NYHETER

Milenburg Joys på Le Café Bleu

 

Etter et vellykket overraskelsesbesøk på petanquen onsdag og konsert på Le Café Bleu fredag, spilte de fem i Milenburg Joys Jazz Quintet konsert for NCA på Le Café Bleu lørdag kveld. 60 medlemmer, 11 finner og rundt 20 franskmenn var samlet i et stappfullt lokale. Superlativene haglet over våre nye venner fra Trøndelag: "De beste som noen gang har vært her" hørte vi fra flere. Gruppen spiller klassisk jazz fra 20-tallet og det hele endte med stående applaus.

På bildet ser vi såvidt pianisten og vokalisten Daniel Trustrup Røssing, trompetisten Torstein Kubban; Svend Johnny (Sonny) Breiby på trommer er delvis skjult. På klarinett Inge Solem, bandets leder, og til høyre med bass-saksofon Arnstein Solem.

 

 

Milenburg Joys Jazz Quintet i aksjon på Le Café Bleu, Golfe Juan

Milenburg Joys på Pierres Rouges

Petanque-spillerne fikk et overraskende besøk av Milenburg Joys på Pierres Rouges onsdag 12. oktober. Trondheimsbandet, som skal spille for NCA på Café Bleu i Golfe Juan lørdag 15. oktober, hadde nettopp landet i Nice en drøy time tidligere! Nå ble det en ekstrakonsert til stor jubel fra alle som var tilstede. Dette var noe som man ikke hadde tatt sjansen på å forhåndsannonsere, fordi den minste forsinkelse kunne ha fått hele opplegget til å gå i vasken. Det var stor enighet om at det var et fabelaktig band. Nå gleder vi oss til lørdag kveld.

Bildet viser bandets bass-saxofonist i aksjon

Foto: Torkild Baden

Landslaget med nye drakter

 

Nordisk Petanque Mesterskap har nylig funnet sted. Nordmenn, svensker, dansker og finner kjempet om seieren. Norge kom dessverre sist. Finnene vant igjen foran danskene og svenskene ble nummer. tre.

Dette innebærer at den norske petanquegruppen nå vurderer tiltak som skal høyne nivået på de beste spillerne. De eneste av de norske spillerne som vant alle sine kamper var Birger og Sylvie Elverhøi som dermed endte på tredjeplass blant 24 lag. Vi gratulerer!

Landslaget hadde fått innvilget støtte fra NCA til innkjøp av nye T-trøyer. Resultatet ser dere på bildet..

 

 

Her er det norske landslaget i petanque 2016: Fra venstre bakerst Sveinung Hirth, Erik Bergseter, Tore G Paulsen, Jean-Luc Boisset, Hermann Foss og Albert Krosby. Foran: Sylvie Elverhøi, Vigdis Krosby, Lise Hirth, Marit Boisset og Torhild Foss. Foran: Birger Elverhøi.

NAV Côte d'Azur legger inn årene

NAV CÔTE D’AZUR, Norske Akevitters Venners eneste etablering utenfor Norge, besluttet i sitt siste styremøte å avvikle virksomheten. Dette melder lederen Ingar Ths. Andresen i en melding til NCA. Andresen sier det var en meget tung beslutning å ta, men flere forhold bidro til denne avgjørelsen.

– Det sittende styret har vært uendret siden etableringen i 2008, og med en gjennomsnittsalder nær 80 har det vært et uttalt behov for nyrekruttering. 

– Styret, som består av Grete Roede, Birger Elverhøi og undertegnede, takker våre trofaste medlemmer for en enestående oppslutning og interesse for våre arrangementer, og vi håper at interessen vedvarer slik at de nå vil melde overgang fra NAV-Côte d’Azur til nærmeste regionsforening i Norge, skriver Andresen. Du kan lese hele meldingen HER.

 

Fra et NAV-møte i 2010 hvor akevitthistorikeren Gotmar Rustad var gjest. Med styremedlemmene Grete Roede og Ingar Ths. Andresen

Kunstreise på Côte d'Azur med Torkil Baden

 

Siste medlemsmøte samlet hele 75 medlemmer på Hotel Mercure, det var første møtet i høstsesongen. Torkil Baden ga oss et innblikk i kunst- og kulturlivet langs Côte d’Azur.

Ingen Torkil Baden uten piano. Han innledet til tonene av ”Happy Days are here again” og ga oss et bilde av livet her nede, før og nå. Det hele med Pablo Picassos bilde ”La joie de vivre” som inspirasjon.

Vi fikk høre om Pablo Picasso, Renoir, Matisse og flere av de berømte malerne som har bodd og virket langs kysten. Til og med Dreyfus-saken, maleren Renoirs stilling på ”feil” side, mot Bjørnson og Grieg fikk vi innblikk i.

Torkil Baden har skrevet bok, Kunstreise på Côte d’Azur, som inneholder 25 rivieraopplevelser fra Cannes til Monaco. En del av denne spennende reisen fikk vi være med på, og ble alle litt klokere underveis. (BRAa 23.9.16)

 

 

Torkil Baden spiller "Happy Days are here again" med Picassos maleri La Joie de Vivre i bakgrunnen.

HØSTPROGRAM 2016

 

Fredag 23. september

LUNSJMØTE

Torkil Baden, NCA-styremedlem, pianist, musikkskribent forteller i bilder, ord og toner. Om bl.a. Picasso, Sidney Bechet, Scott Fitzgerald, Fragonard og Negresco, fra hans nye Reisehåndbok i asurblå livsglede for sultne og tørste kulturvenner.

Sted: Hotel Mercure, Sophia Antipolis

Tid: kl. 11.30

 

Lørdag 15. oktober

JAZZKVELD

Milenburg Joys Jazz Quintet spiller for oss på Café Bleu. Milenburg Joys består av fem musikere. Louis Armstrong, Bix Beiderbecke er blant navn som har gjort Hot Jazz udødelig og Milenburg Joys gjør musikken igjen aktuell. For alle som liker New Orleans Hot jazz, vokaljazz og svingende tradjazz er Milenburg Joys et must!

Sted: Le Café Bleu, Golfe Juan

Tid: kl. 19.00

 

 NCA 25 år

 

Torsdag 10. november

NCA 25 ÅRS JUBILEUM                                                                   

Vi slår på stortromma og feirer vårt 25 årsjubileum på det tradisjonsrike og ærverdige hotellet NEGRESCO i Nice.

Norvège Côte d’Azur (NCA) kan feire sitt 25 års jubileum i år. Dette skal vi feire torsdag 10. november. Og vi skal feire det med stil! Det blir festmiddag med kunstneriske innslag. Vi har satt ned en egen jubileumskomité som skal sørge for at dette blir en minnerik begivenhet. Merk deg datoen! Du kan melde deg på HER.

Sted: Hotel Negresco, Nice

Tid: kl. 19.00

 

 

Tirsdag 22. november

Høstturnering i petanque (med trukket partner)

Høstturnering med trukket partner er en uhøytidelig og spennende petanqueturnering. Hvem som helst kan vinne, og selv de dyktigste kan tape. Turneringen sponses av NYKREDIT.

Den finner sted på banen i Valbonne og alle er velkomne til å delta.

Trekning av medspiller(e) ved turneringsstart. 
Har du ingen partner, så meld deg på!   Det kan være flere "single", og alle får en partner.

Sted: Petanquebanen i Valbonne

Tid: kl. 09.00

 

Fredag 2. desember
Julemiddag

Det blir julemiddag også i år. Rammen er ikke bestemt, men merk deg datoen.

Sted: Hotel Mercure, Sophia Antipolis

Tid: kl. 19.00

Søndag 4. desember – 2. søndag i advent

Juletrefest etter julegudstjenesten

Som vanlig blir det adventsgudstjeneste ved den norske sjømannspresten Ola Johannes Nordal.

Etter gudstjenesten blir det juletrefest i menighetshuset tilknyttet kirken. Alle er velkomne. Juletrefesten arrangeres av Barneklubben.

Sted: Kirken i Sophia Antipolis

Eglise Saint Paul des Nations, 12, Avenue Georges Pompidou, 06560 Valbonne

Tid: kl. 16.00

Juletrefesten starter ca kl. 17.00 rett etter Gudstjenesten.

 

VI TAR FORBEHOLD OM EVENTUELLE ENDRINGER.

Tilbud fra Rivieraklubben

 

NCA har nå et utvidet samarbeid med svenske Rivieraklubben. Det innebærer at vi gjensidig inviterer hverandre til de mest populære arrangementene, og at alle bare betaler medlemspris. 

Høsten 2016 kan vi velge blant disse arrangementene:

(NB: Datoen på jazz-arrangementet er ikke 9. september som tidligere meldt,

men fredag 30. september!)

 

Musikk på Villa Ingeborg - Black Pearl

fredag 30 september kl. 19.30 – 22.00

JazzCompagnie med Hans Jonsson på trombone er tilbake med høstens nye program, som inneholder jazz standardlåter fra 50/60-tallet samt soul, funk og rythm&blues. 

Les mer og meld deg på HER.

Kjøreanvisning til Villa Ingeborg (samme sted som den svenske kirken) finner du HER.

***

Reise til søndre Korsika –

torsdag 6 oktober kl. 08.00 - söndag 09 oktober kl. 18.00

Den populære guiden François Zamponi ønsker velkommen i Ajaccio og etter besøk i Napoleons fødeby går reisen østover. Vi blander natur, kultur, mat- og vinopplevelser, avkobling, besøk på historiske og vakre steder med lokale tradisjoner. 

Les hele programmet og meld deg på HER

***

 

 

Dîner Spectacle med koret Veteraner fra Orphei Drängar i Cannes –

fredag 21 oktober kl. 19.00-23.00

Rivieraklubben ønsker velkommen til en reprise av ett av deres mest populære arrangementer: Diner Spectacle med veteranene fra det kjente koret Orphei Drängar.

Det hele innledes med drinker og mingling, deretter underholder koret med en ca 45 minutter lang konsert. Så blir det en herlig treretters middag samtidig som man kan nyte herlig pianospill, vakre tenorsoloer og magiske bassarier. Allsang blir det også. Koret VOD (Veteraner ur Orpehi Drängar) besøkte Rivieraklubben i 2014, med stor suksess. Siden har de tatt med seg konseptet ut i verden, blant annet til Broadway og USA

Vil du bli med så kan du lese mer og melde deg på HER.

 

 

Forbudt å forby burkini

Det har i det siste vært en del skriverier om bruk av heldekkende badetøy, burkini, både i Norge og i Frankrike. Diskusjonen om man skal forby dette har vært særlig het i Frankrike hvor en rekke byer har lagt ned forbud mot burkini, blant annet Villeneuve Loubet.

I dag har Conseil d’Etat, den høyeste administative domstolen i Frankrike, behandlet burkiniforbudet som er lagt ned i Villeneuve-Lobet og er kommet frem til at forbudet strider mot grunnleggende rettigheter og derved er grunnlovsstridig. Forbudet der vil bli opphevet og man regner med at den vil skape presedens også for de rundt 20 byene som har lagt ned forbud mot burkinien. (26.8.16 BRAa)

 

Kulturkalender 2016/2017

 

Du finner et mer utfyllende program HER.

 

Søndag 6. november (kl. 15.00 - 17.30)

Hello Dolly! i Niceoperaen

Den eviggrønne musikalen av Jerry Herman presentert av ensemblet ContreUt.

I tittelrollen Laurence Janot.

Mulighet for felles lunsj på Le Grand Balcon kl. 13 med introduksjon ved Torkil Baden.

Les mer og meld deg på HER.

 

Søndag 27. november (kl. 17.30 - 19.30)

Irish Celtic Generations i Cannes

35 dansere og 14 musikere fra Irland er på Europaturne med sitt forrykende show.

Mulighet for felles middag etterpå på Le Caveau 30.

Les mer og meld deg på HER.

 

Lørdag 17.desember (kl. 20.30 - 22.30)

I Cannes

Nøtteknekkeren med Den kinesiske Nasjonalballetten

Festivalpalasset, Cannes. Tsjaikovskijs populære juleballett med masse fengende musikk.

Kinesiske koreografer presenterer sin versjon i et spennende møte med vestlig tradisjon.

Mulighet for felles middag kl. 18.30 på Le Caveau 30.

Les mer og meld deg på HER.

 

 

 

Søndag 22 januar 2017 (kl 15.00 - 17.30)

Tosca på Niceoperaen

I tittelrollen bulgarske Svetla Vassilieva som den elskende og døende sangerinnen i Puccinis mesterverk.

Hennes Mario havner i dødscellen der han synger Tårnarien før den dramatiske avslutningen.

Mulighet for felles lunsj på Le Grand Balcon kl. 13 med introduksjon ved Torkil Baden

Les mer og meld deg på HER.

 

 

Søndag 19 mars (kl.15.00 - 17.30)

Carmen på Niceoperaen - Premiereforestilling! 

Amerikanske Aurore Ugolin er den forføreriske sigøynerkvinnen med sorgløs løssluppenhet og flamencoinspirasjon.

Mulighet for felles lunsj på Le Grand Balcon kl. 13 med introduksjon ved Torkil Baden

Les mer og meld deg på HER.

 

Med forbehold om endringer i programmet.

 

Billigere å bruke norsk mobiltelefon i Europa

 

Nå blir det billigere å bruke norsk mobiltelefon i Europa, til alt. Forutsatt at du bruker Telenor.  I dag, onsdag 27. april, fjernet Telenor roamingkostnader i EU- og EØS-land. Det betyr at man kan ringe, sende meldinger og surfe akkurat som hjemme.

Det man må gjøre er å sørge for at man har riktig abonnement. Tilbudet gjelder to nye abonnement, Frihet og Ung. Byttet koster ingenting, men må gjøres. Det kan også gjøres om man i dag har et abonnement med binding. Det innebærer i tillegg fri bruk av nettlagringstjenesten Min Sky samt større datapakker, høyere hastighet og fri bruk av MMS, ifølge Din Side.

Du kan gå inn på Telenors sider og bytte abonnement.

Les mer HER.

(BRAa 27.3.2016)

 


Telenor gjør det billigere å surfe på norsk mobil i hele EU/EØS.

(Bildet fra DIN SIDE)

Tilbakebetaling av skatt ved gevinst av salg av feriebolig

Har du solgt sekundærbolig i Frankrike i perioden 2012-2015 kan du nå søke de franske skattemyndighetene om tilbakebetaling av 15,5% av det beløpet du måtte betale i gevinstbeskatning (plus-value) da du solgte boligen. Ta kontakt med en notaire eller en advokat. Vi har nå artikler, skrevet av to advokater, på nettsiden vår. Du kan lese mer om dette HER.

 

Bakgrunnen er som følger: For få år siden ble gevinstbeskatningen for utlendinger ved salg av sekundær eiendom i Frankrike forhøyet fra 19% til 34,5%. Dette fordi Frankrike krevde at man skulle betale ”folketrygd” – sosiale utgifter i Frankrike av gevinsten.

 

 

Saken har vært oppe i EF-domstolen som i slutten av februar i år erklærte at Frankrike ikke kan legge på de sosiale ytelsene på 15,5%  for borgere som ikke er  bosatt i Frankrike, fordi de ikke nyter godt av det franske sosiale systemet.

 

 

.

Referat fra informasjonsmøtet med Nav og Helfo.

Referatet fra informasjonsmøtet vi hadde 10. april med besøk av Nav og Helfo v/ Kerstin Kampen fra Nav Internasjonalt, Irene Hovde fra Nav Pensjon og Elin Lund Grina fra Helfo er nå lagt ut. Referat fra møtet er lagt ut her. (BRAa)

Irene Hovde, Kerstin Kampen, Berit Røhne Aass, leder NCA, Elin Lund Grina, Helfo og Torun Mølstad fra Nav Internasjonalt.

Viktig melding til norske utflyttede pensjonister

Tiden er kommet for å søke om skattekort fra Norge i f.m. utbetaling av norske pensjoner, være seg offentlige eller private, for inntektsåret 2014. Det som er nytt av året, er etatens nye datasystem som skal forenkle skattebetalernes kommunikasjonsform med etaten. Etter å ha prøvd det nye systemet, er undertegnedes oppfatning at enklere enn det gamle systemet, er det ikke! Skjemaet det dreier seg om, heter; Egenerklæring skattemessig bosted – 2014. LES VIDERE HER.

(JB 18.11.2013)

 

Kjøring med utenlandsregistrert bil i Norge

Ny hjemmeside fra Tollen

Vi vet at flere av medlemmene lurer på hvordan man skal forholde seg hvis man ønsker å ta med seg sin franskregistrerte bil til Norge noen uker. Hvor finner man riktig skjema og hva er egentlig reglene?

Tollen har nå laget en ny hjemmeside for det som er "privatlånt utenlandsregistrert kjøretøy", SE HER: http://www.skatteetaten.no/no/Person/bil-og-andre-kjoretoy/utenlandsregistrert-bil-i-norge/

Dette betyr altså at man kan man bruke utenlandsk registrert bil i Norge i inntil 25 dager i løpet av en 12 måneders periode, selv når man bor fast i Norge. Man kan ikke selv være eier av bilen, man må ha lånt den privat. Man kan ha lånt bilen av foreldre, ektefelle eller venner.

 

Ifølge eieren lånes ikke denne bilen bort og kan følgelig heller  ikke brukes i Norge som "privatlånt utenlandsregistrert kjøretøyl".

Hvor streiker man i dag?

I går (onsdag 28. januar 2015) ble det streiket i Norge. I Frankrike streikes det mer eller mindre hver dag. Så ofte og så mange steder at det finnes et eget nettsted som forteller deg hvor det er streik. C'est la gréve heter nettstedet og du finner det her: http://www.cestlagreve.fr

Her kan du ta en titt hvis du lurer på om det er streik i ditt område.

Hvem var Juan?

Hvem var Juan?

Det er naturlig å tro at Golfe- Juan og Juan-les-Pins har med Jean å gjøre, altså Johannes. Men spekulasjoner om at vi som innbyggere er etterfølgere til døperen Johannes, St. Hans, er nok ikke riktige.

Juan-les-Pins- navnet ble skapt så sent som i 1882.  I begynnelsen brukte man også skrivemåten Jouan les Pins. Dette er altså et ganske nytt navn, og det står i avhengighetsforhold til den mye eldre byen Golfe-Juan lenger vest. Byen Golfe-Juan i Vallauris kommune har sitt navn etter bukten, og navnet har med havdypet å gjøre.

Historikeren Henri Isaia er selv fra Golfe-Juan og har på Internettsiden Fenêtres sur le monde en artikkel om dette (2012). Det eldste kartet han har funnet er fra 1634, og her kalles bukten Le Gourian. I de følgende to hundre år finner han Gourjan og Gourjean, og dette er blitt til Golf Jean og Golfe Jouan.

Napoleons proklamasjon ved landgangen 1. mars 1815 kaller stedet Golfe-Juan, altså den moderne skrivemåten. Snart er det 200 årsjubileum for hans legendariske landgang, begynnelsen på hans siste 100 dager. Da kan det være greit å vite hva stranden heter….

 

Liégeard

Hva betyr gourjan? Forfatteren  Stéphen Liégeard var den som i 1887 preget uttrykket Côte d’Azur i en bok med denne tittelen. I samme bok skriver han at juan henger sammen med gourjan. Det er et provencalsk ord for store vannbevegelser på havdypet eller dypvanns strømninger.

 

 

Betegnelsen gourjan forteller at det er dypt utenfor Lerin-øyene.  Det er fire hundre meters dybde, og tauet strakk ikke til da man målte havdybden for fem hundre eller tusen år siden.Navnet går tilbake til slik fiskerne snakket om de dype strømmene. Forholdene rundt øyene var avgjørende for livsgrunnlaget deres.

Havet har gitt bukten og senere byen sitt navn. Bebyggelsen er relativt ny, og i 1891 bodde det bare 340 mennesker langs stranden. 

Golfe-Juan er en del av kommunen Vallauris, og dette navnet går tilbake til Vallis Aurea, Den gyldne dal, i den romerske provins, Provincia Romana. Den gyldne dalen var produktiv med sin leire og keramikk, og den var fruktbar. Vallis Aurea var beskyttet mot sterke vinder fra havet, det dype havet med sine strømmer og som senere slekter feilaktig satte i forbindelse med Johannes.

At vi ikke stammer fra Døperen er kanskje like bra. Som kjent bidro en vakker kvinne, Salome, til at han mistet hodet… (Torkil Baden)

 

 

Kart over Gourjan fra 1695

 Når så navnet Côte dAzur dagens lys - og hvorfor?

 

Alle kjenner navnet Côte dAzur og vet hvor denne ufattelig vakre kyststrekningen ligger. Det er imidlertid langt færre som kjenner opprinnelsen til navnet og hva som fikk ”døperen” til å ”oppfinne” akkurat det! Fødselen skjedde i det herrens år 1887 i byen Hyères og mannen bak det treffende navnet, var Stephen Liégeard. Det er lett å forstå hva han sa til seg selv der han stod på stranda en strålende solskinnsdag for 125 år siden; ”Denne lange stranda badende i solens stråler fortjener å bli døpt den asurblå kysten med sine helbredende egenskaper i kamp mot sykdom og fortvilelse”.  JB (27.5.)

 

 Den azurblå kysten. Her sett fra Nice. Navnet fikk kyststripen imidlertid i Hyères

Møteplan  

Golf hver mandag.

Påmelding - se HER.

  

Petanque hver onsdag 

Ingen påmelding - les mer

  

Medlemsarrangementer (*les)

6. nov: Hello Dolly! Nice-operaen

10. nov.: Jubileum Negresco

22. nov.: Høstturnering petanque

27. nov.: Irske dansere i Cannes 

2. des.: Julemiddag

4. des.: Gudstjeneste og juletrefest

17. des.: Nøtteknekkeren på kinesisk, Cannes

 2017

22. januar: TOSCA i Nice-operaen

19. mars: Carmen i Nice-operaen


 

NCA kjøp og  salg
Skand. TV  - Aircon Toyota RAV4