Støtte til bilindustrien

Mens vi venter på nyheter om ytterligere åpning av Frankrike, kan vi presentere en økonomisk nyhet. I går presenterte president Macron en plan hvor han delte ut 87 milliarder kroner (8 milliarder euro) for å redde landets bilindustri etter de enorme tapene de har hatt mens landet har vært nedstengt. Det ligger også et løft for elektriske biler i beløpet. Tanken er blant annet å subsidiere el-biler. Bilindustrien betyr mye for Frankrike, og Macron og sa at målet er å gjøre landet til den ledende produsenten av «rene» biler.

I tillegg til de 8 milliardene diskuterer regjeringen et 5 milliarders lån til Renault som har store problemer, og de har allerede brukt millioner for å hjelpe midlertidig arbeidsledige bilarbeidere. 40.000 mennesker jobber i fransk bilindustri. Bilsalget i Frankrike gikk ned med 90 prosent i april da bilforretninger stengte og fabrikker stanset produksjonen. (BRAa 27.05.20)

Torsdag får vi vite mer

Tirsdag 2. juni starter annen fase i oppmykingen av portforbudet (déconfinement) i Frankrike. Det er ventet at statsminister Edouard Philippe vil fortelle om regjeringens beslutninger torsdag ettermiddag. Det man er mest spent på er om noen av de røde områdene har fått status som grønne, om restauranter, kafeer, barer og parker kan åpne der, og fra når? Man venter også spent på å få vite hva som skjer med bevegelsesfriheten. Vil de 100 kilometerne man kan bevege seg fra hjemmet bli utvidet slik at man kan dra på ferie hvor som helst i Frankrike?

Så langt ser det ut til at alt går bedre i Frankrike. Helsedirektør Olivier Veran har sagt at det ikke er tegn til noen  ny oppblussing viruset. Indikatorene er oppmuntrende, leser vi i Le Monde.

I nettavisen Lintern@ute leser vi at Spania har annonsert at de vil åpne grensene fra begynnelsen av juli, som i Hellas. I Italia åpner de 3. juni for europeere og slutter med karantene. Østerrike og Tyskland vil tillate fri sirkulasjon over sine felles grenser fra 15. juni.

Når Frankrike åpner sine, er det foreløpig ingen som vet. Macron har tidligere sagt september, men det er meget mulig vi får vite noe torsdag, og at det blir før det.

Vær oppmerksom på følgende:

Norwegian selger billetter til Oslo-Nice fra juli. Vi har ringt og snakket med dem og de melder at flyvningene er til salgs, men om flyet går er avhengig av hva myndighetene i Norge og i Frankrike sier. Hvis grensene forblir stengt, blir det ingen flyvninger. (BRAa 26.05.20)


Flyene det nå selges billetter til, kan bli stående på bakken!

 

Nå skal det velges ordførere

Det nærmer seg annen runde av kommunevalgene i Frankrike. Første runde ble avholdt 15. mars, mange protesterte på tidspunktet, koronaviruset var i gang og det førte til meget lav valgdeltakelse, på bare 37.2 prosent. Annen valgomgang ble utsatt og skal finne sted 28. juni, forutsatt at ingen ny bølge pandemi dukker opp. Alle som skal stemme må utstyre seg med munnbind.

Valgene foregår i to omganger. Velgerne stemmer på kommunerepresentanter, som så utnevner en ordfører. Der hvor det ikke blir rent flertall for en ordfører, må det en ny valgomgang til. Annen valgomgang finner sted 28. juni.

Allerede i første valgomgang 15. mars ble det klart hvem som blir ordfører i 80 prosent av kommunene i vårt område, blant annet i Villeneuve-Loubet, Cannes, Mandelieu, Cannet, Saint-Laurent-du-Var, Antibes og Grasse. Det som gjenstår i Alpes-Maritimes er nå å velge ordfører i 32 av totalt 163 kommunestyrer.

Man regner ikke med store endringer fra tidligere. De fleste ordførerne i vårt område, som i hovedsak kommer fra det konservative partiet Les Republicains, har stort sett solid støtte. I Nice er det ikke avgjort, men alle regner med at Christian Estrosi vinner, han fikk 47,63 prosent av stemmene i første omgang. Andre større byer hvor valget ikke er avgjort, er Menton, Cagnes, La Gaude og Roquebrune. Spennende blir det blant annet i Théoule-sur-Mer hvor to kandidater sist fikk 36% av stemmene hver. I Vallauris, Vence og Vabonne blr det heller ikke avgjort hvem som blir ordfører før 28. juni. (BRAa – Kilde Nice Matin)

 

Hva sier forsikringsselskapene om å trosse UDs reiseråd?

Vi ser at det for tiden er stor interesse for reiseforsikring og dekning  hvis man skulle velge å trosse UDs reiseråd og reise til Frankrike om grensene åpnes mens UDs reiseråd fortsatt gjelder. Pr. i dag gjelder de til 20. august. Hva da med reiseforsikringen - gjelder den eller gjelder den ikke?
Vi har sjekket med de vanligste forsikringsselskapene. Dette er hentet fra de forskjellige selskapenes nettsider eller telefon med selskapet.
Av de vi har sjekket, er det bare hos Gjensidige at reiseforsikringen ikke blir helt ugyldig.
Her er hva de forskjellige sier:

GJENSIDIGEfull dekning bortsett fra ved koronarelaterte tiltak

·      Ved kjøp av ny reiseforsikring fra og med 14. mars, dekkes ingen tap eller skader som har          sammenheng med koronaepidemien (COVID-19) eller tiltak knyttet til denne.
Per telefonen 
bekrefter selskapet  at forsikringen vil gjelde for andre forhold enn det som er koronarelatert.

EUROPEISKE/If - ingen dekning i det hele tatt

·      Vær oppmerksom på at reiseforsikringen ikke gjelder i det hele tatt på reiser til områder UD fraråder å reise til. Dette selv om lokale myndigheter tillater innreise til området. Om du kjøper en reise i perioden UD fraråder å reise, vil du ikke få dekket avbestilling av reisen dersom reiserådet fortsatt gjelder ved avreisedato.

Les også dette: https://www.europeiske.no/privat/reisetips/utenlandsferie

TRYGingen dekning for noe som helst

·      Det vil ikke være dekning for noe som helst under vår reiseforsikring om man trosser reiseråd som er gitt av UD.

CODAN  - ikke gyldig

·      Dersom du velger å reise ut av Norge til et land som er frarådet av UD på utreisereisetidspunktet, vil ikke reiseforsikringen din være gyldig. .

STOREBRANDikke gyldig

·      Om du på tross av UD anbefalinger velger å foreta reisen i den perioden som er frarådet, vil ikke reiseforsikringen være gyldig.

FREMTIND - DNB FORSIKRING og SPAREBANK 1 - ugyldig

·      Ikke bestill tur til utlandet nå. Selv om det snart kan blir mulig å reise til enkelte land igjen, gjelder fortsatt Utenriksdepartementets (UD) reiseråd. Vi anbefaler derfor sterkt at du ikke drar til utlandet så lenge reiserådene gjelder, ikke minst fordi reiseforsikringen blir ugyldig hvis du likevel velger å dra.
(BRAa)

Oppdatering 22. mai

Kristi Himmelfartsdag ble en folkerik dag i vår del av Frankrike. Det var fullt på veier og motorveier, folk ville ut og vekk etter lang tids portforbud.  Ifølge Nice Matin var folk flinkere til å respektere påbudet om ikke å bevege seg mer enn 100 km hjemmefra, enn de var til å respektere fartsgrensene. Noen strender stengte fordi det ble for fullt med folk som ikke oppførte seg som de skulle. Ellers forløp denne helligdagen i fint vær bra.

Det var ett nytt dødsfall i Alpes Maritimes i går, på sykehjem.

Totalt i Frankrike ble det samtidig registrert 83 nye dødsfall. Antall sykehusinnleggelser fortsetter å gå ned. Det var 17.583 personer på sykehus i går, av disse var 1.745 alvorlige tilfelle under intensivbehandling.  (BRAa)

Om å reise til Norge - om å reise til Frankrike

I går kveld møttes ministrene ansvarlig for turisme i EU for å diskutere hva de skal gjøre i forhold til ferier i sommer. Skal hollendere og belgiere kunne dra på campingferie til Côte d’Azur? Fra når åpner den italienske grensen i begge retninger? osv. osv.

Det ligger ganske fast at all trafikk utenfor Schengen fortsetter å være forbudt, men det er fortsatt noen manøvreringsmuligheter innenfor. Beslutningene om hva de velger å foreslå kommer rundt 15. juni. Inntil da er bevegelsesfriheten innen EU ganske begrenset.

Reise inn i Norge?

Vi vet ikke om Norge var med på disse samtalene, men vår regjering sa 7. mai at Norges grenser er stengt inntil videre. Innen 15. juni skal åpning mot naboland vurderes og innen 20. juni mot «nærliggende» europeiske land. Og hva er «nærliggende» land. Ikke sannsynlig at land som Frankrike, Italia, Spania vil bli betraktet som «nærliggende» selv om det er EØS-land.

Men hva med nordmenn som har bosatt seg i utlandet? Kommer de inn til Norge? Mange av våre fastboende venner spør seg om det i disse dager. Vi har spurt den norske ambassaden i Paris og de svarer:

«En norsk statsborger vil aldri bli nektet innreise til Norge. Når krisen var på det verste var derimot oppfordringen at man skulle oppholde seg der man var fast bofast; dvs at man ikke ønsket besøk av «norske turister» (heller). Dette endret seg noe den 12/5 til at de som har en bolig i Norge nå kan komme hjem, men fremdeles ikke de som «bare skal til Norge på ferie», det er fremdeles ikke ok. Se UDIs lenke som oppdateres fortløpende https://www.udi.no/om-koronasituasjonen/eu-eos-borgere/#link-18176»

Av denne lenken fremgår det også at man kan ta med seg ektefelle eller fast samboer som er EU/EØS-borger.

Reise inn i Frankrike?

Inntil videre er grensen til Frankrike stengt for oss vanlige nordmenn, hvis vi ikke har primærbolig eller jobb der, eller har fransk ektefelle - med ytterligere et par spesielle unntak.  Dette til tross for at karanteneplikten for EØS-borgere er opphevet. Dette er et forhold som skal diskuteres, og ny informasjon kommer rundt 15. juni.

Et annet  forhold som gjør at vi ikke BØR reise til Frankrike, er at UDs reiseråd, som fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land, står ved makt fram til 20. august. Trosser man dette, kan man få problemer med reiseforsikringen. 

SISTE :Det er derfor viktig å sjekke reiseforsikringen sin. Det viser seg at det er forskjellig praksis  i selskapene. Eksempler: Gjensidige dekker ikke koronarelaterte hendelser, men annet dekkes som vanlig, selv om man trosser UDs  råd. Europeiske sier: "Hvis dere velger å reise så lenge reiserådet fra UD står, gjelder ikke forsikringen i det hele tatt, og her kan vi ikke gjøre noen unntak, dessverre". (BRAa 20.05.20)

Oppdatering 19. mai

Siden starten av epidemien har Covid-19 ført til 459 dødsfall i de to fylkene Var og Alpes-Maritimes. 238 i Alpes Maritimes og 221 i  Var.
I går var fortsatt 144 personer på sykehus i Alpes Maritimes, det er 18 mindre enn søndag. 14 av disse trengte intensivbehandling. I Var var det 169 på sykehus, én mindre enn søndag. 13 av dem var til intensivbehandling, tre færre enn dagen før
I Frankrike totalt har det vært 28.239 dødsfall. Det betyr at det har dødd 433 personer per 1 million innbyggere. Det bringer Frankrike til en femteplass på listen over de verst rammede landene, etter Belgia, Spania, Italia og Storbritannia. I USA er det til sammenlignng 278, i Sverige 366 og i Norge 43 dødsfall per 1 million innbyggere. (BRAa 19.05.2020) (Kilde: NiceMatin og Worldometers.info)

Hurra for demokratiet!

Årets spesielle feiring hjelper oss til å bevisstgjøre 17. mai. Vi savner den store folkefesten og ser på TV og internett. Da kan vi tenke på hvor heldige vi er som fritt kan velge våre politikere, påvirke våre lønninger og pensjoner, og skrive og si hva vi vil. Vi er medmennesker med egen verdighet uavhengig av hudfarge, økonomi og religion. Det er ingen selvfølge.

Verden er full av mennesker som sprer hat mot de som er annerledes. Nazistene så på andre folkeslag som mindreverdige. Et slikt menneskesyn lever dessverre videre, og vi ser voldelige eksempler også i dagens Norge. 

Mange er redde for vår egen velstand hvis vi åpner øynene for verdens nød.

I grunnlovens paragraf 2 forpliktes vi til kristen og humanistisk arv og menneskerettigheter. I 2020 er vi stolte over vår demokratiske frihet. Samtidig utfordres vi til å være sjenerøse medmennesker i verdenssamfunnet. 

Og så gleder vi oss til neste 17. mai ved Middelhavet. Hurra! Torkil Baden, styreleder NCA

 

 

 

 

Et minne om en coronafri 17. mai med nettredaktør Berit Røhne Aass og formann Torkil Baden

Også franskmenn oppfordres til å feriere hjemme

Også i Frankrike oppfordres innbyggerne til å feriere i eget land. I går talte både statsminister Philippe og statsminister Solberg, begge vil redde sitt land turistnæring først og fremst ved å apellere til egne innbyggere.

Statsminister Edouard Philippe erklærte at alle franskmenn kan få dra på ferie i juli og august, i Frankrike og til de franske oversjøiske territoriene. Man kan reservere hotell og bestille billetter allerede nå. Hvis utviklingen av epidemien gjør det umulig å reise, får man pengene tilbake i sin helhet, sa statsministeren.

Hensikten med dette tiltaket er å finne en balanse mellom risikoen for en ny bølge av smitte og nødvendigheten av å redde turistnæringen, for ikke å snakke om franskmennenes behov for «frisk luft» etter åtte uker med portforbud.

Hvis situasjonen ikke forverres, vil kafeer og barer i grønne soner kunne åpne igjen 2. juni, sa Philippe.

– Grensene i Schengen og grensene utenfor Europa vil være stengt i fortsatt mange uker og måneder, understreket turistministeren i Frankrike, (Kilde: C dans l’air.fr) (BRAa 16.05.20)

Siste: 
UDs reiseråd gjelder til 20. august - innreise fortsatt vanskelig

Regjeringen holdt pressekonferanse kl. 14.00 i dag. Det ble klart at UDS reiseråd gjelder frem til 20. august. Det  betyr at fritidsreiser til utlandet før den tid ikke anbefales og at reiseforsikring ikke vil gjelde om du likevel reiser ut.

 

– Vi er langt unna en normalsituasjon og kommer ikke tilbake dit på en lang stund. Derfor opprettholdes UDs reiseråd til 20. august, sier utenriksminister Ine Eriksen.

Dette til tross så sa hun at UD vurderer å lette på reiserådene for Norden innen 15. juni og vurdere rådene for enkelte andre nærliggende land i Europa innen 20. juli.

Dette betyr at det ser ut til å bli vanskelig å reise til Frankrike før 20. august. ­

­– ­De som ønsker seg til Syden i sommer, må nok holde seg hjemme, sa Ine Eriksen som svar på et spørsmål.

Når det gjelder innreise  åpnes det for arbeidsreiser fra hele Norden 1. juni. Da erstattes dagens 10-dagers karantene med egen individuell vurdering.  15. juni vurderes å åpne for fritidsreiser i Norden og først  20 juli vil det bli vurdert å åpne for fritidsreiser fra enkelte nærliggende europeiske land.  (BRAa 15.05.20)

Oppdatering - private strender, medisin, 17.mai

(Foto: BRAa)

I morgen åpner mange av de offentlige strendene i området vårt. Ennå tar det litt tid før de private strendene kan åpne. Man regner med at det kan skje samtidig som restaurantene er forventet å åpne, nemlig 2. juni. Det foreligger ingen offentlig bekreftelse på det så vidt vi har funnet ut, men alle forventer at det blir slik. Informasjon er ventet i uken som starter 25. mai. Restauratører og de som driver private strender forbereder seg i alle fall med det som mål, ifølge Nice Matin.

Medisin som ikke hjelper

Malariamedisinen hydroksyklorokin som det har vært skrevet så mye om, og som fortsatt er veldig omdiskutert, har nettopp blitt testet i to studier, én i Frankrike og én i Kina, skriver nyhetsmagasinet Le Point. Konklusjonen er at hydroksyklorokin ikke hjelper mot koronavirus og kan i noen tilfelle også ha alvorlige eller farlige bivirkninger.

Den første studien ble gjennomført i Frankrike på 181 pasienter som hadde behov for oksygen, og her var det ingen forskjell å spore enten man fikk eller ikke medisinen. Hverken behovet for intensivbehandling eller dødelighet ble påvirket av medisinen.

Den andre studien ble gjennomført i Kina på 151 pasienter som var lettere rammet. Medisinen hadde ingen effekt, men  bivirkningene var hyppigere hos dem som fikk den enn hos dem som ikke fikk den.

Dette er to av mange studier som er utført, men alle ser ut til å peke i samme retning.

17. mai!

Så til det hyggelige: Ikke glem å se på 17. mai-feiringen i Frankrike. Sjømannskirken i Paris sender fra kl. 11.00. Her er også innslag fra oss i sør, både Nina og Roald Øyen og Torkil Baden m.fl. er i aktivitet. Les mer HER. (BRAa 15.05.20)

 

EU har talt - vi venter på Norge

Når kan vi reise?

I går kom EU-kommisjonen med retningslinjer for reiser internt i Europa. De foreslår en gradvis åpning. Målet er å unngå at åpningen av Europa skal bli altfor uoversiktlig eller kaotisk. Det blir opp til de enkelte medlemsland å vurdere sin egen smittesituasjon og iverksette tiltak og regler ut fra det. 

Kommisjonen beskriver dagens situasjon som fase 0, med restriksjoner på ikke-nødvendige reiser. Neste fase innebærer en gradvis åpning når smittesituasjonen tillater de. I denne fasen ser man for seg at land med tilnærmet lik smittesituasjon kan jobbe sammen for å finne løsninger.

I det som omtales som fase 2, skal alle koronarelaterte reiserestriksjoner oppheves, mens nødvendige helsetiltak fortsatt skal være på plass.

For oss i Norge er det viktigste hva norske myndigheter vil gjøre. Vi må slippe karantene når vi kommer tilbake til Norge, og myndighetene må endre reiserådene slik at vi trygt kan reise med gyldig forsikring. Erna Solberg er ventet å komme med ny informasjon fredag, altså i morgen. Da vil vi forhåpentlig få vite litt mer.

Både SAS og Norwegian avventer situasjonen. – Med EUs nye råd er det mulig at reisingen kan ta seg opp igjen, men vi er avhengig av hvilke reiseråd og restriksjoner som gjelder fra norske myndigheter, sier pressesjefen i SAS. I Norwegian sier de at de vil vurdere om det er kommersielt grunnlag for å fly hvis restriksjonene lempes og etterspørselen etter reiser igjen øker. (BRAa 14.05.20)

Oppdatering 13. mai

Antall pasienter med Covid-19 i intensivbehandling er sterkt redusert i Alpes Maritimes og Var. Tirsdag 12. mai var det «bare» 36 personer på intensivavdeling på sykehusene i de to fylkene. Dette er det laveste tallet siden 23. mars! Av disse er 15 i Alpes Maritimes, 6 mindre enn dagen før, og 21 i Var, det samme som dagen før. Tre nye dødsfall i Alpes Maritimes gjør bildet litt mindre positivt.
Det har vært 446 dødsfall til sammen i Alpes Maritimes (06) og Var (83) siden starten på epidemien, 227 i 06 og 219 i 83.

Tredje dag etter «åpningen» av Frankrike er det igjen økning i antall dødsfall: 348 registrerte på 24 timer tirsdag kveld, noe som innebærer at epidemien «fortsatt er aktiv». Frankrike har nå 26.991 antall dødsfall totalt. (BRAa 13. mai 2020) (Kilde: Nice Matin)

Et annerledes liv - oppdatering

Gledelig nyhet for mange: Prefekten (fylkesmannnen) i Alpes-Maritimes, Bernard Gonzalez, bekrefter at han allerede fra kommende helg vil tillate åpning av strender i alle kommuner hvor ordføreren ber om det. I Cannes og Nice er det allerede klart at strendene åpner lørdag, skriver Nice Matin. Tilgang til strendene blir begrenset, man kan spasere der, svømme, men ikke legge seg ned for å sole seg. Ingen restauranter foreløpig. Også i Var vil strender bli åpnet i helgen.

Andre ting man kan gjøre som man ikke kunne gjøre før, er å ta en tur til Cap 3000 i Saint Laurent de Var. De åpnet i går og en hel del folk kom. Masker er obligatorisk og på gulvet er det klare beskjeder om å holde avstand. Men helt som før var det ikke... det var noe mindre folksomt.

Siste rapport om utviklingen av covid-19 i vårt område i går, mandag, var syv nye dødsfall i Alpes Maritimes og fem i Var. Antall pasienter i intensiv behandling er redusert. I Monaco er det ingen nye dødsfall.

Den nye egenerklæringen som kreves hvis man beveger seg mer enn 100 km i luftlinje fra der man bor, kan lastes ned på innenriksdepartementets nettsider: http://www.interieur.gouv.fr

(BRAa 12.05.20)

 

Fra Cap 3000 (Foto Nice Matin)

Det går mot bedre tider!

I dag er første dag uten portforbud i Frankrike. Etter 55 dager kan man gå fritt ut av hjemmet sitt, uten egenerklærningsskjema og man kan bevege seg 100 km. Man bør imidlertid ha med seg bevis på hvor man bor. Skrøpelige eller sårbare personer kan også gå ut når de ønsker det, men myndighetene anbefaler dem å være hjemme mest mulig (alder ikke nevnt).

Det ser absolutt ut som om portforbudet har vært klok politikk, antall dødsfall er sunket til 70, det laveste tallet hittil.

Myndighetene oppfordrer alle til fortsatt å være forsiktige og  ta hensyn, slik at man ikke får noen oppblussing av viruset.

Skolene kan åpne litt etter litt fra i morgen, først førskoler og barneskoler. Ungdomsskolen kan åpne fra 18. mai i grønne fylker. Hvis ordføreren ikke ønsker å åpne skolene, skal de ikke åpnes. Ifølge Tom Holta Heide på Tur de France (Facebook) ventes bare 1,5 av 6,7 millioner barn tilbake til klasseundervisning - resten blir hjemme til over sommerferien. Med hjemmelekser og internettundervisning.

På offentlig transport skal det bæres masker. Også på de kjøpesentrene som åpnes kan eierne kreve at kundene bruker masker.
Frisørene  åpner også. Her skal kunden automatisk vaske hender og bære maske.

 Paris-området må de som tar offentlig transport mellom 06.30 – 09.30 og mellom 16.00 og 19.00 ha et skriv fra arbeidsgiver om at dette er nødvendig.

Kirker, moskeer og andre religiøse forsamlingssteder kan åpne fra 11. mai forutsatt at regler om avstand og sanitære forhold respekteres. Men religiøse seremonier er fortsatt forbudt. Det er lovet nye beslutninger om dette i mai/juni. Forhåpentlig før 29. mai, da er det kristen og jødisk pinse. 
Man kan på nytt besøk gravsteder, og man kan møtes innen familie eller med venner, opp til 10 personer. Det er lov, men ikke anbefalt. Man kan gå tur i parker.

(BRAa 11. mai 2020) (Kilder: L'Express, Nice Matin)

Oppdatering - toget går

Flere europeiske land myker opp smittevernstiltak denne helgen. Oppmykingen av tiltakene er forskjellige og trinnvise. I Frankrike skjer oppmykingen først og fremst i de «grønne» fylkene, der hvor smittefaren er redusert og sykehuskapasiteten tilstrekkelig, mens man i Spania åpner landet i fire faser: 4. mai var fase 0, neste fase er 11. mai, men byer som Barcelona og Madrid må vente. Det samme gjelder Granada og Malaga med Solkysten.

Andre europeiske land letter også på tiltakene, mens Russland må styrke kampen mot viruset. De har rundt 11.000 nye tilfeller av covid-19 hver dag.

Nye tall 

80 nye dødsfall skjedde i Frankrike de siste 24 timene, det laveste daglige antallet siden begynnelsen av april. Dette betyr totalt 26.310 dødsfall siden 1. mars, skriver Helsedirektoratet  en melding.

I Alpes Maritimes var det ikke noe nye dødsfall lørdag, men dessverre var det fire nye innleggelser på sykehus. Nå er det 211 pasienter på sykehus, 25 får intensiv behandling.

Toget i gang

Togtrafikken starter litt etter litt fra mandag morgen. Daglige avganger tilpasses de som skal på jobb, og man regner med at det vil bli i snitt ett av to tog som går. Avganger som ikke brukes hver dag, kommer ikke i gang før i slutten av mai. Kapasiteten på toget blir begrenset til 35-40% for å kunne ha to seter per passasjer.

Ingen innreise til Frankrike ennå

Noen har misforstått innlegget jeg la ut i går (fredag) om mulighetene for å reise til Frankrike i sommer. Riktig tolkning er som skrevet sist i innlegget: Frankrike er lukket for de fleste nordmenn, minst fram til 15. juni.

Jeg beklager at det var en trykkfeil innledningsvis. Jeg skrev Det er har vært restriksjoner, men korrekt er: Det er restriksjoner for innreise til  Frankrike fra andre Schengen-land, men stengte grenser for ikke-Schengen-land.

Det ble ikke annonsert noen endringer torsdag, begge deler fortsetter som før.  

Bruk av ordet restriksjoner i stedet for stengt kommer av at det finnes unntak. Grensen er stengt for de fleste, men man kan komme inn i visse, spesielle tilfelle, som f.eks. hvis man er fransk eller har fast bopel i Frankrike. Unntak gjelder også for dem som jobber i transport eller i fransk helsevesen – eller har «viktige økonomiske grunner». Sesongarbeidere til landbruket slipper inn.

Reglene om 14 dagers karantene gjelder ikke for de som kommer fra Schengen-land.

Man vet ennå ikke om det blir noen endring i dette 15. juni. "En trinnvis oppmyking kommer når tiden er inne, når helsesituasjonen tillater det, og i samarbeid med de involverte landene», sa innenriksminister Christophe Castaner torsdag. Det er stort sett det samme som blir sagt i Norge om åpning av grensene. (BRAa 09.05.20)

Om jogging - og hvor gammel er "gammel"? m.m.

Det dukker opp en del spørsmål i kjølvannet av at Frankrike i morgen blir et friere land å bevege seg i. Et spørsmål som blir stilt i Nice Matin er: Kan man ta en joggetur på Promenade des Anglais i Nice?

Avisen svarer: "Absolutt. Ordføreren i Nice, Christian Estrosi, bekreftet fredag 8. mai at fotgjengere igjen får anledning til å bevege seg på promenaden fra 11. mai. Man kan løpe der, men man skal passe på å ha en maske i lommen og ta den på seg hvis man kommer for nær andre joggere". Så da vet vi det!

Kjøpesenter over 40.000 kvm kan åpne

Det store kjøpesenteret Polygone Riviera i Cagnes åpner mandag, fra kl. 11.00 – 19.00. De garanterer gode hygieniske forhold og anbefaler at man bruker maske. Også butikkene i Cap 3000 i Saint Laurent de Var åpner mandag, fra 11.00 – 19.00

Hvor gammel er "gammel"?

Et spørsmål mange stiller seg er: Hvor gammel må man være for å bli sett på som gammel? I retningslinjene for oppmykingen av portforbudet heter det at eldre eller sårbare, skrøpelige (vulnerable, fragile) personer skal oppføre seg som før portforbudet ble opphevet, men uten at dette gjøres obligatorisk. Og uten at noen konkret alder nevnes. Helseministeren har på departementets nettside sagt at personer som ansees for å være spesielt utsatt for covid-19, er personer på 70 pluss.

Jeg har googlet «personne agée» og fant litt forskjellig, fra 60 til 85 år.
Man vet best selv, mener jeg. Føler man seg gammel, er man gammel. Føler man seg ikke gammel, er man ikke gammel!

Nye tall

Koronaviruset førte til fem nye dødsfall på sykehus i Alpes-Maritimes i går, fredag 8. mai. Ingen nye dødsfall på sykehjem. I Var derimot døde to personer på sykehjem, ingen på sykehus. 215 personer er døde i Var, 118 på sykehus og 97 på sykehjem.

I Alpes Maritimes er 222 personer avgått ved døden siden epidemien startet.

Antall innlagte på sykehus er fortsatt i nedgang. (BRaa 09.05.20)

Frankrike forklart om koronakrisen i Frankrike

Franck Orban og Kjerstin Aukrust klare med ny episode av Frankrike forklart.

Vi har fått en henvendelse fra Franck Orban, førsteamenuensis ved Høgskolen i Østfold, som flere ganger har vært i NCA og snakket om Frankrike. Han har laget en podkast sammen med en kollega fra universitetet i Oslo, Kjerstin Aukrust. Frankrike forklart heter podkasten. Den kommer ut en gang i uken, på mandager, og den drøfter fransk politikk og kultur på norsk. Hver uke  har de en gjest. Denne uken er podkasten spesielt aktuell. Tone Magni Vestheim snakker om hvordan Macron og Philippe-regjeringen har håndtert korona-krisen. Neste uke er det Franck Orbans gode kollega, Vibeke Knoop Rachline, som skal snakke om livet under portforbudet i Frankrike. Hun er selv i Paris.

På forskning.no er det en egen side med alle episodene. De kan lastes ned fra Itunes og Spotify eller via en egen link. All informasjon finner dere der: https://forskning.no/podcast-frankrike-forklart.

Om å reise til utlandet

NB:  Siste melding fra den norske regjeringen kom i går, 7. mai. Der frarådes fortsatt utenlandsreiser, inkludert Frankrike.  Vær klar over at selv om europeiske land åpner grensene for innbyggere fra Schengen-området, må norske borgere lytte til reiseråd fra  norske myndigheter. Når utreise frarådes, gjelder ikke reiseforsikringen - med alle de ulemper, praktiske og økonomiske, det kan medføre.

En ny fase starter mandag 11. mai

Statsminister Edouard Philippe fra pressekonferansen 7. mai

Fra gårsdagens pressekonferanse med statsminister Edouard Philippe og noen av hans statsråder kom det en rekke meldinger om den trinnvise oppmykingen som starter 11. mai.

Vårt område, Alpes Maritimes og Var, er betegnet som grønt, det vil si at smittesituasjonen  og sykehuskapasiteten er under kontroll. Fire regioner i nord, Ile de France (med Paris), Hauts-de-France, Grand Est og Bourgogne-Franche-Comté samt fylket Mayotte er fortsatt rødt. Det innebærer at man ikke kan gå like langt i oppmyking der.

Fra vår side er det gledelig at det kan se ut som om strendene blir åpnet. I prinsippet vil strender fortsatt være stengt, men fra 11. mai kan de åpnes hvis fylkesmannen bestemmer det, etter forespørsel fra ordføreren. Det må da legges fram en plan som garanterer avstand og andre nødvendige smitteverntiltak.

Økonomien skal i gang. 400.000 forskjellige bedrifter åpnes fra 11. mai.

Dette gjelder ikke restauranter, kaféer og barer. Men i grønne fylker vurderes det å åpne disse i begynnelsen av juni, forutsatt at smittesituasjonen ikke forverrer seg.

Finansminister Bruno Le Maire kunne fortelle at arbeidsgivernes sosiale kostnader fra mars, april og mai vil bli ettergitt i alle sektorer som ble tvunget til å stenge.

Kjøpesentra på mer enn 40.000 kvadratmeter kan åpnes, etter avtale med fylkesmannen.

Masker blir obligatorisk på offentlig transport. De som ikke følger opp, blir bøtelagt med hele 135 euro. Påbudet gjelder personer over 11 år. Enkelte kommuner kan pålegge innbyggerne å bruke masker også på offentlig sted, som i Cannes, Nice og Mandelieu.
Det er ikke lenger nødvendig med et egenerklæringsskjema når man går ut.

Man kan reise 100 km, målt i luftlinje uten erklæring. Reiser man lengre, må man ha en erklæring, og den kan man laste ned fra regjeringens nettsider fra mandag 11. mai.. Det er mulig å overskride grensen på 100 km  hvis man reiser innen eget fylke. I tilfelle kontroll bør man kunne vise frem et bostedsbevis.

Frankrike er klar for omfattende testing. Man regner med å ta 700.000 tester per uke. Det gjelder personer som har symptomer og de som har vært i kontakt med dem, sa helseminister Olivier Véran.

Eldre mennesker med underliggende sykdommer bes om å være ekstra på vakt, på samme måte som i de to siste månedene. Men det blir ikke noe obligatorisk portforbud. Derimot blir ingen oppmyking av portforbudet på sykehjem.

­ Målsettingen, ikke bare regjeringens, men alle franskmenns, må være å lære å leve MED dette viruset, vi må lære å forsvare oss. Så lenge vi hverken har medisin, vaksine eller full immunitet må vi fortsatt ta en rekke nødvendige hensyn, sa statsminister Edouard Philippe. (BRAa 08.05.20)

 

HVORDAN BEHANDLE VASKBARE MASKER?

Masker, munnbind, kirurgiske, vaskbare – det er mange typer, de blir delvis påbudt fra neste uke, det store spørsmålet er: hvordan skal man vaske dem?

Det er en egen artikkel om dette i Nice Matin i dag, og siden jeg tror mange med meg er usikre på hvordan en stoffmaske/munnbind skal behandles, kommer rådene her:

Kirurgiske engangsmasker skal kastes! Punktum.

Vaskbare masker kan ikke vaskes på hvilken som helst måte. En forening som heter «L’Association française de normalisation (Afnor)» (Fransk forening for normalisering) gir råd. De presiserer at en stoffmaske skal vaskes etter hver bruk – og man skal ikke bruke den i mer enn 4 timer per gang.

Beste løsning: 60º i vaskemaskinen

Masken skal helst i vaskemaskinen, på 60 grader i minst 30 minutter med klassisk vaskemiddel (absolutt ikke mykemiddel). Den kan vaskes sammen med andre ting som tåler 60 grader, sengetøy, håndklær osv.

Det er ikke nødvendig å desinfisere trommelen unntatt hvis en maske er blitt vasket der på mindre enn 60 grader. I så fall anbefaler Afnor å rense trommelen med kaldt  klorvann eller vaske med tom trommel på 60 eller 96 grader, uten sentrifugering.

Masken kan også vaskes i kokende vann (100 grader), men da risikerer man å ødelegge masken. Den skal da ikke være mer enn ti minutter i det kokende vannet.

Maske kan tørkes med hårtørker eller i tørketrommel. Man kan bruke strykejern for at masken skal tørke fortere, men IKKE bruke BARE strykejern. Hvis masken blir ødelagt, skal den kastes. Lufttørring anbefales ikke, det kan ta for lang tid.

Ikke gjør dette:

Man skal IKKE bruke hårtørker (føner) på masken uten å vaske den på forhånd. Man skal ikke legge den i mikrobølgeovnen – eller i stekeovnen. Man skal heller ikke stryke masken uten at den har vært vasket først.

Til slutt: Bruk ALDRI KLOR eller ALKOHOL til vasking av masken.

 HVA GJØRE?

 

HVA IKKE GJØRE?

Vellykket internettseminar om boligmarkedet

Når man ikke kan møtes ansikt til ansikt, er videokonferanser en viktig kanal. Vår svenske søsterforening Rivieraklubben hadde nylig gode erfaringer med et internettforedrag om det aktuelle boligmarkedet. NCA fikk anledning til å bruke det samme opplegget, og 6.mai ble det arrangert et internettforedrag med Lise Caspar og Harald Starke fra meglerfirmaet Riviera Keys.

74 medlemmer på 60 nettadresser sa ja til invitasjonen, og 45 nettadresser gjennomførte tilkoblingen på sine dataskjermer via programmet Zoom. Det eneste synlige tekniske problemet var noen streker som spiste seg inn på skjermen, men uten å ødelegge noe.

Lise Caspar ga en svært nyttig oversikt over problemer og muligheter i en endret situasjon der alt har stoppet opp. Fremover er det en tendens til at flere boligkjøpere vil ha mer uteareal i hage eller balkong. Avhengig av i hvor stor grad viruset forsvinner er det forventninger til mindre salg, lavere priser og forsiktigere banker den første tiden.

Det positive er at livskvaliteten på Rivieraen ikke vil endre seg og investering i bolig er stabil. Og datateknikk skaper nye måter å drive boligsalg på.

Etter en halv times gjennomgang av situasjonen ble det åpnet for spørsmål, og innlederne prøvde etter beste evne å svare om reisemuligheter fra Norge, teknisk kontroll av bolig, og mulighetene for salg. Harald Starke fortalte at det nå er en økning av boligkjøpere fra Paris og det nordlige Frankrike.

Materialet fra foredraget vil bli gjort tilgjengelig i rammen av «Om å bo i Frankrike» på denne NCA-siden. (ToB 6.mai 20)

Du kan se foredraget HER.

Oppdatering onsdag 6. mai

Nå er regjeringen i gang med å ordne opp i de siste detaljene rundt oppmykingen av smitteverntiltakene. President Macron har tatt turen til kultursektoren som mener deres interesser er for dårlig ivaretatt. Butikker forbereder seg på å åpne, men fortsatt vet man ikke hva som skjer med teatre, kinoer, festivaler, turneer, de store museene og konsertsaler.  Det meldes at regjeringen er innstilt på å sette  i verk en plan for kulturlivet raskt. 1.3 millioner personer føler seg glemt.

 

I morgen får vi flere opplysninger.

Pandemien førte til 330 nye dødsfall de siste 24 timene, totalt er det nå 25.531 dødsfall i Frankrike. Av disse er 422 i Alpes Maritimes og Var. (BRAa 06.05.20 -Nice Matin)

Munnbind/masker rives bort 

Hundrevis av millioner masker (munnbind) er bestilt og delvis kommet i salg hos de store supermarkedskjedene. I Nice ble beholdningen utsolgt på mindre enn to timer...

Offisielt er det ankommet flere millioner masker, engangs- eller gjenbrukbare i stoff. De ble bestilt i april, i Asia og i Kina, og skulle litt etter litt kunne utstyre enhver franskmann med maske etter 11. mai, slik regjeringen har bestemt. Carrefour France har kjøpt 225 millioner masker.  Leclerc-gruppen har bestilt 170 millioner, 90 for filialen Intermarché. Lidl har bestilt 100 millioner og solgte 5 millioner engangsmasker i sine supermarkeder bare i løpet av gårsdagen. Også Monoprix og Carrefour over hele Frankrike har allerede solgt ut det de har hatt av masker.

I utgangspunktet virket det ikke vanskelig å skaffe seg masker i de store kjedene i Alpes-Maritimes, men når alt kom til alt viste det seg å være en omstendelig skattejakt – i Nice helt umulig.

Hvor ble de av?

Hvor ble det av disse millionbestillingene? De er i vente, ennå ikke levert. I flere butikker er det store oppslag om at maskene ikke er ankommet.

Andre steder er maskene ankommet, som hos Carrefour, Monoprix og Lidl, men to timer etter at butikkene åpnet i går var det ikke en eske å igjen. Folk stod i kø utenfor, før butikkene åpnet for å sikre seg masker. Man var like gale nå som i begynnelsen av pandemien, da alle hamstret toalettpapir. Flere forretninger innførte regler om begrenset antall masker per person, og man måtte be om dem i kassen, noen selger bare til kunder med kundekort.

Hvorfor supermarked – når du får fra myndighetene

Så kommer det store spørsmålet: Hvorfor er franskmennene så opptatt av å kjøpe masker på supermarkedene, når de lokale myndighetene skaffer dem gratis? Noen får masker i posten, andre må dra til spesielle utleveringssteder, ofte drive-in.

Et av våre medlemmer, som bor fast i Frankrike, svarer:
-  Jeg tror folk hamstrer masker i supermarkedene slik de i begynnelsen hamstret toalettpapir, egg og mel for  å være på den sikre siden. De vil ikke risikere at de skal gå tomme.

Her jeg bor får vi denne uken utlevert/må hente to vaskbare masker (munnbind) pr innbygger. Disse kan vaskes 40 gange,  og derfor vil folk ha noen ekstra hjemme om de skulle få bruke for dem senere. Vi vet jo ikke sikkert hvor lenge maskepåbudet vil vare. (BRAa 05.05.20)

 Oppslag i forretning i Auchan: "I motsetning tll hva man har fått vite, venter vi fortsatt på levering av  masker..." (fra Nice Matin)

 

Sykler og smitteapp

 

Det er solgt mange el-sykler i Frankrike. FranceInfo antyder at el-sykkelen kan bli «11. mais lille dronning».(Foto: FranceInfo)

Alle venter nå spent på nærmere beskjed om hva som skjer 11. mai. Det er blant annet fortsatt uenighet rundt skolestart. De siste oppklaringene fra regjeringen kommer torsdag

11. mai er ikke «tilbake til det normale», men «en ny etappe», sa Macron mandag ifølge Nice Matin.  – Så lenge vi hverken har tilfredsstillende behandling eller vaksine, må vi lære å leve med viruset, understreket han.  - Etter 11. mai har vi tre uker, fram til 2. juni for å komme til klarhet i hvordan ting utvikler seg.

Fram med sykkelen

Noe er kommet fram: Regjeringen ønsker at folket nå, etter 11. mai, begynner å sykle, blant annet til jobb. Hittil har man risikert å bli stanset av politiet hvis man syklet.

Nå skal sykkelen fram, gammel eller ny, og trenger den overhaling eller reparasjon, betaler regjeringen for å få det gjort. Gå til et godkjent sykkelverksted så får du en sjekk på 50 euro for å få reparert sykkelen. Tanken bak er redusert smittefare ved å redusere bruk av offentlig transport.

Smitteapp - StopCovid

Også Frankrike har utviklet en smitteapp for smarttelefon, som vår norske «Smitteappen».

StopCovid heter appen, som er utviklet i Frankrike. Det har vært både diskusjon og forsinkelser forut for lanseringen, men nå er man kommet dit at den skal testes i neste uke, presenteres for Nasjonalforsamlingen 25. mai, for så å igangsettes i stor skala 2. juni. Dette leser vi i FranceInfo/BFM Business. (BRAa 05.05.20)

Snart tilbake?

Den franske regjeringen kunngjorde lørdag at kriseperioden forlenges med to måneder, men de gjør ikke rede for hva dette konkret innebærer. Mer informasjon kommer om kort tid.

Alpes Maritimes og Var er blitt «grønne» fylker - det åpner for at de lettelsene som er varslet fra 11. mai, gjennomføres som planlagt.

Skal personer som krysser grensen til Frankrike fra andre land i karantene eller ikke? Dette spørsmålet var det usikkerhet om i går.  Ifølge den franske nyhetskanalen LCI kom det i går kveld en rettelse fra regjeringen – personer fra Schengen eller Storbritannia som krysser grensene inn til Frankrike skal ikke i karantene.

En representant for l'Union des Métiers et des Industries de l'Hôtellerie ga på samme kanal uttrykk for stor glede over denne nyheten. Han så for seg at man allerede i juli kunne ta imot frosne nordboere i Frankrike, viktig ikke minst på Côte d’Azur hvor turisme utgjør 60% av næringsgrunnlaget. Han mente at de europeiske landene hadde håndtert epidemien på samme måte slik at det ikke ville være vanskelig for disse turistene å respektere sosial avstand på barer, restauranter og strender og ellers oppføre seg forsiktig, slik de alle var blitt vant til den siste tiden.

Hotellene i Frankrike er stort sett åpne, men stengt for matservering i sal. Dette endrer seg når bar- og restaurantforbudet oppheves, forhåpentlig i juni.

Statsministeren skal i dag legge fram sin nasjonale plan for oppmyking av reglene (deconfinement). Planen har vært gjennom Nasjonalforsamlingen og er fortsatt er litt flytende – blant annet på områder som åpning av skoler og karantenetiltak fra 11. mai.
Vi kommer tilbake med informasjon om hva statsministeren sa.

Det var ingen nye dødsfall i Alpes-Maritimes og Var i går. Totalt har området hatt 402 dødsfall. (BRAa 04.05.20)

 

 

En annerledes 17. mai

17. mai i år blir ikke som før på Côte d’Azur, men det blir stor stemning i videosendinger fra Sjømannskirken i Paris. Club Norvege er representert i både gudstjeneste kl. 11 og en festsending kl. 12  med spilling, sang, dikt og hatter. Sjømannsprest Magnus inviterer alle til å sende inn bidrag på forhånd. Mer om dette på https://www.sjomannskirken.no/kirke/paris/vaare-aktiviteter/norsk-17-mai-i-frankrike/

Færre pasienter, færre dødsfall

Dagens gode  nyhet er at det ikke er noen nytt dødsfall i Alpes Maritimes eller Var det siste døgnet.  Det er første gang siden starten på pandemien. (Det gjelder dødsfall på sykehus/sykehjem. Folk som dør hjemme er ikke med i statistikken).

Alpes Maritimes hadde 22 færre pasienter på sykehus i dag med covid-19, Var hadde én mer. 210 personer behandles fortsatt for viruset i Alpes-Martimes og 246 i Var.

Til tross for positive tall er begge departementene (fylkene) markert som «oransje» - eller gule – på kartet som ble presentert på nytt fredag. Det oppdateres daglig. «Oransje» er en midlertidig farge. Innen 7. mai skal alle landets fylker være enten «rød» eller «blå».

Graden av virusspredning og fylkenes sykehus- og respiratorkapasitet er de to kriteriene som skal gjelder for å bli karakterisert som rødt eller blått fylke. Altså om epidemien er under kontroll eller ikke.

Koronaviruset  har drept 24.594 personer i Frankrike, hvorav 218 de siste 24 timene. Behovet for respirator og intensivbehandling har gått noe ned, med 141 færre personer.

Som i Norge kan man begynne å glede seg til lysere tider – på både den ene og den andre måten. (BRAa 02.05.20 – Kilde: Nice Matin).

Røde og grønne soner - Alpes-Maritimes og Var er "gule"

I dag er det 1. mai og det selges vanligvis liljekonvall på gater og i butikker over hele Frankrike Tradisjonen er over 100 år gammel og for de fleste er det et tegn på at nå er våren/sommeren her.  I disse dager kan man også se det slik at nå nærmer 11. mai seg, og det vil bli lettere å leve i Frankrike. For oss som sitter her oppe i nord og lurer på når vi igjen kan komme ned til huset vårt, leiligheten vår, vennene våre, i Frankrike, stiger håpet om at det i alle fall blir mulig å reise nedover når sommeren her hjemme er over.

I år skal vi først gi litt hjelp til turistnæringen i Norge, slik som de i Frankrike håper franskmennene vil gjøre der når restauranter og strender åpner, forhåpentlig om en måneds tid.

Hvor raskt det vil gå med oppheving av diverse tiltak etter 11. mai, vil variere fra departement til departement. I går la helseminister Olivier Véran fram et kart som deler landet inn i røde og grønne departementer, ut fra spesielle kriterier. De røde må vente litt lenger enn de grønne med noen av tiltakene, som feks åpning av skoler. Kriteriene er antall  nye smittetilfelle i befolkningen, sykehus- og intensivbehandlingskapasiteten og det lokale systemet for testing.

Kartet inneholder også en del gule soner. Her finner vi blant annet vårt område, Alpes Maritimes og Var. Dette er enn provisorisk klassifisering som skal omgjøres til rødt eller grønt før 11. mai.
God 1. mai og god helg til alle! (BRAA 01.05.20) (Kilde: Nice Matin)

Økonomi og nedtrapping

Hvor alvorlige er de økonomiske  konsekvensene av epidemien? Dette er man nå opptatt av i Frankrike i forkant av oppheving av de strengeste smitteverntiltakene 11. mai. Statsminister, fagforeninger og arbeidsgivere vil forsøke å finne ut hvordan de igjen skal få franskmennene i arbeid for å få sving på økonomien, uten at det fører til en oppblussing av epidemien.

Statsministeren har allerede oppfordret til fortsatt hjemmekontor eller til å utruste de ansatte med masker hvis hjemmekontor ikke er mulig.

Finansminister Bruno Le Maire sier det er nødvendig at et stort antall franskmenn går tilbake til arbeidet og minner om at regjeringen venter en nedgang i BNP på 8 % på grunn av korona og smittevernstiltakene.

Gledelig er det at antall pasienter som krever intensivbehandling fortsetter å synke for tredje uke på rad totalt i Frankrike. 24.087 personer har avgått ved døden siden 1. mars. I Alpes-Maritimes er det ikke noen nye dødsfall de siste tre dagene. Det totale antall dødsfall der er 190, mens det i Var er 204.

(Kilde: Nice Matin)

Forskjeller i tiltak Italia-Frankrike

Lettelser i smitteverntiltakene er i gang både i Italia og Frankrike. Nice Matin har moret seg med å se på forskjellene. Her er noen eksempler:

Når det gjelder åpning av restauranter er dette noe man i Frankrike skal se nærmere på i slutten av mai. Hvilken form det skal ha, er ikke bestemt.

 I Italia vil man åpne 1. juni og restaurantene får en måned på seg til å innrede etter nye regler, én meter mellom stolene, to meter mellom bordene).

Når kan strendene åpne: I Frankrike er datoen 2. juni, men ingen retningslinjer foreløpig. I Italia er det ikke tatt noen beslutning, men det forberedes sesongåpning til tross for mangel på regelverk.

Når åpner museer o.l. I Frankrike skjer det fra 11. mai. Avstandsregler må respekteres. De store museene som tiltrekker seg publikum fra andre områder forblir stengt. Minst frem til 2. juni. I Italia er det gjenåpning 18. mai. Man må reservere billett på nettet, stå i kø med en meters avstand. (Kilde: Nice Matin) (BRAa 30.04.20)

Edouard Philippe om tiden etter 11. mai

Hva skjer 11. mai når unntakstilstanden (confinement) oppheves? Det har vært de siste dagers store «snakkis», og i går redegjorde statsminister Edouard Philippe for spørsmålet  i Nasjonalforsamlingen.

– Når vi ikke lenger er i en unntakstilstand må respekten for fysisk og sosial avstand bli enda viktigere, og det kan være en fordel å bruke ansiktsmaske, slik det medisinske miljøet nå anbefaler, sa han. Han  forsikret om at det ville være nok masker til alle i fra 11. mai og anbefalte også arbeidsgivere å utstyre sine ansatte med masker.

Ansiktsmasker blir påbudt for alle passasjerer og ansatte i offentlig transport i tre uker etter 11. mai.  

Omfattende testing

Philippe fortalte også at man vil sette i gang en massiv testing. Etter 11. mai vil man kunne foreta 700.000tester i uken og staten bærer kostnadene ved testingen.

Personer som tester positivt kan isolere seg hjemme, noe som da inkluderer hele husholdningen eller  de må bo i spesielle hoteller. Deres  nærmeste blir testet og testene blir betalt.

Ny fase – til 2. juni

Unntakstilstanden oppheves ikke 11. mai dersom  indikatorene ikke blir som forventet. Det vil si hvis det er mer enn 3000  nye smittede per dag. Han oppfordret på det sterkeste franskmennene til å vise «stor disiplin» fra nå og frem til 11. mai og å kjempe mot den økende slappheten man ser tendens til. Men, hvis alt er klart for oppheving 11. mai, begynner man en ny fase som vil vare til 2. juni. ". 

Skolene starter litt etter litt

Opphevingen 11. mai vil variere fra departement til departement, avhengig av hvor aktivt viruset er i de forskjellige områdene.

Skolene skal åpne litt etter litt, barnehager og småskolen fra 11. mai. I  de departementene hvor viruset er svakt, vil man vurdere også å åpne ungdomsskoler, men beslutningen om videregående skoler utsettes til slutten av mai. Det skal ikke være mer enn 15 elever i hver klasse, i barnehagen ikke større grupper enn 10.

Matmarkeder kan åpne

Åpne matmarkeder kan åpne 11. mai hvis de greier å ta tilstrekkelig hensyn til sikkerhetsavstand mellom kundene. Det blir en viss grad av lokal styring.

All næringsvirksomhet unntatt kafeer, barer og restauranter vil kunne åpne fra 11. mai. forutsatt at smittevernreglene følges. Prefektene kan imidlertid beslutte at kjøpesentre på over 40.000 kvadratmeter fortsatt må holde stengt.

Restauranter kanskje etter 2. juni

Regjeringen vil ta en beslutning om barer, kafeer og restauranter i slutten av mai, for å bestemme om de kan åpne etter 2. juni. Strendene er fortsatt stengt frem til 1. juni.

Man kan bevege seg uten kjøretillatelse innen 100 km fra der man bor. Lenger kan man bare kjøre i spesielt viktige familiære eller yrkesmessige ærend.

Store arrangementer avlyses

Alle store arrangementer som samler mer enn 5000 deltakere er annullert  i sommer, frem til september. Profesjonelle idrettsarrangement, særlig fotball, kan ikke gjennomføres.  

Ansamlinger begrenses ti 10 personer, enten det er et offentlig sted eller privat.

Det blir ingen religiøse seremonier før 2. juni, bryllup anbefales utsatt.

Kinoer, store museer, teatre og konsertsaler vil fortsatt være stengt etter 11. mai, men mindre bibliotek, museer o.l. kan åpne dørene igjen fra 11. mai.

Eldre - hold deg hjemme!

Eldre personer (over 70 år?)  blir bedt om fortsatt å beskytte seg etter 11 mai, på samme måte som under portforbudet, ved å begrense sine kontakter og sine turer ut, sa statsministeren. Denne anbefalingen blir imidlertid ikke underlagt kontroll.

Folk anbefales fortsatt å jobbe hjemmefra over alt hvor det er mulig, i alle fall i de tre neste ukene. Dette ikke minst for ikke å belaste fellestransport og for å redusere kontaktpunkter.

På dette punktet er det ikke noe før og etter 11. mai, sa Edouard Philippe. (BRAa 29.04.20. Kilde: Nice Matin og FranceInfo)

Det går litt bedre..

Det er ikke så mange korona-nyheter i dag. Den beste er at det er nedgang i antall dødsfall totalt i Frankrike. Søndag døde 242 personer mot 369 personer dagen før.

I vårt område var det bare ett dødsfall i går, det totale antallet i Alpes Maritimes og Var er dermed 378 personer.

Av de totalt 22.856 personene som har avgått ved døden i Frankrike, skjedde 14.202 dødsfall på sykehus og 8.654 dødsfall på sykehjem.

Regjeringen er i ferd med å finpusse forslaget til plan for oppheving av portforbudet og statsminister Edouard Philippe vil presentere det for Nasjonalforsamlingen i morgen, tirsdag. (BRAa 27,04.20)

Oppdatering søndag 26. april

Vi starter søndagen med en positiv nyhet: Ifølge de lokale helsemyndighetene (ARS) ble 52 personer som har ligget på sykehus med Covid-19 skrevet ut lørdag 25. april. 14 personer i Alpes Maritimes og 38 i Var. Det er ny rekord.

Det er fortsatt 257 pasienter på sykehus i Alpes-Maritimes, 47 under intensivbehandling. I Var er tallene 300 personer på sykehus og 39 under intensivbehandling.

11 personer døde i Alpes-Maritimes og Var denne lørdagen.

Fra starten av epidemien har 377 personer avgått ved døden som følge av koronavirus i Alpes-Maritimes og Var, ca halvparten i hvert av departementene. Dette leser vi i Nice Matin i dag.

Til sammenligning er dødstallet for hele Norge 201 personer og for Frankrike totalt 22.614 personer. 

God søndag til alle!

God tur