Positivt om den nye statsministeren

I går ble den nye statsministeren Jean Castex presentert på TV. Etter den første overraskelsen er det mange positive ord å høre om ham. Det sies at det er lettere å forstå valget etter at han ble presentert på fjernsynet i går kveld.

Noen har sagt, og sier, at Macron har valgt en kopi av seg selv som ny statsminister. Andre trekker frem alle områdene hvor de er forskjellige. Ikke minst representerer Castex det regionale Frankrike, han er ordfører i en liten by i sørvest, Prades, hvor han nå ved siste kommunevalg ble valgt i første omgang med over 75 prosent av stemmene.

Jean Castex har hatt ansvaret for den gradvise gjenåpningen av Frankrike siden karantenen. Han var /skulle vært minister med ansvar for de olympiske leker i 2020, han har arbeidet for, eller sammen med, flere tidligere presidenter. Han kjenner Frankrike godt fra flere av politikkens korridorer.  

I Nice Matin svarer en tidligere rådgiver av Sarkozy slik når han blir spurt om Jean Castex:

 «Det er en utmerket nyhet. Han behersker til fulle menneskelige relasjoner. Det er både interessant og beleilig at han kan virke forsonende på motsetningen mellom den sentrale administrasjonen og ønskene fra de lokalt folkevalgte».

Samtidig skal han være han en veldig hyggelig mann, morsom å være sammen med, han er av dem som husker navnene på barna dine, sier en som kjenner ham. Han er som en sveitsisk lommekniv «Swiss knife» - han kan brukes til alt, små og store oppgaver, er en annen av karakteristikkene vi kommer over når vi leser om ham.

Nå blir oppgaven hans å sette sammen en regjering, og det har han lovet å gjøre før mandag. (BRAa 04.07.20)

 

 

Ny statsminister i Frankrike

Jean Castex heter den nye statsministeren i Frankrike.

Han er blitt kalt «Monsieur déconfinement» fordi han var ansvarlig overfor presidenten under gjenåpningen av landet ved korona-epidemien.

Han er fra fylket Pyrénées-Orientales, er ordfører i Prades, valgt for det konservative partiet Les Républicains (LR). Han er 55 år og utdannet ved E.N.A. (École nationale d'administration) som så mange andre toneangivende politikere.

Farvel Edouard Philippe, velkommen Jean Castex!

Statsminister Philippe går av

 

Det ble nettopp kjent at statsminister Edouard Philippe i dag morges leverte sin og sin regjerings oppsigelse til president Macron. Mens vi skriver dette dukker det opp en melding om at en ny statsminister skal utnevnes i løpet av de neste timene.

Spekulasjonene om statsministeren skulle bli sittende eller ikke har økt de siste ukene.

Dette er startskuddet for det man kaller «le remaniement» - omleggingen av presidentens politikk for de gjenværende to årene av hans periode, leser vi på FranceInfo.

I går holdt Macron en pressekonferanse for den regionale pressen, og her ble han blant annet spurt om statsministeren ville bli sittende. Macron sa en hel del positivt om Philippe, men svarte ikke på spørsmålet.

Han understreket de lange linjer i strategien for de to siste årene av sin inneværende periode, men uten å si noe konkret om hvilket «nye mannskap» som skulle lede den.

Nå er det altså klart at dette ikke blir med Edouard Philippe, som for noen dager siden ble gjenvalgt som ordfører i Le Havre, noe man tok som et tegn på hans popularitet. I siste meningsmåling, som ble offentliggjort i går, viste det seg at hans popularitet var økt med fire prosentpoeng den siste måneden – 43 prosent er nå fornøyd med jobben Philipppe gjør som statsminister. President Macron er ikke like  populær, men økte med to prosentpoeng – 35 prosent er fornøyd med  ham.

President Macron skal offentliggjøre resten av sine planer for de neste to årene innen 8. juli.

 (BRAa 03.07.20 Kilde: FranceInfo + Le Point)

Smitten under kontroll - stadig færre alvorlig syke

 Helseminister Olivier Véran på RTL i går

 

Spredningen av Covid-19 er under kontroll i fastlands-Frankrike halvannen måned etter opphevingen av portforbudet sa helseminister Olivier Véran i går, 2. juli. Tiltak som sporing og isolering gjør at vi unngår at smitten sprer seg ut over de mer enn 200 smitteansamlingene som er identifisert, sa han.

Antall smittede er redusert og vi har alle indikasjoner på at situasjonen er under kontroll, understreket helseministeren på RTL fjernsyn.

Frankrike har registrert 18 nye dødsfall knyttet til Covid-19 på 24 timer i sykehus, noe som bringer antall døde opp i 28.86 1personer siden starten av epidemien, sa helsedirektøren onsdag.

Antall pasienter under intensivbehandling fortsetter å gå ned, med 582 pasienter nå, 20 mindre enn tirsdag. Totalt er 8.336 pasienter på sykehus på grunn av korona, noe som er en nedgang på 200 i løpet av 24 timer. Fire områder i Frankrike (Ile-de-France, Grand Est, Hauts-de-France, Auvergne-Rhône-Alpes) har 74 prosent av pasientene som er under intensivbehandling.

Helsedirektøren understreker imidlertid at virus fortsatt sirkulerer. Det er oppdaget 304 smitteansamlinger (cluster) siden 9. mai, hvorav 3 nye på de siste 24 timene. Men som sagt, generelt smitten i Frankrike er under kontroll. (BRAa: Kilde France-Info/Nice Matin 02.07.20)

Frankrikes grønne bølge

Ved lokalvalgene i Frankrike søndag feide det en grønn bølge inn over landet.

Det grønne partiet, EELV; overrasket med seier i store byer som Lyon, Bordeaux og Marseille. Nå ser det ut til at Macron følger opp. I 2019 nedsatte han et folkepanel (Convention citoyenne pour le climat) som skulle finne ut hvordan Frankrike kunne redusere sine klimautslipp innen 2030. Mandag formiddag tok han imot medlemmene i dette panelet for å svare på deres forslag.  Presidenten godtok alle de 149 forlagene fra klimapanelet, så nær som tre. 

Pengene – rundt 163 milliarder kroner – skal brukes på ren transport, renovering av byggmasse og kutte karbon i energiproduksjonen, samt til å redde vannressurser og finne opp morgendagens industri, sa Macron.

Han vil «utsette debatten» om å sette ned fartsgrensen på landets motorveier til 110 kilometer i timen. Han avviser også tanken om 2 til 4 prosent utbytteskatt for å finansiere grønne investeringer.

Det siste forslaget han er imot, er en grunnlovsendring han mener vil sette miljøet over grunnleggende rettigheter og demokrati. Samtidig vil han støtte en folkeavstemning om hvorvidt beskyttelse av biologisk mangfold og miljøet skal være et grunnlovsfestet mål. (BRAa 01.07.20 Kilder: Aftenposten+Morgenbladet)

Valgene: Konservativt på Côte d'Azur

Andre valgomgang i kommunevalgene er over. Det konservative partiet Les Républicains beholder sitt nesten totale hegemoni over byene i Alpes-Maritimes, til tross for at de tapte i Vallauris.

I Nice beholdt Christian Estrosi makten. Han hører til partiet Les Republicains som også har ordføreren i byene Cannes, Antibes, Grasse, Cagnes, Le Cannet, Vallauris, Saint-Laurent-du-Var, Menton, Mandelieu, Mougins. De elleve største byene fylket hadde ordfører fra Les Republicains før valget og ti vil ha det også etter valget.

De grønne gjorde det ikke så bra i Alpes-Maritimes som i resten av landet, men vil likevel være et viktig opposisjonsparti. De vant ingen byer her, selv om ordføreren i Valbonne er miljøforkjemper.

Marine Le Pens parti Rassemblement National (RN) – tidligere FN (Front National) vant ingen av kommunene i Alpes-Maritimes. De hadde ønsket seg én eller tre kommuner, men ble skuffet.

På landsbasis gjorde miljøforkjemperne (de grønne) et historisk godt valg og vant viktige byer som Lyon, Bordeaux, Strasbourg m.fl. Rassemblement National lyktes i å vinne sin største store by, Perpignan. Det partiet som har størst grunn til å være skuffet er Macrons parti République en Marche (LREM) som ikke har lyktes i å få fotfeste lokalt.

Viktig å merke seg er også at statsminister Edouard Philippe ble gjenvalgt som ordfører i Le Havre. Det innebærer redusert sannsynlighet for at han blir skiftet ut som statsminister. Philippes popularitet har steget under koronakrisen.

Nok en gang anbefaler jeg Tom Holta Heides innlegg på Tur de France-siden på Facebook. Han gir en god sammenfatning av valgene nasjonalt stt. Les mer HER.

Smittesituasjonen

Smitten i Alpes-Maritimes var  lørdag lavest siden 22. mars. 17 nye personer er smittet og 46 pasienter er på sykehus. Da epidemien var på det verste, var det hele 282 pasienter på sykehus. En er under intensivbehandling, 8. april var det 87 personer. (Kilder: Nice Matin og FranceInfo)

Andre valgomgang i morgen - hva med 2022?

I morgen finner andre omgang av de franske lokalvalgene sted. En del steder ble kandidaten valgt allerede i 1. valgomgang, men der hvor ingen fikk over 50% i 22. mars skal avgjøres nå. I byer som bl. a. i Antibes og Cannes er ordførere allerede valgt, mens blant annet Nice må vente til i morgen, selv om nåværende ordfører Christian Estrosi ligger an til å bli valgt for en tredje periode. Også I Cagnes, Menton, Vence og Valbonne er det ikke avgjort ennå.

 

Ser vi videre er det enda større spenning knyttet til presidentvalget i 2022. Blir det en ny periode på president Macron, som slett ikke er særlig populær. Vibeke Knoop Rachline, journalist basert i Paris og Franck Orban, førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold, har skrevet et innlegg i Transit Magasin, som de har kalt Macron og den sorte baronen. Her skriver de at president Emmanuel Macton trues – på flere fronter. Også fra helt uventet hold. I 2017 ble Macron valgt mot venstre- og høyresiden og Marine le Pen. I 2022 kan han håpe på å bli gjenvalgt i fravær av noe annet. Men mye kan fortsatt skje. Artikkelen kan leses HER (BRAa 27.06.20)

Norges åpner mot Europa

Så kom beskjeden mange har ønsket seg: Norge åpner mot Europa 15. juli. Det dreier seg om EØS-land og Schengen, men konkret hvilke land man nå vil kunne reise til uten innreisekarantene ved hjemkomst, er ennå ikke avklart. Den beskjeden får vi 10. juli. Utgangspunktet vil være smittesituasjonen i det enkelte landet. Per i går var det bare Sverige og Portugal som ikke tilfredsstilte kravene – som var røde soner. Hvilke land det blir 10. juli vet vi altså ennå ikke.

«Utenriksdepartementet vil ikke lenger fraråde reiser til land og regioner som unntas fra krav om innreisekaranten», heter det også i regjeringens pressemelding som ble lagt frem i går. Det vil bety at alle reiseforsikringer vil gjelde for reiser til disse landene.

Riset bak speilet er at dersom det oppstår ny smittespredning og et land ikke lenger oppfyller kriteriene, vil innreisekarantene kunne gjeninnføres. Det betyr at de som vil reise, må sette seg godt inn i hva som gjelder i det landet man vil reise til.

Det blir ingen hyggelig badeferie av å havne i lockdown et sted, sa Erna Solberg på pressekonferansen.

Smittesituasjonen oppdateres hver 14. dag. (BRAa 26.06.20)

Antall smittede går ned - Europa åpnes

Epidemien er for nedadgående i Frankrike. Antall personer under intensivbehandling på grunn av korona fortsetter å gå ned, det var 682 tirsdag kveld; 19 mindre enn dagen før. Frankrike har 9 491 pasienter på sykehus og det er en nedgang på 202 pasienter på ett døgn. Siste døgn ble det registrert 57 døde, totalt er 29.720 personer døde av covid-19 i Frankrike.

I Norge er 12 personer på sykehus i dag, og Norge har totalt 248 døde. 

Smitten er på vei ned i alle de europeiske landene og de fleste vil bli åpne land i sommer. I motsetning til hva den norske regjeringen så langt har sagt, vil man i Danmark nå lempe på restriksjonene.

– Vi står et vesentlig bedre sted enn vi kunne våge å håpe på for bare kort tid siden. Derfor kan vi nå lempe på reiserådene, sier den danske utenriksministeren. Den danske regjeringen lemper på reiseveiledningen for land i EU- og Schengenområdet samt Storbritannia fra 27. juni. Antall smittede vil være avgjørende for hvilke land det åpnes for.

Dette kan få konsekvenser for nordmenn. Helse- og omsorgsminister Bent Høie har gitt Helsedirektoratet og FHI i oppdrag å vurdere om også nordmenn skal få lov til å reise til flere EU-land uten å bli pålagt karantene i ti dager ved hjemkomst, skriver Aftenposten. Tall Aftenposten har innhentet fra det europeiske smittevernbyrået ECDC, viser at 16 EU-Schengen-land har fått påvist færre nye smittetilfeller enn Norge målt pr. 100.000 innbyggere.

Vi får vente og se... (BRAa 24.02.20)

Om eiendomsmarked og gjenåpning

Mange spør seg om hva som vil skje med boligmarkedet på Côte d’Azur etter hvert som gjenåpningen av landet fullføres. Noen er optimister, andre realister. Eiendomsmeglerne er på plass igjen, salgsplakater settes opp, nettstedene seloger.com og leboncoin.fr er fulle av annonser. Likevel er meglerne engstelige for de økonomiske konsekvensene av krisen.

Særlig to faktorer spiller inn: muligheten for strammere regelverk for utlån fra bankenes side fører til problemer med å få lån, og rekordsalg av mindre utleieleiligheter, typen Airbnb.

I løpet av tre måneder er markedet for Airbnb-leiligheter borte, og eierne som har investert får ingen inntekter og kan ikke betale utgiftene sine. I stedet må de prøve å selge leiligheten noe som kan skape problemer i markedet.

Dette er kortversjonen av en artikkel i Nice Matin i dag.

10. juli nye bestemmelser

Skolene startet igjen i går, kinoer, svømmehaller og feriesentre åpnet igjen. Frankrike forbereder seg også på å lette på restriksjonene for arbeidstakere, særlig for dem som jobber hjemmefra. Nye bestemmelser ventes  senest 10. juli. Denne dagen markerer også slutten på den nasjonale helseunntakstilstanden i Frankrike. Hjemmekontor vil ikke lenger være normen og det vil være nok med en meters avstand. Dette skriver Riviera News i dag. (BRAa 23.06.20)

Tilbake fra Norgesferie

Nå er det en uke siden denne siden ble oppdatert grunnet redaktørens sommerferie i eget land. I løpet av denne uken har vi sett én utenlandsk bil, og engelsk hørte vi bare fra de ansatte på hotellene hvor vi bodde. Likevel var det ganske fullt. Ingen køer, men passelig mange gjester til frokost og middag. Ingen frokostbuffet, men likevel godt utvalg, servert av personalet. Vi var på Vestlandet, kjørte Sognefjellsveien og Valdresflya, var nesten på Galdhøpiggen, tok Flåmsbanen, alt gjennom utrolig vakre landskap. En svensk venninne skrev en kommentar til bilder på Facebook: Norge är nog världens vackraste land.

Ikke vanskelig å være enig i det.

I resten av Europa har de fleste landene, inkludert Frankrike, åpnet grensene. Det blir spennende å følge med på hva det vil bety for smittesituasjonen.

I Frankrike vil regjeringen tillate felles sportsaktiviteter fra og med i dag. 11. juli er neste trinn i oppmykingen. Da åpner idrettsanlegg og veddeløpsbaner som vil kunne ta opp til 5.000 personer, likevel må flere enn 1.500 personer avklares på forhånd. Elvecruise blir også tillatt fra denne dagen.

Den franske presidenten er fortsatt ikke så populær. I slutten av mai var 38 prosent av franskmennene fornøyd med president Macron ifølge en Ifob-meningsmåling offentliggjort i «Journal du Dimanche». Det er ett prosentpoeng ned siden slutten av april. Derimot er hele 50 prosent fornøyd med statsminister Edouard Philippe, mot 46 prosent foregående måned. (BRAa 21.06.20)

Ingen vanlig sommer

Frankrike åpnet i går for innreise fra Schengen og Storbritannia, men personer fra Storbritannia og Spania.må i karantene. Krav til innreiseskjema bortfaller.

Det ligger ikke an til at Norge åpner grensene mot Frankrike med det første. Før  20. juli skal det komme nye meldinger om "nærliggende europeiske land", men det ser ikke ut til at dette vil gjelde land som Spania, Italia og Frankrike. UDs reiseråd står til 20. august.

.Vi for vår del lytter til regjeringen og drar på Vestlandsferie i Norge. Leiligheten i Frankrike får greie seg uten oss et par måneder til.

Vi reiste søndag, og med dette blir det færre oppdateringer på denne siden i kommende uke. 

Ellers anbefaler vi Facebook-gruppen Tur de France, som administreres av Vibeke Knoop Racheline, Tom Holta Heide og Rakel Benon. Her er mange gode oppdateringer og betraktninger om livet i Frankrike.
(BRAa oppdatert 15.06.20)

 

EØS-borgere kan besøke familie i Norge

Åpner for familiebesøk fra EØS

Det blir ingen åpning mot Europa utover Norden i den første tiden. Men fra

15. juni kan EØS-borgere som har nær familie i Norge, komme på besøk. – Dette gjelder uavhengig av familiemedlemmene i Norge sin nasjonalitet, sier helseminister Bent Høie (H) på pressekonferansen fredag formiddag. De besøkende er ikke unntatt fra karantenebestemmelsene.

I EU ble det sagt at det skulle åpnes mot omkringliggende land, og skritt for skritt, basert på smittesituasjonen, og det er det vi gjør sier Erna Solberg. - Vi må ta ansvar for Norge og den dugnadsinnsatsen som har vært og føler at vi blir møtt med stor respekt.

 

Åpner for reiser i Norden

– Vi åpner nå fra 15. juni også for reiser i alle nordiske land, men det gjelder bare regioner med akseptabelt smittepress, sier statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse fredag formiddag.

I Sverige er det foreløpig bare Gotland som oppfyller kriteriene, opplyser Solberg.

Folk fra de nordiske landene kan også reise inn i Norge, men de samme reglene om akseptabelt smittenivå gjelder også dem. 

Grensene åpnes i Europa

På nettstedet The Connexion leser vi at Frankrike åpner grensene mot europeiske land (= Schengen-landene) inkludert Storbritannia mandag. Turistminister Jean-Baptiste Lemoyne bekreftet datoen på en pressekonferanse i går, og sa at han personlig vil besøke den belgiske grensen for å markere begivenheten mandag 15. juni.

Europakommisjonen har anbefalt Schengen-landene og assosierte medlemmer om å fjerne grensekontrollene fra 15. juni 2020. Det ser nå ut til at Frankrike vil gjøre det, men fortsatt er spørsmålet hva Norge vil gjøre, og om gjensidighetsprinsippet (resiprositet) vil bli tatt i bruk.
Nye tiltak for tredje fase av oppmykingen i Frankrike er ventet annonsert 22. juni, med mindre president Macron kommer med noen overraskelser i en tale han skal holde søndag 14. juni.

Oppdateringer 10. juni 2020

Alpes-Maritimes har nå de laveste koronavirustallene siden 27. mars.

99 pasienter er på sykehus, fire under intensiv behandling. For sjette dag på rad har ingen dødd av Covid-19 i Alpes-Maritimes.

I Var hadde man i går 120 pasienter på sykehus, fem flere enn dagen før, men også her det laveste antall siden 27. mars.

Verdensbasis

På verdensbasis har pandemien nå ført til 414.126 døde over hele verden etter at den kom til Kina i desember. Mer en syv millioner personer er offisielt bekreftet smittet i 196 land.

Verst rammet er USA med 114.151 døde, Deretter følger Storbritannia med 40.883 døde, Brasil med 38.497, Italia 34.043 og Frankrike 29.296 døde.

Flyselskapene har vært de største taperne, med tap på over 84 milliarder dollar netto i 2020, og mer enn 15 milliarder tap forventet i 2021, melder IATA, det internasjonale flytransportforbundet.

Som resultat av alle nedstenginger er BNP (brutto nasjonalprodukt) i eurosonen gått tilbake med 3,6%  i løpet av siste kvartal, det viktigste tilbakeslaget siden pengeunionen startet i 1999.

Litt fra andre EU-land

Maske forblir obligatorisk i Spania, og det å ikke bære masker straffes med bøter, inntil koronaviruset «definitivt er beseiret».

I Tyrkia opphever man restriksjonene som gjaldt for de eldre og de unge.

I England åpner all detaljhandel 15. juni.

Kypros mottar sine første turister med fly fra Bulgaria, Hellas og Israel.

I Paris åpner Eiffel tårnet 25 juni. Masker er påbudt og man kan bare komme opp i tårnet via trapper.

Balearene (Mallorca, Menorca, Ibiza og Formentera) åpner for tyske turister fra 15. juni.

15. juni skal det komme nye signaler fra den franske regjeringen om eventuell åpning av grenser innen EU. BRAa 10.06.20 - Kilde: Nice Matin, Worldometer)

Oppdatering 8. juni

Man har hatt 13 nye Covid-19-relaterte dødsfall i Frankrike i løpet av det siste døgnet. Det er det laveste tallet siden 14. mars. Antall personer på sykehus og under intensivbehandling er nå 1.053, og tallet fortsetter å synke, med seks færre syke i løpet av det siste døgnet. Det er det laveste tallet siden 18. mars.

Presidenten i Conseil Scientifique, Jean-François Delfraissy, sier at epidemien nå “stort sett er under kontroll».

Eksplosjon av arbeidsledighet

Om smitteproblemer reduseres, så økes de økonomiske problemene. Epidemien har så langt ført til en eksplosjon i antall arbeidsledige franskmenn. 843.000 nye arbeidssøkere i april over hele landet. I Alpes-Maritimes har antallet arbeidssøkere steget med 25 prosent. Totalt 90.850 personer er nå uten arbeid.

På Nice Aeroport skal Terminal 1 fortsatt være stengt i en tid fremover, antagelig frem til 2021.  Dette får også betydning for arbeidsplassene der. Ledelsen sier at de 600 faste arbeidsplassene ikke blir berørt, men totalt er det 8000 arbeidsplasser, direkte og indirekte, på flyplassen. Mange må nok etter hvert stille seg i køen av arbeidssøkere. (BRAa 08.08.20 - Kilde og bilde: Nice Matin)

Studie om malariamedisin mot Covid-19 trekkes tilbake

 Nylig ble det meldt at malariamedisinen hydroksyklorokin ifølge en ny studie ga økt dødelighet og WHO stanset alle forsøk med medisinen. Artikkelen stod på trykk i det prestisjetunge medisinske tidsskriftet The Lancet.

Nå viser det seg at det sannsynligvis er gjort feil under arbeidet med studien. Tre av de fire forfatterne har bedt om at artikkelen trekkes tilbake, de kan ikke lenger gå god for kildene og dataene.

Professor Pål Aukrust, som leder den norske delen av WHO-studien på hydroksyklorokins effekt, klandrer ikke WHO, ifølge Aftenposten.

– Man kunne ikke vite at det var en falsk studie, det var jeg helt enig i. Vi var jo med på å bestemme at forsøkene skulle innstilles. The Lancet er jo et så velrenommert tidsskrift, at når de publiserer en studie som viser økt dødelighet ved bruk av hydroksyklorokin, da er det helt riktig å ta en pause, sier Aukrust.

– Det kan se ut som om svikten ligger i databasen. Da er det vanskelig for de som skal vurdere forskningen å gå helt til bunns i dataene, sier Audun H. Nerland, professor ved Klinisk institutt ved Universitetet i Bergen, til Forskning.no.

Han mener The Lancet burde gjort en bedre jobb.

– De burde ha sett nærmere på denne databasen og hvem som sto bak den, sier Nerland til nettsiden.

Når det i tillegg har kommet frem mange ting som skurrer med denne studien, er det riktig å gjenoppta arbeidet igjen, sier Pål Aukrust.

Denne saken har også hatt forsideoppslag i Frankrike. I Marseille sitter en lege som heter Didier Raoult og som har vært forkjemper for bruk av denne malariamedisinen mot covid-19 i lengre tid. (Kilde Aftenposten – BRAa 06.05.20)

Oppdateringer 5. juni 2020

France Info skriver i dag at presidenten i Conseil scientifique uttaler at epidemien nå kan sies å være under kontroll. Viruset sirkulerer fortsatt, i større grad i noen regioner, som i Paris-området, men det sirkulerer langsommere.

Der hvor man før hadde flere titalls tusen tilfeller, rundt 80.000, smittede per dag i begynnelsen av mars, regner man nå med å ha rundt regnet 1000 nye tilfeller per dag.

Det viser at det er en betydelig reduksjon.

I Alpes-Maritimes var det et nytt dødsfall torsdag. De siste tallene viser at 253 personer i Alpes-Maritimes og 227 personer i Var har avgått ved døden som følge av Covid-19.

Gratis testing i Monaco

I Monaco var det ingen nye tilfeller, skriver Riviera News. De kan også fortelle at alle som jobber i Monaco får gratis adgang til testing hvis de ønsker det.

I går kunne alle som har etternavn som begynner på C gå til Grimaldi Forum og bli testet. I dag, fredag, kan alle som har etternavn som begynner på D, gå dit, osv. Man må ha med seg jobb-bekreftelse, identitetskort og maske.

Stop-Covid

I Frankrike har de nå en tilsvarende app til den norske Smittestopp-appen. StopCovid heter den og er lastet ned av 600.000 personer siden den ble gjort tilgjengelig tirsdag. Som vår norske app skal den hjelpe helsemyndighetene til å begrense spredningen av koronaviruset ved anonymisert informasjon fra appen om bevegelsesmønsteret i befolkningen. (BRAa 05.06.20)

 

Hvis du vil til Italia fra Frankrike

 Full forvirring på grensen i går (Foto: Nice Matin)

I går, onsdag 3. juni, åpnet Italia grensene sine. En lang rekke personer fra Côte d’Azur bega seg mot Italia, og det ble en god del forvirring ved grensen i og med at Italia har åpnet og Frankrike ikke har åpnet grensene sine.

Fylkesmannen presiserer at det fortsatt vil være kontroller ved grensene, og at alle som skal reise tilbake inn i Frankrike må ha med seg en Attestation de deplacement international dérogatoire i tilfelle kontroll. Man skal altså ha fast bopel i Frankrike for å komme tilbake uten problemer.

Denne attesten (last ned HER på engelsk) finner du på nettsiden til innenriksdepartementet (Ministère de l’Interieur). Man bør i tillegg også ha med seg bostedsbevis som er mindre enn ett år gammelt. (BRAa 04.06.20 Kilde Nice Matin)

Dagen alle ventet på

2. juni er dagen med stor D i Frankrike. Første dag i annen etappe av oppmykingen etter portforbudet. Dagen da man kan reise fritt over alt i Frankrike, uten 100 km grense. Dagen da strandrestaurantene kan åpne og folk igjen kan legge seg til i solen, om enn med lengre avstand mellom hverandre enn før. Man kan igjen sette seg på kafeer, restauranter og barer med et glass vin, en pastis eller med en kald øl. Dagen da alt begynner å virke normalt. Det er også litt lettere å besøke de eldre på sykehjem og man kan igjen gifte seg.  Men man kan fortsatt ikke gå på diskotek, man må bruke masker på fly og tog, i drosjer og annen offentlig transport og fylkesmenn kan kreve masker på offentlige områder. 
Grensene er fortsatt stengt. Statsministeren er positiv til en gjenåpning av de indre grensene i EU fra 15. juni. For ytre grenser blir datoen satt på et senere tidspunkt.

Man må fortsatt være påpasselig, helsehensyn er absolutt nødvendig og restriksjonene er fortsatt der, men Frankrike får likevel og endelig en mye større frihet, skriver Nice Matin.

Hvis du vil vite hvilke strender som åpner når, finner du en oversikt HER.

Malapropos

I samme avis kunne vi i dag forresten lese at Berlusconis lege har stått frem på TV og erklært at Italia nå er virusfritt! «Det er på tide at man slutter å terrorisere italienerne», sier denne legen, mens  nye smittetilfeller registreres hver dag.

(BRAa 02.06.20)

Oppdatering 1. juni 2020

For første gang siden 17. mars det ingen nye dødsfall som følge av koronaviruset i løpet av de siste 48 timene i Provence-Alpes-Côte d’Azur. Totalt er 898 personer avgått ved døden som følge av korona i dette området.

898 personer er fortsatt på sykehus, noe som er en økning på 6 personer i forhold til lørdag. Antallet som må ha intensiv behandling er stabilt. Et annet oppmuntrende tegn er at det er færre nye smittede. Bare tre nye tilfelle er meldt.

Etter uker med stengte barer, kafeer og restauranter kan dørene nå åpnes igjen 2. juni.

Noen åpner, noen venter noen dager for å komme i orden og kunne leve opp til de kravene som stilles: maksimum ti personer per bord, minst én meter mellom hver gruppe og det er ikke lov å stå og henge i baren.

Totalt i Frankrike har det til nå vært 28.802 dødsfall som følge av Covid-19.

Per 1.000.000 innbyggere er det 441 dødsfall. Til sammenligning har Norge hatt 44 dødsfall og Sverige 435 dødsfallper 1 million innbyggere. (BRAa 01.06.2020)

Oppdatering 30./31. mai 2020

Smittesituasjonen synes fortsatt å være positiv i Frankrike, selv om 52 personer døde de siste 24 timene, noe som er en svak økning. Nedgangen i sykehusinnleggelser fortsetter.

I Alpes-Maritimes og Var var det to dødsfall de siste 24 timene. Siden begynnelsen på epidemien har 473 avgått ved døden i de to fylkene, mot 28.714 personer på landsbasis.

Fransk BNP (brutto nasjonalprodukt) gikk ned med 5,3 % i januar sammenlignet med oktober til desember i fjor. Franske husholdningers forbruk falt med 5,6%. Nå blir franskmennene oppfordret til å gå ut å handle for det de sparte under portforbudet, for å få økonomien i gang igjen.

Sykkelen øker voldsomt i popularitet, nye sykkelstier er bygget mange steder. I byområdene i Nice Côte d’Azur har antall personer som bruker sykkelstiene økt med 140% etter avslutningen av portforbudet. På nasjonalt nivå har det vært en økning i bruk av sykler på 44 prosent sammenlignet med perioden januar til 17. mars 2020.

Økningen har ført til en oppgang i salget og flere butikker er utsolgt for sykler. Man regner likevel ikke med at økningen i salget fullt ut vil kompensere nedgangen man har hatt i løpet av våren. For å bøte på situasjonen, og for å hjelpe alle som har sykler som trenger reparasjon, gir staten 50 euro til alle som har en sykkel som må repareres. (BRAa – kilde Nice Matin)

Ny sykkelsti i Nice - fra Quai des Etats Unis til havnen

Åpne restauranter og kanskje åpne grenser 

Statsministeren har talt. Annen fase i oppmykningen starter 2. juni. Det blir slutten på bare å kunne bevege seg 100 km fra der man bor, barer og restauranter åpner i grønne soner; parker i oransje soner. 

Hele fastlands-Frankrike blir nå grønt, med unntak av Paris-området  som går fra rødt til oransje. Her blir bare utendørs servering tillatt.

«I løpet av denne fasen blir frihet igjen regelen og forbud blir unntaket», sa Edouard Philippe da han la frem planene for fase to.

Han understreket at visse forbehold fortsatt måtte tas. Grupper på flere enn 10 personer på offentlig område blir fortsatt forbudt fram til 21. juni.

Alle skoler skal være åpne fra 2. juni, selv ungdomsskoler og gymnas åpner, men det blir ingen muntlig eksamen for elever i siste klasse i videregående.

Sportshaller, svømmehaller og underholdningsscener kan åpne 2. juni i grønne og 22.juni i oransje soner. Diskotek, spillesaler og hesteløpsbaner forblir stengt frem til 21. juni.

Når det gjelder åpning av grensene var regjeringen positiv til en åpning mot Europa: «Restriksjonene på grensene mot Europa vil bli opprettholdt frem til 15. juni. Man er i ferd med å koordinere en åpning av grensene denne datoen, uten karantene.  Europas ytre grenser er fortsatt gjenstand for diskusjon slik at man kan ha en felles europeisk oppfatning».sa Philippe. Ifølge Nice Matin la han til: «Hvis et land krever karantene av franskmenn, vil vi opptre tilsvarende». (BRAA 28.06.20)

Annen fase av oppmykingen starter tirsdag 2. juni

I ettermiddag kommer statsminister Edouard Philippe og flere av hans ministre på TV-skjermen for å fortelle det franske folk hva de kan vente seg i denne andre runde av oppmykingen av portforbudet. Hvilke områder blir grønne, blir de fargede områdene delt inn i fylker i stedet for i regioner som i dag? Hvordan går det med restauranter og kaféer, åpner barene også? Hva skjer med skolene, hvor langt vil man kunne bevege seg fritt innenlands? Smittetallet i Frankrike skal nå være nede i 0,8 – det vil si at hver person smitter 0,8 andre personer - når smittetallet er under 1 så har man epidemien under kontroll, sier den franske regjeringen. (Kilde BFMTV)

Åpning av grensene mot Schengen står ikke på listen over dagens kommende tiltak ifølge alt vi har sjekket og lest, men man får håpe...  Vi er tilbake i ettermiddag/kveld med flere nyheter. (BRAa 28.05.20)

Om åpning av grenser

I nettavisen Lintern@ute leser vi at Spania har annonsert at de vil åpne grensene fra begynnelsen av juli, som i Hellas. I Italia åpner de 3. juni for europeere og slutter med karantene. Østerrike og Tyskland vil tillate fri sirkulasjon over sine felles grenser fra 15. juni.

Når Frankrike åpner sine, er det foreløpig ingen som vet. Macron har tidligere sagt september, men det er meget mulig vi får vite noe torsdag, og at det blir før det.

Vær oppmerksom på følgende:

Norwegian selger billetter til Oslo-Nice fra juli. Vi har ringt og snakket med dem og de melder at flyvningene er til salgs, men om flyet går er avhengig av hva myndighetene i Norge og i Frankrike sier. Hvis grensene forblir stengt, blir det ingen flyvninger. (BRAa 26.05.20)


Flyene det nå selges billetter til, kan bli stående på bakken!

 

Støtte til bilindustrien

Mens vi venter på nyheter om ytterligere åpning av Frankrike, kan vi presentere en økonomisk nyhet. I går presenterte president Macron en plan hvor han delte ut 87 milliarder kroner (8 milliarder euro) for å redde landets bilindustri etter de enorme tapene de har hatt mens landet har vært nedstengt. Det ligger også et løft for elektriske biler i beløpet. Tanken er blant annet å subsidiere el-biler. Bilindustrien betyr mye for Frankrike, og Macron og sa at målet er å gjøre landet til den ledende produsenten av «rene» biler.

I tillegg til de 8 milliardene diskuterer regjeringen et 5 milliarders lån til Renault som har store problemer, og de har allerede brukt millioner for å hjelpe midlertidig arbeidsledige bilarbeidere. 40.000 mennesker jobber i fransk bilindustri. Bilsalget i Frankrike gikk ned med 90 prosent i april da bilforretninger stengte og fabrikker stanset produksjonen. (BRAa 27.05.20)

Hva sier forsikringsselskapene om å trosse UDs reiseråd?

Vi ser at det for tiden er stor interesse for reiseforsikring og dekning  hvis man skulle velge å trosse UDs reiseråd og reise til Frankrike om grensene åpnes mens UDs reiseråd fortsatt gjelder. Pr. i dag gjelder de til 20. august. Hva da med reiseforsikringen - gjelder den eller gjelder den ikke?
Vi har sjekket med de vanligste forsikringsselskapene. Dette er hentet fra de forskjellige selskapenes nettsider eller telefon med selskapet.
Av de vi har sjekket, er det bare hos Gjensidige at reiseforsikringen ikke blir helt ugyldig.
Her er hva de forskjellige sier:

GJENSIDIGEfull dekning bortsett fra ved koronarelaterte tiltak

·      Ved kjøp av ny reiseforsikring fra og med 14. mars, dekkes ingen tap eller skader som har          sammenheng med koronaepidemien (COVID-19) eller tiltak knyttet til denne.
Per telefonen 
bekrefter selskapet  at forsikringen vil gjelde for andre forhold enn det som er koronarelatert.

EUROPEISKE/If - ingen dekning i det hele tatt

·      Vær oppmerksom på at reiseforsikringen ikke gjelder i det hele tatt på reiser til områder UD fraråder å reise til. Dette selv om lokale myndigheter tillater innreise til området. Om du kjøper en reise i perioden UD fraråder å reise, vil du ikke få dekket avbestilling av reisen dersom reiserådet fortsatt gjelder ved avreisedato.

Les også dette: https://www.europeiske.no/privat/reisetips/utenlandsferie

TRYGingen dekning for noe som helst

·      Det vil ikke være dekning for noe som helst under vår reiseforsikring om man trosser reiseråd som er gitt av UD.

CODAN  - ikke gyldig

·      Dersom du velger å reise ut av Norge til et land som er frarådet av UD på utreisereisetidspunktet, vil ikke reiseforsikringen din være gyldig. .

STOREBRANDikke gyldig

·      Om du på tross av UD anbefalinger velger å foreta reisen i den perioden som er frarådet, vil ikke reiseforsikringen være gyldig.

FREMTIND - DNB FORSIKRING og SPAREBANK 1 - ugyldig

·      Ikke bestill tur til utlandet nå. Selv om det snart kan blir mulig å reise til enkelte land igjen, gjelder fortsatt Utenriksdepartementets (UD) reiseråd. Vi anbefaler derfor sterkt at du ikke drar til utlandet så lenge reiserådene gjelder, ikke minst fordi reiseforsikringen blir ugyldig hvis du likevel velger å dra.
(BRAa)

Nå skal det velges ordførere

Det nærmer seg annen runde av kommunevalgene i Frankrike. Første runde ble avholdt 15. mars, mange protesterte på tidspunktet, koronaviruset var i gang og det førte til meget lav valgdeltakelse, på bare 37.2 prosent. Annen valgomgang ble utsatt og skal finne sted 28. juni, forutsatt at ingen ny bølge pandemi dukker opp. Alle som skal stemme må utstyre seg med munnbind.

Valgene foregår i to omganger. Velgerne stemmer på kommunerepresentanter, som så utnevner en ordfører. Der hvor det ikke blir rent flertall for en ordfører, må det en ny valgomgang til. Annen valgomgang finner sted 28. juni.

Allerede i første valgomgang 15. mars ble det klart hvem som blir ordfører i 80 prosent av kommunene i vårt område, blant annet i Villeneuve-Loubet, Cannes, Mandelieu, Cannet, Saint-Laurent-du-Var, Antibes og Grasse. Det som gjenstår i Alpes-Maritimes er nå å velge ordfører i 32 av totalt 163 kommunestyrer.

Man regner ikke med store endringer fra tidligere. De fleste ordførerne i vårt område, som i hovedsak kommer fra det konservative partiet Les Republicains, har stort sett solid støtte. I Nice er det ikke avgjort, men alle regner med at Christian Estrosi vinner, han fikk 47,63 prosent av stemmene i første omgang. Andre større byer hvor valget ikke er avgjort, er Menton, Cagnes, La Gaude og Roquebrune. Spennende blir det blant annet i Théoule-sur-Mer hvor to kandidater sist fikk 36% av stemmene hver. I Vallauris, Vence og Vabonne blr det heller ikke avgjort hvem som blir ordfører før 28. juni. (BRAa – Kilde Nice Matin)

 

Oppdatering 22. mai

Kristi Himmelfartsdag ble en folkerik dag i vår del av Frankrike. Det var fullt på veier og motorveier, folk ville ut og vekk etter lang tids portforbud.  Ifølge Nice Matin var folk flinkere til å respektere påbudet om ikke å bevege seg mer enn 100 km hjemmefra, enn de var til å respektere fartsgrensene. Noen strender stengte fordi det ble for fullt med folk som ikke oppførte seg som de skulle. Ellers forløp denne helligdagen i fint vær bra.

Det var ett nytt dødsfall i Alpes Maritimes i går, på sykehjem.

Totalt i Frankrike ble det samtidig registrert 83 nye dødsfall. Antall sykehusinnleggelser fortsetter å gå ned. Det var 17.583 personer på sykehus i går, av disse var 1.745 alvorlige tilfelle under intensivbehandling.  (BRAa)

Om å reise til Norge - om å reise til Frankrike

I går kveld møttes ministrene ansvarlig for turisme i EU for å diskutere hva de skal gjøre i forhold til ferier i sommer. Skal hollendere og belgiere kunne dra på campingferie til Côte d’Azur? Fra når åpner den italienske grensen i begge retninger? osv. osv.

Det ligger ganske fast at all trafikk utenfor Schengen fortsetter å være forbudt, men det er fortsatt noen manøvreringsmuligheter innenfor. Beslutningene om hva de velger å foreslå kommer rundt 15. juni. Inntil da er bevegelsesfriheten innen EU ganske begrenset.

Reise inn i Norge?

Vi vet ikke om Norge var med på disse samtalene, men vår regjering sa 7. mai at Norges grenser er stengt inntil videre. Innen 15. juni skal åpning mot naboland vurderes og innen 20. juni mot «nærliggende» europeiske land. Og hva er «nærliggende» land. Ikke sannsynlig at land som Frankrike, Italia, Spania vil bli betraktet som «nærliggende» selv om det er EØS-land.

Men hva med nordmenn som har bosatt seg i utlandet? Kommer de inn til Norge? Mange av våre fastboende venner spør seg om det i disse dager. Vi har spurt den norske ambassaden i Paris og de svarer:

«En norsk statsborger vil aldri bli nektet innreise til Norge. Når krisen var på det verste var derimot oppfordringen at man skulle oppholde seg der man var fast bofast; dvs at man ikke ønsket besøk av «norske turister» (heller). Dette endret seg noe den 12/5 til at de som har en bolig i Norge nå kan komme hjem, men fremdeles ikke de som «bare skal til Norge på ferie», det er fremdeles ikke ok. Se UDIs lenke som oppdateres fortløpende https://www.udi.no/om-koronasituasjonen/eu-eos-borgere/#link-18176»

Av denne lenken fremgår det også at man kan ta med seg ektefelle eller fast samboer som er EU/EØS-borger.

Reise inn i Frankrike?

Inntil videre er grensen til Frankrike stengt for oss vanlige nordmenn, hvis vi ikke har primærbolig eller jobb der, eller har fransk ektefelle - med ytterligere et par spesielle unntak.  Dette til tross for at karanteneplikten for EØS-borgere er opphevet. Dette er et forhold som skal diskuteres, og ny informasjon kommer rundt 15. juni.

Et annet  forhold som gjør at vi ikke BØR reise til Frankrike, er at UDs reiseråd, som fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land, står ved makt fram til 20. august. Trosser man dette, kan man få problemer med reiseforsikringen. 

SISTE :Det er derfor viktig å sjekke reiseforsikringen sin. Det viser seg at det er forskjellig praksis  i selskapene. Eksempler: Gjensidige dekker ikke koronarelaterte hendelser, men annet dekkes som vanlig, selv om man trosser UDs  råd. Europeiske sier: "Hvis dere velger å reise så lenge reiserådet fra UD står, gjelder ikke forsikringen i det hele tatt, og her kan vi ikke gjøre noen unntak, dessverre". (BRAa 20.05.20)

Oppdatering 19. mai

Siden starten av epidemien har Covid-19 ført til 459 dødsfall i de to fylkene Var og Alpes-Maritimes. 238 i Alpes Maritimes og 221 i  Var.
I går var fortsatt 144 personer på sykehus i Alpes Maritimes, det er 18 mindre enn søndag. 14 av disse trengte intensivbehandling. I Var var det 169 på sykehus, én mindre enn søndag. 13 av dem var til intensivbehandling, tre færre enn dagen før
I Frankrike totalt har det vært 28.239 dødsfall. Det betyr at det har dødd 433 personer per 1 million innbyggere. Det bringer Frankrike til en femteplass på listen over de verst rammede landene, etter Belgia, Spania, Italia og Storbritannia. I USA er det til sammenlignng 278, i Sverige 366 og i Norge 43 dødsfall per 1 million innbyggere. (BRAa 19.05.2020) (Kilde: NiceMatin og Worldometers.info)

Hurra for demokratiet!

Årets spesielle feiring hjelper oss til å bevisstgjøre 17. mai. Vi savner den store folkefesten og ser på TV og internett. Da kan vi tenke på hvor heldige vi er som fritt kan velge våre politikere, påvirke våre lønninger og pensjoner, og skrive og si hva vi vil. Vi er medmennesker med egen verdighet uavhengig av hudfarge, økonomi og religion. Det er ingen selvfølge.

Verden er full av mennesker som sprer hat mot de som er annerledes. Nazistene så på andre folkeslag som mindreverdige. Et slikt menneskesyn lever dessverre videre, og vi ser voldelige eksempler også i dagens Norge. 

Mange er redde for vår egen velstand hvis vi åpner øynene for verdens nød.

I grunnlovens paragraf 2 forpliktes vi til kristen og humanistisk arv og menneskerettigheter. I 2020 er vi stolte over vår demokratiske frihet. Samtidig utfordres vi til å være sjenerøse medmennesker i verdenssamfunnet. 

Og så gleder vi oss til neste 17. mai ved Middelhavet. Hurra! Torkil Baden, styreleder NCA

 

 

 

 

Et minne om en coronafri 17. mai med nettredaktør Berit Røhne Aass og formann Torkil Baden

Også franskmenn oppfordres til å feriere hjemme

Også i Frankrike oppfordres innbyggerne til å feriere i eget land. I går talte både statsminister Philippe og statsminister Solberg, begge vil redde sitt land turistnæring først og fremst ved å apellere til egne innbyggere.

Statsminister Edouard Philippe erklærte at alle franskmenn kan få dra på ferie i juli og august, i Frankrike og til de franske oversjøiske territoriene. Man kan reservere hotell og bestille billetter allerede nå. Hvis utviklingen av epidemien gjør det umulig å reise, får man pengene tilbake i sin helhet, sa statsministeren.

Hensikten med dette tiltaket er å finne en balanse mellom risikoen for en ny bølge av smitte og nødvendigheten av å redde turistnæringen, for ikke å snakke om franskmennenes behov for «frisk luft» etter åtte uker med portforbud.

Hvis situasjonen ikke forverres, vil kafeer og barer i grønne soner kunne åpne igjen 2. juni, sa Philippe.

– Grensene i Schengen og grensene utenfor Europa vil være stengt i fortsatt mange uker og måneder, understreket turistministeren i Frankrike, (Kilde: C dans l’air.fr) (BRAa 16.05.20)

Siste: 
UDs reiseråd gjelder til 20. august - innreise fortsatt vanskelig

Regjeringen holdt pressekonferanse kl. 14.00 i dag. Det ble klart at UDS reiseråd gjelder frem til 20. august. Det  betyr at fritidsreiser til utlandet før den tid ikke anbefales og at reiseforsikring ikke vil gjelde om du likevel reiser ut.

 

– Vi er langt unna en normalsituasjon og kommer ikke tilbake dit på en lang stund. Derfor opprettholdes UDs reiseråd til 20. august, sier utenriksminister Ine Eriksen.

Dette til tross så sa hun at UD vurderer å lette på reiserådene for Norden innen 15. juni og vurdere rådene for enkelte andre nærliggende land i Europa innen 20. juli.

Dette betyr at det ser ut til å bli vanskelig å reise til Frankrike før 20. august. ­

­– ­De som ønsker seg til Syden i sommer, må nok holde seg hjemme, sa Ine Eriksen som svar på et spørsmål.

Når det gjelder innreise  åpnes det for arbeidsreiser fra hele Norden 1. juni. Da erstattes dagens 10-dagers karantene med egen individuell vurdering.  15. juni vurderes å åpne for fritidsreiser i Norden og først  20 juli vil det bli vurdert å åpne for fritidsreiser fra enkelte nærliggende europeiske land.  (BRAa 15.05.20)

Oppdatering - private strender, medisin, 17.mai

(Foto: BRAa)

I morgen åpner mange av de offentlige strendene i området vårt. Ennå tar det litt tid før de private strendene kan åpne. Man regner med at det kan skje samtidig som restaurantene er forventet å åpne, nemlig 2. juni. Det foreligger ingen offentlig bekreftelse på det så vidt vi har funnet ut, men alle forventer at det blir slik. Informasjon er ventet i uken som starter 25. mai. Restauratører og de som driver private strender forbereder seg i alle fall med det som mål, ifølge Nice Matin.

Medisin som ikke hjelper

Malariamedisinen hydroksyklorokin som det har vært skrevet så mye om, og som fortsatt er veldig omdiskutert, har nettopp blitt testet i to studier, én i Frankrike og én i Kina, skriver nyhetsmagasinet Le Point. Konklusjonen er at hydroksyklorokin ikke hjelper mot koronavirus og kan i noen tilfelle også ha alvorlige eller farlige bivirkninger.

Den første studien ble gjennomført i Frankrike på 181 pasienter som hadde behov for oksygen, og her var det ingen forskjell å spore enten man fikk eller ikke medisinen. Hverken behovet for intensivbehandling eller dødelighet ble påvirket av medisinen.

Den andre studien ble gjennomført i Kina på 151 pasienter som var lettere rammet. Medisinen hadde ingen effekt, men  bivirkningene var hyppigere hos dem som fikk den enn hos dem som ikke fikk den.

Dette er to av mange studier som er utført, men alle ser ut til å peke i samme retning.

17. mai!

Så til det hyggelige: Ikke glem å se på 17. mai-feiringen i Frankrike. Sjømannskirken i Paris sender fra kl. 11.00. Her er også innslag fra oss i sør, både Nina og Roald Øyen og Torkil Baden m.fl. er i aktivitet. Les mer HER. (BRAa 15.05.20)

 

EU har talt - vi venter på Norge

Når kan vi reise?

I går kom EU-kommisjonen med retningslinjer for reiser internt i Europa. De foreslår en gradvis åpning. Målet er å unngå at åpningen av Europa skal bli altfor uoversiktlig eller kaotisk. Det blir opp til de enkelte medlemsland å vurdere sin egen smittesituasjon og iverksette tiltak og regler ut fra det. 

Kommisjonen beskriver dagens situasjon som fase 0, med restriksjoner på ikke-nødvendige reiser. Neste fase innebærer en gradvis åpning når smittesituasjonen tillater de. I denne fasen ser man for seg at land med tilnærmet lik smittesituasjon kan jobbe sammen for å finne løsninger.

I det som omtales som fase 2, skal alle koronarelaterte reiserestriksjoner oppheves, mens nødvendige helsetiltak fortsatt skal være på plass.

For oss i Norge er det viktigste hva norske myndigheter vil gjøre. Vi må slippe karantene når vi kommer tilbake til Norge, og myndighetene må endre reiserådene slik at vi trygt kan reise med gyldig forsikring. Erna Solberg er ventet å komme med ny informasjon fredag, altså i morgen. Da vil vi forhåpentlig få vite litt mer.

Både SAS og Norwegian avventer situasjonen. – Med EUs nye råd er det mulig at reisingen kan ta seg opp igjen, men vi er avhengig av hvilke reiseråd og restriksjoner som gjelder fra norske myndigheter, sier pressesjefen i SAS. I Norwegian sier de at de vil vurdere om det er kommersielt grunnlag for å fly hvis restriksjonene lempes og etterspørselen etter reiser igjen øker. (BRAa 14.05.20)

Oppdatering 13. mai

Antall pasienter med Covid-19 i intensivbehandling er sterkt redusert i Alpes Maritimes og Var. Tirsdag 12. mai var det «bare» 36 personer på intensivavdeling på sykehusene i de to fylkene. Dette er det laveste tallet siden 23. mars! Av disse er 15 i Alpes Maritimes, 6 mindre enn dagen før, og 21 i Var, det samme som dagen før. Tre nye dødsfall i Alpes Maritimes gjør bildet litt mindre positivt.
Det har vært 446 dødsfall til sammen i Alpes Maritimes (06) og Var (83) siden starten på epidemien, 227 i 06 og 219 i 83.

Tredje dag etter «åpningen» av Frankrike er det igjen økning i antall dødsfall: 348 registrerte på 24 timer tirsdag kveld, noe som innebærer at epidemien «fortsatt er aktiv». Frankrike har nå 26.991 antall dødsfall totalt. (BRAa 13. mai 2020) (Kilde: Nice Matin)

Et annerledes liv - oppdatering

Gledelig nyhet for mange: Prefekten (fylkesmannnen) i Alpes-Maritimes, Bernard Gonzalez, bekrefter at han allerede fra kommende helg vil tillate åpning av strender i alle kommuner hvor ordføreren ber om det. I Cannes og Nice er det allerede klart at strendene åpner lørdag, skriver Nice Matin. Tilgang til strendene blir begrenset, man kan spasere der, svømme, men ikke legge seg ned for å sole seg. Ingen restauranter foreløpig. Også i Var vil strender bli åpnet i helgen.

Andre ting man kan gjøre som man ikke kunne gjøre før, er å ta en tur til Cap 3000 i Saint Laurent de Var. De åpnet i går og en hel del folk kom. Masker er obligatorisk og på gulvet er det klare beskjeder om å holde avstand. Men helt som før var det ikke... det var noe mindre folksomt.

Siste rapport om utviklingen av covid-19 i vårt område i går, mandag, var syv nye dødsfall i Alpes Maritimes og fem i Var. Antall pasienter i intensiv behandling er redusert. I Monaco er det ingen nye dødsfall.

Den nye egenerklæringen som kreves hvis man beveger seg mer enn 100 km i luftlinje fra der man bor, kan lastes ned på innenriksdepartementets nettsider: http://www.interieur.gouv.fr

(BRAa 12.05.20)

 

Fra Cap 3000 (Foto Nice Matin)

Det går mot bedre tider!

I dag er første dag uten portforbud i Frankrike. Etter 55 dager kan man gå fritt ut av hjemmet sitt, uten egenerklærningsskjema og man kan bevege seg 100 km. Man bør imidlertid ha med seg bevis på hvor man bor. Skrøpelige eller sårbare personer kan også gå ut når de ønsker det, men myndighetene anbefaler dem å være hjemme mest mulig (alder ikke nevnt).

Det ser absolutt ut som om portforbudet har vært klok politikk, antall dødsfall er sunket til 70, det laveste tallet hittil.

Myndighetene oppfordrer alle til fortsatt å være forsiktige og  ta hensyn, slik at man ikke får noen oppblussing av viruset.

Skolene kan åpne litt etter litt fra i morgen, først førskoler og barneskoler. Ungdomsskolen kan åpne fra 18. mai i grønne fylker. Hvis ordføreren ikke ønsker å åpne skolene, skal de ikke åpnes. Ifølge Tom Holta Heide på Tur de France (Facebook) ventes bare 1,5 av 6,7 millioner barn tilbake til klasseundervisning - resten blir hjemme til over sommerferien. Med hjemmelekser og internettundervisning.

På offentlig transport skal det bæres masker. Også på de kjøpesentrene som åpnes kan eierne kreve at kundene bruker masker.
Frisørene  åpner også. Her skal kunden automatisk vaske hender og bære maske.

 Paris-området må de som tar offentlig transport mellom 06.30 – 09.30 og mellom 16.00 og 19.00 ha et skriv fra arbeidsgiver om at dette er nødvendig.

Kirker, moskeer og andre religiøse forsamlingssteder kan åpne fra 11. mai forutsatt at regler om avstand og sanitære forhold respekteres. Men religiøse seremonier er fortsatt forbudt. Det er lovet nye beslutninger om dette i mai/juni. Forhåpentlig før 29. mai, da er det kristen og jødisk pinse. 
Man kan på nytt besøk gravsteder, og man kan møtes innen familie eller med venner, opp til 10 personer. Det er lov, men ikke anbefalt. Man kan gå tur i parker.

(BRAa 11. mai 2020) (Kilder: L'Express, Nice Matin)

Oppdatering - toget går

Flere europeiske land myker opp smittevernstiltak denne helgen. Oppmykingen av tiltakene er forskjellige og trinnvise. I Frankrike skjer oppmykingen først og fremst i de «grønne» fylkene, der hvor smittefaren er redusert og sykehuskapasiteten tilstrekkelig, mens man i Spania åpner landet i fire faser: 4. mai var fase 0, neste fase er 11. mai, men byer som Barcelona og Madrid må vente. Det samme gjelder Granada og Malaga med Solkysten.

Andre europeiske land letter også på tiltakene, mens Russland må styrke kampen mot viruset. De har rundt 11.000 nye tilfeller av covid-19 hver dag.

Nye tall 

80 nye dødsfall skjedde i Frankrike de siste 24 timene, det laveste daglige antallet siden begynnelsen av april. Dette betyr totalt 26.310 dødsfall siden 1. mars, skriver Helsedirektoratet  en melding.

I Alpes Maritimes var det ikke noe nye dødsfall lørdag, men dessverre var det fire nye innleggelser på sykehus. Nå er det 211 pasienter på sykehus, 25 får intensiv behandling.

Toget i gang

Togtrafikken starter litt etter litt fra mandag morgen. Daglige avganger tilpasses de som skal på jobb, og man regner med at det vil bli i snitt ett av to tog som går. Avganger som ikke brukes hver dag, kommer ikke i gang før i slutten av mai. Kapasiteten på toget blir begrenset til 35-40% for å kunne ha to seter per passasjer.

Ingen innreise til Frankrike ennå