangen man har hatt i løpet av våren. For å bøte på situasjonen, og for å hjelpe alle som har sykler som trenger reparasjon, gir staten 50 euro til alle som har en sykkel som må repareres. (BRAa – kilde Nice Matin)

Ny sykkelsti i Nice - fra Quai des Etats Unis til havnen

Åpne restauranter og kanskje åpne grenser 

Statsministeren har talt. Annen fase i oppmykningen starter 2. juni. Det blir slutten på bare å kunne bevege seg 100 km fra der man bor, barer og restauranter åpner i grønne soner; parker i oransje soner. 

Hele fastlands-Frankrike blir nå grønt, med unntak av Paris-området  som går fra rødt til oransje. Her blir bare utendørs servering tillatt.

«I løpet av denne fasen blir frihet igjen regelen og forbud blir unntaket», sa Edouard Philippe da han la frem planene for fase to.

Han understreket at visse forbehold fortsatt måtte tas. Grupper på flere enn 10 personer på offentlig område blir fortsatt forbudt fram til 21. juni.

Alle skoler skal være åpne fra 2. juni, selv ungdomsskoler og gymnas åpner, men det blir ingen muntlig eksamen for elever i siste klasse i videregående.

Sportshaller, svømmehaller og underholdningsscener kan åpne 2. juni i grønne og 22.juni i oransje soner. Diskotek, spillesaler og hesteløpsbaner forblir stengt frem til 21. juni.

Når det gjelder åpning av grensene var regjeringen positiv til en åpning mot Europa: «Restriksjonene på grensene mot Europa vil bli opprettholdt frem til 15. juni. Man er i ferd med å koordinere en åpning av grensene denne datoen, uten karantene.  Europas ytre grenser er fortsatt gjenstand for diskusjon slik at man kan ha en felles europeisk oppfatning».sa Philippe. Ifølge Nice Matin la han til: «Hvis et land krever karantene av franskmenn, vil vi opptre tilsvarende». (BRAA 28.06.20)

Annen fase av oppmykingen starter tirsdag 2. juni

I ettermiddag kommer statsminister Edouard Philippe og flere av hans ministre på TV-skjermen for å fortelle det franske folk hva de kan vente seg i denne andre runde av oppmykingen av portforbudet. Hvilke områder blir grønne, blir de fargede områdene delt inn i fylker i stedet for i regioner som i dag? Hvordan går det med restauranter og kaféer, åpner barene også? Hva skjer med skolene, hvor langt vil man kunne bevege seg fritt innenlands? Smittetallet i Frankrike skal nå være nede i 0,8 – det vil si at hver person smitter 0,8 andre personer - når smittetallet er under 1 så har man epidemien under kontroll, sier den franske regjeringen. (Kilde BFMTV)

Åpning av grensene mot Schengen står ikke på listen over dagens kommende tiltak ifølge alt vi har sjekket og lest, men man får håpe...  Vi er tilbake i ettermiddag/kveld med flere nyheter. (BRAa 28.05.20)

Om åpning av grenser

I nettavisen Lintern@ute leser vi at Spania har annonsert at de vil åpne grensene fra begynnelsen av juli, som i Hellas. I Italia åpner de 3. juni for europeere og slutter med karantene. Østerrike og Tyskland vil tillate fri sirkulasjon over sine felles grenser fra 15. juni.

Når Frankrike åpner sine, er det foreløpig ingen som vet. Macron har tidligere sagt september, men det er meget mulig vi får vite noe torsdag, og at det blir før det.

Vær oppmerksom på følgende:

Norwegian selger billetter til Oslo-Nice fra juli. Vi har ringt og snakket med dem og de melder at flyvningene er til salgs, men om flyet går er avhengig av hva myndighetene i Norge og i Frankrike sier. Hvis grensene forblir stengt, blir det ingen flyvninger. (BRAa 26.05.20)


Flyene det nå selges billetter til, kan bli stående på bakken!

 

Hva sier forsikringsselskapene om å trosse UDs reiseråd?

Vi ser at det for tiden er stor interesse for reiseforsikring og dekning  hvis man skulle velge å trosse UDs reiseråd og reise til Frankrike om grensene åpnes mens UDs reiseråd fortsatt gjelder. Pr. i dag gjelder de til 20. august. Hva da med reiseforsikringen - gjelder den eller gjelder den ikke?
Vi har sjekket med de vanligste forsikringsselskapene. Dette er hentet fra de forskjellige selskapenes nettsider eller telefon med selskapet.
Av de vi har sjekket, er det bare hos Gjensidige at reiseforsikringen ikke blir helt ugyldig.
Her er hva de forskjellige sier:

GJENSIDIGEfull dekning bortsett fra ved koronarelaterte tiltak

·      Ved kjøp av ny reiseforsikring fra og med 14. mars, dekkes ingen tap eller skader som har          sammenheng med koronaepidemien (COVID-19) eller tiltak knyttet til denne.
Per telefonen 
bekrefter selskapet  at forsikringen vil gjelde for andre forhold enn det som er koronarelatert.

EUROPEISKE/If - ingen dekning i det hele tatt

·      Vær oppmerksom på at reiseforsikringen ikke gjelder i det hele tatt på reiser til områder UD fraråder å reise til. Dette selv om lokale myndigheter tillater innreise til området. Om du kjøper en reise i perioden UD fraråder å reise, vil du ikke få dekket avbestilling av reisen dersom reiserådet fortsatt gjelder ved avreisedato.

Les også dette: https://www.europeiske.no/privat/reisetips/utenlandsferie

TRYGingen dekning for noe som helst

·      Det vil ikke være dekning for noe som helst under vår reiseforsikring om man trosser reiseråd som er gitt av UD.

CODAN  - ikke gyldig

·      Dersom du velger å reise ut av Norge til et land som er frarådet av UD på utreisereisetidspunktet, vil ikke reiseforsikringen din være gyldig. .

STOREBRANDikke gyldig

·      Om du på tross av UD anbefalinger velger å foreta reisen i den perioden som er frarådet, vil ikke reiseforsikringen være gyldig.

FREMTIND - DNB FORSIKRING og SPAREBANK 1 - ugyldig

·      Ikke bestill tur til utlandet nå. Selv om det snart kan blir mulig å reise til enkelte land igjen, gjelder fortsatt Utenriksdepartementets (UD) reiseråd. Vi anbefaler derfor sterkt at du ikke drar til utlandet så lenge reiserådene gjelder, ikke minst fordi reiseforsikringen blir ugyldig hvis du likevel velger å dra.
(BRAa)

Oppdatering 19. mai

Siden starten av epidemien har Covid-19 ført til 459 dødsfall i de to fylkene Var og Alpes-Maritimes. 238 i Alpes Maritimes og 221 i  Var.
I går var fortsatt 144 personer på sykehus i Alpes Maritimes, det er 18 mindre enn søndag. 14 av disse trengte intensivbehandling. I Var var det 169 på sykehus, én mindre enn søndag. 13 av dem var til intensivbehandling, tre færre enn dagen før
I Frankrike totalt har det vært 28.239 dødsfall. Det betyr at det har dødd 433 personer per 1 million innbyggere. Det bringer Frankrike til en femteplass på listen over de verst rammede landene, etter Belgia, Spania, Italia og Storbritannia. I USA er det til sammenlignng 278, i Sverige 366 og i Norge 43 dødsfall per 1 million innbyggere. (BRAa 19.05.2020) (Kilde: NiceMatin og Worldometers.info)

Hurra for demokratiet!

Årets spesielle feiring hjelper oss til å bevisstgjøre 17. mai. Vi savner den store folkefesten og ser på TV og internett. Da kan vi tenke på hvor heldige vi er som fritt kan velge våre politikere, påvirke våre lønninger og pensjoner, og skrive og si hva vi vil. Vi er medmennesker med egen verdighet uavhengig av hudfarge, økonomi og religion. Det er ingen selvfølge.

Verden er full av mennesker som sprer hat mot de som er annerledes. Nazistene så på andre folkeslag som mindreverdige. Et slikt menneskesyn lever dessverre videre, og vi ser voldelige eksempler også i dagens Norge. 

Mange er redde for vår egen velstand hvis vi åpner øynene for verdens nød.

I grunnlovens paragraf 2 forpliktes vi til kristen og humanistisk arv og menneskerettigheter. I 2020 er vi stolte over vår demokratiske frihet. Samtidig utfordres vi til å være sjenerøse medmennesker i verdenssamfunnet. 

Og så gleder vi oss til neste 17. mai ved Middelhavet. Hurra! Torkil Baden, styreleder NCA

 

 

 

 

Et minne om en coronafri 17. mai med nettredaktør Berit Røhne Aass og formann Torkil Baden

Siste: 
UDs reiseråd gjelder til 20. august - innreise fortsatt vanskelig

Regjeringen holdt pressekonferanse kl. 14.00 i dag. Det ble klart at UDS reiseråd gjelder frem til 20. august. Det  betyr at fritidsreiser til utlandet før den tid ikke anbefales og at reiseforsikring ikke vil gjelde om du likevel reiser ut.

 

– Vi er langt unna en normalsituasjon og kommer ikke tilbake dit på en lang stund. Derfor opprettholdes UDs reiseråd til 20. august, sier utenriksminister Ine Eriksen.

Dette til tross så sa hun at UD vurderer å lette på reiserådene for Norden innen 15. juni og vurdere rådene for enkelte andre nærliggende land i Europa innen 20. juli.

Dette betyr at det ser ut til å bli vanskelig å reise til Frankrike før 20. august. ­

­– ­De som ønsker seg til Syden i sommer, må nok holde seg hjemme, sa Ine Eriksen som svar på et spørsmål.

Når det gjelder innreise  åpnes det for arbeidsreiser fra hele Norden 1. juni. Da erstattes dagens 10-dagers karantene med egen individuell vurdering.  15. juni vurderes å åpne for fritidsreiser i Norden og først  20 juli vil det bli vurdert å åpne for fritidsreiser fra enkelte nærliggende europeiske land.  (BRAa 15.05.20)

Oppdatering - private strender, medisin, 17.mai

(Foto: BRAa)

I morgen åpner mange av de offentlige strendene i området vårt. Ennå tar det litt tid før de private strendene kan åpne. Man regner med at det kan skje samtidig som restaurantene er forventet å åpne, nemlig 2. juni. Det foreligger ingen offentlig bekreftelse på det så vidt vi har funnet ut, men alle forventer at det blir slik. Informasjon er ventet i uken som starter 25. mai. Restauratører og de som driver private strender forbereder seg i alle fall med det som mål, ifølge Nice Matin.

Medisin som ikke hjelper

Malariamedisinen hydroksyklorokin som det har vært skrevet så mye om, og som fortsatt er veldig omdiskutert, har nettopp blitt testet i to studier, én i Frankrike og én i Kina, skriver nyhetsmagasinet Le Point. Konklusjonen er at hydroksyklorokin ikke hjelper mot koronavirus og kan i noen tilfelle også ha alvorlige eller farlige bivirkninger.

Den første studien ble gjennomført i Frankrike på 181 pasienter som hadde behov for oksygen, og her var det ingen forskjell å spore enten man fikk eller ikke medisinen. Hverken behovet for intensivbehandling eller dødelighet ble påvirket av medisinen.

Den andre studien ble gjennomført i Kina på 151 pasienter som var lettere rammet. Medisinen hadde ingen effekt, men  bivirkningene var hyppigere hos dem som fikk den enn hos dem som ikke fikk den.

Dette er to av mange studier som er utført, men alle ser ut til å peke i samme retning.

17. mai!

Så til det hyggelige: Ikke glem å se på 17. mai-feiringen i Frankrike. Sjømannskirken i Paris sender fra kl. 11.00. Her er også innslag fra oss i sør, både Nina og Roald Øyen og Torkil Baden m.fl. er i aktivitet. Les mer HER. (BRAa 15.05.20)

 

Et annerledes liv - oppdatering

Gledelig nyhet for mange: Prefekten (fylkesmannnen) i Alpes-Maritimes, Bernard Gonzalez, bekrefter at han allerede fra kommende helg vil tillate åpning av strender i alle kommuner hvor ordføreren ber om det. I Cannes og Nice er det allerede klart at strendene åpner lørdag, skriver Nice Matin. Tilgang til strendene blir begrenset, man kan spasere der, svømme, men ikke legge seg ned for å sole seg. Ingen restauranter foreløpig. Også i Var vil strender bli åpnet i helgen.

Andre ting man kan gjøre som man ikke kunne gjøre før, er å ta en tur til Cap 3000 i Saint Laurent de Var. De åpnet i går og en hel del folk kom. Masker er obligatorisk og på gulvet er det klare beskjeder om å holde avstand. Men helt som før var det ikke... det var noe mindre folksomt.

Siste rapport om utviklingen av covid-19 i vårt område i går, mandag, var syv nye dødsfall i Alpes Maritimes og fem i Var. Antall pasienter i intensiv behandling er redusert. I Monaco er det ingen nye dødsfall.

Den nye egenerklæringen som kreves hvis man beveger seg mer enn 100 km i luftlinje fra der man bor, kan lastes ned på innenriksdepartementets nettsider: http://www.interieur.gouv.fr

(BRAa 12.05.20)

 

Fra Cap 3000 (Foto Nice Matin)

Det går mot bedre tider!

I dag er første dag uten portforbud i Frankrike. Etter 55 dager kan man gå fritt ut av hjemmet sitt, uten egenerklærningsskjema og man kan bevege seg 100 km. Man bør imidlertid ha med seg bevis på hvor man bor. Skrøpelige eller sårbare personer kan også gå ut når de ønsker det, men myndighetene anbefaler dem å være hjemme mest mulig (alder ikke nevnt).

Det ser absolutt ut som om portforbudet har vært klok politikk, antall dødsfall er sunket til 70, det laveste tallet hittil.

Myndighetene oppfordrer alle til fortsatt å være forsiktige og  ta hensyn, slik at man ikke får noen oppblussing av viruset.

Skolene kan åpne litt etter litt fra i morgen, først førskoler og barneskoler. Ungdomsskolen kan åpne fra 18. mai i grønne fylker. Hvis ordføreren ikke ønsker å åpne skolene, skal de ikke åpnes. Ifølge Tom Holta Heide på Tur de France (Facebook) ventes bare 1,5 av 6,7 millioner barn tilbake til klasseundervisning - resten blir hjemme til over sommerferien. Med hjemmelekser og internettundervisning.

På offentlig transport skal det bæres masker. Også på de kjøpesentrene som åpnes kan eierne kreve at kundene bruker masker.
Frisørene  åpner også. Her skal kunden automatisk vaske hender og bære maske.

 Paris-området må de som tar offentlig transport mellom 06.30 – 09.30 og mellom 16.00 og 19.00 ha et skriv fra arbeidsgiver om at dette er nødvendig.

Kirker, moskeer og andre religiøse forsamlingssteder kan åpne fra 11. mai forutsatt at regler om avstand og sanitære forhold respekteres. Men religiøse seremonier er fortsatt forbudt. Det er lovet nye beslutninger om dette i mai/juni. Forhåpentlig før 29. mai, da er det kristen og jødisk pinse. 
Man kan på nytt besøk gravsteder, og man kan møtes innen familie eller med venner, opp til 10 personer. Det er lov, men ikke anbefalt. Man kan gå tur i parker.

(BRAa 11. mai 2020) (Kilder: L'Express, Nice Matin)

Frankrike forklart om koronakrisen i Frankrike

Franck Orban og Kjerstin Aukrust klare med ny episode av Frankrike forklart.

Vi har fått en henvendelse fra Franck Orban, førsteamenuensis ved Høgskolen i Østfold, som flere ganger har vært i NCA og snakket om Frankrike. Han har laget en podkast sammen med en kollega fra universitetet i Oslo, Kjerstin Aukrust. Frankrike forklart heter podkasten. Den kommer ut en gang i uken, på mandager, og den drøfter fransk politikk og kultur på norsk. Hver uke  har de en gjest. Denne uken er podkasten spesielt aktuell. Tone Magni Vestheim snakker om hvordan Macron og Philippe-regjeringen har håndtert korona-krisen. Neste uke er det Franck Orbans gode kollega, Vibeke Knoop Rachline, som skal snakke om livet under portforbudet i Frankrike. Hun er selv i Paris.

På forskning.no er det en egen side med alle episodene. De kan lastes ned fra Itunes og Spotify eller via en egen link. All informasjon finner dere der: https://forskning.no/podcast-frankrike-forklart.

Om å reise til utlandet

NB:  Siste melding fra den norske regjeringen kom i går, 7. mai. Der frarådes fortsatt utenlandsreiser, inkludert Frankrike.  Vær klar over at selv om europeiske land åpner grensene for innbyggere fra Schengen-området, må norske borgere lytte til reiseråd fra  norske myndigheter. Når utreise frarådes, gjelder ikke reiseforsikringen - med alle de ulemper, praktiske og økonomiske, det kan medføre.

En ny fase starter mandag 11. mai

Statsminister Edouard Philippe fra pressekonferansen 7. mai

Fra gårsdagens pressekonferanse med statsminister Edouard Philippe og noen av hans statsråder kom det en rekke meldinger om den trinnvise oppmykingen som starter 11. mai.

Vårt område, Alpes Maritimes og Var, er betegnet som grønt, det vil si at smittesituasjonen  og sykehuskapasiteten er under kontroll. Fire regioner i nord, Ile de France (med Paris), Hauts-de-France, Grand Est og Bourgogne-Franche-Comté samt fylket Mayotte er fortsatt rødt. Det innebærer at man ikke kan gå like langt i oppmyking der.

Fra vår side er det gledelig at det kan se ut som om strendene blir åpnet. I prinsippet vil strender fortsatt være stengt, men fra 11. mai kan de åpnes hvis fylkesmannen bestemmer det, etter forespørsel fra ordføreren. Det må da legges fram en plan som garanterer avstand og andre nødvendige smitteverntiltak.

Økonomien skal i gang. 400.000 forskjellige bedrifter åpnes fra 11. mai.

Dette gjelder ikke restauranter, kaféer og barer. Men i grønne fylker vurderes det å åpne disse i begynnelsen av juni, forutsatt at smittesituasjonen ikke forverrer seg.

Finansminister Bruno Le Maire kunne fortelle at arbeidsgivernes sosiale kostnader fra mars, april og mai vil bli ettergitt i alle sektorer som ble tvunget til å stenge.

Kjøpesentra på mer enn 40.000 kvadratmeter kan åpnes, etter avtale med fylkesmannen.

Masker blir obligatorisk på offentlig transport. De som ikke følger opp, blir bøtelagt med hele 135 euro. Påbudet gjelder personer over 11 år. Enkelte kommuner kan pålegge innbyggerne å bruke masker også på offentlig sted, som i Cannes, Nice og Mandelieu.
Det er ikke lenger nødvendig med et egenerklæringsskjema når man går ut.

Man kan reise 100 km, målt i luftlinje uten erklæring. Reiser man lengre, må man ha en erklæring, og den kan man laste ned fra regjeringens nettsider fra mandag 11. mai.. Det er mulig å overskride grensen på 100 km  hvis man reiser innen eget fylke. I tilfelle kontroll bør man kunne vise frem et bostedsbevis.

Frankrike er klar for omfattende testing. Man regner med å ta 700.000 tester per uke. Det gjelder personer som har symptomer og de som har vært i kontakt med dem, sa helseminister Olivier Véran.

Eldre mennesker med underliggende sykdommer bes om å være ekstra på vakt, på samme måte som i de to siste månedene. Men det blir ikke noe obligatorisk portforbud. Derimot blir ingen oppmyking av portforbudet på sykehjem.

­ Målsettingen, ikke bare regjeringens, men alle franskmenns, må være å lære å leve MED dette viruset, vi må lære å forsvare oss. Så lenge vi hverken har medisin, vaksine eller full immunitet må vi fortsatt ta en rekke nødvendige hensyn, sa statsminister Edouard Philippe. (BRAa 08.05.20)

 

HVORDAN BEHANDLE VASKBARE MASKER?

Masker, munnbind, kirurgiske, vaskbare – det er mange typer, de blir delvis påbudt fra neste uke, det store spørsmålet er: hvordan skal man vaske dem?

Det er en egen artikkel om dette i Nice Matin i dag, og siden jeg tror mange med meg er usikre på hvordan en stoffmaske/munnbind skal behandles, kommer rådene her:

Kirurgiske engangsmasker skal kastes! Punktum.

Vaskbare masker kan ikke vaskes på hvilken som helst måte. En forening som heter «L’Association française de normalisation (Afnor)» (Fransk forening for normalisering) gir råd. De presiserer at en stoffmaske skal vaskes etter hver bruk – og man skal ikke bruke den i mer enn 4 timer per gang.

Beste løsning: 60º i vaskemaskinen

Masken skal helst i vaskemaskinen, på 60 grader i minst 30 minutter med klassisk vaskemiddel (absolutt ikke mykemiddel). Den kan vaskes sammen med andre ting som tåler 60 grader, sengetøy, håndklær osv.

Det er ikke nødvendig å desinfisere trommelen unntatt hvis en maske er blitt vasket der på mindre enn 60 grader. I så fall anbefaler Afnor å rense trommelen med kaldt  klorvann eller vaske med tom trommel på 60 eller 96 grader, uten sentrifugering.

Masken kan også vaskes i kokende vann (100 grader), men da risikerer man å ødelegge masken. Den skal da ikke være mer enn ti minutter i det kokende vannet.

Maske kan tørkes med hårtørker eller i tørketrommel. Man kan bruke strykejern for at masken skal tørke fortere, men IKKE bruke BARE strykejern. Hvis masken blir ødelagt, skal den kastes. Lufttørring anbefales ikke, det kan ta for lang tid.

Ikke gjør dette:

Man skal IKKE bruke hårtørker (føner) på masken uten å vaske den på forhånd. Man skal ikke legge den i mikrobølgeovnen – eller i stekeovnen. Man skal heller ikke stryke masken uten at den har vært vasket først.

Til slutt: Bruk ALDRI KLOR eller ALKOHOL til vasking av masken.

 HVA GJØRE?

 

HVA IKKE GJØRE?

Oppdatering onsdag 6. mai

Nå er regjeringen i gang med å ordne opp i de siste detaljene rundt oppmykingen av smitteverntiltakene. President Macron har tatt turen til kultursektoren som mener deres interesser er for dårlig ivaretatt. Butikker forbereder seg på å åpne, men fortsatt vet man ikke hva som skjer med teatre, kinoer, festivaler, turneer, de store museene og konsertsaler.  Det meldes at regjeringen er innstilt på å sette  i verk en plan for kulturlivet raskt. 1.3 millioner personer føler seg glemt.

 

I morgen får vi flere opplysninger.

Pandemien førte til 330 nye dødsfall de siste 24 timene, totalt er det nå 25.531 dødsfall i Frankrike. Av disse er 422 i Alpes Maritimes og Var. (BRAa 06.05.20 -Nice Matin)

Munnbind/masker rives bort 

Hundrevis av millioner masker (munnbind) er bestilt og delvis kommet i salg hos de store supermarkedskjedene. I Nice ble beholdningen utsolgt på mindre enn to timer...

Offisielt er det ankommet flere millioner masker, engangs- eller gjenbrukbare i stoff. De ble bestilt i april, i Asia og i Kina, og skulle litt etter litt kunne utstyre enhver franskmann med maske etter 11. mai, slik regjeringen har bestemt. Carrefour France har kjøpt 225 millioner masker.  Leclerc-gruppen har bestilt 170 millioner, 90 for filialen Intermarché. Lidl har bestilt 100 millioner og solgte 5 millioner engangsmasker i sine supermarkeder bare i løpet av gårsdagen. Også Monoprix og Carrefour over hele Frankrike har allerede solgt ut det de har hatt av masker.

I utgangspunktet virket det ikke vanskelig å skaffe seg masker i de store kjedene i Alpes-Maritimes, men når alt kom til alt viste det seg å være en omstendelig skattejakt – i Nice helt umulig.

Hvor ble de av?

Hvor ble det av disse millionbestillingene? De er i vente, ennå ikke levert. I flere butikker er det store oppslag om at maskene ikke er ankommet.

Andre steder er maskene ankommet, som hos Carrefour, Monoprix og Lidl, men to timer etter at butikkene åpnet i går var det ikke en eske å igjen. Folk stod i kø utenfor, før butikkene åpnet for å sikre seg masker. Man var like gale nå som i begynnelsen av pandemien, da alle hamstret toalettpapir. Flere forretninger innførte regler om begrenset antall masker per person, og man måtte be om dem i kassen, noen selger bare til kunder med kundekort.

Hvorfor supermarked – når du får fra myndighetene

Så kommer det store spørsmålet: Hvorfor er franskmennene så opptatt av å kjøpe masker på supermarkedene, når de lokale myndighetene skaffer dem gratis? Noen får masker i posten, andre må dra til spesielle utleveringssteder, ofte drive-in.

Et av våre medlemmer, som bor fast i Frankrike, svarer:
-  Jeg tror folk hamstrer masker i supermarkedene slik de i begynnelsen hamstret toalettpapir, egg og mel for  å være på den sikre siden. De vil ikke risikere at de skal gå tomme.

Her jeg bor får vi denne uken utlevert/må hente to vaskbare masker (munnbind) pr innbygger. Disse kan vaskes 40 gange,  og derfor vil folk ha noen ekstra hjemme om de skulle få bruke for dem senere. Vi vet jo ikke sikkert hvor lenge maskepåbudet vil vare. (BRAa 05.05.20)

 Oppslag i forretning i Auchan: "I motsetning tll hva man har fått vite, venter vi fortsatt på levering av  masker..." (fra Nice Matin)

 

Sykler og smitteapp

 

Det er solgt mange el-sykler i Frankrike. FranceInfo antyder at el-sykkelen kan bli «11. mais lille dronning».(Foto: FranceInfo)

Alle venter nå spent på nærmere beskjed om hva som skjer 11. mai. Det er blant annet fortsatt uenighet rundt skolestart. De siste oppklaringene fra regjeringen kommer torsdag

11. mai er ikke «tilbake til det normale», men «en ny etappe», sa Macron mandag ifølge Nice Matin.  – Så lenge vi hverken har tilfredsstillende behandling eller vaksine, må vi lære å leve med viruset, understreket han.  - Etter 11. mai har vi tre uker, fram til 2. juni for å komme til klarhet i hvordan ting utvikler seg.

Fram med sykkelen

Noe er kommet fram: Regjeringen ønsker at folket nå, etter 11. mai, begynner å sykle, blant annet til jobb. Hittil har man risikert å bli stanset av politiet hvis man syklet.

Nå skal sykkelen fram, gammel eller ny, og trenger den overhaling eller reparasjon, betaler regjeringen for å få det gjort. Gå til et godkjent sykkelverksted så får du en sjekk på 50 euro for å få reparert sykkelen. Tanken bak er redusert smittefare ved å redusere bruk av offentlig transport.

Smitteapp - StopCovid

Også Frankrike har utviklet en smitteapp for smarttelefon, som vår norske «Smitteappen».

StopCovid heter appen, som er utviklet i Frankrike. Det har vært både diskusjon og forsinkelser forut for lanseringen, men nå er man kommet dit at den skal testes i neste uke, presenteres for Nasjonalforsamlingen 25. mai, for så å igangsettes i stor skala 2. juni. Dette leser vi i FranceInfo/BFM Business. (BRAa 05.05.20)

Snart tilbake?

Den franske regjeringen kunngjorde lørdag at kriseperioden forlenges med to måneder, men de gjør ikke rede for hva dette konkret innebærer. Mer informasjon kommer om kort tid.

Alpes Maritimes og Var er blitt «grønne» fylker - det åpner for at de lettelsene som er varslet fra 11. mai, gjennomføres som planlagt.

Skal personer som krysser grensen til Frankrike fra andre land i karantene eller ikke? Dette spørsmålet var det usikkerhet om i går.  Ifølge den franske nyhetskanalen LCI kom det i går kveld en rettelse fra regjeringen – personer fra Schengen eller Storbritannia som krysser grensene inn til Frankrike skal ikke i karantene.

En representant for l'Union des Métiers et des Industries de l'Hôtellerie ga på samme kanal uttrykk for stor glede over denne nyheten. Han så for seg at man allerede i juli kunne ta imot frosne nordboere i Frankrike, viktig ikke minst på Côte d’Azur hvor turisme utgjør 60% av næringsgrunnlaget. Han mente at de europeiske landene hadde håndtert epidemien på samme måte slik at det ikke ville være vanskelig for disse turistene å respektere sosial avstand på barer, restauranter og strender og ellers oppføre seg forsiktig, slik de alle var blitt vant til den siste tiden.

Hotellene i Frankrike er stort sett åpne, men stengt for matservering i sal. Dette endrer seg når bar- og restaurantforbudet oppheves, forhåpentlig i juni.

Statsministeren skal i dag legge fram sin nasjonale plan for oppmyking av reglene (deconfinement). Planen har vært gjennom Nasjonalforsamlingen og er fortsatt er litt flytende – blant annet på områder som åpning av skoler og karantenetiltak fra 11. mai.
Vi kommer tilbake med informasjon om hva statsministeren sa.

Det var ingen nye dødsfall i Alpes-Maritimes og Var i går. Totalt har området hatt 402 dødsfall. (BRAa 04.05.20)

 

 

En annerledes 17. mai

17. mai i år blir ikke som før på Côte d’Azur, men det blir stor stemning i videosendinger fra Sjømannskirken i Paris. Club Norvege er representert i både gudstjeneste kl. 11 og en festsending kl. 12  med spilling, sang, dikt og hatter. Sjømannsprest Magnus inviterer alle til å sende inn bidrag på forhånd. Mer om dette på https://www.sjomannskirken.no/kirke/paris/vaare-aktiviteter/norsk-17-mai-i-frankrike/

Færre pasienter, færre dødsfall

Dagens gode  nyhet er at det ikke er noen nytt dødsfall i Alpes Maritimes eller Var det siste døgnet.  Det er første gang siden starten på pandemien. (Det gjelder dødsfall på sykehus/sykehjem. Folk som dør hjemme er ikke med i statistikken).

Alpes Maritimes hadde 22 færre pasienter på sykehus i dag med covid-19, Var hadde én mer. 210 personer behandles fortsatt for viruset i Alpes-Martimes og 246 i Var.

Til tross for positive tall er begge departementene (fylkene) markert som «oransje» - eller gule – på kartet som ble presentert på nytt fredag. Det oppdateres daglig. «Oransje» er en midlertidig farge. Innen 7. mai skal alle landets fylker være enten «rød» eller «blå».

Graden av virusspredning og fylkenes sykehus- og respiratorkapasitet er de to kriteriene som skal gjelder for å bli karakterisert som rødt eller blått fylke. Altså om epidemien er under kontroll eller ikke.

Koronaviruset  har drept 24.594 personer i Frankrike, hvorav 218 de siste 24 timene. Behovet for respirator og intensivbehandling har gått noe ned, med 141 færre personer.

Som i Norge kan man begynne å glede seg til lysere tider – på både den ene og den andre måten. (BRAa 02.05.20 – Kilde: Nice Matin).

Røde og grønne soner - Alpes-Maritimes og Var er "gule"

I dag er det 1. mai og det selges vanligvis liljekonvall på gater og i butikker over hele Frankrike Tradisjonen er over 100 år gammel og for de fleste er det et tegn på at nå er våren/sommeren her.  I disse dager kan man også se det slik at nå nærmer 11. mai seg, og det vil bli lettere å leve i Frankrike. For oss som sitter her oppe i nord og lurer på når vi igjen kan komme ned til huset vårt, leiligheten vår, vennene våre, i Frankrike, stiger håpet om at det i alle fall blir mulig å reise nedover når sommeren her hjemme er over.

I år skal vi først gi litt hjelp til turistnæringen i Norge, slik som de i Frankrike håper franskmennene vil gjøre der når restauranter og strender åpner, forhåpentlig om en måneds tid.

Hvor raskt det vil gå med oppheving av diverse tiltak etter 11. mai, vil variere fra departement til departement. I går la helseminister Olivier Véran fram et kart som deler landet inn i røde og grønne departementer, ut fra spesielle kriterier. De røde må vente litt lenger enn de grønne med noen av tiltakene, som feks åpning av skoler. Kriteriene er antall  nye smittetilfelle i befolkningen, sykehus- og intensivbehandlingskapasiteten og det lokale systemet for testing.

Kartet inneholder også en del gule soner. Her finner vi blant annet vårt område, Alpes Maritimes og Var. Dette er enn provisorisk klassifisering som skal omgjøres til rødt eller grønt før 11. mai.
God 1. mai og god helg til alle! (BRAA 01.05.20) (Kilde: Nice Matin)

Økonomi og nedtrapping

Hvor alvorlige er de økonomiske  konsekvensene av epidemien? Dette er man nå opptatt av i Frankrike i forkant av oppheving av de strengeste smitteverntiltakene 11. mai. Statsminister, fagforeninger og arbeidsgivere vil forsøke å finne ut hvordan de igjen skal få franskmennene i arbeid for å få sving på økonomien, uten at det fører til en oppblussing av epidemien.

Statsministeren har allerede oppfordret til fortsatt hjemmekontor eller til å utruste de ansatte med masker hvis hjemmekontor ikke er mulig.

Finansminister Bruno Le Maire sier det er nødvendig at et stort antall franskmenn går tilbake til arbeidet og minner om at regjeringen venter en nedgang i BNP på 8 % på grunn av korona og smittevernstiltakene.

Gledelig er det at antall pasienter som krever intensivbehandling fortsetter å synke for tredje uke på rad totalt i Frankrike. 24.087 personer har avgått ved døden siden 1. mars. I Alpes-Maritimes er det ikke noen nye dødsfall de siste tre dagene. Det totale antall dødsfall der er 190, mens det i Var er 204.

(Kilde: Nice Matin)

Forskjeller i tiltak Italia-Frankrike

Lettelser i smitteverntiltakene er i gang både i Italia og Frankrike. Nice Matin har moret seg med å se på forskjellene. Her er noen eksempler:

Når det gjelder åpning av restauranter er dette noe man i Frankrike skal se nærmere på i slutten av mai. Hvilken form det skal ha, er ikke bestemt.

 I Italia vil man åpne 1. juni og restaurantene får en måned på seg til å innrede etter nye regler, én meter mellom stolene, to meter mellom bordene).

Når kan strendene åpne: I Frankrike er datoen 2. juni, men ingen retningslinjer foreløpig. I Italia er det ikke tatt noen beslutning, men det forberedes sesongåpning til tross for mangel på regelverk.

Når åpner museer o.l. I Frankrike skjer det fra 11. mai. Avstandsregler må respekteres. De store museene som tiltrekker seg publikum fra andre områder forblir stengt. Minst frem til 2. juni. I Italia er det gjenåpning 18. mai. Man må reservere billett på nettet, stå i kø med en meters avstand. (Kilde: Nice Matin) (BRAa 30.04.20)

Edouard Philippe om tiden etter 11. mai

Hva skjer 11. mai når unntakstilstanden (confinement) oppheves? Det har vært de siste dagers store «snakkis», og i går redegjorde statsminister Edouard Philippe for spørsmålet  i Nasjonalforsamlingen.

– Når vi ikke lenger er i en unntakstilstand må respekten for fysisk og sosial avstand bli enda viktigere, og det kan være en fordel å bruke ansiktsmaske, slik det medisinske miljøet nå anbefaler, sa han. Han  forsikret om at det ville være nok masker til alle i fra 11. mai og anbefalte også arbeidsgivere å utstyre sine ansatte med masker.

Ansiktsmasker blir påbudt for alle passasjerer og ansatte i offentlig transport i tre uker etter 11. mai.  

Omfattende testing

Philippe fortalte også at man vil sette i gang en massiv testing. Etter 11. mai vil man kunne foreta 700.000tester i uken og staten bærer kostnadene ved testingen.

Personer som tester positivt kan isolere seg hjemme, noe som da inkluderer hele husholdningen eller  de må bo i spesielle hoteller. Deres  nærmeste blir testet og testene blir betalt.

Ny fase – til 2. juni

Unntakstilstanden oppheves ikke 11. mai dersom  indikatorene ikke blir som forventet. Det vil si hvis det er mer enn 3000  nye smittede per dag. Han oppfordret på det sterkeste franskmennene til å vise «stor disiplin» fra nå og frem til 11. mai og å kjempe mot den økende slappheten man ser tendens til. Men, hvis alt er klart for oppheving 11. mai, begynner man en ny fase som vil vare til 2. juni. ". 

Skolene starter litt etter litt

Opphevingen 11. mai vil variere fra departement til departement, avhengig av hvor aktivt viruset er i de forskjellige områdene.

Skolene skal åpne litt etter litt, barnehager og småskolen fra 11. mai. I  de departementene hvor viruset er svakt, vil man vurdere også å åpne ungdomsskoler, men beslutningen om videregående skoler utsettes til slutten av mai. Det skal ikke være mer enn 15 elever i hver klasse, i barnehagen ikke større grupper enn 10.

Matmarkeder kan åpne

Åpne matmarkeder kan åpne 11. mai hvis de greier å ta tilstrekkelig hensyn til sikkerhetsavstand mellom kundene. Det blir en viss grad av lokal styring.

All næringsvirksomhet unntatt kafeer, barer og restauranter vil kunne åpne fra 11. mai. forutsatt at smittevernreglene følges. Prefektene kan imidlertid beslutte at kjøpesentre på over 40.000 kvadratmeter fortsatt må holde stengt.

Restauranter kanskje etter 2. juni

Regjeringen vil ta en beslutning om barer, kafeer og restauranter i slutten av mai, for å bestemme om de kan åpne etter 2. juni. Strendene er fortsatt stengt frem til 1. juni.

Man kan bevege seg uten kjøretillatelse innen 100 km fra der man bor. Lenger kan man bare kjøre i spesielt viktige familiære eller yrkesmessige ærend.

Store arrangementer avlyses

Alle store arrangementer som samler mer enn 5000 deltakere er annullert  i sommer, frem til september. Profesjonelle idrettsarrangement, særlig fotball, kan ikke gjennomføres.  

Ansamlinger begrenses ti 10 personer, enten det er et offentlig sted eller privat.

Det blir ingen religiøse seremonier før 2. juni, bryllup anbefales utsatt.

Kinoer, store museer, teatre og konsertsaler vil fortsatt være stengt etter 11. mai, men mindre bibliotek, museer o.l. kan åpne dørene igjen fra 11. mai.

Eldre - hold deg hjemme!

Eldre personer (over 70 år?)  blir bedt om fortsatt å beskytte seg etter 11 mai, på samme måte som under portforbudet, ved å begrense sine kontakter og sine turer ut, sa statsministeren. Denne anbefalingen blir imidlertid ikke underlagt kontroll.

Folk anbefales fortsatt å jobbe hjemmefra over alt hvor det er mulig, i alle fall i de tre neste ukene. Dette ikke minst for ikke å belaste fellestransport og for å redusere kontaktpunkter.

På dette punktet er det ikke noe før og etter 11. mai, sa Edouard Philippe. (BRAa 29.04.20. Kilde: Nice Matin og FranceInfo)

Det går litt bedre..

Det er ikke så mange korona-nyheter i dag. Den beste er at det er nedgang i antall dødsfall totalt i Frankrike. Søndag døde 242 personer mot 369 personer dagen før.

I vårt område var det bare ett dødsfall i går, det totale antallet i Alpes Maritimes og Var er dermed 378 personer.

Av de totalt 22.856 personene som har avgått ved døden i Frankrike, skjedde 14.202 dødsfall på sykehus og 8.654 dødsfall på sykehjem.

Regjeringen er i ferd med å finpusse forslaget til plan for oppheving av portforbudet og statsminister Edouard Philippe vil presentere det for Nasjonalforsamlingen i morgen, tirsdag. (BRAa 27,04.20)

Oppdatering søndag 26. april

Vi starter søndagen med en positiv nyhet: Ifølge de lokale helsemyndighetene (ARS) ble 52 personer som har ligget på sykehus med Covid-19 skrevet ut lørdag 25. april. 14 personer i Alpes Maritimes og 38 i Var. Det er ny rekord.

Det er fortsatt 257 pasienter på sykehus i Alpes-Maritimes, 47 under intensivbehandling. I Var er tallene 300 personer på sykehus og 39 under intensivbehandling.

11 personer døde i Alpes-Maritimes og Var denne lørdagen.

Fra starten av epidemien har 377 personer avgått ved døden som følge av koronavirus i Alpes-Maritimes og Var, ca halvparten i hvert av departementene. Dette leser vi i Nice Matin i dag.

Til sammenligning er dødstallet for hele Norge 201 personer og for Frankrike totalt 22.614 personer. 

God søndag til alle!

God tur hjem til dere som tar SAS-flyet til Norge i dag! (BRAa 28.04.20)

Oppdatering lørdag 25. april

Denne helgen legger regjeringen siste hånd på forslaget om hvordan Frankrike skal bevege seg ut av unntakstilstanden – portforbudet.

Påbud om ansiktsmaske eller ikke i offentlig transport, tilbake til skolen frivillig eller trinnvis, butikker åpne over alt eller bare enkelte steder – det er noen av de spørsmålene regjeringen fortsatt må svare på, og det gjør de antagelig tirsdag, mener Nice Matin.

Nice Jazzfestival, som hadde 40.000 besøkende i 2019, er utsatt til 2021, og vil da finne sted fra 12 til 17. juli. Den «konkurrerende» festivalen, Jazz à Juan, er også utsatt til 2021 og vil finne sted fra 9. – 25. juli.

Tallenes tale

Epidemien har til dags dato ført til 22.245 dødsfall totalt i Frankrike, med 389 nye dødsfall i løpet av de siste 24 timene. På den positive siden ser man at antall pasienter under intensivbehandling har gått ned dag for dag i løpet av de siste 16 dagene.

I PACA-regionen har antall pasienter på sykehus med Covid-19 gått ned med 12 personer det siste døgnet. Det er nå 1.799 pasienter på sykehus i området. 245 nye tilfelle av Covid-19 ble funnet i løpet av 24 timer torsdag 23. april. Totalt er 13.774 personer smittet med koronavirus siden starten og 564 personer er avgått ved døden .(Kilde tall: Riviera News) (BRAa 25.04.20)

    Masker til alle før 11. mai