NYHETER

Hirthene vant serien 2016/17

 

Ved onsdagens finale i petanqueserien 2016/2017 var det Lisen og Sveinung Hirth som stakk av med vinnerchampagnen. Det andre finalelaget var Elisabeth Schjerven og Ingar Andresen, og på banen i Valbonne var det sjeldent jevnt spill og stor spenning. I tillegg til premie til finalelagene ble det også trukket en deltakerpremie blant de 48  som har konkurrert gjennom hele  året, og denne siste flasken gikk til Odile Bjerkholt.(ToB)

 

 

Lise og Sveinung Hirth, til v. vant årets petanque, utfordret av Elisabeth Schjerven og Ingar Andresen.

       

 

Ingar Andresen (til v.)  i dyp konsentrasjon  i årets finale.

Odile Bjerkholt ble trukket ut som årets deltaker.

Hvordan finne nettsiden til NCA på en enkel måte?

 

Vi har mange medlemmer som ikke så ofte er inne på våre nettsider: www.club-norvege.eu

Nå har et av våre medlemmer minnet oss om en måte å finne nettsiden på en grei måte, hvis man har Ipad eller Iphone. Man kan lage seg en egen "app" - som man kan trykke på og vips! kommer siden vår opp.

Man gjør som følger:

På Iphone eller Ipad bruker man Safari og legger inn www.club-norvege.eu.

Da kommer siden vår opp. På Ipad ser du øverst til høyre et symbol som brukes for vidersending, trykking osv. Det er "et ark med pil". Trykk på det og du får flere valgmuligheter, blant annet "Legg til på hjemskjerm".

Trykk "legg til" og dermed kommer symbolet for siden vår opp på skjermen din.

På Iphone er symbolet for "Legg til på hjemskjerm" i en linje nederst.

Neste gang du skal inn på siden vår, kan du bare trykke på symbolet (se bilde).

 

   

 

Her ser du nettsiden vår lastet inn med Safari på Ipad.

Øverst til høyre har vi markert symbolet du skal bruke for å finne "Legg til på hjemskjerm".

Når du har trykket "Legg til", vil symbolet for siden vår dukke opp på skjermen din som vist.

Da kan du neste gang bare trykke på det, og vips er du inne!

N-CArmen i Nice!

 

Sesongens siste Kulturkalendersamling var premieren på en forrykende «Carmen». Forestillingen var en nyoppsetning og med aktualisert handling. Carmen var plassert i den spanske borgerkrig men med hete flamencorytmer i behold.

Før besøket på Niceoperaen var det lunsj på naborestauranten Le Grand Balcon der Torkil Baden orienterte om operaen og dens betydning. (ToB)

 .

 

Noen av operagjestene som styrket seg før premieren på «Carmen» i Nice

Innholdsrik Le Cannet-tur

 

25 vitebegjærlige NCA-ere vandret gjennom historiske Cannet  17. mars. Denne tvillingbyen til Cannes har hus og kirker fra middelalderen, villaer fra 1800-tallets praktstil, og  minner etter kunstnere som Bonnard, Tobiasse og Sardou. Svenske Göran Hasselmark var en kunnskapsrik guide som startet med høydepunktet, den vakre Sainte Catherine-kirken.  Turen ble fort fulltegnet og med venteliste, så slike arrangementer har utvilsomt livets rett. (ToB)

 

Foto: Göran Hasselmark (i midten) forteller om Sainte-Catherinekirkens historie.

 

 

Franck Orban om fransk kaos

på NCA's generalforsamling 8. april 2017 

 

I år er generalforsamlingen vår den 8. april. Innkallelse og papirer blir sendt ut mot midten av mars, men du kan jo merke av dagen allerede nå.

I år gjør blir det en litt annerledes og mer spennende generalforsamling enn vanlig.  Vi har invitert Franck Orban, førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold til å komme og si litt om den politiske situasjonen i Frankrike,rett før presidentvalget. Det finner sted i to omganger, 23. april og 7. mai.

Franck Orban var hos oss i februar i fjor og snakket om "Frankrike anno 2016 - hva slags samfunn får vi?" Nå ett år senere, har vi en situasjon som vi ikke tok med i beregningen for et år siden, Storbritannia er på vei ut av EU, USA har fått Donald Trump som president, høyrekreftene har vind i seilene flere steder i Europa. I Frankrike har det dukket opp helt uventede presidentkandidater.

Franck Orban sier: "Per dags dato er det umulig å si hvem som vil vinne valget. Det er helt unikt i den V republikks historie.. Jeg skal snakke om hvordan vi kom dit.."

Dette bør dere få med dere. I mellomtiden kan dere følge ham på bloggen hans: https://blogg.hiof.no/fro/

eller på Twitter-kontoen hans hvor han har avsnitt viet valget. https://twitter.com/hashtag/presidentvalgifrankrike2017?f=tweets&vertical=default&src=hash

 

Førsteamanuensis Franck Orban var hos oss i februar i fjor.

Nå kommer han tilbake og vil si litt om hva vi kan vente oss av presidentvalget som finner sted i april/mai 2017.

Finland 100 år - vernissage i Antibes

I Antibes ligger forretningen Nordic Temptations, butikken hvor du finner både sild og gjetost. Vegg i vegg ligger Nordic Art Gallery & Café. Butikk og galleri har finske aner og nå inviteres det til åpning av utstillingen ”Finland 100 år – sterke finske kunstnere i Frankrike”. Dette skjer i forbindelse med feiring av Finlands 100-årsjubileum  og vernissagen er 24. mars kl. 18.00 i galleriet med adresse 23, rue Vauban, Antibes.

Fire kunstnere som bor fast i Provence-området er valgt til utstillingen, keramikeren Anitta Asunta-Plane, fotografen Irmeli Jung, maleren Anneli Palsa og maleren Liisa Wartio-Corbiere.

Du kan lese mer om utstillingen HER.

 

Utstillingsåpning hos Galleri Espen i Cannes

 

Lørdag 8. april kl. 18.00 er det vernissage (utstillingsåpning) hos Galleri Espen Artdenor i Cannes. Den svensk/danske kunstneren Viveca Møller stiller ut.

Hun bruker en rekke teknikker, hun lager både malerier, decoupage og tepper.

Utstillingen står til 28. april. Hun bor delvis i Danmark og delvis i Provence.

Du kan se hele invitasjonen HER.

Viveca Møller bruker mange teknikker

Norsk Gudstjeneste 26. mars

 

Søndag 26.mars kl. 16:30 er det norsk gudstjeneste i Villa Ingeborg, Cagnes sur Mer.

 Sjømannskirken i Paris ved Sjømannsprest Ola J. Jordal kommer til Côte d'Azur helgen 25-26. mars. 

– Søndag blir det gudstjeneste med dåp og nattverd, og vi har fått med oss Torkil Baden som skal spille på gudstjenesten sammen med en norsk forsangergruppe. 

Vi ser frem til å treffe dere og alle er velkommen til å delta, melder Ola J. Nordal.

 

 Sjømannsprest Ola J. Nordal kommer til Cagnes og Villa Ingeborg for å holde gudstjeneste 26. mars.

Torkil Baden blir å se og høre ved orgelet.

Quiz i stedet for foredrag

 

Møtet på fredag ble litt annerledes enn planlagt. Gudmund Hernes skulle fortalt oss om "Derfor elsker og hater jeg Frankrike". Så fikk han dessverre sykdomsforfall torsdag kveld. På kort varsel ble det forberedt en quiz som erstatning for foredraget. De aller fleste var med på quizen, som ble såpass vellykket at styret vil ta opp til vurdering om vi skal arrangere quiz-kvelder som en egen aktivitet i framtiden.

Styret håper også at vi kan få høre Gudmund Hernes ved en annen anledning,- kanskje til høsten?

 

Som alltid når det er konkurranser må det premier til. Her er de som vant og som fikk hver sin flaske rødvin av Jan Guettler som sammen med sin Tone stod bak quizen. Fra venstre: Alfred Kielland Hauge, Vera Berg, Morten Kielland, Kjell Aass og Herman Abrahamsen.

Vårprogrammet 2017 -

Generalforsamling 8. april

Vårprogrammet 2017 har startet. Førstkommende møte er fredag 24. februar. Da kommer tidligere helseminister og kunnskapsminister Gudmund Hernes og holder et kåseri: "Derfor elsker og hater jeg Frankrike".

I mars blir det spasertur til Le Cannet og landsbyens severdigheter. Generalforsamlingen blir 8. april  - det er som tidligere år dagen før Palmesøndag. Vi får besøk av Franck Orban (se over).

Senere i april, nærmere bestemt fredag 21. april, blir det lunsjmøte med tidligere professor Harald Herresthal fra Norges Musikkhøgskole - han kommer med et multimediashow.

Du kan lese mer om disse arrangementene og flere til i vårprogrammet som du finner HER. Innbydelsen til Herresthal blir lagt ut litt senere.

I Kulturkalenderen er det igjen én operaforestilling i Nice Opéra: Søndag 19. mars er det premiereforestilling på Carmen. Denne forestillingen kan du melde deg på allerede nå på våre påmeldingssider

 

 

Vi fester på Negresco!

Torsdag 10. november feiret Norvège Côte d'Azur 25-års jubileum med 168 medlemmer og gjester, ambassadør og sjømannsprest fra Paris til stede. Det hele foregikk på Hotel Le Negresco.

 

Mange hadde gledet seg stort til å feire på det berømte hotellet. Det ble da også en flott aften, med innslag av flere slag, fra det litt burleske til det litt høytidelige, en fin blanding av musikk, sang og underholdning.

Vi har samlet noen bilder fra festen som du kan se HER.

 

 

Kari Stokke ved pianoet og Elisabeth Cornelius-Lund synger

NAV Côte d'Azur legger inn årene

NAV CÔTE D’AZUR, Norske Akevitters Venners eneste etablering utenfor Norge, besluttet i sitt siste styremøte å avvikle virksomheten. Dette melder lederen Ingar Ths. Andresen i en melding til NCA. Andresen sier det var en meget tung beslutning å ta, men flere forhold bidro til denne avgjørelsen.

– Det sittende styret har vært uendret siden etableringen i 2008, og med en gjennomsnittsalder nær 80 har det vært et uttalt behov for nyrekruttering. 

– Styret, som består av Grete Roede, Birger Elverhøi og undertegnede, takker våre trofaste medlemmer for en enestående oppslutning og interesse for våre arrangementer, og vi håper at interessen vedvarer slik at de nå vil melde overgang fra NAV-Côte d’Azur til nærmeste regionsforening i Norge, skriver Andresen. Du kan lese hele meldingen HER.

 

Fra et NAV-møte i 2010 hvor akevitthistorikeren Gotmar Rustad var gjest. Med styremedlemmene Grete Roede og Ingar Ths. Andresen

Tilbakebetaling av skatt ved gevinst av salg av feriebolig

Har du solgt sekundærbolig i Frankrike i perioden 2012-2015 kan du nå søke de franske skattemyndighetene om tilbakebetaling av 15,5% av det beløpet du måtte betale i gevinstbeskatning (plus-value) da du solgte boligen. Ta kontakt med en notaire eller en advokat. Vi har nå artikler, skrevet av to advokater, på nettsiden vår. Du kan lese mer om dette HER.

 

Bakgrunnen er som følger: For få år siden ble gevinstbeskatningen for utlendinger ved salg av sekundær eiendom i Frankrike forhøyet fra 19% til 34,5%. Dette fordi Frankrike krevde at man skulle betale ”folketrygd” – sosiale utgifter i Frankrike av gevinsten.

 

 

Saken har vært oppe i EF-domstolen som i slutten av februar i år erklærte at Frankrike ikke kan legge på de sosiale ytelsene på 15,5%  for borgere som ikke er  bosatt i Frankrike, fordi de ikke nyter godt av det franske sosiale systemet.

 

 

.

Viktig melding til norske utflyttede pensjonister

Tiden er kommet for å søke om skattekort fra Norge i f.m. utbetaling av norske pensjoner, være seg offentlige eller private, for inntektsåret 2014. Det som er nytt av året, er etatens nye datasystem som skal forenkle skattebetalernes kommunikasjonsform med etaten. Etter å ha prøvd det nye systemet, er undertegnedes oppfatning at enklere enn det gamle systemet, er det ikke! Skjemaet det dreier seg om, heter; Egenerklæring skattemessig bosted – 2014. LES VIDERE HER.

(JB 18.11.2013)

 

Kjøring med utenlandsregistrert bil i Norge

Ny hjemmeside fra Tollen

Vi vet at flere av medlemmene lurer på hvordan man skal forholde seg hvis man ønsker å ta med seg sin franskregistrerte bil til Norge noen uker. Hvor finner man riktig skjema og hva er egentlig reglene?

Tollen har nå laget en ny hjemmeside for det som er "privatlånt utenlandsregistrert kjøretøy", SE HER: http://www.skatteetaten.no/no/Person/bil-og-andre-kjoretoy/utenlandsregistrert-bil-i-norge/

Dette betyr altså at man kan man bruke utenlandsk registrert bil i Norge i inntil 25 dager i løpet av en 12 måneders periode, selv når man bor fast i Norge. Man kan ikke selv være eier av bilen, man må ha lånt den privat. Man kan ha lånt bilen av foreldre, ektefelle eller venner.

 

Ifølge eieren lånes ikke denne bilen bort og kan følgelig heller  ikke brukes i Norge som "privatlånt utenlandsregistrert kjøretøyl".

Hvor streiker man i dag?

I går (onsdag 28. januar 2015) ble det streiket i Norge. I Frankrike streikes det mer eller mindre hver dag. Så ofte og så mange steder at det finnes et eget nettsted som forteller deg hvor det er streik. C'est la gréve heter nettstedet og du finner det her: http://www.cestlagreve.fr

Her kan du ta en titt hvis du lurer på om det er streik i ditt område.

Hvem var Juan?

Hvem var Juan?

Det er naturlig å tro at Golfe- Juan og Juan-les-Pins har med Jean å gjøre, altså Johannes. Men spekulasjoner om at vi som innbyggere er etterfølgere til døperen Johannes, St. Hans, er nok ikke riktige.

Juan-les-Pins- navnet ble skapt så sent som i 1882.  I begynnelsen brukte man også skrivemåten Jouan les Pins. Dette er altså et ganske nytt navn, og det står i avhengighetsforhold til den mye eldre byen Golfe-Juan lenger vest. Byen Golfe-Juan i Vallauris kommune har sitt navn etter bukten, og navnet har med havdypet å gjøre.

Historikeren Henri Isaia er selv fra Golfe-Juan og har på Internettsiden Fenêtres sur le monde en artikkel om dette (2012). Det eldste kartet han har funnet er fra 1634, og her kalles bukten Le Gourian. I de følgende to hundre år finner han Gourjan og Gourjean, og dette er blitt til Golf Jean og Golfe Jouan.

Napoleons proklamasjon ved landgangen 1. mars 1815 kaller stedet Golfe-Juan, altså den moderne skrivemåten. Snart er det 200 årsjubileum for hans legendariske landgang, begynnelsen på hans siste 100 dager. Da kan det være greit å vite hva stranden heter….

 

Liégeard

Hva betyr gourjan? Forfatteren  Stéphen Liégeard var den som i 1887 preget uttrykket Côte d’Azur i en bok med denne tittelen. I samme bok skriver han at juan henger sammen med gourjan. Det er et provencalsk ord for store vannbevegelser på havdypet eller dypvanns strømninger.

 

 

Betegnelsen gourjan forteller at det er dypt utenfor Lerin-øyene.  Det er fire hundre meters dybde, og tauet strakk ikke til da man målte havdybden for fem hundre eller tusen år siden.Navnet går tilbake til slik fiskerne snakket om de dype strømmene. Forholdene rundt øyene var avgjørende for livsgrunnlaget deres.

Havet har gitt bukten og senere byen sitt navn. Bebyggelsen er relativt ny, og i 1891 bodde det bare 340 mennesker langs stranden. 

Golfe-Juan er en del av kommunen Vallauris, og dette navnet går tilbake til Vallis Aurea, Den gyldne dal, i den romerske provins, Provincia Romana. Den gyldne dalen var produktiv med sin leire og keramikk, og den var fruktbar. Vallis Aurea var beskyttet mot sterke vinder fra havet, det dype havet med sine strømmer og som senere slekter feilaktig satte i forbindelse med Johannes.

At vi ikke stammer fra Døperen er kanskje like bra. Som kjent bidro en vakker kvinne, Salome, til at han mistet hodet… (Torkil Baden)

 

 

Kart over Gourjan fra 1695

 Når så navnet Côte dAzur dagens lys - og hvorfor?

 

Alle kjenner navnet Côte dAzur og vet hvor denne ufattelig vakre kyststrekningen ligger. Det er imidlertid langt færre som kjenner opprinnelsen til navnet og hva som fikk ”døperen” til å ”oppfinne” akkurat det! Fødselen skjedde i det herrens år 1887 i byen Hyères og mannen bak det treffende navnet, var Stephen Liégeard. Det er lett å forstå hva han sa til seg selv der han stod på stranda en strålende solskinnsdag for 125 år siden; ”Denne lange stranda badende i solens stråler fortjener å bli døpt den asurblå kysten med sine helbredende egenskaper i kamp mot sykdom og fortvilelse”.  JB (27.5.)

 

 Den azurblå kysten. Her sett fra Nice. Navnet fikk kyststripen imidlertid i Hyères

Møteplan  

Golf hver mandag.

Golfen starter 16. januar 2017.

Påmelding HER.

  

Petanque hver onsdag 

Ingen påmelding - les mer

  

Medlemsarrangementer (*les)

15. mars: Påmeldingsfrist seriespill 2017/18

17. mars: Spasertur Le Cannet (fullt)

19. mars: Carmen i Nice-operaen

8. april: Generalforsamling

21. april: Lunsj/HaraldHerresthal

25. april: Klubbmesterskap petanque

28. april: Minikonsert


 

NCA kjøp og  salg
Vevstol stoler -  Toyota RAV4 vinterdekk