NYHETER

Franck Orban om fransk kaos

på NCA's generalforsamling 8. april 2017 

 

I år er generalforsamlingen vår den 8. april. Innkallelse og papirer blir sendt ut mot midten av mars, men du kan jo merke av dagen allerede nå.

I år gjør blir det en litt annerledes og mer spennende generalforsamling enn vanlig.  Vi har invitert Franck Orban, førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold til å komme og si litt om den politiske situasjonen i Frankrike,rett før presidentvalget. Det finner sted i to omganger, 23. april og 7. mai.

Franck Orban var hos oss i februar i fjor og snakket om "Frankrike anno 2016 - hva slags samfunn får vi?" Nå ett år senere, har vi en situasjon som vi ikke tok med i beregningen for et år siden, Storbritannia er på vei ut av EU, USA har fått Donald Trump som president, høyrekreftene har vind i seilene flere steder i Europa. I Frankrike har det dukket opp helt uventede presidentkandidater.

Franck Orban sier: "Per dags dato er det umulig å si hvem som vil vinne valget. Det er helt unikt i den V republikks historie.. Jeg skal snakke om hvordan vi kom dit.."

Dette bør dere få med dere. I mellomtiden kan dere følge ham på bloggen hans: https://blogg.hiof.no/fro/

eller på Twitter-kontoen hans hvor han har avsnitt viet valget. https://twitter.com/hashtag/presidentvalgifrankrike2017?f=tweets&vertical=default&src=hash

 

Førsteamanuensis Franck Orban var hos oss i februar i fjor.

Nå kommer han tilbake og vil si litt om hva vi kan vente oss av presidentvalget som finner sted i april/mai 2017.

Ganske kaotisk politisk situasjon i Frankrike

 

"Det eneste man vet om utfallet av årets presidentvalg i Frankrike er at man ikke vet noe", skriver førsteamanuensis Franck Orban i en artikkel i dagens VG.

Det etter hvert blitt ganske kaotisk: Både de konservative, Les Republicains, og sosialistene, Parti Socialiste, har valgt overraskende presidentkandidater. Francois Fillon (LR) lå likevel en stund an til å gjøre det bra. Sjansene hans synes nå redusert på grunn av det som kalles Penelopegate; han skal ha lønnet sin kone og to av sine barn for arbeid de ikke har gjort.

Sosialistpartiets Benoît Manon står for langt til venstre til at man tror han kan bli valgt, og med det gjenstår Emmanuel Macron. Han er en tidligere minister og representant for sosialistene og har startet sitt eget parti, eller mer en bevegelse, som kalles "En Marche". Han ser nå ut til å kunne ta så mange stemmer at han kommer til annen valgrunde. Dervil han sannsynligvis møte Marine Le Pen, og foreløpig  ligger han an til å vinne over henne.

Men som Franck Orban sier i dagens VG: "Men årets presidentvalg har så langt i år vist at det umulige er mulig, og at ingenting bør overraske oss". Du kan lese innlegget på hans blogg: https://blogg.hiof.no/fro/

Du kan også lese denne siden fra NRK. https://www.nrk.no/ytring/fransk-kaos-1.13364614

(BRAa.8.2.17)

 

 

For øyeblikket er Emmanuel Macron den hetes kandidaten til presidentvalget

 

Men man skal ikke avskrive Marine Le Pen

Vårprogrammet 2017 -

Generalforsamling 8. april

Vårprogrammet 2017 har startet. Førstkommende møte er fredag 24. februar. Da kommer tidligere helseminister og kunnskapsminister Gudmund Hernes og holder et kåseri: "Derfor elsker og hater jeg Frankrike".

I mars blir det spasertur til Le Cannet og landsbyens severdigheter. Generalforsamlingen blir 8. april  - det er som tidligere år dagen før Palmesøndag. Vi får besøk av Franck Orban (se over).

Senere i april, nærmere bestemt fredag 21. april, blir det lunsjmøte med tidligere professor Harald Herresthal fra Norges Musikkhøgskole - han kommer med et multimediashow.

Du kan lese mer om disse arrangementene og flere til i vårprogrammet som du finner HER. Innbydelsen til Herresthal blir lagt ut litt senere.

I Kulturkalenderen er det igjen én operaforestilling i Nice Opéra: Søndag 19. mars er det premiereforestilling på Carmen. Denne forestillingen kan du melde deg på allerede nå på våre påmeldingssider

 

 

Benoît Hamon blir sosialistenes presidentkandidat

 

Benoît Hamon vant annen runde i sosialistens nominasjonsvalg som fant sted i går.

Han vant med nærmere 60 pst av stemmene mot tidligere statsminister Manuel Valls.

Hamon er politisk lengre mot venstre enn Valls og legger større vekt på grønne verdier.

Han har vært med i Hollandes regjering, men forlot den i protest i 2014

Sosialistpartiets valg av Hamon kan være gunstig for sentrumskandidaten Emmanuel Macron. Det er ventet at han vil få støtte fra moderate sosialister som synes Hamon er for radikal.

Hamon har gått til valg blant annet på å love borgerlønn til franskmenn og å legalisere hasj.

(BRAa 30.01.17).

 

Benoît Hamon blir sosialistens presidentkandidat ved valget til våren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Et flott bekjentskap

 

Det ble en flott opplevelse for de 38 medlemmene som var samlet til møte fredag 27. januar. Filmskaperen René Bjerke viste oss filmen ”Jean Arène – en maler i Provence”.

 - Beste møte noen gang, ble det sagt fra enkelte.

 Flmen om den ukjente, dyktige kunstmaleren Jean Arène, nå 87 år, var både sjarmerende og spennende. Vi fikk se kunstmaleren, inspirert av både van Gogh, Matisse og Cezanne, i arbeid og det var fascinerende. Han sjarmerte oss alle gjennom filmen ved sin intensitet og sitt sjarmerende blikk.

Mange var det nok som gjerne ville hatt et av bildene på veggen. 

(BRAAa 28.01.17)

 

 Et av Jean Arenès malerier


Filmskaper Renè Bjerke sammen med leder Berit Røhne Aass i NCA

 

Kamp om plassene blant sosialistene

 

Som de fleste vel har fått med seg er 2017 valgår i Frankrike. Det skal velges ny president, og nåværende president, Francois Hollande, har sagt at han ikke stiller til gjenvalg.

De konservative, Les Republicains, har allerede valgt sin presidentkandidat, François Fillon (62). Det skjedde ved nominasjonsvalget i november (les Primaires). Nå er det sosialistene sin tur.

22. og 29. januar 2017 velger de sin presidentkandidat. Her ser det ut til å bli jevnt løp.

Tre kandidater: Manuel Valls (54)  (statsminister for Hollande 2014-2016),  Arnaud Montebourg og Benoit Hamon ligger an til å gjøre det omtrent like godt i første valgomgang. Meningsmålingene varierer noe, i en av dem ser Manuel Valls ut til å tape hvis han må stille mot Montebourg i annen valgomgang, men i andre målinger vinner han.

Arnaud Montebourg (54) har bl.a. vært minister i Manuel Valls regjering og er jurist. Han sies å tilhøre venstresiden av Sosialistpartiet. Den tredje kandidaten er Benoït Hamon (49). Han sitter i Europaparlamentet og grunnla den sosialistiske ungdomsorganisasjonen i 1993. 

En viktig utfordrer for venstresiden er imidlertid Emmanuel Macron den yngste av dem alle, bare 39 år. Han har vært finansminister, men stiller til valg som uavhengig kandidat, i sin egen bevegelse: "En marche!"

 

 

 

Manuel Valls

Arnaud Montebourg

Benoït Mamon

Emmanuel Macron

Vi fester på Negresco!

Torsdag 10. november feiret Norvège Côte d'Azur 25-års jubileum med 168 medlemmer og gjester, ambassadør og sjømannsprest fra Paris til stede. Det hele foregikk på Hotel Le Negresco.

 

Mange hadde gledet seg stort til å feire på det berømte hotellet. Det ble da også en flott aften, med innslag av flere slag, fra det litt burleske til det litt høytidelige, en fin blanding av musikk, sang og underholdning.

Vi har samlet noen bilder fra festen som du kan se HER.

 

 

Kari Stokke ved pianoet og Elisabeth Cornelius-Lund synger

Landslaget med nye drakter

 

Nordisk Petanque Mesterskap har nylig funnet sted. Nordmenn, svensker, dansker og finner kjempet om seieren. Norge kom dessverre sist. Finnene vant igjen foran danskene og svenskene ble nummer. tre.

Dette innebærer at den norske petanquegruppen nå vurderer tiltak som skal høyne nivået på de beste spillerne. De eneste av de norske spillerne som vant alle sine kamper var Birger og Sylvie Elverhøi som dermed endte på tredjeplass blant 24 lag. Vi gratulerer!

Landslaget hadde fått innvilget støtte fra NCA til innkjøp av nye T-trøyer. Resultatet ser dere på bildet..

 

 

Her er det norske landslaget i petanque 2016: Fra venstre bakerst Sveinung Hirth, Erik Bergseter, Tore G Paulsen, Jean-Luc Boisset, Hermann Foss og Albert Krosby. Foran: Sylvie Elverhøi, Vigdis Krosby, Lise Hirth, Marit Boisset og Torhild Foss. Foran: Birger Elverhøi.

NAV Côte d'Azur legger inn årene

NAV CÔTE D’AZUR, Norske Akevitters Venners eneste etablering utenfor Norge, besluttet i sitt siste styremøte å avvikle virksomheten. Dette melder lederen Ingar Ths. Andresen i en melding til NCA. Andresen sier det var en meget tung beslutning å ta, men flere forhold bidro til denne avgjørelsen.

– Det sittende styret har vært uendret siden etableringen i 2008, og med en gjennomsnittsalder nær 80 har det vært et uttalt behov for nyrekruttering. 

– Styret, som består av Grete Roede, Birger Elverhøi og undertegnede, takker våre trofaste medlemmer for en enestående oppslutning og interesse for våre arrangementer, og vi håper at interessen vedvarer slik at de nå vil melde overgang fra NAV-Côte d’Azur til nærmeste regionsforening i Norge, skriver Andresen. Du kan lese hele meldingen HER.

 

Fra et NAV-møte i 2010 hvor akevitthistorikeren Gotmar Rustad var gjest. Med styremedlemmene Grete Roede og Ingar Ths. Andresen

Kulturkalender 2016/2017

 

Du finner et mer utfyllende program HER.

 

Søndag 6. november (kl. 15.00 - 17.30)

Hello Dolly! i Niceoperaen

Den eviggrønne musikalen av Jerry Herman presentert av ensemblet ContreUt.

I tittelrollen Laurence Janot.

Mulighet for felles lunsj på Le Grand Balcon kl. 13 med introduksjon ved Torkil Baden.

Les mer og meld deg på HER.

 

Søndag 27. november (kl. 17.30 - 19.30)

Irish Celtic Generations i Cannes

35 dansere og 14 musikere fra Irland er på Europaturne med sitt forrykende show.

Mulighet for felles middag etterpå på Le Caveau 30.

Les mer og meld deg på HER.

 

Lørdag 17.desember (kl. 20.30 - 22.30)

I Cannes

Nøtteknekkeren med Den kinesiske Nasjonalballetten

Festivalpalasset, Cannes. Tsjaikovskijs populære juleballett med masse fengende musikk.

Kinesiske koreografer presenterer sin versjon i et spennende møte med vestlig tradisjon.

Mulighet for felles middag kl. 18.30 på Le Caveau 30.

Les mer og meld deg på HER.

 

 

 

Søndag 22 januar 2017 (kl 15.00 - 17.30)

Tosca på Niceoperaen

I tittelrollen bulgarske Svetla Vassilieva som den elskende og døende sangerinnen i Puccinis mesterverk.

Hennes Mario havner i dødscellen der han synger Tårnarien før den dramatiske avslutningen.

Mulighet for felles lunsj på Le Grand Balcon kl. 13 med introduksjon ved Torkil Baden

Les mer og meld deg på HER.

 

 

Søndag 19 mars (kl.15.00 - 17.30)

Carmen på Niceoperaen - Premiereforestilling! 

Amerikanske Aurore Ugolin er den forføreriske sigøynerkvinnen med sorgløs løssluppenhet og flamencoinspirasjon.

Mulighet for felles lunsj på Le Grand Balcon kl. 13 med introduksjon ved Torkil Baden

Les mer og meld deg på HER.

 

Med forbehold om endringer i programmet.

 

Billigere å bruke norsk mobiltelefon i Europa

 

Nå blir det billigere å bruke norsk mobiltelefon i Europa, til alt. Forutsatt at du bruker Telenor.  I dag, onsdag 27. april, fjernet Telenor roamingkostnader i EU- og EØS-land. Det betyr at man kan ringe, sende meldinger og surfe akkurat som hjemme.

Det man må gjøre er å sørge for at man har riktig abonnement. Tilbudet gjelder to nye abonnement, Frihet og Ung. Byttet koster ingenting, men må gjøres. Det kan også gjøres om man i dag har et abonnement med binding. Det innebærer i tillegg fri bruk av nettlagringstjenesten Min Sky samt større datapakker, høyere hastighet og fri bruk av MMS, ifølge Din Side.

Du kan gå inn på Telenors sider og bytte abonnement.

Les mer HER.

(BRAa 27.3.2016)

 


Telenor gjør det billigere å surfe på norsk mobil i hele EU/EØS.

(Bildet fra DIN SIDE)

Tilbakebetaling av skatt ved gevinst av salg av feriebolig

Har du solgt sekundærbolig i Frankrike i perioden 2012-2015 kan du nå søke de franske skattemyndighetene om tilbakebetaling av 15,5% av det beløpet du måtte betale i gevinstbeskatning (plus-value) da du solgte boligen. Ta kontakt med en notaire eller en advokat. Vi har nå artikler, skrevet av to advokater, på nettsiden vår. Du kan lese mer om dette HER.

 

Bakgrunnen er som følger: For få år siden ble gevinstbeskatningen for utlendinger ved salg av sekundær eiendom i Frankrike forhøyet fra 19% til 34,5%. Dette fordi Frankrike krevde at man skulle betale ”folketrygd” – sosiale utgifter i Frankrike av gevinsten.

 

 

Saken har vært oppe i EF-domstolen som i slutten av februar i år erklærte at Frankrike ikke kan legge på de sosiale ytelsene på 15,5%  for borgere som ikke er  bosatt i Frankrike, fordi de ikke nyter godt av det franske sosiale systemet.

 

 

.

Referat fra informasjonsmøtet med Nav og Helfo.

Referatet fra informasjonsmøtet vi hadde 10. april med besøk av Nav og Helfo v/ Kerstin Kampen fra Nav Internasjonalt, Irene Hovde fra Nav Pensjon og Elin Lund Grina fra Helfo er nå lagt ut. Referat fra møtet er lagt ut her. (BRAa)

Irene Hovde, Kerstin Kampen, Berit Røhne Aass, leder NCA, Elin Lund Grina, Helfo og Torun Mølstad fra Nav Internasjonalt.

Viktig melding til norske utflyttede pensjonister

Tiden er kommet for å søke om skattekort fra Norge i f.m. utbetaling av norske pensjoner, være seg offentlige eller private, for inntektsåret 2014. Det som er nytt av året, er etatens nye datasystem som skal forenkle skattebetalernes kommunikasjonsform med etaten. Etter å ha prøvd det nye systemet, er undertegnedes oppfatning at enklere enn det gamle systemet, er det ikke! Skjemaet det dreier seg om, heter; Egenerklæring skattemessig bosted – 2014. LES VIDERE HER.

(JB 18.11.2013)

 

Kjøring med utenlandsregistrert bil i Norge

Ny hjemmeside fra Tollen

Vi vet at flere av medlemmene lurer på hvordan man skal forholde seg hvis man ønsker å ta med seg sin franskregistrerte bil til Norge noen uker. Hvor finner man riktig skjema og hva er egentlig reglene?

Tollen har nå laget en ny hjemmeside for det som er "privatlånt utenlandsregistrert kjøretøy", SE HER: http://www.skatteetaten.no/no/Person/bil-og-andre-kjoretoy/utenlandsregistrert-bil-i-norge/

Dette betyr altså at man kan man bruke utenlandsk registrert bil i Norge i inntil 25 dager i løpet av en 12 måneders periode, selv når man bor fast i Norge. Man kan ikke selv være eier av bilen, man må ha lånt den privat. Man kan ha lånt bilen av foreldre, ektefelle eller venner.

 

Ifølge eieren lånes ikke denne bilen bort og kan følgelig heller  ikke brukes i Norge som "privatlånt utenlandsregistrert kjøretøyl".

Hvor streiker man i dag?

I går (onsdag 28. januar 2015) ble det streiket i Norge. I Frankrike streikes det mer eller mindre hver dag. Så ofte og så mange steder at det finnes et eget nettsted som forteller deg hvor det er streik. C'est la gréve heter nettstedet og du finner det her: http://www.cestlagreve.fr

Her kan du ta en titt hvis du lurer på om det er streik i ditt område.

Hvem var Juan?

Hvem var Juan?

Det er naturlig å tro at Golfe- Juan og Juan-les-Pins har med Jean å gjøre, altså Johannes. Men spekulasjoner om at vi som innbyggere er etterfølgere til døperen Johannes, St. Hans, er nok ikke riktige.

Juan-les-Pins- navnet ble skapt så sent som i 1882.  I begynnelsen brukte man også skrivemåten Jouan les Pins. Dette er altså et ganske nytt navn, og det står i avhengighetsforhold til den mye eldre byen Golfe-Juan lenger vest. Byen Golfe-Juan i Vallauris kommune har sitt navn etter bukten, og navnet har med havdypet å gjøre.

Historikeren Henri Isaia er selv fra Golfe-Juan og har på Internettsiden Fenêtres sur le monde en artikkel om dette (2012). Det eldste kartet han har funnet er fra 1634, og her kalles bukten Le Gourian. I de følgende to hundre år finner han Gourjan og Gourjean, og dette er blitt til Golf Jean og Golfe Jouan.

Napoleons proklamasjon ved landgangen 1. mars 1815 kaller stedet Golfe-Juan, altså den moderne skrivemåten. Snart er det 200 årsjubileum for hans legendariske landgang, begynnelsen på hans siste 100 dager. Da kan det være greit å vite hva stranden heter….

 

Liégeard

Hva betyr gourjan? Forfatteren  Stéphen Liégeard var den som i 1887 preget uttrykket Côte d’Azur i en bok med denne tittelen. I samme bok skriver han at juan henger sammen med gourjan. Det er et provencalsk ord for store vannbevegelser på havdypet eller dypvanns strømninger.

 

 

Betegnelsen gourjan forteller at det er dypt utenfor Lerin-øyene.  Det er fire hundre meters dybde, og tauet strakk ikke til da man målte havdybden for fem hundre eller tusen år siden.Navnet går tilbake til slik fiskerne snakket om de dype strømmene. Forholdene rundt øyene var avgjørende for livsgrunnlaget deres.

Havet har gitt bukten og senere byen sitt navn. Bebyggelsen er relativt ny, og i 1891 bodde det bare 340 mennesker langs stranden. 

Golfe-Juan er en del av kommunen Vallauris, og dette navnet går tilbake til Vallis Aurea, Den gyldne dal, i den romerske provins, Provincia Romana. Den gyldne dalen var produktiv med sin leire og keramikk, og den var fruktbar. Vallis Aurea var beskyttet mot sterke vinder fra havet, det dype havet med sine strømmer og som senere slekter feilaktig satte i forbindelse med Johannes.

At vi ikke stammer fra Døperen er kanskje like bra. Som kjent bidro en vakker kvinne, Salome, til at han mistet hodet… (Torkil Baden)

 

 

Kart over Gourjan fra 1695

 Når så navnet Côte dAzur dagens lys - og hvorfor?

 

Alle kjenner navnet Côte dAzur og vet hvor denne ufattelig vakre kyststrekningen ligger. Det er imidlertid langt færre som kjenner opprinnelsen til navnet og hva som fikk ”døperen” til å ”oppfinne” akkurat det! Fødselen skjedde i det herrens år 1887 i byen Hyères og mannen bak det treffende navnet, var Stephen Liégeard. Det er lett å forstå hva han sa til seg selv der han stod på stranda en strålende solskinnsdag for 125 år siden; ”Denne lange stranda badende i solens stråler fortjener å bli døpt den asurblå kysten med sine helbredende egenskaper i kamp mot sykdom og fortvilelse”.  JB (27.5.)

 

 Den azurblå kysten. Her sett fra Nice. Navnet fikk kyststripen imidlertid i Hyères

Møteplan  

Golf hver mandag.

Golfen starter 16. januar 2017.

Påmelding HER.

  

Petanque hver onsdag 

Ingen påmelding - les mer

  

Medlemsarrangementer (*les)

24. februar: Lunsj/Gudmund Hernes

15. mars: Påmeldingsfrist seriespill 2017/18

17. mars: Spasertur Le Cannet

19. mars: Carmen i Nice-operaen

8. april: Generalforsamling

21. april: Lunsj/HaraldHerresthal

25. april: Klubbmesterskap petanque

28. april: Minikonsert


 

NCA kjøp og  salg
Vevstol stoler -  Toyota RAV4 vinterdekk