NYHETER

17. mai i strålende sol!

17 mai i strålende sol var det ikke så mange i Norge som fikk oppleve i år. Men på Côte d'Azur feiret NCA dagen i behagelig, passe varmt solvær. Vår nye president, Torkil Baden, ledet det hele, samtidig som han spilte piano, som vanlig. Et av våre andre musiker-medlemmer, Elef Nesheim, spilte Oscar Petersons Hymn to Freedom.

Birger Elverhøi holdt en fin 17. mai tale og Erik Koritzinsky takket for maten.

Tradisjonen tro var det Hatteparade med vakre damer på rekke og rad. I år hadde også noen av mennene tatt oppfordringen og stilte med hatt.

   

Presidenten spiller

Under: Elef Nesheim spilte Hymn to Freedom

Birger Elverhøi talte for Dagen.

   

  

Erik Koritzinsky takker for maten. (Foto: B-J Lunde)

 

 

Glimt fra hyggelig lunsjbord

 

Tradisjonell Hatteparade, i år også med menn! (Foto: B-J Lunde)

Den nye franske regjeringen er klar!

 

Onsdag 17. mai kl. 15.00 erklærte den nye franske statsministeren, Eduoard Philippe, utnevnt mandag, hvem som skulle sitte i hans nye regjering. 22 personer har fått plass der, 11 menn og 11 kvinner. Noen av ministrene er godt kjent, andre ikke. Det er en blanding av representanter fra høyre og fra venstre, fra partiene Republikanerne og fra Sosialistpartiet. Sentrumspolitikeren François Bayrou, som selv var kandidat i presidentvalget, men som valgte å støtte Macron i stedet, er ny justisminister. Flere ukjente navn er også tildelt statsrådsposter.

EU-parlamentariker Sylvie Goulard (52) fra Marseille blir forsvarsminister. Hun er lite kjent i fransk politikk og har tilbrakt mesteparten av sin politiske karriere i Brussel.

 

Den konservative politikeren Bruo Le Maire blir ny økonomiminister, Lyon-ordfører Gérard Collomb fra Sosialistpartiet er utnevnt til innenriksminister.

Frankrike-spesialist Franck Orban, som sist besøkte oss under generalforsamlingen i april, sier han er veldig fornøyd med regjeringen. 
– Den har faglig tyngde og er politisk balansert. Et veldig godt utgangspunkt, mener han.

(BRAa 18.05.2017)

Hva skjer høsten 2017? - NCA Høstprogram

Høstprogrammet til NCA starter med at Ingrid Bjørnov kommer. Invitasjon legges ut om kort tid. Invitasjon til de øvrige arrangementene legges ut etter hvert.

Det blir noe endring i møtested i november og desember. Hotel Mercure Sophia Antipolis, vårt nå vanlige hotell, pusses opp i denne perioden. Vi er derfor tilbake på vårt "gamle" hotel (tidligere Sophia Country Club) som nå heter Beachcomber French Riviera

  

Søndag 17. september:

INGRID BJØRNOV kommer!

Ingrid Bjørnov var her i 2014 – nå kommer hun igjen. Hun tar et par dagers opphold i sitt nye soloshow, for å komme tilbake til oss! Hennes nye show heter Steinway to Heaven, og det er store muligheter for at noe fra det nye showet også blir med henne nedover i kofferten.

Dere kan oppleve henne søndag 17. september på Hotel Mercure Sophia Antipolis. Det blir først lunsj, så Ingrid-show etterpå.  Merk dere dagen!

Sted: Hotel Mercure, Sophia Antipolis

Tid: kl. 11.30 

 

Tirsdag 26. september:

Tur til glassverket  i BIOT med lunsj

Glassverket i Biot startet i 1956 sin produksjon av de berømte glassproduktene med luftbobler. Stedet har også et spennende kunstgalleri. Direktøren selv, Serge Lechaczynski, tar i mot oss.

Han vil fortelle og vise oss rundt. Lunsj på stedets restaurant.
Sted: Glassverket Verrerie de Biot
Tid blir oppgitt senere
 

 

Tirsdag 10. oktober:

Nytt: QuizNorAzur – spørrelek for lag

QuizNorAzur i petanquekafeen i Valbonne,  Et nytt initiativ  i NCA og med Herman Foss som quizmaster- en variert, uhøytidelig spørrelek for lag, og den passer for alle.  
Mat og drikke til rimelige priser.   

Sted: Petanquekafeen i Valbonne
Kl. 18.00

 

Tirsdag 17. oktober:

Høstturnering i petanque

Høstturnering med trukket partner er en uhøytidelig og spennende petanqueturnering. Hvem som helst kan vinne, og selv de dyktigste kan tape.

Turneringen finner sted på banen i Valbonne og alle er velkomne til å delta.

Sted: Petanquebanen i Valbonne

Tid: kl. 10.00

 

Tirsdag 24. oktober:

Vintur til Cotignac

Det blir vintur til landsbyen Cotignac. En typisk provencalsk landsby med et fargerikt marked hver tirsdag. Vi besøker en vingård, tar en tur på markedet og spiser lunsj i en bedre lokal restaurant.  Dette blir en dagstur med buss.  Bussen tar 1.5 timer fra Carrefour Antibes.

Sted: Fremmøte ved Carrefour Antibes
Tid: kl. 08.30

 

Fredag 3. november:

Musikalsk kabaret -  ”Tid har kjærligheten ikke”

En sorgmunter og lystig musikalsk kabaret av og med to venner og kollegaer: Guttorm Guttormsen, komponist og musiker og Aril Martinsen, skuespiller og forfatter.  

Guttorm har tonesatt  tekster forfattet av; Inger Hagerup, Oscar Braaten,  Alf Prøysen Rudolf Nilsen, Tove Jansson, Dylan Thomas, William Shakespeare, Bertolt Brecht, Françoise Villon, m.fl., som Aril har satt sammen til et livsløp.

Sted: Hotel Beachcomber French Riviera, Sophia Antipolis

Tid: kl. 11.30

 

Ingrid Bjørnov kommer 17. september til Hotel Mercure Sophia Antipolis

 

   

Hotel Beachcomber French Riviera - Det gamle Sophia Country Club  blir vårt møtehotell for møtet med Gudmund Hernes og julemiddagen.    

 

 

 

Fredag 24. november:
Gudmund Hernes tilbake! ”Derfor elsker og hater jeg Frankrike”

Gudmund Hernes skulle vært hos oss på et lunsjmøte februar. Dessverre ble han forhindret fra å komme, men nå kommer han tilbake!  I åtte år bodde Gudmund Hernes i Paris, mens han jobbet for Unesco, og Frankrike er landet han elsker samtidig som han ser landets mangler. Med humoristisk skråblikk på landet vi alle deler, holder han et kåseri Derfor elsker og hater jeg Frankrike. Kanskje mer aktuell enn noen gang – med ny president i landet.

Sted: Hotel Beachcomber French Riviera, Sophia Antipolis

Tid: kl. 11.30

 

Fredag 1. desember:
Julemiddag

Det blir julemiddag også i år. Rammen er ikke bestemt, men merk deg datoen.

Sted: Hotel Beachcomber French Riviera, Sophia Antipolis

Tid: kl. 19.00 

 

Søndag 3. desember :
Juletrefest etter julegudstjenesten

Som vanlig blir det adventsgudstjeneste ved den norske sjømannspresten Ola Johannes Nordal. Etter gudstjenesten blir det juletrefest..Alle er velkomne. Juletrefesten arrangeres av Barneklubben. Nærmere opplysninger følger.

Tid: kl. 16.00

Juletrefesten starter ca kl. 17.00 rett etter Gudstjenesten

 

 

Aril Martinsen og Guttorm Guttormsen, skuespiller og forfatter besøker oss med en liten kabaret fredag 3. november. Stedet blir Hotel Beachcomber French Riviera, tidligere Sophia Country Club.

 

 

Hvordan finne nettsiden til NCA på en enkel måte?

 

Vi har mange medlemmer som ikke så ofte er inne på våre nettsider: www.club-norvege.eu

Nå har et av våre medlemmer minnet oss om en måte å finne nettsiden på en grei måte, hvis man har Ipad eller Iphone. Man kan lage seg en egen "app" - som man kan trykke på og vips! kommer siden vår opp.

Man gjør som følger:

På Iphone eller Ipad bruker man Safari og legger inn www.club-norvege.eu.

Da kommer siden vår opp. På Ipad ser du øverst til høyre et symbol som brukes for vidersending, trykking osv. Det er "et ark med pil". Trykk på det og du får flere valgmuligheter, blant annet "Legg til på hjemskjerm".

Trykk "legg til" og dermed kommer symbolet for siden vår opp på skjermen din.

På Iphone er symbolet for "Legg til på hjemskjerm" i en linje nederst.

Neste gang du skal inn på siden vår, kan du bare trykke på symbolet (se bilde).

 

   

 

Her ser du nettsiden vår lastet inn med Safari på Ipad.

Øverst til høyre har vi markert symbolet du skal bruke for å finne "Legg til på hjemskjerm".

Når du har trykket "Legg til", vil symbolet for siden vår dukke opp på skjermen din som vist.

Da kan du neste gang bare trykke på det, og vips er du inne!

Det nye styret i NCA

 

Her sier dere det nye styret i NCA, som hadde konstituerende styremøte 24. april:

Fra venstre: Tina Wisur, varamedlem; Per Langballe, kasserer; Jan Guettler, nestleder; Marion Gamain, styremedlem; Torkil Baden, leder; Elin Madsen, sekretær og Dag Vidar Bautz, varamedlem og dataansvarlig.

 

Fotografiske landskap hos Espen Artdenor i Cannes

Fotograf og kunstner Svein Bringsdal åpner utstilling i Galleri Espen Artdenor i Cannes 20. mai.

Det blir servering av fersk fingermat fra Sørlandet og det blir musikalske innslag fra Lista-området, hvor Bringsdal har hentet inspirasjon til utstillingen som nå går verden rundt og som har vært i New York og Roma.

Bringsdal har vært motefotograf og kunsten hans er inspirert av dette. Han bruker norsk natur som inspirasjon i bildene sine.

I serien “Norwegian Hallucinations” er fantasier fra det norske fjellandskapet trykket på store lerret, overflaten ermalt og skrapt for å gi en drømmeaktig følelse. Til slutt er de fotografert og trykket på et spesielt metallisk papir.

Utstillingen står til 8. juni. Se invitasjon HER.

Svein Bringsdals kunstnernavn er Manneraak, her arbeider han på arbeid for utstilling i New York, med utgangspunkt i norske landskap.

Tre norske i Cap d'Ail

Vårt medlem Mai Cheng vil i sommer stille ut bilder i Cap d’Ail sammen med Thomas Widerberg og Helene Knoop. Alle de tre kunstnerne har forbindelser til Rivieraen.

Vernissage med kunstnerne til stede finner sted i Hotel Normandy, 6 allée des Orangers, Cap dAil fra 16.00 til 20.00 fredag 5. mai.

Utstillingen varer til slutten av september 2017. Den er åpen daglig fra kl. 12.00 til 18.00 – eller etter avtale. Se invitasjon HER.

 

Vellykket i Villa Ingeborg

Fredag kveld 28. april  inviterte NCA for første gang til et arrangement i Svenska kyrkan/Rivieraklubbens lokaler, Villa Ingeborg, i samarbeid med Rivieraklubben. 38 nordmenn og 13 svensker meldte seg til å være med på jazzkonsert med franske musikere. Lana Rosch Trio fremførte sitt Billie Holiday-program for oss, om den store sangerinnens liv, musikk og personlighet. Utgangspunktet var hennes egen selvbiografi "Lady sings the Blues" som kom ut i 1956. Sunniva Langmoen hadde tilrettelagt og leste avsnitt fra boken. En veldig spennende måte å presentere Billie Holiday på. Gjennom kombinasjonen av tekst, sang og musikk fikk vi et medrivende og interessant bilde av den store sangerinnen, gjennom gode og vonde dager. Lana Rosch sang og spilte piano, akkompagnert av Nicolas Luchi på bass og Stu Richie på slagverk. (BRAa 30.4.2017)

 

 

 

 

Lana Rosch ved pianoet, Nicolas Luchi på bass og Stu Richie på trommer. Til høyre Sunniva Langmoen som leste fra Billie Holidays selvbiografi.

Norsk kunstner i Nordic Gallery

En norsk kunstner, Tové Storm stiller ut i Nordic Art Gallery & Café i Antibes

fra 5. mai. Utstillingen heter ”Flânerie dans un jardin de Printemps”. Storm er utdannet i Oslo og i Sveits, har arbeidet i Paris og i Marseille, blant annet som tegnelærer i barneskolen.

Hun maler med akryl, bruker papirbiter og fotografier sammen med andre materialer for å skape bilder med tekstur som gir et rikt uttrykk. Livet, med jord, sol og vann, er viktige elementer i både hennes figurative og abstrakter malerier. Det er vernissage 5. mai.

Se invitasjonen og les mer HER

Hvor streiker man i dag?

I Frankrike streikes det så ofte og så mange steder at det finnes et eget nettsted som forteller deg hvor det er streik. C'est la gréve heter nettstedet og du finner det her: http://www.cestlagreve.fr

Her kan du ta en titt hvis du lurer på om det er streik i ditt område.

Tilbakebetaling av skatt ved gevinst av salg av feriebolig

Har du solgt sekundærbolig i Frankrike i perioden 2012-2015 kan du nå søke de franske skattemyndighetene om tilbakebetaling av 15,5% av det beløpet du måtte betale i gevinstbeskatning (plus-value) da du solgte boligen. Ta kontakt med en notaire eller en advokat. Vi har nå artikler, skrevet av to advokater, på nettsiden vår. Du kan lese mer om dette HER.

 

Bakgrunnen er som følger: For få år siden ble gevinstbeskatningen for utlendinger ved salg av sekundær eiendom i Frankrike forhøyet fra 19% til 34,5%. Dette fordi Frankrike krevde at man skulle betale ”folketrygd” – sosiale utgifter i Frankrike av gevinsten.

 

 

Saken har vært oppe i EF-domstolen som i slutten av februar i år erklærte at Frankrike ikke kan legge på de sosiale ytelsene på 15,5%  for borgere som ikke er  bosatt i Frankrike, fordi de ikke nyter godt av det franske sosiale systemet.

 

 

.

Viktig melding til norske utflyttede pensjonister

Tiden er kommet for å søke om skattekort fra Norge i f.m. utbetaling av norske pensjoner, være seg offentlige eller private, for inntektsåret 2014. Det som er nytt av året, er etatens nye datasystem som skal forenkle skattebetalernes kommunikasjonsform med etaten. Etter å ha prøvd det nye systemet, er undertegnedes oppfatning at enklere enn det gamle systemet, er det ikke! Skjemaet det dreier seg om, heter; Egenerklæring skattemessig bosted – 2014. LES VIDERE HER.

(JB 18.11.2013)

 

Kjøring med utenlandsregistrert bil i Norge

Ny hjemmeside fra Tollen

Vi vet at flere av medlemmene lurer på hvordan man skal forholde seg hvis man ønsker å ta med seg sin franskregistrerte bil til Norge noen uker. Hvor finner man riktig skjema og hva er egentlig reglene?

Tollen har nå laget en ny hjemmeside for det som er "privatlånt utenlandsregistrert kjøretøy", SE HER: http://www.skatteetaten.no/no/Person/bil-og-andre-kjoretoy/utenlandsregistrert-bil-i-norge/

Dette betyr altså at man kan man bruke utenlandsk registrert bil i Norge i inntil 25 dager i løpet av en 12 måneders periode, selv når man bor fast i Norge. Man kan ikke selv være eier av bilen, man må ha lånt den privat. Man kan ha lånt bilen av foreldre, ektefelle eller venner.

 

Ifølge eieren lånes ikke denne bilen bort og kan følgelig heller  ikke brukes i Norge som "privatlånt utenlandsregistrert kjøretøyl".

Hvem var Juan?

Hvem var Juan?

Det er naturlig å tro at Golfe- Juan og Juan-les-Pins har med Jean å gjøre, altså Johannes. Men spekulasjoner om at vi som innbyggere er etterfølgere til døperen Johannes, St. Hans, er nok ikke riktige.

Juan-les-Pins- navnet ble skapt så sent som i 1882.  I begynnelsen brukte man også skrivemåten Jouan les Pins. Dette er altså et ganske nytt navn, og det står i avhengighetsforhold til den mye eldre byen Golfe-Juan lenger vest. Byen Golfe-Juan i Vallauris kommune har sitt navn etter bukten, og navnet har med havdypet å gjøre.

Historikeren Henri Isaia er selv fra Golfe-Juan og har på Internettsiden Fenêtres sur le monde en artikkel om dette (2012). Det eldste kartet han har funnet er fra 1634, og her kalles bukten Le Gourian. I de følgende to hundre år finner han Gourjan og Gourjean, og dette er blitt til Golf Jean og Golfe Jouan.

Napoleons proklamasjon ved landgangen 1. mars 1815 kaller stedet Golfe-Juan, altså den moderne skrivemåten. Snart er det 200 årsjubileum for hans legendariske landgang, begynnelsen på hans siste 100 dager. Da kan det være greit å vite hva stranden heter….

 

Liégeard

Hva betyr gourjan? Forfatteren  Stéphen Liégeard var den som i 1887 preget uttrykket Côte d’Azur i en bok med denne tittelen. I samme bok skriver han at juan henger sammen med gourjan. Det er et provencalsk ord for store vannbevegelser på havdypet eller dypvanns strømninger.

 

 

Betegnelsen gourjan forteller at det er dypt utenfor Lerin-øyene.  Det er fire hundre meters dybde, og tauet strakk ikke til da man målte havdybden for fem hundre eller tusen år siden.Navnet går tilbake til slik fiskerne snakket om de dype strømmene. Forholdene rundt øyene var avgjørende for livsgrunnlaget deres.

Havet har gitt bukten og senere byen sitt navn. Bebyggelsen er relativt ny, og i 1891 bodde det bare 340 mennesker langs stranden. 

Golfe-Juan er en del av kommunen Vallauris, og dette navnet går tilbake til Vallis Aurea, Den gyldne dal, i den romerske provins, Provincia Romana. Den gyldne dalen var produktiv med sin leire og keramikk, og den var fruktbar. Vallis Aurea var beskyttet mot sterke vinder fra havet, det dype havet med sine strømmer og som senere slekter feilaktig satte i forbindelse med Johannes.

At vi ikke stammer fra Døperen er kanskje like bra. Som kjent bidro en vakker kvinne, Salome, til at han mistet hodet… (Torkil Baden)

 

 

Kart over Gourjan fra 1695

 Når så navnet Côte dAzur dagens lys - og hvorfor?

 

Alle kjenner navnet Côte dAzur og vet hvor denne ufattelig vakre kyststrekningen ligger. Det er imidlertid langt færre som kjenner opprinnelsen til navnet og hva som fikk ”døperen” til å ”oppfinne” akkurat det! Fødselen skjedde i det herrens år 1887 i byen Hyères og mannen bak det treffende navnet, var Stephen Liégeard. Det er lett å forstå hva han sa til seg selv der han stod på stranda en strålende solskinnsdag for 125 år siden; ”Denne lange stranda badende i solens stråler fortjener å bli døpt den asurblå kysten med sine helbredende egenskaper i kamp mot sykdom og fortvilelse”.  JB (27.5.)

 

 Den azurblå kysten. Her sett fra Nice. Navnet fikk kyststripen imidlertid i Hyères

Møteplan  

Golf hver mandag.

Golfen starter 16. januar 2017.

Påmelding HER.

  

Petanque hver onsdag 

Ingen påmelding - les mer

  

Medlemsarrangementer (*les)

17. mai-feiring

25. mai: Galleries Lafayette

7. juli: Jazz i Golfe-Juan

17. sept.: Ingrid Bjørnov


NCA kjøp og  salg
Vevstol stoler -  Toyota RAV4 vinterdekk