Sympatidemonstrasjon, opprydning etter "Alex", portforbud og smittetall

Over hele Frankrike samlet demonstranter seg i går for å vise sin avsky etter knivdrapet på historielæreren Samuel Paty fredag. Flere bar plakater med påskriften «Jeg er lærer»  (Je suis prof) eller «Je suis Samuel». Titusener samlet seg på Place de République i Paris, inkludert statsminister Jean Castex.

Foto: Titusener samlet på Place de la Republique / AFP BERTRAND GUAY

Kan man bade?

Frankrike har mer å stri med.  Oppryddingen etter uværet Alex fortsetter med hjelp av frivillige. Redaksjonen i Nice Matin får stadig spørsmål om man kan bade på strendene på Côte d’Azur etter orkanen. Svaret er både ja og nei. Man vet ikke helt hva som er kommet ut i vannet, fra gjenvinningsstasjoner og fra hus i området, og det letes fortsatt etter savnede.

En oversikt avisen har viser at det skal være trygt å bade i Nice, Cagnes og Villeneuve-Loubet. Stranden i Saint-Laurent-du-Var er derimot stengt, her rydder man trestammer og leter etter andre gjenstander. Er man i båt, må man være forsiktig. Det kan være fare for å støte på trestammer i vannet.

Portforbudet

Marseille er byen nærmest oss, hvor portforbud er innført. Første dag var i går og byen ble full av politi og gendarmer da restaurantenes stengetid og portforbudets inntreden, kl. 21.00, nærmet seg. Man ga folk en ekstra time før de ble bøtelagt og bysentrum i Marseille ble langsomt tomt.

I Alpes-Maritimes og Var er det ennå ikke innført noen form for portforbud, og alle håper naturligvis at man vil slippe unna det, tross for at smittetallet øker også her. Både fylkesmannen i Alpes-Maritimes og ordfører Christian Estrosi i Nice sier at området lett kan bli tvunget til å innføre portforbud med mindre folk oppfører seg mer ansvarlig og opprettholder god hygienepraksis.

Smittetall

Smittetallene i Frankrike er ikke særlig oppløftende. I går kom det 29.837 nye smittetilfeller og smittetallet gikk opp til 13,2. Man opplevde 85 nye dødsfall det siste døgnet. 7530 personer ble lagt inn på sykehus den siste uken, 1343 av disse hadde behov for intensivbehandling.

Bouches-du-Rhone har et smittetall på 285,1 (i løpet av en 7-dagers periode), mens Var har 169,8  og Alpes-Maritimes har 153.  Paris har 416,8. Gjennomsnittstallet for Frankrike er 228,2.

Dette tallet har økt sterkt den siste tiden, fra 101,3 for 18 dager siden. Da hadde Alpes-Maritimes 83,6 og lå høyere enn Var som hadde 56,7.

 Smittetallene fra Det europeiske smittevernbyrået viser at Frankrike nå har et smittetall på 388,8 (beregnet over en 14-dagers periode). Spania har 312,4 og Italia er kommet opp i 132,2. Der er de nå i ferd med å gjeninnføre strengere smitteverntiltak. Storbritannia har 338,2 og Island har 315,4.

 Verst er det i Tsjekkia, med et smittetall på 828, mens Norge er «best» med 37,3. (BRAa 19.10.20 -Kilde: Nice Matin, Santé Publique, ECDC)

Oppdatering 18. oktober: Ny rekord igjen

Antall koronasmittede i Frankrike satt ny rekord i går, med 32.427 personer smittet på 24 timer.

Smittegraden øker også, den var 13,1% i går mot 9% for bare ti dager siden.

Det er 77 flere personer på intensivavdeling enn det var dagen før. 1868 pasienter får nå intensivbehandling. Da epidemien var på topp i april, var det mer enn 7.000 pasienter på intensivavdelinger.

I løpet av det siste døgnet er det kommet 175 nye pasienter på sykehus, og i løpet av de syv siste dagene er det kommet inn 1.204 pasienter.

Totalt 10.399 personer som er smittet med Covid-19 er i dag på sykehus, det vil si 378 flere en fredag.

Antall døde av sykdommen var 90 i går (mot 122 dagen før). Totalt er 33.392 personer døde av Covid-19 i Frankrike.

Smittetall i henhold til Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) var i går 388,8 for Frankrike mot 345,5 dagen for. (BRAA 18.10.2020 - Kilde: Santé Publique)

Lærer halshugget i Paris-området

 

Covid-19 kommer litt i bakgrunnen i nyhetene i Frankrike idag, etter at en 47 år gammel historie- /geografilærer i går ble halshugget i nærheten av en ungdomsskole i Conflans-Sainte-Honorine (Yvelines), en middelklasseforstad et par mil nordvest for Paris i går ettermiddag. Angrepet skjedde bare tre uker etter at to journalister ble knivstukket og alvorlig såret ved de tidligere lokalene til magasinet Charlie Hebdo fordi en forvirret person trodde de var ansatt der.  

 

Den drepte læreren hadde en uke tidligere vist sine elever karikaturtegninger av Muhammed, som en del av undervisningen om ytringsfrihet. Ifølge en av fedrene i klassen hadde læreren sagt før han startet, at de elevene som ønsket det, kunne forlate klassen for ikke å bli sjokkert eller såret. Han hadde gjort det på en positiv måte. Likevel vakte saken stor oppmerksomhet i nærområdet, og ikke minst på sosiale medier. Læreren ble utsatt for trusler, som han anmeldte.

Så ble han altså til slutt funnet halshugget ikke langt fra ungdomssskolen han underviste ved, fredag ettermiddag. Gjerningsmannen, en 18 år gammel tsjetsjener, født i Moskva, ble relativt raskt oppsporet. Han hadde kniv på seg og ble skutt ned av politiet. Før det rakk han å legge ut en Twitter-melding om hva han hadde gjort. Twitter-kontoen ble senere stengt.

President Macron kom selv til stedet om kvelden. Tydelig rørt sa han: «Han ble drept fordi han lærte elevene om ytringsfrihet, friheten til å tro eller til ikke å tro».

Det er nå åpnet sak og flere personer er enten satt i varetekt eller arrestert. Saken sees på som kriminelt terroristangrep.

«Det dreier seg republikkens mest fundamentale rettigheter», sier statsminister Jean Castex.

(BRAa 17.10.2020. Kilde/Foto: FranceInfo)

Tre dystre franske ministre

Tre dystre ministre på en pressekonferanse i går, dagen etter at president Macron erklærte portforbud i Paris og åtte andre store byer: Olivier Véran, Gérald Darmanin og Bruno Le Maire, henholdsvis ministre for Helse, Innenriks- og Finans.

"Vi går gjennom et hittil ukjent øyeblikk i vår historie", sa statsminister Jean Castex, da regjeringen presiserte retningslinjer i de nye tiltakene mot korona-epidemien som Macron presenterte dagen før.

Det var ny smitterekord i Frankrike i går – 30.621 nye tilfeller på ett døgn. Samtidig øker også sykehusinnleggelser og intensivbehandlinger, ifølge tall fra Santé Publique. Det er bare syv dager siden man nådde terskelen på 20.000 nye smittede. Graden av positive tester (personer smittet av alle som testes) økte fra 12,2% onsdag til 12,6% i går.

Det  var 88 dødsfall det siste døgnet, mot 104 dagen før.

Det er også en netto økning i nye innleggelser på intensivavdelingene til sykehusene. Dette er et av de tallene som gir viktige signaler om situasjonen, og som overvåkes nøye. Det er i dag 1.741 pasienter på intensivavdelingene, det er 77 mer enn dagen før. Helseminister Olivier Véran presiserte torsdag at Frankrike til sammen har 5.800 sengeplasser på intensivavdeling.

Smitten øker i alle europeiske land

På norsk fjernsyn torsdag kveld ble Frankrike pekt på som et av de verst stilte landene i Europa akkurat nå. Smitten øker i alle land. Verst er det i Tsjekkia, med et smittetall på hele 701,9. Belgia og Holland har også meget høye tall. Deretter kommer Frankrike, som ifølge Det eropeiske smittevernbyrået har et smittetall på 346,6. Spanias tall er gått litt opp, etter å ha gått nedover hver dag fra 3. oktober. De har nå 304,20 smittede (per 100.000 innbyggere over siste 14-dagers periode). Storbritannia også er blant de landene som sliter med høyt smittetall, 320,3. Norge har 36,1, men også det er en økning fra dagen før, 

(BRAa 16.10.2020. Kilde: Nice Matin, Santé Publique, ECDC, FOTO: FranceInfo)

Fransk arveavgift ved overføring av eiendom

Det er mange som spør om hvordan det forholder seg med arveavgift dersom man overfører fransk eiendom ved arv eller gave.

Svaret er at det må betales arveavgift ved overføring av fransk eiendom i henhold til fransk lov.

Jan H. Guettler har nettopp solgt sin leilighet i Frankrike og fått dette spørsmålet utredet for seg av norsk og fransk advokat i fellesskap.

Han har skrevet en artikkel om dette, og den fnner du på våre nettsider, under «Om å bo i Frankrike» i venstre sidespalte. Du kan gå inn på siden eller du kan lese hele artikkelen HER.

Macron talte til det franske folk

President Emmanel Macron talte på TV i går kveld. Som ventet blir det portforbud fra lørdag i Paris med omegn og åtte andre store byer: Lille, Grenoble, Lyon, Aix-Marseille, Montpellier, Rouen, Toulouse og Saint-Etienne.  Det er disse områdene som er satt under såkalt «maksimal beredskap» - de med høyest smittetall. Portforbudet gjelder fra kl. 21.00 til kl. 06.00. De som jobber om natten eller må til lege, skal fortsatt kunne

bevege seg ute i portforbudstimene, mot attest.

Forbudet gjelder i første omgang i fire uker, men Macron ønsker å forlenge det til 6 uker. Til det må han ha godkjennelse fra parlamentet.

Dette tiltaket er ille for restaurantene, som sliter fra før, men det innføres omfattende støttetiltak både for restauranter og andre berørte næringer, som teatre, kinoer o.l. Godt for restaurantene at franskmennene spiser lunsj på restaurant!

Macron råder også folk til å ikke være flere enn 6 personer samlet av gangen, verken på restaurant eller rundt bordet hjemme. Han anbefaler bruk av masker/munnbind også innendørs hvis man ikke kan holde en meters avstand.

Det blir ikke forbudt å reise fra område til område, noe franskmennene nok setter pris på siden en 14 dagers skoleferie er rett rundt hjørnet.

«Vi må leve med viruset til minst sommeren 2021, alle tegn tyder på det», sa Macron som ønsket å redusere antall smittede per dag fra 20.000 til 3.000 eller 5.000. «Da kan vi få kontroll», sa han. Testingen fortsetter, men resultatene vil kunne komme raskere fordi man vil få tester man kan lese av selv.

I går, 14. oktober, var det hele 22.591 nye smittede i Frankrike og 104 personer døde. Dette gir en smittegrad på 12,2%. Det kom 6.603 nye pasienter til sykehusene de siste 7 dagene, hvorav  1037 personer ble lagt inn til intensivbehandling. Dette er en økning.

Regjeringen gjeninnførte onsdag den helsemessige unntakstilstanden som tok slutt 10. juli – nå gjelder den fra 17. oktober over  hele Frankrike. (BRAa 15.10.2020 – Santé Publique, Nice Matin)

Tall fra Europa siste uke

Her er en oversikt over smitteutviklingen i noen sentrale land i Europa den siste uken. Tallene er fra Det europeiske smittevernbyrå  (ECDC) som måler antall smittede per 100.000 innbyggere over en 14. dagers periode. Tabellen omfatter tallene til og med i dag, onsdag 14. oktober. Vi ser at Frankrike nå har gått forbi Spania, som for annen dag på rad har redusert smittetall. Verst i klassen er Belgia og Holland, som ikke er med i vår tabell. Der er tallene 469,5 for Belgia og 412,2 for Holland.

Over har vi laget en grafisk oversikt over de samme tallene. Det viser samme utvikling på en litt annen måte. Norge nederst på listen.  (BRAA 14.10.20)

 

 

 

Ytterligere innstramminger? Macron på TV i kveld

I kveld kl. 19.55 på TF1 og France2 skal president Emmanuel Macron snakke til sine landsmenn i 45 minutter.

Det ventes at han vil komme med erklæringer om ytterligere tilstramminger i forbindelse med koronasituasjonen, som bare blir verre og verre i Frankrike.

I flere dager har presidenten i forskjellig sammenheng gitt uttrykk for at han frykter at epidemien har tatt seg opp og truer med å lamme helsesystemet, særlig i Paris hvor situasjonen vurderes å være «dramatisk», skriver avisen.

De siste tallene viser en total økning i antall personer på intensivavdeling (1.633 mot en nasjonal kapasitet på 5.000 senger) og 84 dødsfall på 24 timer. Smittegraden er økt til 12%. Antall nye smittetilfeller siste døgn var 12.993.

I mengden av tiltak presidenten kan tenkes å komme med, er et totalt portforbud fra kl. 20.00 eller kl. 21.00. – Det vil gjelde alle aktører, og derfor kan det være lettere å forklare et slikt portforbud for en restauranteier enn at han må stenge, mens teatret kan være åpent, mener Nice Matin. Samtidig er det klart at et slikt påbud vil ramme tusenvis av bedrifter som er hardt rammet fra før og vil sende tusenvis av ansatte ut i fattigdom.

Men foreløpig blir det meste gjetninger, ingen vet hva som skjer før presidenten har talt.

Tall

Hardest rammet i Frankrike er Paris-området. Her er smittetallet oppe i hele 422,7  per 100.000 innbygger over en 7 dagers periode. I vårt område, Alpes-Maritimes og Var, ligger smittetallet på 90 - 100. I Frankrike samlet er det 176,1.

I Europa er det ikke lenger Spania og Frankrike som har høyest antall nye smittede.

I Spania har smittetallet gått ned, fra 308,1 til 299.8 (beregnet over en 14-dagers periode). Frankrikes smittetall fortsetter å stige og er nå på nivå med Spania, 299,7.

Verst er det i Belgia og Holland, som i går hadde smittetall på henholdsvis 429 og 387.

Norges smittetall er lavest i Europa. Det var 34,3 i går. Finland er nestbest med 44,9 og deretter kommer Tyskland med et smittetall på 50,6. Danmarks smittetall fortsetter å gå ned. Det var 98,8 i går – på samme nivå som det var 25. september.

(BRAa 14.10.2020 – Kilder: Nice Matin, SantéPublique, ECDC)

 

Smitteverntiltak forlenges

Fylkesmannen i Alpes-Maritimes bestemte mandag  å videreføre tiltakene som er satt i gang i kampen mot korona. Også i Var forlenges tiltak.

Situasjonen er fortsatt foruroligende, og Alpes-Maritimes er klassifisert som et område med «alerte renforcée» - styrket beredskap.

Fylkesmannen besluttet dette i samråd med folkevalgte og representanter for den delen av næringslivet som blir berørt.

Her er noen av tiltakene som vil gjelde fram til 19. oktober i alle kommunene i fylket. 

- Utvidelse av forbudet mot samling av flere enn 10 personer på offentlig sted og steder som er åpne for publikum. Det gjelder ikke protestsamlinger, heller ikke yrkesmessige samlinger, transport, begravelser, markeder.

- Stenging av offentlige og private idrettsvirksomheter, med unntak blant annet for utendørs aktiviteter

- Stenging av barer kl. 22.00. Dette gjelder ikke restauranter

- Restauranter og nattåpne butikker, take-away, må være stengt fra kl. 00.30 til kl. 06.00.

Dessuten må man bruke maske fra kl. 08.00 til 01.00 på offentlige område og områder som er tilgjengelige for publikum. Gjelder alle over 11 år.

Skoleferien nærmer seg og fylkesmannen i Alpes Maritimes ber alle om å være varsomme, og ber hver enkelt om å overvåke og respektere smittevernreglene, også blant familie og venner.

Ifølge Santé Publique var det 8.505 nye smittetilfeller i Frankrike i går, færre enn dagene før. Smittegraden gikk imidlertid opp til 11,8%. Det var 96 nye dødsfall, 50 flere enn dagen før. 5.350 personer ble lagt inn på sykehus de siste 7 dagene, av dem trengte 928 intensivbehandling.

Alpes-Maritimes hadde et smittetall på 110,3, Var 90,4. Frankrike totalt har et smittetall på 166, mens Paris har  hele 413,2. Dette er smittetall beregnet over en 7 dagers periode. (BRAa 13.10.2020 - Kilder: Nice Matin, Santé Publique)

Castex ber folk begrense antall de samler hjemme

Statsminister Jean Castex på TV (francetvinfo) i dag morges

En ny versjon av app’en StopCovid skal foreligge 22. oktober. På francetvinfo i dag sa statsminister Jean Castex at han ville laste ned en ny versjon av appen så snart den foreligger. Han er blitt kritisert for ikke å ha lastet ned den første versjonen.

«Franskmennene trodde litt for fort at viruset var forsvunnet, men realiteten er at den andre bølgen er her nå», understreket statsministeren.

 

Statsministeren var invitert til franceinfo fordi pandemien fortsetter i Frankrike, og fordi byområdene Montpellier og Toulouse blir områder med maksimal beredskap - «alerte maximale» - fra og med i morgen, tirsdag. Dette innebærer at barer må holde stengt, treningssentre stenges og det settes en grense for hvor mange personer som kan samles.

«Generell nedstenging bør unngås med alle midler», sa Jean Castex.

Han ba franskmennene om å begrense antallet personer de tok imot hjemme.  «Jeg kan ikke regulere private områder, men det kan den som eier det», sa han og ba om at man respekterte avstandsregler også i privat sammenheng.

Ordføreren i Toulouse er sterk motstander av å stenge barene fordi dette er økonomisk uforsvarlig. Han hevder at smitten nå først og fremst skjer privat, og at det er den enkeltes ansvar og innstilling som teller.

Tallene

Det var 16.101 nye tilfeller av smitte i Frankrike siste døgn og smittegraden er økt til 11,5%.  46 dødsfall ble registrert. Siste uke ble 5084 personer innlagt på sykehus, hvorav 910 trenger intensivbehandling.

Smittegraden i Alpes-Maritimes og Var stiger – den var i går 105,0 i Alpes-Maritimes og 88,6 i Var. I Frankrike totalt er den 158,8 – mens den er hele 406,7 i Paris. Dette er tallene basert på syvdagers-perioder.

Frankrike har nå et smittetall i henhold til Det europeiske smittevernbyrået på 285,7, mens Norge har 30,4.

Danmark er det eneste landet på listen vår hvor smittetallet ikke stiger.

18. september hadde de et smittetall på 58,1, så var det kommet opp i 134,9 den 5. oktober, og nå er det gått  ned igjen, til 101,1.

I Sverige er smittetallet steget til 72,5 – de andre nordiske landene, Finland og Island har henholdsvis 36,3 og 240,6.
(BRAa 12.10.2020 – Kilder: franceinfo.fr, Santé Publique, ECDC)

Ny smitterekord i Frankrike

Ny rekord i antall smittede i Frankrike i går. Hele 26.896 personer ble smittet i løpet av det siste døgnet. Smittgraden kom opp i hele 11%. Trøsten er at tallene må sees på med et visst forbehold.  Det er foretatt mindre testing den senere tiden, laboratoriene mange steder har vært overarbeidet, man har vært mer selektiv i hvem man har testet.

Det betyr at man får flere smittede blant de som testes, smittegraden øker. Dette skriver Santé Publique på sine sider.

De skriver samtidig at antall nye sykehusinnleggelser siste 14 dager (4999 personer – hvorav 54 på intensivavdeling) er moderat, sammenlignet med situasjonen i mars-april. Derimot fører økningen av smitten, særlig hos de eldre, til økt frykt for hva som vil skje med sykehusinnleggelser og dødsfall i ukene som kommer. Santé Publique kommer med en oppfordring: Man må være meget påpasselig når det gjelder eldre, tatt i betraktning hvor sårbare de kan være.

Situasjonen i vårt område er ikke så positiv som den var for noen dager siden. Nå øker smitten igjen, både i Alpes-Maritimes og Var. Smittetallet (antall smittede per 100,000 innbyggere de siste 7 dagene) er økt fra 83,6 til 95,7 i Alpes-Maritimes i løpet av de siste 10 dagene.  Det samme gjelder Var. Der var smittetallet 56,7 for 10 dager siden og er 84,7 nå. Smittetallet i Frankrike totalt er 148,4  nå, mens det var 101,3 for 10 dager siden. 

På ECDCs liste, som bruker 14-dagers perioder, har Frankrike et smittetall nå på 267, mens Norge har 30,4.

Fra 17. oktober til annen november er det skoleferie over hele Frankrike, leser vi i Franceinfo. Helseminister Olivier Véran oppfordrer folk om å være forsiktige når de reiser et annet sted, særlig hvis de skal besøke eldre familiemedlemmer. ­- Eksempler fra ferietiden i august viser at smitten øker når det er ferie, og den erfaringen bør vi ta med oss alle sammen sa han. Han var likevel ikke villig til å fraråde at man drar på ferie. Viruset sprer seg ikke like mye nå som sist vår, sa han og oppfordret til varsomhet. (BRAa 11.10.2020 - Kilde: FranceInfo, Santé Publique, ECDC)

Høst-Rick: And the winner is:

Vår nettredaktør Berit Røhne Aass fikk flest stemmer i vår Høst-Rick. 

Et dundrende flertall stemte fram denne: 

Et fryktet virus ga skrekken.
Vi flyktet sørfra på flekken.
Vår tanke var først
- skal tilbake i høst
Det endte med klipping av hekken! 

Da NCA-sekretær Beathe-Jeanette Lunde oppsummerte ved stemmefristens utløp,

hadde klippingen av hekken (i Drammen) fått 11 av de avgitte 24 stemmene.

 

Takk for engasjement fra mange! Om en måned kommer Jule-Ricken.

Oktoberhilsen

Torkil Baden

 

Høst-Rickvinner Berit Røhne Aass, nr. 2 fra v. måtte også flytte petanquen fra Valbonne til hjembyens Drammen.

Til venstre Kjell Aass, sammen med Liv og Torkil Baden.

En roman fra Korsika

Å krype opp i godstolen med en god bok, er noe av det beste man kan gjøre. Særlig når høstvinden blåser rundt ørene (Norge) og koronaen holder deg inne (Frankrike). 
Vårt medlem Andreas Markusson har skrevet en bok som passer aldeles utmerket til å gjøre nettopp dette. Boken heter La Scala og er en hjertevarm bok fra Korsika,skrevet med stor kunnskap om og kjærlighet til Korsika og øyas innbyggere

"En  bok for deg som ikke kom til Middelhavet i sommer", sier forfatteren selv.
Du kommer til å kose deg med miljøskildringene og med menneskene i boken, enten 
du har vært på Korsika eller ikke. Det gjorde jeg, som ikke har vært på Korsika.

Gjennom tre generasjoner blir vi kjent med en fiskerfamilie i den gamle havnen i Bastia. Handlingen starter i 1917 da fiskeren Ernest kommer hjem fra krigen fordi han har mistet en hånd. Det første han gjør er å hente sønnen Gino hos munkene som har tatt vare på ham siden moren døde. Den tre år gamle Gino har aldri sett sin far. Tidlig blir han med ham på fiske, faren ror med sin venstre hånd, mens Gino holder om den andre åren med begge sine. Til sammen blir de som en slags hel mann...

Gino møter tidlig kjærligheten i Laititia og sammen får de tre barn, før Gino må ut å kjempe i neste verdenskrig. Vi opplever Korsika beleiret av italienere og tyskere, vi møter bakeren og hans ustyrlige kone, presten, fiskere,  alle beskrevet med varme og innsikt.

Sentralt i boken er GInos kjærlighet til opera og til La Scala, som båten hans blir oppkalt etter, selv om det betyr ulykke å døpe om en båt.  (BRAa 10.10.20) 

Bildet:  Andreas Markusson er en norsk forfatter og dramatiker
fra Larvik som har bodd mer enn tretti år i Nice, og på Korsika

Fortsetter å øke

Smitten i Frankrike øker. På oversikten til Det europeiske smittevernbyrået er smittetallet for Frankrike kommet opp i 257,2. Det var 248,7 i går.

I Norge er det 30,6.

Santé Publiques tall fra i går viser 18.129 nye smittetilfeller. Dette er andre dag på rad at smittetallet er over 18.000. Smittegraden, dvs hvor mange som er smittet av de som testes, er nå økt til 9,8% mot 9,1% i går, og 7,6% for en uke siden. 77 personer døde siste døgn, mens antall på sykehus er relativt stabilt.

Også i Alpes-Maritimes og Var øker smitten, etter å ha gått stadig nedover den siste uken. I går var smittetallet på nivå med tallene for en uke siden, 85,0 i Alpes-Maritimes og 68,4 i Var. Det har steget enda mer i Paris, hvor det på én dag er gått opp fra 306 til 336,8. I Frankrike totalt er smittetallet fra Santé Publique økt fra 116,2 i går til 126,9 i dag.

Det er klart det ligger usikkerhet i disse tallene, antall testede osv., men det ser ut til å være en tendens at man i Frankrike fortsatt har relativt sterkt økende smitte.

I dagens Bloomberg (anerkjente amerikanske, økonomiske nettsider) finner vi, under overskriften «Maximum Alert», en kort beskrivelse av den økende smittesituasjonen i Frankrike. (BRAa 09.10.2020 Santé Publique, ECDC)

Smittesituasjonen i Europa siste uke

Korona-smitten øker i stort sett alle europeiske land for tiden. Stadig flere land/områder setter i gang tiltak for å redusere eller stoppe smitten. Ingen land ønsker en ny nedstenging; alle er opptatt av å slå ned smitten lokalt.

ECDC – (European Centre for Disease Prevention and Control - på norsk kalt Europeisk smittevernbyrå) er den organisasjonen som gir de europeiske landene tallene de bruker i sin beregning av smitte. Norge har sagt at land med smittetall over 20 er «røde». I Danmark er landet ikke «rødt» før smittetallet er over 30. Dette smittetallet er et av flere faktorer for beregningen.

Vi har satt sammen en tabell som viser  hvordan smittetallet er og har utviklet seg den siste uken i noen sentrale europeiske land.

Danmark ligger absolutt høyest av de nordiske landene, men der går smitten nå nedover, mens Sverige har økende smitte. Finland har lenge ligget lavt, de ligger nå på nivå med Norge som har ligget stabilt i underkant av 30,0 i noen tid.

Et annen viktig faktor i smitteberegningen er R-tallet – reproduksjonstallet - det er tallet som forteller hvor mange én smittet gir smitten videre til.

I Danmark er dette tallet nå nede i 0,8, etter for kort tid siden å ha vært på 1,5. Den danske helseministeren hevdet i går gledesstrålende at de nå hadde «knekket kurven».

I Norge slår FHI fast at «Basert på resultater fra matematiske modeller estimeres reproduksjonstallet i Norge etter 1. september 2020 å være 1.0».

I Danmark har man innført flere smittetiltak som tidligere stenging av serveringssteder og krav om munnbind. Størrelsen på lovlige forsamlinger ble halvert fra 100 til 50. Kanskje har det hjulpet.

Verstingen er Spania, selv om smittetallet der er gått noe ned den siste uken. I Frankrike har smittetallet økt jevnt, og de ligger nest høyest av alle de europeiske landene, ikke bare blant de på vår liste.

Øker i Frankrike

Santé Publique melder i dag om 18.746 nye smittetilfelle i Frankrike de siste 24 timene. Det er ny rekord. Smittegraden er økt til 9,1%, og det er meldt om 80 dødsfall det siste døgnet. I Alpes-Maritimes går smittetallet ned, men det går opp i Paris. Der er det nå på 306,0. I Frankrike totalt er det på 116,2. Det er på 75,8 i Alpes-Maritimes og 58,9 i Var. I motsetning til smittetallene fra ECDC som beregnes per 100.000 innbyggere over en 14-dagers periode, så beregnes tallene fra Santé Publique over en syv dagers periode.  (Tabell og tekst: BRAa - 08.10.20)

Naturkatastofe erklært i 55 kommuner

President Emmanuel Macron besøkte i går de katastroferammede områdene på Côte d’Azur og fikk med egne øyne se de forferdelige ødeleggelsene etter uværet Alex. Det er søkt om naturkatastrofestatus for 39 kommuner. Macron ga øyeblikkelig beskjed om at ytterligere 16 kommuner vil bli erklært som naturkatastrofeområder – altså tilsammen 55 kommuner. De «nye» kommunene var først og fremst flere langs kysten, som Cagnes-sur-Mer, Nice, Saint-Laurent-du-Var, Villefranche blant flere –  de 39 første var inne i landet.  Det vi bli tilført midler også fra statlig hold, det blir for mye for forsikringsselskapene alene.

Letearbeidet etter flere savnede fortsetter. Man leter nå etter 20 personer som er forsvunnet, fem personer er allerede funnet døde. (BRAa 8.10.20 - Kilde  Nice Matin)

(Foto: Nice Matin)  

Smittegraden fortsetter å stige

Det skrives ikke så mye i Nice Matin om korona for tiden. Desto mer skrives det om uværet Axel og alt dets uvesen. For femte dag på rad blar vi gjennom 15 sider om alt som har skjedd. Fire personer er bekreftet omkommet, åtte letes det aktivt etter og ytterligere 13 personer antas å være forsvunnet, 3.000 husstander er uten elektrisitet i dag. Det var 15.000 da uværet raste som verst. President Macron kommer i dag til de verst rammede stedene, Tende, Breil-sur-Roya og Saint-Martin-Vésubie. Det anmodes om at 41 kommuner kommer inn under reglene for naturkatastrofe.

 

Antall smittede av korona i Frankrike fortsetter likevel å stige. I dag er smittegraden, antall smittede av de som blir testet, kommet opp i hele 9%. For halvannnen uke siden var den 6,5%. Det er meldt 10.489 nye smittetilfeller siste døgnet og 65 dødsfall. 4.486 personer ble lagt inn på sykehus i løpet av de siste 7 dagene, av disse hadde 911 personer behov for intensivbehandling.  

Smittetallet, beregnet ut fra antall smittede per 100.000 innbyggere gjennom de siste syv dagene, er nå 113,9 i Frankrike totalt, mens det er 75,3 i Alpes-Maritimes og 58,7 i Var. For knappe to uker siden var smittetallet i Alpes-Maritimes godt over 100. Det er det eneste lyspunktet i det hele – at smittetallet fortsetter å gå ned i Alpes-Maritimes.

(BRAa 07.10.20 – Nice Matin, EDCD, Santé Publique)

President Macron til Cote d'Azur

President Macron kommer en tur til Côte d’Azur onsdag for ved selvsyn å betrakte de enorme ødeleggelsene som stormen Alex forårsaket fredag. Han skal blant annet til Vésubie og Roya og møte ofre, hjelpemannskap og folkevalgte. Statsminister Jean Castex og innenriksminister Gérald Darmanin var der allerede i helgen.

Fire personer er nå funnet døde, 400 personer er evakuert. Letingen etter flere offer fortsetter.

Elven Var har brakt med seg mengder med avfall, som trestammer, slanger, personlige effekter, husmaterialer ned til kysten ved Villeneuve-Loubet via Cagnes-sur-Mer og til Saint-Laurent-du-Var. Rydding av strendene starter tirsdag. "Det ser ut som om vi har fått en hel skog på strendene våre", sa ordfører Joseph Segura i Saint-Laurent-de-Var ifølge Nice Matin.

 

Siste tall om korona

Alpes-Maritimes hadde i går et smittetall ifølge Publique Santé på 70,6.

Tilsvarende for Var er 55,2. (Dette er det som kalles «taux d’incidence» - som vil si antall smittede per 100.000 innbyggere over de siste syv dagene).

I Bouches-du-Rhône er tallet 184,4 i Paris 277,2 og i landet totalt 107,5.

4. oktober kom det 5.084 nye smittetilfeller på de siste 24 timene og 70 nye dødsfall. Det var færre smittetilfeller enn dagen før, men flere nye dødsfall og høyere smittegrad og flere sykehusinnleggelser.

Smittegraden er 8,6%. De siste 7 dagene var det 7.294 sykehusinnleggelser og 1415 pasienter var under intensivbehandling.

Det europeiske smittevernbyrået ECDC  bruker tall som viser antall smittede per 100.000 innbyggere over de siste fjorten dagene. Her ligger Norge per 5. oktober på 28,2, mens Frankrike har 246,8. 

Sverige har 57,6, Danmark har 134,9, Tyskland har 34,1 Italia har 45,0 og Østerrike har 113,6. Spania «leder» fortsatt, med 319,3. Storbritannia har økt fra 134,5 til 163,1 på det siste døgnet.

(BRAa 06.10.20 - Kilder: Nice Matin, Santé Publique, ECDC)

 

Fortsatt mange savnet etter uværet

I går ble over 1000 brannmenn mobilisert i Alpes-Maritimes på grunn av de store vannmengdene etter at stormen Alex feide over store deler av Vésubie-, Roya- og Tinée-dalene. Målet er så snart som mulig å kunne sette i stand veiene og samtidig lete etter personer som er forsvunnet. To er bekreftet døde, åtte er forsvunnet og 13 personer letes det etter, skriver Nice Matin i dag. Et ektepar fra Roquebillière, som ennå ikke er funnet, ble antagelig skylt vekk av vannmengdene sammen med huset sitt. Deres historie er blitt forsidestoff i Nice Matin. De skulle ta seg inn til naboene sa de til sin sønn i telefonen, da vannmassene strømmet mot huset dere. Men så langt kom de ikke. De er forsvunnet med vannet.

Brannmennene greide å få 524 personer i sikkerhet hvorav 285 med helikopter. Vannmengdene har gjort kolossale skader. Hundrevis av hus forsvant i vannmassene, og mange av husene som er igjen mangler elektrisitet, telefon, drikkevann.

  

Siste tall om korona

Alpes-Maritimes hadde i går et smittetall ifølge Publique Santé på 74,9.

Tilsvarende for Var er 53,5. (Dette er det som kalles «taux d’incidence» - som vil si antall smittede per 100.000 innbyggere over de siste syv dagene).

I Bouches-du-Rhône er tallet 179,1, i Paris 270,4 og i landet totalt 104,0.

4. oktober kom det 12.565 nye smittetilfeller på de siste 24 timene og 32 nye dødsfall.

Smittegraden er 8,2%. De siste 7 dagene var det 4.264 sykehusinnleggelser og 893 var til intensivbehandling.

Det europeiske smittevernbyrået ECDC  bruker tall som viser antall smittede per 100.000 innbyggere over de siste fjorten dagene. Her ligger Norge per 4. oktober på 28,2, mens Frankrike har 245,4. 

Sverige har økt til 57,6, Danmark har 128,4 mens Tyskland har 33,5. Italia har 43,4 og Østerrike har 113,7. Spania «leder» fortsatt, med 319,3. Storbritannia har 134,5.

(BRAa 05.10.20 - Kilder: Nice Matin, Santé Publique, ECDC)

Stormen Alex herjet - nye koronatall

Uværet Alex

Stormen Alex dro gjennom Frankrike fredag og var særlig kraftig sørøst i landet. Rekordnedbør, kraftige vinder, høye bølger. 18 personer er savnet etter uværet som særlig gikk utover områdene inne i landet, ifølge Nice Matin. Voldsomme skybrudd og ekstremt høy vannstand gjorde at fortvilte innbyggere fant seg stengt fra omverdenen og hundrevis av hjelpemannskaper er mobilisert. 

 

Siste tall om korona

3. oktober kom det 16.972 nye smittetilfeller. Smittetallet er nå 7,9%. De siste 7 dagene var det 4.087 sykehusinnleggelser og 849 var til intensivbehandling. 49 personer døde i løpet av de siste 24 timene

Alpes-Maritimes hadde i går et smittetall på 74,9.

Tilsvarende for Var er 53,2. (Dette er det som kalles «taux d’incidence» - som vil si antall smittede per 100.000 innbyggere over de siste syv dagene).

I Bouches-du-Rhône er tallet 180,01, i Paris 258,4 og i landet totalt 102,6

Det europeiske smittevernbyrået ECDC  bruker tall som viser antall smittede per 100.000 innbyggere over de siste fjorten dagene. Her ligger Norge per 3. oktober på 28,2, mens Frankrike ligger på 240,2. 

Sverige har økt til 57,6, Danmark har 122,0 mens Tyskland har 32,4. Italia har 41,4 og Østerrike har 112,9. Spania «leder» fortsatt, med 319,3. Storbritannia har 121,9.

(BRAa 04.10.20 - Kilder: Nice Matin, Santé Publique, ECDC)

God oktober!

Smitten går dessverre den motsatte veien av de vi ønsker oss, og NCA må justere sine planer tilsvarende. Vårt møtelokale i Sophia Antipolis har stengt sine dører, og prest og andre aktører har liten lyst på store forsamlinger. Novemberprogrammet med kunstforedrag, julegudstjeneste, familiefest og julemiddag må derfor utsettes til neste år!

Vi blinker ut noen datoer til samlinger på nyåret: 23. januar, 20. februar, årsmøte palmelørdag 27. mars og stor 17.maifeiring, men det er for tidlig å legge mer detaljerte programmer.

Veiledning

NCA har ikke rådgivningsvirksomhet, men vi minner om at mye informasjon er samlet på hjemmesiden under Om å bo i Frankrike og Nyttige adresser.  Vi trapper nå opp denne informasjonstjenesten. I vår forening har vi medlemmer med erfaring og ekspertise om franske forhold, og du kan sende spørsmål til post@club-norvege.eu.

Høst-Ricken

Vi holder humøret oppe på internett og gleder oss over oppslutningen om Høst-Ricken. Det kom inn 15 bidrag fra 11 diktere, og nå skal den beste kåres av deg. Juryen har valgt ut fem, og du sender en epost til post@club-norvege.eu med nummeret på den av de fem du synes er best. Hvis du er en av dikterne, kan du ikke stemme. Avstemningen avsluttes 10. oktober. Bare NCA-medlemmer kan stemme.

Jule-Ricken styres i år av fjorårets vinner, Alv Sværen, sammen med fru Gerd. Denne blir utlyst 15. november, og da får du vite hvilket ord som blir obligatorisk i år.

Her kommer de fem høst-rickene som juryen i styret har plukket ut, men det legges ikke skjul på at flere svært gode dessverre ikke kom med. Takk for oppslutningen!

 De beste hilsener fra

Torkil Baden

og styret i NCA samlet til skjermmøte 2. oktober.


1) En grinete gubbe fra Grue,
trudde han hadde fått snue.
Det var jo blitt høst,
det vakke no’ trøst.
Det var covid som herja i hue’

2) Provence ble bare med tanken
bare en drøm om pétanqen,
drømmen om Cannes
rant helt ut i vann.
Uff for en høst: fy fanken!

3) Vi satt der så skremt av korona
da euroen oversteg krona.
Vi tenkte: Fy fanken,
gå glipp av pétanquen!
Den høsten så gikk vi i koma.

4) Først dro vi ut friske og fri
men ble fastlåst av en pandemi
Vi tenkte som trøst
på en Middelhavs-høst
Men nå kjøper vi staver og ski

5) Et fryktet virus ga skrekken
Vi flyktet sørfra på flekken
Vår tanke var først
- skal tilbake i høst
Det endte med klipping av hekken!

Forverring i Europa -

Forbedring i Var og Alpes-Maritimes?

 

— Situasjonen forverrer seg i Europa, skriver Nice Matin. Det er særlig i Frankrike og Spania. Begge steder settes det i gang nye smitteverntiltak.

I Marseille-området er restauranter stengt i 14 dager, til tross for store protester. Mandag kan Paris komme opp på det samme, øverste, risikonivået. Da vil den franske hovedstaden og forstedene komme til å oppleve nye restriksjoner, sier helseminister Olivier Véran.

Klassifisering som høy risikosone gjør at man i en periode må redusere sosial interaksjon drastisk, mer enn det gjøres i dag, ingen familiefester, ingen festkvelder og total stenging av barer, sier han ifølge Nice Matin.

Situasjonen er i ferd med å bli verre andre steder i Frankrike. I seks byområder, Lille, Lyon, Grenoble, Toulouse og Saint-Etienne er utviklingen de siste dagene, foruroligende, sier han. Hvis tiltakene som allerede er satt i verk ikke gir effekt, må vi være forberede på å plassere også disse områdene i den maksimal risikosone.

Smittetallene

Det ser ut som om smitten reduseres langsomt i Alpes-Maritimes og Var.

For 14 dager siden, 16 september, hadde Alpes-Maritimes et smittetall ifølge Publique Santé på 150,9  - i går var det nede i 79,3.

Tilsvarende for Var er en nedgang fra 72,7 til 52,5. (Dette er det som kalles «taux d’incidence» - som vil si antall smittede per 100.000 innbyggere over de siste syv dagene). På et av kartene Santé Publique viser er de to fylkene ikke lenger mørkeblå, men mellomblå (se over).

Vi har ikke lest noe om hvilke konsekvenser dette kan få, men regne med at det kommer kommentarer hvis tendensen fortsetter.  

I Bouches-du-Rhône, Paris og Frankrike totalt er tallene som de har vært de siste dagene. For Frankrike totalt 102,8.

Siste tall

1. oktober kom det 13.970 nye smittetilfeller på de siste 24 timene og 63 nye dødsfall.

Smittegraden er fortsatt 7,6%. De siste 7 dagene var det 3.998 personer på sykehus og 844 var til intensivbehandling.

Det europeiske smittevernbyrået ECDC  bruker tall som viser antall smittede per 100.000 innbyggere over de siste fjorten dagene. Her ligger Norge per 2. oktober på 28,7, mens Frankrike har 241,8. 

Sverige har økt til 54,8, Danmark har 120,6 mens Tyskland har 32,1. Italia har 40,4 og Østerrike har 112,3. Spania «leder» fortsatt, med 325,9. Storbritannia har 117,9.

(BRAa 02.10.20 - Kilder: Nice Matin, Santé Publique, ECDC)

 

Stormvarsel i dag fredag 02.10: Hold deg hjemme!

Alle skoler på Côte d’Azur  holdes stengt i dag, fredag. Årsak: Orkanen Alex herjer i den sørøstre delen av Frankrike.

Hele Alpes-Maritimes, og også Var, er berørt. Det ventes fra 100 – 150 mm regn, enkelte steder helt opp til 250 – 300 m. Sterk vind med storm i vindkastene ventes, sier fylkesmannnen i Alpes-Maritimes, som anbefaler folk å holde seg hjemme, og ikke bruke bilen hvis det ikke er helt nødvendig.

Området rundt Siagne, i området bak Nice, er mest utsatt for det sterke regnet. Ved kysten er området Cannes-Mandelieu, Nice flyplass og området mellom Monaco og Menton sterkt utsatt.

I Var er området i øst det som kommer i første linje. Regnskyll på mer enn 100 mm kan ventes rundt Fayence, Canjuers og Haut-Var. Ved kysten er det mest utsatte området Roquebrune-sur-Argens og Saint-Raphaël. Man kan følge situasjonen direkte HER.

(BRAA 02.10.2020 Kilde og foto  Nice Matin)

Oppdatering 1. oktober 2020

Det kom 12.845 nye smittetilfeller på de siste 24 timene i går, og 64 dødsfall i Frankrike.

Smittegraden var 7,6%. De siste 7 dagene var det 3.985 personer på sykehus og 826 var til intensivbehandling.

Smittetallet (antall smittede per 100.000 innbyggere over de siste syv dagene) 

i Alpes-Maritimes er 88,0 og i Var 56,3. Bouches-du-Rhône har nå et smittetall på 191,5, mens det er 256,2 i Paris. I Frankrike totalt er dette smittetallet 105,0.

Det europeiske smittevernbyrået ECDC  bruker tall som viser antall smittede per 100.000 innbyggere over de siste fjorten dagene. Her ligger Norge nå på 28,4, mens Frankrike har 232,2. 

Sverige har 48,7, Danmark har 126,3 mens Tyskland har 30,8. Italia har 38,1 og Østerrike har 111,3. Spania «leder» fortsatt, med 330,2.

(BRAa 01.10.2020 - Kilder: Santé Publique, ECDC)

Oppdatering onsdag 30. september 2020

Antall dødsfall øker nå i Frankrike, særlig på sykehjem. Viruset fortsetter i stor grad å smitte unge voksne, men det er likevel en økning i tilfeller blant personer over 65 år. Rapporter om episoder og økning i dødsfall på sykehjem, bekrefter de advarslene vi så for flere uker siden, leser vi i dag på Santé Publiqes sider. Man må være spesielt oppmerksomme på de eldre sett på bakgrunn av hvor utsatt denne gruppen er.

Antall nye bekreftede smittetilfeller øker, og det samme gjør smittegraden. Santé Publique skriver imidlertid at økningen antagelig er undervurdert på grunn av at man har nådd et metningsnivå i testkapasiteten i flere områder.  Indikatorene må derfor tolkes med varsomhet fordi de ikke gir en nøyaktig beskrivelse av epidemiens dynamikk i området.

Siste tall

Det kom 8.051 nye smittetilfeller på de siste 24 timene i går, og 81 dødsfall.

Smittegraden steg til 7,6%. De siste 7 dagene var det 3.984 personer på sykehus og 815 var til intensivbehandling.

Smittetallet (antall smittede per 100.000 innbyggere over de siste syv dagene) 

i Alpes-Maritimes er nå 88,0 og i Var 56,3. Bouches-du-Rhône har nå et smittetall på 191,1, mens det er 251,3 i Paris. I Frankrike totalt er dette smittetallet 103,8.

Det europeiske smittevernbyrået ECDC  bruker tall som viser antall smittede per 100.000 innbyggere over de siste fjorten dagene. Her ligger Norge nå på 29,0, mens Frankrike har 231,9.  

Sverige har 42,7, Danmark har 125,2 mens Tyskland har 30,9. Italia har 37,4 og Østerrike er kommet opp i 112,9. Spania «leder» fortsatt, med 329,2.

(BRAa 30.09.20 - Kilder: Nice Matin, Santé Publique, ECDC)

Nye bestemmelser, stengte treningssentre

I går trådde det i kraft nye smittevernsregler i Alpes-Maritimes.

Det innebærer at private treningssentre må stenge i 14 dager.  Trening i regi av skoler, på høyt nivå og utendørs er unntatt.

Barer må stenge kl. 22.00 inntil 12. oktober – men ikke restauranter. Det blir fortsatt maskepåbud fra kl. 08.00 til kl. 01.00 på offentlige steder.

Festsamlinger eller familiesamlinger er forbudt på offentlige steder, ingen catering. Foreninger kan fortsatt drive sine aktiviteter.

Siste tall

Det kom 4.070 nye smittetilfeller på de siste 24 timene i går, og 81 dødsfall.

Smittegraden steg til 7,5%. De siste 7 dagene var det 4.069 personer på sykehus og 780 var til intensivbehandling.

Smittetallet (antall smittede per 100.000 innbyggere over de siste syv dagene) 

i Alpes-Maritimes er gått ytterligere ned, fra 94,4 til 83,6 og i Var fra 62,1 til 56,7. Bouches-du-Rhône har nå et smittetall på 191,8.

I Frankrike totalt er smittetallet 101,3 – i Paris er det  248,3. Altså en liten nedgang over alt, men det kan være tilfeldig.

Det europeiske smittevernbyrået ECDC  bruker tall som viser antall smittede per 100.000 innbyggere over de siste fjorten dagene. Her ligger Norge nå på 28,9, mens Frankrike har gått opp til 235,0.

Sverige har nå 42,7, Danmark er oppe i 127,8 mens Tyskland har 30,1. Italia har 36,6 og Østerrike er kommet opp i 114,4.

(BRAa 29.09.20 - Kilder: Nice Matin, Santé Publique, ECDC)

Tre dager igjen!

Torsdag kl. 24 stenges postkassen for HØST-RICKEN.  Det siger stadig inn kreative bidrag, men det er fortsatt tre dager igjen til å formulere dine sorger og gleder, forventninger og minner omkring denne helt spesielle høsten.

Siden denne hjemmesiden også studeres nøye av mange som (ennå ikke) er medlemmer, er det fritt fram også for ikke-medlemmer i NCA  å delta. Og du kan sende inn flere limericker.

 

Ordet HØST må være med i løpet av de fem linjene, i en eller annen bøyning eller sammensetning.  Frist er 1. oktober kl. 24, og du sender til post@club-norvege.eu. En jury i styret velger ut de fem beste som sendes ut til avstemning uten forfatternavn. Premien er heder og ære! 

 

Lykke til ønsker

 

Styret v/Torkil Baden

Kontant betaling eller bankkort?

Folk bruker i stadig større grad bankkort når de betaler i butikken. Også i Frankrike. I dagens Nice Matin spør man: Har en kjøpmann rett til å nekte å ta imot kontant betaling? Svaret på dette spørsmålet er helt klart nei, skriver avisen.

Kontant betaling er det eneste betalingsmiddelet kjøpmannen er nødt til å akseptere. Gjør han ikke det, kan han få en bot på 150 euro.

Det hjelper ikke å vise til smittesituasjonen og bekymringer for den. Det er å betrakte som salgsnekt, og er forbudt. Det er diskriminerende ifølge grunnlovens menneskerettighetsbestemmelser.

Hvorfor? Fordi en del franskmenn rett og slett ikke har bankkort.

Det er imidlertid noen unntak: Hvis noen bruker mer enn femti mynter for å betale et kjøp, eller hvis kjøpmannen ikke har vekslepenger i kassa, kan han nekte. Også hvis sedlene er så slitt at man risikerer at banken ikke aksepterer dem. Man har heller ingen plikt til å ta imot utenlandsk valuta.

Til slutt minnes det på at loven forbyr kontant betaling på beløp over 1000 euro mellom en privatperson og en profesjonell.

 

De siste tallene

Det kom 11.123 nye smittetilfeller på de siste 24 timene i går, og 27 dødsfall.

Smittegraden steg til 7,4%. De siste 7 dagene var det 4.4204 personer på sykehus og 786 var til intensivbehandling – en liten økning fra dagen før.

Smittetallet (antall smittede per 100.000 innbyggere over de siste syv dagene) 

i Alpes-Maritimes er gått ned fra 105,9 til 94,4 og i Var fra 63,8 til 62,1. Bouches-du-Rhône har nå smittetall på197,1. I Frankrike totalt er smittetallet 104,7  – i Paris er det økt til 252,3

Det europeiske smittevernbyrået ECDC  bruker tall som viser antall smittede per 100.000 innbyggere over de siste fjorten dagene. Her ligger Norge nå på 29,8, mens Frankrike har gått opp til 229,1.

Sverige har nå 38,7, Danmark er oppe i 120,5 mens Tyskland har 29,8. Italia har 36,1 og Østerrike er kommet opp i 112,8.

(BRAa 28.09.20 - Kilder: Nice Matin, Santé Publique, ECDC)

 

Restaurantene i Nice frykter framtiden

(Foto: Nice Matin)

Restaurantbransjen i Nice er bekymret for fremtiden. Mandag kommer fylkesmannen til å erklære at barer må stenge kl. 22. Restauratørene er engstelige for at dette skal komme til å gjelde også dem. Foreløpig må de stenge kl. 00.30.

"Vi tar ikke til gatene, men vil prøve å fortsatt ha åpent og være konstruktive", sier Fred Ghintran, som er sjef for restauranten Félix-Faure i Nice.

"Vi forstår hva vi kan vente oss", sier en annen. "De kommer til å gjøre som i Marseille. Mandag stenger de barene kl. 22.00. Og så kommer turen til restaurantene", 

De er sinte. De har allerede opplevd en to måneders periode med full nedstenging. De ansatte fikk arbeidsledighetstrygd, mens andre kostnader fikk de ingen hjelp til.

Mandag drar en delegasjon til fylkesmannens kontor. "Vi vil ha garantier for fremtiden vår. Staten tar beslutninger av helsemessige årsaker, det kan vi forstå. Men hvis de bestemmer at i skal stenge, må vi be om reell støtte for å komme oss gjennom de neste 6 månedene. De vil redde mennesker, men lar andre dø", sier representanter for næringen.

De siste tallene

Det kom 14.412 nye smittetilfeller på de siste 24 timene i går, og 39 dødsfall.

Smittegraden steg fra 6,5% til 7,2%. De siste 7 dagene var det 4102 personer på sykehus og 763 var til intensivbehandling.

Smittetallet (antall smittede per 100.000 innbyggere over de siste syv dagene) 

i Alpes-Maritimes er gått ned fra 110,9 til 105,9, og i Var fra 67,0 til 63,8 og i Bouches-du-Rhône fra 209,7 til 197,7. I Frankrike totalt er smittetallet 105,9  – i Paris er det økt fra 231,3 til 248,7.

Det europeiske smittevernbyrået ECDC  bruker tall som viser antall smittede per 100.000 innbyggere over de siste fjorten dagene. Her ligger Norge nå på 28,9, mens Frankrike har gått opp til 223,4.  

Sverige har 41,1, Danmark er oppe i 109,9 mens Tyskland har 29,2. Italia har 35,5 og Østerrike er kommet opp i 111,3. Som vanlig Spania på topp med 319,9.

BRAA 27.09.20 - Kilder, Nice Matin, SantéPublique, ECDC)

Pass opp for husleiesvindel

For kort tid siden kunne vi lese om en villa i Théoule som ble okkupert av en utenlandsk familie – den ble «squatté» som de sier på fransk. Den utenlandske familien hadde tatt seg inn i huset og slått seg til, og det krever mye jus for å rydde opp i situasjonen. Familien som eier huset får det ikke uten videre raskt tilbake.

En lignende situasjon er nå oppstått i Cannes, og det gjelder en danske, Peter Thomsen. Han og hans kone har  hatt en leilighet i Cannes i 15 år. De er der noe uker i året, resten av tiden leies den ut.

Noen venner av dem skulle låne leiligheten i juli, og de tok kontakt med sin «femme de ménage» og ba henne stelle den i stand. Da hun åpnet døren til leiligheten, stod hun plutselig ansikt til ansikt med Franco D, hans kone, hans barn og hans barnebarn. Ti personer totalt, og de erklærte at de hadde bodd i leiligheten siden mai, helt lovlig.

Peter Thomsen satte seg umiddelbart på flyet til Frankrike og leverte inn en klage til politiet mot familien som urettvist bodde i leiligheten hans, og mot den såkalte megleren som hadde gitt dem nøkler og kontrakt.

Nice Matin tok turen til leiligheten og snakket med okkupantene som villig vekk fortalte sin versjon av historien.

De hadde funnet en annonse på Facebook, tatt kontakt med megleren og besøkt leiligheten tre ganger med ham før de bestemte seg. I begynnelsen kom han en gang i måneden og hentet husleien, men så fikk de kontonummeret hans. I august ville han at de skulle betale for to måneder, og så hørte de ikke noe mer fra ham. De hadde ingen måte å nå ham på, sier familien som opprinnelig er fra Kroatia.

Advokaten til familien sier at det dreier seg om husleiesvindel og ikke husokkupasjon. Et rettsmøte er fastsatt til 7. oktober. Franco D. sier at med en gang han og familien har funnet et annet sted å bo, vil de forlate stedet.

Peter Thomsen er meget misfornøyd med måten saken behandles på i Frankrike. Det ville vært gjort annerledes i Danmark, sier han. - Vi vil revurdere vår fremtid i Frankrike. Selv om klimaet er bedre der, vil vi nok heller investere penger i den danske rivieraen i årene fremover, sier han.

Egen erfaring

For egen del har vi opplevd noe lignende. Vi hadde leid ut huset vårt for noen uker en sommer, og samme dag som leietakerne skulle komme, dukket det opp en annen familie som hevdet at de hadde leid huset. De hadde fotokopi av annonsen og en kvittering på at de hadde betalt. Heldigvis var den riktige familien ankommet og vår femme de ménage kunne bevise at det var de som var de rette leietakerne. De andre måtte dra sin vei, med barn og full sommerferieoppakning. De hadde bestilt og betalt på nettet. Firmaet som leide ut vårt hus, danske Provacances, fortalte oss at dette var ganske vanlig, de hadde egne folk som satt i Danmark og saumfor nettet etter kopier av deres annonser.

Dette er ikke for å skremme, men det er lurt å ikke la hus eller leilighet stå uten tilsyn over lengre tid. (BRAA 26.09.20)

De klager i Nice og Marseille

Stengte restauranter skaper bekymring i Marseille (foto: Nice Matin)

De protesterer i Marseille, og de protesterer i Nice. I Marseille har restaurantene fått beskjed om å stenge fra og med helgen. «Vi føler oss satt på tiltalebenken», sier de i Marseille, og ordføreren vil ha en frist på ti dager før eventuelle restriksjoner for å se om epidemien blir verre eller ikke.  Marseille er blant de verst utsatte områdene, karakterisert som «sone med maksimal beredskap». I Nice, sone med «styrket beredskap» kan man holde åpent, men restaurantene må stenge kl. 22.00. Noe som gjør restauratørene meget bekymret. Ordførere planlegger å klage.

Økt smitte

Ifølge Santé Publique øker smitten og forverrer situasjonen.  Det gjelder både sykehusinnleggelser, intensivbehandling og dødsfall.  Selv om viruset fortsatt i hovedsak smitter unge voksne, får man nå bekreftet signalene som kom for flere uker siden: Antall smittetilfeller blant personer på pluss  65 år øker, flere blir smittet på sykehjem og flere dør av Covid-19.

De siste tallene

Det kom 16.096 smittetilfeller på de siste 24 timene i går, og 52 dødsfall.

Smittegraden steg til 6,5% De siste 7 dagene var det 4258 personer på sykehus og 718 var til intensivbehandling.

Smittetallet (antall smittede per 100.000 innbyggere over de siste syv dagene) 

i Alpes-Maritimes er 110,9, mens det i Var er 67,0 og i Bouches-du-Rhône 209,7. I Frankrike totalt er det 102,7 – i Paris 231,3.

Det europeiske smittevernbyrået ECDC  bruker tall som viser antall smittede per 100.000 innbyggere over de siste fjorten dagene. Her ligger Norge nå på 28,7, mens Frankrike har gått opp til 204,5 fra 197,8 i går.  Sverige har nå 36,8, Danmark er oppe i 99,0 mens Tyskland har 27,3. Italia har 34,7, og Østerrike er kommet opp i 108,4.

 

BRAa 25.09.20 (Kilder: Nice Matin, Santé Publique, ECDC)

Nice med "styrket beredskap" - stenger restauranter i Marseille

Helseminister Olivier Véran bekjentgjorde i går kveld nye tiltak for å kjempe mot den raske utviklingen av koronaviruset i Frankrike.

Tre beredskapsnivåer

Regjeringen har bestemt å klassifisere fylkene hvor viruset sprer seg aktivt i tre soner:

Soner med beredskap, dernest soner med styrket beredskap - der hvor viruset sprer seg kraftig, særlig hos utsatte personer noe som gir økt belastning på helsesystemet.  Det tredje er en sone med maksimal beredskap, der hvor epidemien kan beskrives som ekstremt anspent med alvorlige konsekvenser for helsesystemet.

Byområdet Aix-Marseille og Guadeloupe er i sonen maksimal beredskap på grunn av den foruroligende spredningen av koronaviruset. Det medfører at barer og restauranter vil være stengt fra og med lørdag.

Soner med styrket beredskap omfatter blant annet Nice. Dessuten Bordeaux, Grenoble, Lille, Lyon, Montpelllier, Paris.

For disse områdene begrenses samlinger til 1000 personer, det innføres forbud mot større arrangement som lokale fester eller studentfester. Forbud mot samling av mer enn 10 personer på offentlige områder, delvis stenging av barer, tidspunkter bestemmes av fylkesmannen

De siste tallene

Det kom 13.072 smittetilfeller på de siste 24 timene i går, og 43 dødsfall. Dagen før var antall dødsfall 68.

Smittegraden steg til 6,2% De siste 7 dagene var det 4244 personer på sykehus og 657 var til intensivbehandling.

Smittetallet i Alpes-Maritimes er 106,3, mens det i Var er 66,9 og i Bouches-du-Rhône 208,7. I Frankrike totalt er det 99,3 – i Paris 216,9. Dette er det som kalles «taux d’incidence» - som vil si antall smittede per 100.000 innbyggere over de siste syv dagene.  

Det europeiske smittevernbyrået ECDC  bruker tall som viser antall smittede per 100.000 innbyggere over de siste fjorten dagene. Her ligger Norge jevnt på 28,6, mens Frankrike har gått opp til 197,8 fra 192,5 for to dager siden. Sverige har nå 36,0, Danmark er oppe i 93,7, mens Tyskland har 27,0. (BRAa 24.09.20 - Kilder: Nice Matin, Santé Publique, ECDC)

Nye smittevernstiltak i Alpes-Maritimes

Det er nesten som en liten nedstenging igjen. I går ble det annonsert nye smittevernstiltak som trer i kraft fra i dag. Dette gjelder Alpes-Maritimes, ikke Var. Det er Alpes-Maritimes som har de høyeste smittetallene av de to fylkene.

«Viruset stopper ikke ved bygrensen», sa fylkesmann Berard Gonzalez i Alpes-Maritimes tirsdag morgen da han erklærte at alle smittetiltak som var innført i Nice forrige uke, også skulle innføres i hele fylket fra og med tirsdag 22. september, for å stoppe spredningen av Covid-19.

I Mouans-Sartoux ble den store bokmessen som skulle vært gjennomført, avlyst for få dager siden.    

Det som er forbudt:

·   Alle stevner og kultur-, fest- og sportsarrangementer som samler mer enn 1.000 personer utendørs på offentlig område, friluftsarenaer eller andre offentlige steder.                  

·      Samlinger av typen «fest» eller «integreringsdager»

·      Ball eller danskekvelder enten det er utendørs, eller på et offentlig sted som mottar gjester

·      Samlinger på mer en 10 personer i parker, hager, kaier og strender

·      Steder man står og blir servert (når flere enn 10 personer er samlet)

Mobilt salg av mat (takeaway) samt salg og konsum av alkohol på offentlig områder mellom kl. 20.00 og kl. 06.00.

·      Åpningstider etter kl. 03.00 for restauranter, skjenkesteder, små supermarkeder

·      Høytalermusikker på offentlig sted

·      Gjenåpning av diskotek

Gjelder ikke:

·      Kongresser, messer eller utstillinger, profesjonelle samlinger, arrangementer er ikke berørt av grensen på 1.000 personer. Disse arrangementer må likevel respektere grensen på 5.000 personer. For at de kan avholdes, må man ha en erklæring fra fylkesmannen.

·      Loppemarkeder, bruktmarkeer er fortsatt tillatt

Hvor lenge varer dette?

Disse beslutningene som fylkesmannen tok tirsdag morgen gjelder allerede, og de skal vare til og med 15. oktober. De kan bli forlenget hvis smittesituasjonen ikke bedrer seg.

Hvorfor?

Fordi fylket Alpes-Maritimes er klassifisert med et høyt risikonivå og fordi smittegraden har hatt en betydelig økning de siste dagene, understreker fylkesmannen i sin erklæring.

Det er også for «å begrense spredningen av viruset ved å begrense oppførsel som gjør det sannsynlig at risikoen for smitte økes eller spres, særlig på offentlige steder og steder med høy befolkningskonsentrasjon».

Dette bør du også vite

Alle sammenkomster som samler mellom 10 og 500 personer må meldes til fylkesmannen (vedlagt en presentasjon av smitteverntiltakene man planlegger) tre dager før planlagt dato. Og 15 dager før hvis det gjelder mer enn 500 personer.

Dette gjelder ikke yrkesmessige sammenkomster, begravelsesseremonier, transporttjenester, turer med guide. Heller ikke private sammenkomster som bursdager, dåp, bryllup, religiøse seremonier, generalforsamlinger, sameiermøter, sportstrening, sportskurs, seminarer. (BRAa 22.09.20 / Kilde og foto: Nice Matin)

Svak økning i Macrons popularitet

 

President Macrons popularitet er steget svakt siden august. Ifølge en meningsmåling utført av Ifop 

for Le Journal de Dimanche 20. september, steg Macrons popularitet fra 36% i august til 38% i september. Dette er faktisk 15 prosentpoeng høyere enn hva hans forgjenger Francois Hollande hadde etter tilsvarende periode som president – og seks prosent høyere enn hva Nicolas Sarkozy hadde. 

Den relativt nye statsministeren, Jean Castex, økte fra 45% i august til 48% i september, ifølge samme meningsmåling.

Det er ennå noe tid frem til valget (april 2022), men hittil har det ligget an til at det igjen kan bli en kamp mellomMa

cron og Marine Le Pen, som sist. De færreste ønsker det, og spørsmålet blir om det kan dukke opp en presidentkandidat som kan gi kamp til de to andre. Fire kandidater har foreløpig meldt seg.
Tallene Covid-19

 Det var  5.298 nye smittede i går. Det tilsier en smittegrad på 5,9% - mot 5,7 dagen før. Det var 53 dødsfall siste 24 timer og 4.103 nye pasienter på sykehus siste 7 dager, hvorav 638 fikk intensivbehandling.

Om smittetallene gikk ned, gikk altså sykehusinnleggelsene opp.

Det europeiske smittevernbyrået kan fortelle at Frankrike nå er kommet opp i et smittetall på 192,5 mot 185,5 dagen før. Norge har 28,6. (BRAa 22.09.20. Kilder: Santé Publique, ECDC, franceinfo)Oppdatering mandag 21. september

Smitten fortsetter å spre seg i Europa. Spania har det høyeste smittetallet, hele 300,5, og i hovedstaden Madrid er det nå innført nedstenging for to uker, foreløpig. Pandemien har tatt livet av nesten én million personer, 957.948 er døde totalt i verden. USA har flest dødsfall, men per innbygger troner Peru øverst på listen med Belgia på annenplass.

Dette skriver Nice Matin i dag.

De er også opptatt av at symptomene på den vanlige høstforkjølelsen kan ligne svært på covid-19 og at det kan være vanskelig  for både lærere og foreldre å finne ut hva som feiler et barn som snufser og hoster litt.

Hvis barnet blir svakere, får sterk feber, dehydreres og ikke oppfører seg som vanlig, bør man absolutt kontakte lege. Ved litt hosting og lett feber kan man nøye seg med å gi barnet litt paracet, sier en barnelege i Nice Matin.

De siste tallene

Det kom 10.569 nye smittetilfeller i Frankrike i løpet av de siste 24 timene, og smittegraden er nå 5,7%. Det 12 dødsfall siste 24 timer og 3.894 pasienter innlagt på sykehus siste 7 dager, 593 av dem får intensivbehandling.

Smittegraden i henhold til tallene fra det europeiske smittevernbyrået ECDC er for Frankrike kommet opp i 185,5. Det er 28,6 for Norge. (BRAa 21.09.20)

Fortsatt høy smitte - oppdatering søndag 20. september

Det er  fortsatt først og fremst en økning i viruset blant de yngre i Frankrike, men Santé Publique uttrykker engstelse fordi det nå også ser ut til å skje en oppblomstring blant de eldre over 75 år og blant de på sykehjem.

Tallene Santé Publique presenterte i går viser at det var 13.498 nye smittetilfelle de siste 24 timene og smittegraden var steget fra 5,4% til 5,6%.

3.853 pasienter ble innlagt på sykehus siste 7 dager og 593 av dem trengte respirator.

26 personer døde siste 24 timer.

I oversikten fra det europeiske smittevernbyrået ligger Frankrike fortsatt  nest øverst med smittetallet 178,4, foran Spania som har  300,5. Norge ligger nå på 28,6, bare såvidt under Sverige som er på 31.0. Tyskland er på 25,4, Danmark har økt til 74,1 og Østerrike er økt til 95,1, mens Italia ligger stabilt på 33,6. (BRAa 20,9.20 - Kilder: ECDC og Santé Publique)

Ny smitterekord

Det ble registrert 13.215 nye tilfelle av Covid-19 i Frankrike de siste 24 timene. Det er ny rekord siden testing i stor skala startet. 123 nye dødsfall er også blant tallene som Santé Publique presenterte i går, fredag 18. november.

Rundt 3.626 personer er lagt inn på sykehus med Covid-19 de siste syv dagene, det er 403 flere enn tallene som ble annonsert dagen før. 571 av de innlagte trenger intensivbehandling.

Til gjengjeld holder andelen positive (av de som blir testet) seg stabilt på 5,4%.

Santé Publique skriver at på nasjonalt nivå er nye sykehusinnleggelser og intensivbehandlinger foreløpig moderate sammenlignet med perioden mars-april, men den økte smitten blant de eldre skaper frykt for fortsatt sykehusinnleggelser og dødsfall i de kommende ukene.

Tallene fra det europeiske smittebyrået, offentliggjort i går kveld viser at smittetallene nå er (gårsdagens tall i parentes):

Norge 27,5 (28.6). Frankrike er oppe i 172,1 (166,9), mens Tyskland har 24,3 (23,7), Italia har 33.0 (33,0), mens Sverige  har 30,3 (29,4). Spania troner fortsatt øverst på listen med sine 292,2 (287,2).

Disse tallene gjelder antall nye smittetilfelle siste 14 dager  per 100.000 innbyggere. (BRAa 19.09.20)

Oppdateringer per fredag 18. september

I går ettermiddag holdt den franske helseministeren, Olivier Veran, en pressekonferanse om regjeringens koronastrategi. Han kom spesielt inn på situasjonen i Alpes Maritimes, hvor det har vært en påfallende økning i smitten den senere tiden.  Han fortalte at regjeringen har bedt fylkesmannen (prefekten) om innen lørdag å foreslå tiltak for å begrense viruset. Han sa at kapasiteten på sykehussenger nesten er nådd i Alpes Maritimes. Antall nye smittede er mye høyere enn i slutten av juli og slutten av august. Det positive var at én syk person nå gjennomsnittlig smitter to andre hver 15. dag og det betyr at smitten sprer seg langsommere enn i begynnelsen av pandemien.

De siste tallene fra Santè Publique viser at man fikk 10.593 nye tilfeller av Covid-19 i Frankrike de siste 24 timene. 2,223 personer ble lagt inn på sykehus de siste syv dagene, hvorav 535 får intensivbehandling.

Det er 896 smitteklynger under utredning, av disse er 143 på sykehjem. 87 fylker av 104 er karakterisert med «moderat eller høy risiko». 50 personer døde i løpet av de siste 24 timene av covid-19. Totalt har det vært 31.095 dødsfall i Frankrike siden epidemien startet.

Tallene fra det europeiske smittebyrået, ECDC, offentliggjort i går kveld viser at Norges smittetall nå er 28.6. Frankrike er oppe i 166,9, mens Tyskland har 23,7, Italia har 33,0 og Sverige  har 29,4, Spania troner øverst på listen med sine 287,2. 

Kartet viser fylker med høy risiko i mørkeblått. så moderat og  så begrenset.

(BRAa 18.09.20 Kilder: Nice Matn, Santé Publique, ECDC)

Hvis du vil vite mer om Frankrike 

I disse tider, og i denne spalten, kan det virke som om alt i Frankrike bare dreier seg om korona, Covid-19. Det skjer naturligvis mye annet i Frankrike også, som vi ikke har muligheter til å følge opp, men vi kan anbefale en podkast som forklarer og forteller om Frankrike i dag på norsk, på en interessant måte.

«Frankrike forklart» heter podkasten hvor du møter førsteamanuensis i fransk litteratur og områdekunnskap Kjerstin Aukrust ved Unversitetet i Oslo og førsteamanuensis i fransk kultur og samfunn Franck Orban ved Høgskolen i Østfold.

Aukrust og Orban inviterer kompetente og frankofile gjester til samtaler om temaer som er viktige for å forstå det som skjer i Frankrike i dag og for å vite mer om landets historie, politikk og kultur.

I det siste har de snakket om «Hvem er den franske eliten?», «Frankofoni og fransk som globalt språk». En fornøyelig og interessant podkast som kom for kort tid siden handler om «Pappaperm på fransk og norsk» hvor en fransk pappa forteller om den norske pappapermisjonen sett med franske øyne. Den siste podkasten som kom handler om forholdet mellom USA og Frankrike.

Du finner podkasten på Itunes og Spotify, samt på Facebook. 
Facebook https://www.facebook.com/FrankrikeForklart  og her: Forskning.no https://forskning.no/podcast-frankrike-forklart

 

Nye smittetall fra ECDC, per 16. september:

Norge 28,0, Frankrike 162,8 Sverige 30,4, Danmark 52,4, Tyskland 22,7, Italia 32,8, Spania 281,6.

9.784 nye smittede i Frankrike totalt ifølge Santé Publique

(BRAa 17.09.20)

Oppdateringer per onsdag 16. september

I begynnelsen av uken sto det å lese flere steder at den mye omtalte «andre bølgen» av koronapandemien ble en realitet søndag 13. september. Da brukte Østerrike (smittetall 73,1) uttrykket offentlig for første gang, og i Israel er det annonsert en ny nedstenging, som i alle fall skal vare i tre uker.

Ingen vet riktig om det virkelig er en annen bølge, men saken er i alle fall at smittetallene stiger over hele Europa, bortsett fra i Sverige. Her er tallene fra det europeiske smittevernbyrået ECDC i går 15.september, med tallene fra dagen før i parentes:

Frankrike 158,5 (153,9); Norge 28,4 (24,8); Tyskland 21,9 (21,7); Østerrike 73,1 (69,1); Danmark 48,5 (43,3). Sverige har 22,2 mot 22,7 dagen før. Italia har 32,4 og Spania 278,8.

Dette er altså antall nye smittede over en 14 dagers periode per 100.000 innbyggere.

Smittekartet til høyre viser situasjonen før 12. september. Denne uken er Norge blitt rødt, det blir også sannsynligvis hele Danmark. FHI anbefaler nå at Estland blir rødt, Island og Lichtenstein blir gule, og det blir endringer i noen områder i Sverige.

Frankrike

Tallene fra franske Santé Publique viser at det per 15. september var 7.852 nye smittede de siste 24 timene og at smitteprosenten er 5,4% (beregnet samlet for de siste syv dagene). Antall smittede har vært over 10.000 et par ganger i løpet av de siste dagene.

2.713 personer er lagt inn på sykehus de siste 7 dagene, 479 av dem får intensivbehandling.

Santé Publique viser også en oversikt over hva smittetallet er i de 104 forskjellige fylkene i Frankrike. Her regner man med 7 dagers periode per 100.000 innbyggere, ikke 14 dagers periode slik det europeiske smittevernbyrået ECDC gjør.

Det fremgår at tallet for Alpes-Maritimes nå er 150,9 og for Var er det 72,7.

Paris har et smittetall på 152.2, mens Bouches-du-Rhône har hele hele 206,3. Gjennomsnittet for Frankrike er 79,4.

(BRAa 16.09.20 – Kilde: ECDC, Santé Publique, FHI)

 

Bekymring i Alpes-Maritimes

Tendensen til økt spredning av viruset fortsetter i Alpes Maritimes. 144 personer er smittet denne uken, mot én person i slutten av juni. 15 pasienter var mandag til intensivbehandling ved sykehusene i fylket. 53 personer var på sykehus mandag, mot 40 søndag. To døde i løpet av de siste 24 timene, syv i løpet av siste uke.

Bernhard Gonzales, fylkesmann i Alpes Maritimes tar konsekvensen av den økte smittespredningen og har bestemt at alle utesteder som serverer drikkevarer skal stenge kl. 01.00, også snackbarer og nattåpne matvarebutikker. I kommuner med færre enn 2000 innbyggere kl. 23.00.

Sykehjem gås etter i sømmene. Nye smitteklynger oppdages stadig og situasjonen på sykehjemmene sies å være meget bekymringsverdig.

Velkomstarrangement på universitetene frarådes, men arrangementer som bokmessen i Mouans-Sartoux ser ut til å gå som planlagt fra 2. – 4. oktober. «Les Voiles d’Antibes» - regattaen i Antibes finner sted som vanlig.

 

Totalt i Frankrike

Tallene fra Santé Publique viser at det i løpet av de 24 siste timene kom 6.158 nye smittetilfeller. Smitteprosenten er 5,3% for hele Frankrike. Smitteprosenten i Alpes Maritimes er på 7,3% og i Var på 3,7%.

Totalt i Frankrike er det lagt inn 2.561 personer på sykehus de siste 7 dagene, hvorav 448 får intensivbehandling.

Smittetallene for Frankrike ifølge det europeiske smittevernbyrået fortsetter å stige. Det var 153,9 i går. Norge lå på 24,8, Sverige på 22,7. Tyskland på 21,7. (BRAa 15.09.20 - Kilder: Nice Matin, Santé Publique, ECDC)

Høst i NCA

Mens vi gleder oss til at koronatiden skal gå over, kan vi leve på gode minner, og de kan settes på vers. Konkurransen om en HØST-RICK er i gang, og det er fritt fram.  Ordet HØST må være med i løpet av de fem linjene. Ellers står du fritt i å skildre hva du savner og hva du gleder deg over i denne spesielle utviklingen som vi håper snart snur. Frist er 1. oktober, og du sender til post@club-norvege.eu. En jury i styret velger ut de fem beste som sendes ut til avstemning uten forfatternavn. Premien er heder og ære! Siden jeg er i juryen, drister jeg meg til å komme med et eksempel. Det skal ikke mye til å snekre sammen noen linjer.  

 

 

Han drømte og savnet så lyden

av bølgene, solen og fryden.

Nå var det blitt høst.

Hans eneste trøst

var minnet om gleder i Syden.

 

Lykke til ønsker

Styret v/Torkil Baden

 

Oppdatering søndag 13. september

Godt å være hjemme igjen. Køene på de tyske motorveiene var lange og kjedelige, bedre var det nordover til Jylland. Ingen synlige grenseoverganger underveis, og i Larvik trillet vi fornøyd av båten, midt på natten, til hjemmet og til karantene.

Statsmininsteren med pressekonferanse

Fredag holdt statsminister Jean Castex pressekonferanse om nye tiltak for å bekjempe korona-epidemien.

Han fortalte at man har redusert isoleringsperioden for en smittet person fra 14 til 7 dager, fordi smittefaren da er størst.

Et av elementene i strategien er å teste massivt og knuse alle smitteklynger. «I dag tester vi flere enn én million personer i uken», sa han. Han fortalte at 2.000 flere personer rekrutteres for å foreta smittesporing. «Viruset vil fortsatt være her i flere måneder, og vi er nødt til å unngå generell nedstenging», sa Castex.

42 av Frankrikes 105 fylker betraktes nå som røde. Dette innebærer at fylkesmannen (prefekten), sammen med helsemyndighetene og de folkevalgte, kan sette i gang ekstra tiltak i disse fylkene. Han kom med eksempler som obligatorisk bruk av munnbind, endring av åpningstider.

«Beslutningene om slike tiltak må ikke nødvendigvis komme fra Paris, det er viktig at regionene selv får bestemme», sa statsministeren.

Over 10.000 nye personer smittet

Ifølge Santé Publique er det 10.561 nye smittede i løpet av de siste 24 timene i Frankrike totalt. Smitteprosenten er 5,4%.

Det kom 2.432  nye pasienter til sykehusene de siste syv dagene, hvorav 417 krever intensivbehandling. 17 personer døde de siste 24 timene i Frankrike.

I Alpes-Maritimes var det denne dagen 96 pasienter på sykehus og 55 pasienter i Var.

Smittetallet i Alpes-Maritimes er fortsatt høyt: Siste 7 dagers periode var det til sammen 137,8 personer smittet pr. 100.000 innbyggere. Tilsvarende i Var er 70,1, i Boûches-du-Rhône 210,1 og i Paris 161,2. (BRAa 13.09.20)

Snart hjemme - ytterlige maskepåbud i Alpes-Maritimes

Avreise fra Bad Homburg til Quickborn, ved Hamburg, 512 km.

Fra de roligere motorveiene i Frankrike til de sterkt trafikkerte i Tyskland. Fra Mulhouse til Hamburg nesten én eneste lang «Baustelle». Trailerne stod delvis helt stille, etter hverandre. De kunne ikke kjøre ut og forbi, og da kom de ingen vei. Til tross for alt arbeidet holdt vi en gjennomsnittsfart på rundt 80 km/t mens vi satt i bilen og kjørte.

I dag skal vi til Hirtshals, med ferge tilbake til Norge.

Tallene

I dagens Nice Matin kan man lese at prefekten/fylkesmannen for Alpes-Maritimes har bestemt at munnbind nå skal brukes overalt, både inne og ute, på offentlig grunn i 18 kommuner i fylket. Dette gjelder mellom kl. 08.00 og kl.01.00 for alle personer over 11 år.

De 18 kommunene er: Antibes, Beausoleil, Cagnes, Cannes, Carros, Grasse, La Trinité, Le Cannet, Mandelieu-la-Napoule, Menton, Mougins, Nice, Roquebrune-Cap-Martin, Saint-Laurent-du-Var, Valbonne, Vallauris, Vence, et Villeneuve-Loubet.

Dagens tall:

Den europeiske oversikten viser at Frankrike nå har et smittetall på 135,1. Tyskland har 21, Norge 22 og Danmark 35. Sverige har 24. Dette er antall smittede beregnet over 14 dager per 100.000 innbyggere.

På den nasjonale oversikten, som benytter 7 dagers perioder, har Alpes-Maritimes nå smittetall 134,9, mens Var har 72,5. Boûches-du-Rhône har 202 og Paris har 157.

I oversikten fra Santé Publique ser vi at det de siste 24 timene er kommet 9.843 nye smittetilfelle i Frankrike totalt. Det er første gang tallet er over 9000 denne siste tiden. Smitteandelen er kommet opp i 5,4% og det ble lagt inn 2.202 personer på sykehus i løpet av de siste 7 dagene, hvorav 371 får intensivbehandling. (BRAa 11.09.20)

Masker allerede i bruk  Antibes 

(Foto: BRAa)

Tanker langs veien hjem

Avreise Beaune kl. 09.10: Stille langs veiene den første halvtimen, så fylles det opp med trailere. Solen skinner fra naken himmel. Passerer Dôle, Besançon, nøyaktig i fartsgrensen. Nytt departement, Doubs, lavere smittetall, 38,4 (sånn er jeg blitt). 

Imponert over franske motorveier, rasteplassene –  som heter Aire – Aire de la Fôret, Aire de la Porte d’Alsace, tett i tett, med desinfiserte, gratis toiletter, gratis Internett og sittegrupper hvor man kan innta medbrakt lunsj. 

Kl 11.20 inn Alsace, nå en del av regionen Grand Est, inn ved Mulhouse, fylket heter Haut-Rhin, smittetall 27,9.

Tyskland sier at Alpes-Maritimes er et risiko-område, det er rødt for dem. Det innebærer testing og karantene for tyskere som har vært på ferie der.  Vi var litt usikre på om det ville bety noe for oss. Men vi så ingen grense. Plutselig var alle skilt på tysk, det stod Ausfahrt; ikke lenger Sortie. Da skjønte vi at vi var i Tyskland. Klokken var 11.45. Fri fart. «La oss prøve 300», sa sjåføren, uten å prøve. 

Rett etter sto det «Testzentrum», mange tyske biler svingte inn der, det var hvite telt og mannskap i full, hvit mundur. Til og med sykebiler.

Av dette lærte vi at alle tyskere som kommer hjem fra ferie kan teste seg gratis. Det er satt opp teststasjoner ved flyplasser, havner, stasjoner, sentrale parkeringsplasser og rastesteder langs motorveiene. Per i dag har de 22 slike stasjoner i fullt arbeid. Har du vært på ferie i en risikosone har du plikt til å melde deg for gratis testing 48 timer før du kommer hjem, eller opp til 72 etter at du er kommet hjem. Du må holde deg i karantene til du har fått negativt svar på prøven.

Mye trafikk på veiene – et evig sig, masse nyttefartøy. Kl. 13.30 kom første Baustelle, som varte i vel tre kvarter. Så fløt det igjen, men da klokken nærmet seg 15.30 ble det nesten full stopp. Da kjørte vi av til nærmeste sted. Hadde ikke bestilt hotell, havnet i Bad Homburg.  Det var plass til oss på det første hotellet hvor vi gikk inn. Her i Bad Homburg har de både kasino og medisinske kilder, men vi står over...

Dagens tall:

På oversikten til det europeiske smittevernbyrået (EDCD) har Frankrike i dag 130,4 smittede per 100.000 innbygger for de siste 14 dagene. Norge har 21,1, mens Tyskland bare har 20,5. Likevel er det maske absolutt alle steder innendørs, over hele hotellet, og selv på gaten bruker mange maske.

Tallene til Publique Santé viser at det er 8.577 nye smittetilfelle  i Frankrike de siste 24 timene, det er lagt inn 2.157 nye pasienter på sykehus, hvor 372 får intensivbehandling. Smitteandelen er 5,2%.

Alpes-Maritimes har nå et smittetall på 131,8 over siste 7 dager, mens Var har 68,4 og Paris har 152. (BRAa 10.09.20)

 

På vei nordover

Vi kom til Beaune første dag. Det var planen. Her er vi midt i Burgunder-land, med kjente vinnavn på annenhver bygning. Men vin er ikke hovedsaken vår denne gang. Turen vår skal gå nordover, til Tyskland allerede i dag. Vi har ikke bestilt hotell, men regner med å finne noe når vi har kjørt lenge nok. Hotellet her i Beaune er som ventet, masker overalt innendørs, på gjester og personale. Vi spiste ute i hagen her i går kveld. Likevel gikk kelnerne og resten av personalet med maske hele tiden.

 

Smitteraten i dette fylket er lavere enn i Alpes-Maritimes, hvor Nice Matin i dag forteller at smitteraten per 100.000 innbyggere over en 7 dagers periode er kommet opp i 128, mot 115,5 på fredag. Her i Côte-d’Or er den på 66,5, høyest av de omkringliggende fylkene, og over «smertegrensen» på 50. Siden Tyskland totalt har en veldig mye lavere smittegrad enn Frankrike, gleder vi oss til å komme dit.

Det var forøvrig her i Beaune vi fikk høre at nå er Norge også kommet over grensen for «rødt» på den europeiske skalaen. 20.0 i dag, mens Frankrike er på 125,5 og Tyskland på 21.0.

Siste tall fra Santé Publique: 6.544 nye smittede siste 24 timer og en smitteandel på 5,2% i Frankrike totalt.

(BRAa 09.09.2020)

Refleksjoner om et opphold

Vi har tilbrakt 14 dager i Juan les Pins. Trosset råd og reist, for å se til bolig og eiendeler her nede.

Nødvendig?

Det har vært hyggelig å være her. Vi har truffet noen gode venner, men ikke så mange, for det torde vi ikke. På petanquen, der vi i september vanligvis er 60 medlemmer av NCA, var vi forrige onsdag 8 personer, jeg var eneste ikke-fastboende.

Hver morgen har jeg lest og skrevet, og oppdatert koronasituasjon og -tall. Det har ikke akkurat vært oppmuntrende.

Dagen vi kom, 22. august, skrev  jeg på nettsiden vår:

«Frankrikes smittetall i henhold til ECDC var i går, fredag kl. 14.00, kommet opp i 51.0 mot 46,3 dagen før. Dette er det akkumulerte antallet Covid-19 smittede per 100. 000 innbyggere  over 14 dager som bla. Norge baserer seg på når det gjelder å vurdere om et land er rødt eller gult. Norges tall er 14.1, det samme som dagen før.

Det har vært 4.586  nye tilfeller av koronasmitte i Frankrike siste døgn. Smitteandelen av de som testes er økt til 3,4 pst»

I dag er smittetallet fra EDCD (European Centre for Disease Prevention and Control) for Frankrike kommet opp i 122,2.  I det siste har det vært daglig over 8.000 nye smittetilfeller. I dag er tallet 7.079 nye smittede, og smitteandelen av de som testes er nå 4,9 pst.

Alt dette ligger i underbevisstheten  når man begir seg ut her nede. Det er ingen uhyggestemning, men man slipper ikke skuldrene helt ned.

Man avstår fra en del av de tingene man ellers gjør her: Vi har bare vært et par ganger på restaurant i løpet av 14 dager. Og da de stedene vi kjenner best. Vi tenker oss om før vi går ut. En tur på markedet med maske, i butikken med maske, på restaurant med maske (man slipper maske ved bordet, men skal man ut et nødvendig ærend, er det på med masken igjen). I Antibes må man ikke bruke maske utendørs hele tiden, slik man må i Nice.  Men i trafikkerte deler av byen går veldig mange med maske likevel.

Stikke ned og snakke med damene ved svømmebassenget her vi bor, gjør jeg ikke. Jeg kjenner dem ikke...vet ikke noe om dem og hvem de omgås. Alpes-Maritimes hvor vi bor er et av de verst rammede fylkene i Frankrike, og er karakterisert som rødt av myndighetene.

Nå reiser vi hjem, og for første gang vet vi ikke hvor lenge det er til vi igjen kommer tilbake. Kanskje et halvt år, eller et helt år. Hvem vet. Vi kommer til å savne å være her, tross alt. Fløyelsnatten, varmegradene, solen, havet... 

Vi biler hjem, må ha en bil til EU-kontroll. Colorline tar oss ikke med fra Kiel, så vi kjører hele veien. Det kan bli vanskeligere å oppdatere nettsiden daglig, men jeg lover å komme sterkt tilbake.

Berit Røhne Aass, tirsdag 8. september 2020.

Kjære NCA'er!

Mange hadde håpet at oktober ville bli gjenforeningens tid i vårt fransk-norske miljø. Dessverre er viruset så hardnakket at smittetallene vokser i stedet for å avta. Det gjør at reiselysten forsvinner, billetter avbestilles, og arrangementer må avlyses.

Generasjonsfesten 4.oktober kan ikke bli slik som vi har hatt gleden av i tidligere år. På vinturen 13. oktober vil vi ikke kunne smake og spise og mingle som vanlig. Nærkontakt på petanqeturnering 20. oktober og på quiz uken etter er ikke særlig sannsynlig.

Styret ønsker derfor å la oktober gå sin gang uten at medlemmene skal utsettes for smittefare, og det blir ingen store arrangementer denne måneden. Det forhindrer ikke at onsdagspetanqen går sin gang, og folk holder avstand mens kulene suser og lunsjen inntas i glede over fellesskapet.

Høst-Rick-konkurranse

Vi inviterer til å formulere noen linjer om hva som skjer denne høsten. Formatet er limerick på samme måte som vi har det før jul. Ordet HØST må være med i løpet av de fem linjene. Ellers står du fritt i å skildre hva du savner og hva du gleder deg over i denne spesielle utviklingen som vi håper snart snur. Frist er 1. oktober, og du sender til post@club-norvege.eu. En jury i styret velger ut de fem beste som sendes ut til avstemning uten forfatternavn. Premien er heder og ære!

Hva som vil skje i november med kunstforedrag, limerick, julemiddag, og julegudstjeneste er for tidlig å si, men vi håper at luften snart blir så ren at vi igjen kan møtes.Det er all grunn til å følge med på vår hjemmeside der redaktør Berit Røhne Aass stadig gir stadig årvåkne og viktige observasjoner.

Vi ønsker deg smittefrie og gode dager og gleder oss til å møtes når tiden er inne!

 

De beste hilsener fra styret v/Torkil Baden

Situasjonen i Alpes-Maritimes og Europa siste uke

For Frankrike totalt viser tallene fra Santé Publique at det var 8.975 nye smittetilfeller i går, mot over 8000 også dagen før. Smitteprosenten er på 4,5 pst.

Fredag kom det regionale helserådet (ARS) med de siste tallene for Alpes-Martitimes, som er rødt i nasjonal sammenheng.

Smittetallet for antall smittede målt over 7 dager per 100.000 innbygger er nå på 111,5. Det var 106,6 tirsdag og fortsetter å stige.

Nesten 21.000 tester ble tatt i perioden 26. august til 1. september, andelen positive var 5,6 pst. – Relativt stabilt, sier ARS.

Nå fredag ble åtte personer – mot fem tirsdag – lagt inn på sykehus for intensivbehandling i Alpes-Maritimes, en i Monaco. 50 personer smittet med covid-19 ligger nå på sykehus i Alpes-Maritimes.

Nitten smitteklynger finnes i fylket, det var atten tirsdag.

ARS mener at situasjonen i fylket har stabilisert seg.  August-feriefolket (de som har ferie i august mot dem som har ferie i juli) har dratt. Det kan ha bidratt til stabiliseringen, mener de. Hva skolestarten vil bety for tallene er det regionale helserådet ennå ikke sikker på. Man må nok vente til neste uke før man kan si noe sikrere om det.

Ifølge Nice Matin går det for øyeblikket rykter om at det er koronavirus i de to kjøpesentrene Cap 3000 i Saint-Laurent-du-Var og Polygone Riviera i Cagnes-sur-Mer. Noen butikker har stengt, uten forklaring, og ryktene sprer seg. Ingen forklaring, usikkerheten øker, skriver avisen som har mottatt flere anonyme, bekymringsmeldinger fra både kunder og butikkansatte.

Smittekart fra Folkehelseinstituttet

 

 

Italia rødt fra i går

På den europeiske oversikten har Frankrike nå et smittetall på 111,6 over de siste 14 dagene, mens Norges tall er kommet opp i 17,3 – etter å ha ligget stabilt på 13-tallet lenge. Tyskland ligger fortsatt på tyvetallet – 20,4. Italia er kommet opp i 29,1 og fikk i helgen status som rødt land fra Norge.

Frankrike har det nesthøyeste smittetallet i Europa, etter Spania som har 240,6.

Det er bare fire uker siden Frankrike gikk fra grønt til rødt – og smittetallet har skutt fart disse fire ukene. (BRAa 06.09.20 – Kilder: Nice Matin, FHI, Santé Publique)

Hvorfor bruke maske utendørs?

Foto: Franceinfo 05.09.20

 

Marseille, Paris, Lyon, Toulouse, Strasbourg, Nice - de største byene i Frankrike har alle innført obligatorisk bruk av munnbind utendørs. Tiltaket viser seg å være populært, mer enn tre fjerdedeler av alle franskmenn er for, ifølge en meningsmåling Odoxa har gjort for Franceinfo, og som ble offentliggjort 30. august. Noen få skeptikere arrangerte likevel en mindre demonstrasjon i Paris 29. august, slik man har gjort i nabolandene Storbritannia og Tyskland.

Men er det egentlig noen vits i å bruke munnbind hele tiden, i en park, i en tom gate, når man bare går forbi folk. Er det virkelig nødvendig?  Franceinfo ha spurte noen smittevernseksperter om dette. Svarene de får er sammensatt.

Noe av det man vet med sikkerhet er at man utsettes for større smittefare i lukkede miljøer enn i åpne miljøer. Dette bekreftes av rapporter fra flere land. Det er liten risiko for smitte utendørs, men det er likevel ikke helt uten risiko.

Det finnes utendørs arrangement som har fremkalt smitte. Mange husker karnevalet i tyske Gangelt i slutten av februar som startet epidemien i Tyskland. Dette er et av få eksempler på at man blir smittet utendørs.

Det er ikke han eller hun som passerer deg på gaten som smitter deg. Faren består i nære kontakter, mindre enn én eller to meter i mer enn ti minutter, og det kan også skje utendørs. Særlig hvis folk prater høyt og mye eller synger, sier en av smittevernsekspertene til Franceinfo.

Ekspertene har litt forskjellige meninger om det å bruke maske hele tiden utendørs, men alle er enige om at det er positivt med bruk av munnbind på jobb.

Det er ikke gjort mange forsøk der noen har brukt munnbind utendørs og andre ikke. Slike undersøkelser er for det meste gjort innendørs, i lukkede miljøer

Det å innføre påbud om bruk av munnbind over alt utendørs, mener de fleste har sin berettigelse som det minste av flere onder. Det er en avveiing mellom fordeler og ulemper i kampen mot smitten. Dessuten er det enklere pedagogisk å si «man skal bruke munnbind overalt».

Alle ekspertene er imidlertid enige på ett punkt: Påbudet kunne vært bedre forklart for publikum. Hvorfor er vi nødt til dette? Og hvorfor nå? Når man begrenser menneskers frihet, bør det kunne drøftes, være midlertidig og kunne revurderes over tid, hevdes det.

Tall:
Det er 8.975 nye tilfelle av smitte i løpet av de siste 24 timene, og smitteandelen er steget til 4,5%.

(BRAa 05.09.20 – Franceinfo.fr)

 

Oppdatering 4. september

Nok en gang er antallet smittede kommet opp i over 7.000 tilfeller de siste 24 timene.

7.157 tilfeller rapporterer Santé Publique i dag, tallet var 7.017 i går. Antall pasienter under intensivbehandling øker også for tredje dag på rad.

Andelen som smittes øker også. Den er kommet opp i 4,4 pst mot 4,3 pst. dagen før.

Det er totalt 4643 personer på sykehus, av disse er 464 under intensivbehandling. Det er en økning, men likevel et godt stykke fra høydepunktet som var 8. april da 7.148 pasienter mottok intensivbehandling.

Skolene har nå startet, og i dagens Nice Matin leser vi om studenter fra en videregående skole i Nice som ikke møtte frem til skolestart fordi de var smittet, mens andre var smittet uten å vite det, og møtte frem. Alle har nå fått 14 dagers karantene hjemme, mens kameratene fortsetter på skolen siden alle smittevernregler har vært nøye overholdt.

I andre deler av Frankrike er noen skoler stengt. (BRAa 04.09.20)

 

Oppdateringer 3. september

I Frankrike totalt var det i dag 7.017 nye tilfeller av koronasmittede, og andelen smittede i prosent av de som testes var økt til 4,3.

I Alpes-Maritimes er det tallet 5,4.

Det regionale helserådet (ARS) har registrert en stabilisering i smittetallene for aldersgruppen 20-40 år i Alpes-Maritimes. Til gjengjeld fortsetter smitten å øke i gruppen over 40 år, samt i gruppen 0 - 20 år.

Smittetallet basert på antall totalt smittede siste syv dager per 100.000 innbyggere var 124,2 i Alpes Maritimes og 64,2 i Var i går. Grensen for å bli betegnet som «rødt» fylke er 50,0 per 100.000 innbygger. Alpes-Maritimes passert den grensen for mer enn to uker siden.

Antall smitteklynger øker også. Man har nå åtte i Alpes-Maritimes, blant dem en på Carrefour TNL i Nice. Andre steder er ved et treningssenter Jean-Bouin i Nice (fem tilfeller) og på helseinstitusjoner.

Totalt i Frankrike er det 384 aktive smitteklynger utenfor sykehjem, og av disse kom 39 de siste 24 timene.(BRAa 03.09.20)

Maske på skolene, maske i byene

(Skolestart - foto Nice Matin)

I dag, tirsdag er det skolestart for 12,4 millioner franske elever. Skolestarten skal bli «så normal som mulig» til tross for epidemien, sier regjeringen som planlegger å gjøre reglene strengere i løpet av de neste ukene.

 Fysisk avstand skal i størst mulig grad respekteres, både lærere og elever fra og med ungdomsskolen må bruke maske, også i friminuttene. Alle skal ha sin egen maske, men skolene vil ha et ekstra lager, om det skulle bli nødvendig.

Fra og med i dag, tirsdag, blir det også obligatorisk med maske i Lyon, for alle over 11 år.

Tidligere har det vært påbudt bare noen steder. Unntak gjøres for syklister og joggere som trener. Fra og med i morgen blir det påbud om maske i Rouen også.

Smittetall

Siste 24 timer fikk man 3.082 nye tilfeller av smittede i Frankrike, færre enn dagene før. Smitteandelen øker imidlertid litt, til 4,2 prosent. 4.582 pasienter er på sykehus i dag, på grunn av covid-19.

De europeiske smittetallene (antall smittede over 14 siste dager per 100.000 innbygger) er fortsatt 13,0 for Norge. Det er økt til 88,7 for Frankrike, er 21,3 for Tyskland og Sverige har «bare 23,4. Bare Spania og Malta har høyere smittetall enn Frankrike nå. (BRAa 01.09.2020 - Kilde Nice Matin og Santé Publique)

Oppdatering 31. august

En kort oppdatering i dag fra Sánté Publique:

Det er 5413  nye smittetilfeller i Frankrike de siste 24 timen og andelen som smittes av de som testes, øker fra 4.0 til 4,1.

Det er 4.535 covid-19 pasienter på sykehus. Av dem er 402 under intensivbehandling.

I Alpes-Maritimes er smittetallet (basert på 7 dager per 100.000 innbyggere) økt til 114.8, det er 54,7 i Var. (BRAa 31.08)

Kristoff vant og veksten i epidemien fortsetter

En gladmelding fra Frankrike i går: Norske Alexander Kristoff vant åpningsetappen av Tour de France, i et veldig regnvær hvor flere av favorittene måtte gi tapt.

Like lystig er ikke tallene som viser hvordan epidemien tiltar i styrke i Frankrike.

-  Dynamikken i smitteveksten er veldig bekymringsverdig, skriver Santé Publique på sine side

7.329  nye smittetilfeller på 24 timer i går, 5.453 i dag. Det er de siste tallene. Andelen smittede av de som testes er nå 4,0 prosent. Den var 3,9 prosent i går.

 

I vår region, PACA, er det for tiden 342 personer på sykehus, det er to mindre enn uke 33. Av disse 342 ligger 73 personer på sykehus i Alpes Maritimes og 53 i Var.

Smittetallet for Frankrike er nå 81,9 i den europeiske oversikten, var 75,1 i går. Tysklands tilsvarende tall er 21,0 og Norge holder seg stabilt på rundt 13.0.

Kielerfergen tar ikke med passasjerer fra Tyskland 

Den norske regjeringen erklærte 27. august Tyskland for rødt land. Dette innebærer blant annet at Color Lines ferge fra Kiel til Oslo ikke lenger kan benyttes hvis man ønsker å dra til Norge. Båten tar med passasjerer til Tyskland, men ikke fra Tyskland. Følgende melding er å lese på Color Lines hjemmeside:

"Tiltakene som myndighetene har iverksatt for å bekjempe coronavirusutbruddet er stadig i endring. Dette medfører at vi i perioden 27. august. til 17. desember seiler kun med gjester som går om bord i Oslo. 

Reiser du på en 2 døgns reise (tur/retur med samme skip) er det ikke mulig å gå i land i Kiel og du må ikke i karantene ved ankomst i Oslo.​

Det er fortsatt mulig å reise fra Oslo til Kiel én vei (med eller uten bil).

Color Lines seilinger for transport- og hotellreiser som innebærer påstigning i Tyskland er kansellert. Alle berørte gjester vil bli kontaktet på e-post. Vi gjør oppmerksom på at dersom myndighetene endrer reiserådene til Tyskland, kan endringer forekomme.»

 

 Color Lines ferge fra Hirtshals til Oslo går fortsatt som før. (BRAa 30.08.2020)

 

Fra den franske regjeringens pressekonferanse torsdag

 

Statsminister Jean Castex og helseminister Olivier Véran

Her er en oppsummering av den franske regjeringens pressekonferanse i går. Dette er et utdrag fra nettstedet til ukeavisen Le Point. Statsministeren og helseministeren var tilstede, samt utdanningsministeren.

«Vi er uten tvil i en gjenoppblussingsfase av epidemien». Statsminister, Jean Castex, slo alarm på en pressekonferanse torsdag 27. august i en oppsummering av Covid-19 epidemien i Frankrike. Helsesituasjonen har  forverret seg de siste ukene, R-tallet som var kommet under det nødvendige 1,0 er økt til 1,4. «Antall tilfeller som oppdages hver dag øker også, særlig fordi vi gjør mange flere tester, men ikke bare derfor», advarte statsministeren. Andelen positive tester øker, den var 1% før oppmykingen, den er i dag rundt 3,7 (og stiger dag for dag).

Det er hos de unge at viruset sprer seg mest, bekreftet statsministeren, som understreket at andelen positive tester er hele 6% hos de unge i gruppen 20  - 30 år. Mange smittede i denne aldersgruppen er symptomfrie, noe som forklarer den svake virkningen  på sykehussystemet, selv om «antall sykehusinnleggelser langsomt men sikkert begynner å stige». «Det er ikke en eksplosjon, men en tendens».

21 fylker klassifisert som røde

«Viruset sprer seg i alle regioner», advarte Jean Castex, selv om «visse fylker er sterkere rammet enn andre». Stilt overfor en aktiv og foruroligende spredning av viruset, er 21 fylker fra nå av klassifisert som «rød sone», av regjeringen:  Île-de-France, Middelhavskysten (Hérault, Gard, Boûches-du-Rhône, Vaucluse, Var og Alpes-Maritimes) og le Rhône, la Haute-Garonne, la Gironde, la Sarthe, le Loiret, la Guadeloupe og la Martinique. Hittil har bare Paris og Boûches-du-Rôhne  vært røde.

I disse fylkene har fylkesmannen utvidede fullmakter til å sette inn tiltak for å møte epidemien. De kan f.eks. gjøre bruk av maske på offentlige steder påbudt for alle. Det er nå gjort i Paris og de omkringliggende områdene.  De kan også bestemme at barer, restauranter og butikker stenger kl. 23.00. Det har de gjort i Marseille.

Planer for en ny nedstenging, enten det blir kommunalt eller generelt for hele landet, er klare sa Jean Castex, men minnet om at målsettingen om «å gjøre alt for å forhindre en generell nedstenging» står ved makt.

Hvis franskmennene tar hensyn og overholder smittevernreglene, er det meget mulig at vi vil unngå en nedstenging. Lokalt er det først og fremst trykket på sykehussystemet som kan få myndighetene til å innføre nedstenging, presiserte helseminister Olivier Véran.

Snart en million tester per uke

840 000 tester ble gjort denne uken, noe som er mer enn regjeringens målsetting, sa helseministeren fornøyd. En ny ukentlig målsetting om en million tester er avtalt med laboratoriene. «Vi ønsker at alle som vil teste seg, får anledning til det», sa ministeren, selv om han innrømmet at de ikke er helt ved målet. Men de er fornøyd med tiden testingen tar, 58% av testresultatene var klare innen 24 timer. (BRAa 28.08.20) Kilde: Le Point

 

Alpes-Maritimes og Var røde fylker, Tour de France i Nice,
masker påbudt i Paris

Tour de France starter i Nice lørdag

I dag ble Alpes-Maritimes erklært som rødt fylke i Frankrike. Dette sa statsmininister Jean Castex på en pressekonferanse.  I går ga tyskerne beskjed om at de som kom hjem fra ferie i Alpes-Maritimes må i karantene og testes. I dag kom samme beskjed fra belgierne.

Smittetallet i Alpes-Maritimes er nå oppe i 101.7, det vil si antall personer smittet per 100.000 innbyggere over 7 dager.

På en pressekonferanse torsdag 27. august, sa statsminister Jean  Castex sa at regjeringen, i tillegg til Paris og Boûches-du-Rhone, har gjort 19 nye fylker til røde fylker (=aktiv spredning av viruset. Blant disse er Var og Alpes-Maritimes. 

Totalt i Frankrike var det i dag 5.429  nye smittede. Det er første gang siden april at man har mer enn 5.000 smittede per dag. På oversikten fra ECDC hvor smittetallene er beregnet akkumulert over en 14 dagers periode, har Frankrike smittetall 70, mens Norge har 13.2

Tour de France

I morgen starter Tour de France og den starter i Nice – og det er ventet et stort antall tilskuere. På alle motorveier er det store skilt: 29. – 31. august Tour de France – regn med stor trafikk og køer!

På pressekonferansen som statsminister Jean Castex, helseminister Olivier Véran og utdanningsminister holdt, hvor det ble offentliggjort at Alpes-Maritimes nå er et rødt fylke, stilte en av journalistene stilte spørsmålet om det er ansvarlig å arrangere starten av Tour de France i Nice, i et fylke som er rødt.

«Starten på Tour de France er lørdag fra Nice og det vil ikke være til å unngå at store menneskemasser samles langs ruten. Kan man virkelig gjennomføre et slikt arrangement -mens man ber folk om å unngå familiære sammenkomster? spurte journalisten, som samtidig minnet om at det vanligvis er 10 – 12 millioner tilskuere samlet  langs ruten.

Vi har tatt visse forholdsregler sa, statsministeren, lettere berørt. Han understreket at det var et utendørs arrangement og at de mente å ha kontroll. Statsministeren sa også at en av fordelene var at de her hadde å gjøre med en ansvarlig organisator. De samlingssteder hvor virusspredningen er størst er der hvor det ikke er noen organisator, sa han og fikk støtte av de andre ministrene.

Masker påbudt i Paris

Statsminister Jean Castex  melde også i dag at det fra i morgen kl. 08.00 vil være påbudt med masker i hele Paris et «la petite couronne» - det er de tre fylkene som ligger rundt Paris (Hauts-de -Seine, Seine-Sant-Denis og Val de Marne).

Dette gjelder alle som ferdes ute på offentlige steder, fotgjengere, joggere, syklister, motorsyklister og særlig de som er kjører El-sparkesykkel. De som er inne i biler, lastebiler el.l. omfattes ikke av påbudet. Boten for å overtre påbudet er 135 euro. (BRAa 227.08.20) Kilder: Nice Matin, FranceInfo, SantéPublique)

 

Oppdatering 26. august

De siste timene er fire personer døde av Covid-19 på Côte d’Azur, leser vi i Nice Matin i dag. Syv personer er lagt inn for intensivbehandling siden begynnelsen av siste uke. Dette melder det regionale helserådet (Agence régionale de santé). Oversikten er fra mandag 25. august.

Dette er de første dødsfallene på lenge. Sykehusene i Alpes-Maritimes har ikke registrert noen dødsfall siden 30. juli.

Antall personer som er lagt inn på sykehus er også økt, 53 nye pasienter er kommet inn på sykehusene.

Alpes-Maritimes er kommet opp i et smittetall på 96,9 (antall smittet over 7 dager per 100.000 innbyggere). I Var er tallet 37.0 og i Boûches-du-Rhone 131,6.

I dag er det 3.304 nye smittetilfeller i Frankrike. Andelen positive av de som testes er 3,7, melder Publique Santé.  (BRAa 26.08.20)

Alpes-Maritimes som risikosone

Nice Matin skriver i dag at Tyskland nå har markert Île-de-France (med hovedstaden Paris) og vår region, Provence-Alpes-Côte-d'Azur, som risikosoner på grunn av økt smitte i de områdene.

Det tyske utenriksdepartementet skriver på sin internettside at de advarer mot å  reise til disse områdene, og at reisende som kommer derfra til Tyskland må ta en gratis PCR-test og må i karantene.

På sine sider skriver Utenriksdepartementet (Auswärtiges Amt) videre:

«Frankrike har igjen stigende Covid-19 smittetall. Særlig gjelder det i områdene Île-de-France, og helt spesielt fylket Paris 75. Dessuten gjelder det i Provence-Alpes-Côte d’Azur (PACA), og spesielt i fylkene Boûches-du-Rhône 13 og Alpes-Maritimes 06. I disse områdene overstiger tallet for nye smittede 50, det vil si mer enn 50 tilfelle for 100.000 innbyggere på syv dager, og det gjøre disse områdene til risiko-områder.»

Dette smittetallet var i dag, 25. august, 88.7 for Alpes-Maritimes  og 118.4 for Bouches-du-Rhône.

Totalt i Frankrike var det i dag «bare» 1955 nye smittetilfeller og smitteprosenten er fortsatt 3,6. I går var det 4.897 nye tilfeller.

(BRAa – 25.08.20 - Kilder: Nice Matin, Santé Publique og Auswärtiges Amt)  

Oppdatering mandag 24.august

Det er stadig over 4000 nye smittede per dag i Frankrike, 4897 i dag.

Smitteraten er nå oppe i 3,6, det vil si at 3,6 prosent av de som testes, viser seg å være smittet. Man har visstnok ikke økt testingen i løpet av de siste 14 dagene. 

Frankrike har nå 67,1 i smittetall i henhold til EDCD - antall smittede akkumulert over 14 dager pr 100.000 innbyggere. Norge ligger relativt stabilt på 13,7. I Europa er det bare Spania, 

Luxembourg, Romania og Malta som har høyere smittetall enn Frankrike.

Vi biler nå gjennom Europa, har passert Danmark (29.0), Tyskland (20.0), Østerrike (36.4), Sveits (22.9) og Italia (14.5). Hvorfor er smittetallet så mye høyere Frankrike? Et naturlig spørsmål å stille seg, men vanskelig å finne noen som vet svaret. (BRAa 24.08.20)

Skolestart med munnbind

Frankrikes nye undervisningsminister Jean-Michel Blanquier 

Frankrikes smittetall i henhold til ECDC var i går, fredag kl. 14.00, kommet opp i 51.0 mot 46,3 dagen før. Dette er det akkumulerte antallet Covid-19 smittede per 100. 000 innbyggere  over 14 dager som bla. Norge baserer seg på når det gjelder å vurdere om et land er rødt eller gult. Norges tall er 14.1, det samme som dagen før.

Det har vært 4.586  nye tilfeller av koronasmitte i Frankrike siste døgn. Smitteandelen av de som testes er økt til 3,4 pst.

Maske/munnbind på skolene

I Nice Matin leser vi at det blir påbudt med munnbind på ungdomsskoler og videregående skoler fra skolestart 1. september. Det gjelder for alle elever over 11 år, og det gjelder først og fremst innendørs, sa Jean-Michel Blanquer. Det er opp til skolen å bestemme om munnbind også skal bæres i friminuttene. Hvis man oppdager et tilfelle av Covid19 skal det umiddelbart gjøres tester på skolen. Avhengig av situasjonen kan det da bli aktuelt å stenge klasser eller hele skolen, sa ministeren på France TV2 i går.

Han sa også at hvis man har en vaskbar maske som vaskes regelmessig, blir det ikke så dyrt.

Lærerne må også bruk munnbind, men hvis de er mer enn 2 meter fra elevene kan påbudet heves. Munnbind kan være vanskelig for lærerne hvis de skal snakke i timesvis, sa ministeren.(BRAa 22.08.20)

Mange nye smittede

I går var antall nye smittede i Frankrike høyere enn på lenge. Man fikk hele 4.771 nye smittetilfeller i løpet av 24 timer. Også prosentandelen av de som testet positivt økte til 3,3 prosent.

31 av 104 fylker har nå status som «moderat» smittesituasjon, det nesthøyeste nivået.

Blant disse er fylket Alpes Maritimes. Her er smittenivået nå så høyt at man i Nice Matin spekulerer om det vil nå høyeste nivå i løpet av neste uke. Terskelen er 50 positive tilfeller per 100.000 innbyggere per uke. Sist uke var den 59,8 for Alpes Maritimes og 37,2 for Var. Landsgjennomsnittet for Frankrike er 28. Fra før er Boûches-du-Rhône (som også er et av de fem fylkene i region PACA) på det høyeste nivået med 98,6 smittetilfeller per 100.000 innbyggere i uken 11. – 17. august. Det samme er Paris (79,6) og fem fylker til.

«Den sterke veksten i smittetilfellene gjør det helt nødvendig at alle innbyggerne i landet fortsetter å ta hensyn til smittevernreglene, ikke minst bruker munnbind/maske og holder avstand for å bremse spredningen av viruset», skrive Santé publique i dag. 

Utdeling av masker

Det foregår nå en massiv utsendelse fra Posten av masker til folk i utsatte situasjoner. 50 millioner vaskbare masker skal sendes til 8.2 millioner personer over hele Frankrike. Å bruke maske er blitt obligatorisk for alt politi og kreves også innendørs på arbeidsplasser som deles av flere, leser vi i Riviera News.

Fra natt til i morgen, lørdag, blir Hellas (25.3), Irland (25.4), Storbritannia (20.9) og Østerrike (30.8) røde land for Norge – alle har smittetall på over 20.

Frankrike har smittetallet 46,3 nå, mens Norge har 14,1 – alt ifølge tall fra ECDC.

(BRAa 21.8.20)

Påbud om bruk av munnbind overalt i Nice

Skal alle i Nice gå med munnbind fra og med i dag, torsdag? Så snart de setter foten på fortauet, uansett hvor i byen de bor? Dette har ordfører Christian Estrosi bedt fylkesmannen om å akseptere. Argumentet er først og fremst at prosentandelen smittede i forhold til de som testes er økt fra 1,2 prosent til 6.0 prosent. Det andre argumentet er at det blir tatt for lett på bestemmelsen om bruk av munnbind i visse deler av byen. Politiet deler fortsatt ut bøter til 100 personer om dagen, sier Estrosi. Fylkesmannen har akseptert forespørselen. Påbud om å bruke munnbind øker i Frankrike. Onsdag annonserte Toulouse at munnbind var påbudt over hele byen.

Sykehusinnleggelser går ned i PACA

I sin ukentlige oversikt sier ARS (det regionale helserådet) i går at det i regionen PACA var 1 137 nye smittetilfeller sist uke. Det er en økning fra uken før som særlig skyldes den massive kampanjen for testing som har funnet sted i Var og Boûches-du-Rhône, som er en «zone active» for smittespredningen.

Men til tross for denne økningen så har antall personer lagt inn på sykehus i regionen gått ned. Det er nå 344 personer på sykehus på grunn av Covid-19 – det er 58 færre enn uken før. Årsaken er at de fleste som tester positivt de siste ukene er unge og ofte uten symptomer. De blir satt i karantene hjemme for det meste.

I vårt fylke, Alpes Maritimes, øker sykehusinnleggelsen svakt, ifølge Nice Matin i går. (BRAa 20.08.20)

Oppdateringer 19. august

For første gang på lenge er smittetallet til Frankrike gått ned, fra 45.7 i går til 41.4 i dag. (Norge gikk opp fra 12.0 til 13.8).

Om det betyr noe, vet vi ikke ennå. Alle synes fortsatt bekymret fordi viruset sirkulerer aktivt, særlig blant de unge. For oss i Norge er Frankrike fortsatt rødt, og vil nok fortsette å være det i lang tid fremover.

I tallene som ble offentliggjort av Publique Santé  i dag var det 2.238 nye smittetilfeller de siste  24 timene i går, tirsdag. Lørdag og søndag var det over 3.000 nye smittede per dag, men mandag var det bare 493 nye smittetilfeller på 24 timer. Det går opp og ned...

Testprosenten (hvor mange av de testede som tester positive øker litt, dag for dag. Fra 2.8 til 2,9 til 3,0 i dag.

Ingen symptomer

Rundt halvparten av dem som er smittet med Covid-19 ha ingen symptomer. Dette er relativt nytt, man vet ennå ikke helt hvorfor. De kan likevel smitte nære kontakter.

Ifølge Nice Matin i dag sier en talsperson for Verdens Helseorganisasjon (WHO) i Asia-Stillehavet at sykdommen nå sprer seg fra unge som ofte ikke vet at de er smittet.

- Epidemien endrer seg. Personer i tyve-, tredve- og førtiårene er i stadig større grad årsak til smitten, sier vedkommende. Også i Italia fokuserer mediene på de mange ungdommene som har blitt smittet nå i ferietiden.

185 nye pasienter er lagt inn på sykehus med Covid-19 i Frankrike, mot 234 mandag. Antall som trenger intensivbehandling går stadig nedover, det er 380 personer i dag, fire færre enn dagen før.

Om smittetallet i Frankrike går litt ned, går smittetallet i Alpes Maritimes og Var litt opp. Vi må nok vente en tid før vi får noe klart bilde av situasjonen.  (BRAa 19.08.20)

 

Smitten øker mest i Alpes-Maritimes 

Alpes Maritimes er nå det et av de tre fylkene med høyest smittegrad i Frankrike. Bare i Paris og Boûches-du-Rhone med Marseille er koronaviruset mer utbredt.

ARS (de regionale helsedepartementet) er bekymret. Smittegraden (antall smittede per 100.000 innbyggere per uke) har vært høyt siden mai, men er nå oppe i 48.0. (I Var «bare» 33).mot et landsgjennomsnitt på vel 23 smittede per 100.000 per uke. (Tallet som brukes i europeisk sammenheng er per 14 dager. Det tallet var i går 45,7 for Frankrike.)

Det hele startet for alvor 20. juli, da begynte kurven å stige faretruende. Man regner med tre smittestadier i Frankrike, «lavt»,» moderat» og «høyt». Nå ligger Alpes-Maritimes på «moderat», sammen med 23 andre fylker. Grensen for å nå «høyt» for vårt fylke er antagelig bare noen dager unna. Konsekvensen av det er at prefekten kan innføre ekstraordinære tiltak for å redusere smitten. 

En av de tingene man er mest bekymret for er at Tour de France starter i Nice allerede 29. august. Vanligvis er det 10-12 millioner tilskuere langs ruten. «Man kan kaldsvette av mindre», skriver Nice Matin. Man er også bekymret for skolestarten som skjer om ikke lenge.

Det er kanskje ikke så merkelig at akkurat Alpes Maritimes er fylket med mye smitte, og at det startet omtrent da ferien startet, i midten av juli. Tilstrømmingen av turister er stor, de unge fester som før. «80 ungdommer fester på 70 kvadratmeter, alle uten maske», leser vi også i Nice Matin i dag. I Nice og andre steder har man stengt flere utesteder.

Det positive i det hele er at man ikke ser noen økning i antall sykehusinnleggelser. 26 pasienter behandles på sykehus på grunn av Covid-19 i vårt fylke, ingen har behov for intensivbehandling. Årsaken er klar: de som smittes er først og fremst personer i gruppen 15-40 år, og de rammes mindre hardt enn de eldre. Håpet er bare at de ikke smitter sine foreldre og sine besteforeldre. (BRAa 18.08.20 – Kilde: Nice Matin – santépublique.fr)

Oppdateringer 17. august

3.310 nye tilfelle av Covid-19 på de siste 24 timene i Frankrike lørdag. 3.015 er det tilsvarende tallet for søndag 16.8, melder Santé Publique. De største økningene siden mai, med 17 nye smitteklynger. 

ECDCs tall for antall smittede akkumulert gjennom en 14 dagers periode er i Frankrike det siste døgnet steget fra 36.2 til 41.0. (Tilsvarende tall for Norge er uendret på 12.0)

Bouches-du-Rhone, som inngår i vår region PACA, ble fredag karakterisert som rødt, det eneste av fylkene på fastlandet med «høy sårbarhetsgrad», med et smittetall på over 50.

R-tallet

Et annet tall som brukes når  man snakker om denne epidemien er reproduksjonstallet – også kalt R-tallet. Dette tallet sier noe om hvor mange nye som blir smittet av én som allerede er smittet. I Norge ligger det nå på 0.98 ifølge Folkehelseinstituttet.

Alle de tretten regionene i Frankrike har et R-tall over 1,0 - et tall man helst ikke bør overstige for å hindre epidemien i å spre seg.  Åtte av regionene har til og med et R-tall over det nasjonale gjennomsnittet på 1,33. Det gjelder blant annet vår region, PACA (Provence-Alpes-Côte d’Azur) som har et R-tall på 1,62 (Bouches-du-Rhone med Marseille inngår her).

Hvor farlig egentlig?

Hvor farlig er det så egentlig der vi bor og ferdes til daglig. Hvis vi tar hensyn til alle smittevernregler? I Antibes er to personer kommet på sykehus den siste uken. Det dreier seg om to utlendinger som lå på sykehus for noen annet enn korona, som så ble testet og som testet positive. Ordfører Jean Leonetti sier: Det ville vært bedre å teste folk på flyplassen enn å finne ut at de er positive via annen sykdom.

Sykehuset har ingen på intensivavdeling, tre positive av 293 testet siste uke, og ingen avgått ved døden siden 28. mai. (BRAa 17.08.20 Santé Publique, Nice Matin)

Om NCA i VG

I en større artikkel om alkoholproblemer blant eldre  er leder i NCA, Torkil Baden, intervjuet 16. august . Han tror sjansen for å utvikle et usunt forhold til alkohol er større dersom man blir sittende alene hjemme i Norge, enn om man åpner sinnet og søker nye bekjentskaper. Et fellesskap er viktig. Dette er teksten:

 

Større risiko å sitte hjemme alene.

Økt alkoholforbruk har imidlertid ikke Torkil Baden registrert i sin frankofile omgangskrets. Baden er president i den norske klubbenNorvège Cote d'Azur, der 650 nordmenn som bor på den franske middelhavskysten, er medlemmer. Les artikkelen HER.

Klubben er svært aktiv - og lunsjer, petanqueturneringer og besøk til områdets mange vinslott er blant aktivitetene.

-Men når det ikke er selskapeligheter eller restaurantbesøk, er det naturlig å drikke isvann, forteller Baden, som mener at det norske miljøet i Sør-Frankrike har en stor omsorg for hverandre.

-Jeg tør påstå at dersom man havner i en situasjon der man trenger hjelp, vil man i mange tilfeller oppleve enda større omsorg og oppfølging her enn i Norge - der travelheten tar både barna og barnebarna. Her har vi mer tid til hverandre, legger Torkil Baden til.

Han tror sjansen for å utvikle et usunt forhold til alkohol er større dersom man blir sittende alene hjemme i Norge, enn om man åpner sinnet og søker nye bekjentskaper.

-Å være en del av et fellesskap er helt avgjørende som pensjonist. Man må engasjere seg, og ha en hobby. Og man må passe på helsen, understreker Torkil Baden, som selv starter hver eneste dag med en 700 meter lang svømmetur i Middelhavet.

 

 

Oppdateringer pr. 15. august

Masker blir påbudt flere og flere steder (Foto: Nice Matin)

 «Le Haut Conseil français de la santé publique» (HCSP) anbefaler i dag at man systematisk skal bruke maske, fortrinnsvis masker av gjenbrukbart stoff, alle steder innendørs, både offentlig og privat, for å bekjempe Covid-19. Det gjelder restauranter, busser, cruiseskip, korøvelser osv. samt  visse yrkesmessige sammenheng, som i slakterier osv. Anbefalingen er hentet fra  undersøkelser som er gjort om hvordan koronaviruset sprer seg.

HCSP mener at bruk av maske/munnbind bør inn som en av smittevernreglene, i tillegg til avstandsregler, å vaske hendene, desinfisere overflater og lufte i lokaler. De mener at der hvor mange personer samles utendørs, bør man også bruke maske for å begrense luftbåren dråpe- og partikkelsmitte.

Prefekten i Alpes-Maritimes har allerede påbudt bruk av maske/munnbind utendørs en rekke steder, blant annet områder i Grasse, Nice, Menton m.fl.

Med 2 846 nye smittede på 24 timer er situasjonen blitt stadig alvorligere i Frankrike, sa helsedirektøren Jérôme Salomon i går. 19 personer har avgått ved døden i løpet av de siste 24 timene.

Smitte på hotell i Cannes - gratis testing

Cannes har også hatt en del smittetilfeller i det siste. Det er oppdaget fem tilfeller på hotellet Majestic Barrière, en gjest og fire ansatte. Det er også oppdaget tre tilfeller på hotel Martinez i forbindelse med kveldsarrangementene Ohlala. Begge hotellene hadde strenge smittevernsregler.

Fra 25. juli  kan man teste seg gratis uten henvisning og uten å presentere symptomer en rekke steder.Her kan du finne ut hvor.

Karantene

Storbritannia meldte torsdag at de ville innføre 14 dagers karantene for reisende blant annet fra Frankrike og Monaco. Flyene ble fort fulle og British Airways satt opp en rekke nye avganger for å få folk tilbake til England.

For en del av britene som bor i Frankrike, eller som er der for å nyte solen, ble det problematisk. Mange vil ta veien hjem via Italia for å unngå karantene. (Kilder: Nice-Matin, ARS, FranceInfo – BRAa 15.08.20)

Smitten øker, særlig blant de unge

I Frankrike blir alle tegn nå verre, smittetilstanden forverres, særlig hos de unge, det franske Helsedirektoratet (DGS) slår alarm: Situasjonen er bekymringsverdig. 

Hovedårsaken til uroen er at antall bekreftet smittede øker jevnt. I løpet av de siste 24 timene er 2 669 nye tilfelle oppdaget, skriver DGS i sin daglige rapport, offentliggjort torsdag kveld.

Økningen i perioden mellom 3. og 9. august er størst blant dem på 15-33 år (+46%).

Antallet personer som er lagt inn på sykehus de siste tre ukene er økt, særlig  for personer under 40 år. Antall personer som krever intensivbehandling er stabilt. Antall døde økte med 17 det siste døgnet.

Vårt område: Var og Alpes-Maritimes

I Saint-Tropez er byen i bakrus etter festen i sommerr. Den berømte kafeen Sénéguier annonserte torsdag at de vil holde stengt i to uker på grunn av to tilfeller av Covid-19 hos ansatte, dagen etter at også andre restauranter måtte stenge i Saint-Trop’.

I Var har prefekten besluttet at masker skal være påbudt på alle friluftsmarkeder i fylket fra fredag 14. august kl. 06.00. Dette fordi man har oppdaget nye smitteklynger og fordi spredningen av viruset øker.

Var går fra sårbarhetsnivå «svakt» til «moderat». Det samme gjør nivået i Alpes-Maritimes og Vaucluse, ifølge det regionale helserådet,  Agence Régionale de Santé (ARS).

Det er tre smittenivåer: «svakt», «moderat» og «høyt». 19  av 104 franske fylker har nivået «moderat». Bare de to oversjøiske fylkene Mayotte og Guyane har nivået «høyt».

Boûches-de-Rhone er verst rammet av fylkene i region PACA Paris, og er fra og med i går klassifisert som aktiv sone når det gjelder spredning av viruset. Det samme er Paris. Dette betyr at prefekten står fritt til å innføre mer restriktive tiltak.

Antall smittede i Alpes-Maritimes  i løpet av de siste syv dagene er 28 per 100.000 innbyggere. Blant unge 20-40 år er tallet 57.

2,2 prosent av de testede testet positivt.

I Var er 20 av 100.000 innbyggere smittet. Andel smittede av de som er testet var 2,1 prosent nå, det er en dobling på en uke. Også her er det først og fremst de unge som er smittet, 51 av 100.000 innbyggere. Dette kommer i stor grad av vesentlig spredning av viruset i Saint-Tropez og i bukten hvor flere smitteklynger er registrert.

(BRAa 14.08.20 Kilder: Nice Matin, Santé Publique, ARS)

Fredag ettermiddag: 14-day cumulative number of COVID-19 cases per 100 000

 Frankrike = 34.0 // Norge = 11.5 (Kilde: ECDC)

 

 

Oppdatering 13. august 2020

Mer enn 2500 personer er smittet med Covid-19 de siste 24 timene i Frankrike. Et antall som er like høyt som det var i mai.  

På en uke med mer enn 600 000 tester har 11 633 personer blitt diagnostisert med Covid-19, hvorav 2 524 i løpet av de siste 24 timene. Det betyr at andelen smittede personer er 2,2 prosent av antallet som er testet. 27. juli var andelen 1,6 prosent.

Man har funnet 25 nye smitteklynger i løpet av de siste 24 timene, 18 flere personer er lagt inn på sykehus.

«Dette bekrefter at spredningen av viruset øker i Frankrike», sier helsemyndighetene og oppfordrer innstendig alle om å følge smittevernreglene for å forhindre en gjentakelse av epidemien.

Til nå har 30.371 personer avgått ved døden av Covid-19 i Frankrike, av disse 17 personer siden tirsdag.

I Alpes Maritimes er det fortsatt 55 pasienter på sykehus, det er 20 flere enn uken før. Antallet sykehusinnleggelser er økende.

Det er totalt 1.711 nye tilfelle av korona-smittede i den sørlige delen av  Provence-Alpes-Côtes-d’Azur og det er 792 flere enn uken før.

Smittetallet i Frankrike er i dag 32,1 og i Norge 11,3 iflg. ECDC.  (BRAa 13.08.20)

(Kilde: Nice Matin, Santé Publique)

Oppdateringer per 12. august

I Alpes Maritimes er det 16 nye smittetilfelle, det er 17 i Var. I Bouches-de-Rhone er det hele 66 nye smittetilfelle de siste 24 timene.

Totalt i Frankrike er det 1.397 nye smittetilfelle i løpet av de siste 24 timene. Det er 15 nye dødsfall. Av de som har vært testet siste uke er 2,1% positive.

21 departement (av 101) er karakterisert som «vigilance modérée ou élevée» - moderat eller høy aktsomhet. Blant disse er Alpes-Maritimes og Var.

Smittetallet for Alpes Maritimes, akkumulert for de siste 7 dagene, er 20,6, mens det er 13,3 for Var. For Frankrike totalt er det 29.4. Norge øker prosentvis mer, og er kommet opp i et smittetall på 9.4.

I Monaco er det fem nye tilfelle av Covid-19 smittede, totalt i hele Monaco er 138 personer smittet. Fra og med i dag, 12. august, blir munnbind påbudt også utendørs flere steder i fyrstedømmet.

Påbud om å bruke munnbind utendørs og forbud mot ansamlinger på mer enn 5.000 personer er forlenget til 30. oktober, ifølge den franske regjeringen som hårdner tonen i forhold til «epidemisk situasjon som utvikler seg i negativ retning». (BRAa 12.0820)

Alarmnivået heves, viruset sprer seg i Alpes-Maritimes

Dette er en overskrift i Nice Matin i dag.

Seks forskjellige smitteklynger er funnet på helseinstitusjoner, 19 av 60 personer har testet positivt under et rugbystevne på Stade français i Nice, en privat yacht har vært i karantene i Nice på grunn av smitte ombord.

Alt tyder nå på økt spredning av Covid-19 viruset. Fortsatt er det voksen ungdom 20-40 år som står for de fleste tilfellene av smitte, etter festing og familiesammenkomster.
Sist uke ble det utført 12.154 tester i Alpes-Maritimes, av disse testet 1,4 prosent positivt  på Covid-19, det vil si 168 personer. Til sammenligning var det 0,8 prosent som testet positivt i uken 13 – 19 juli. Alle faktorer ligger nå på et høyt nivå i Alpes-Maritimes, og fylket ligger på det nesthøyeste nivået når det gjelder faresignaler.

Det er ikke til å komme fra, men viruset sprer seg mer og mer i vårt fylke. Man kan ikke lenger snakke om at det er svake signaler som tyder på at viruset sprer seg. Regionen PACA (Provence-Alpes-Côte-d’Azur) er den eneste regionen hvor reproduksjonstallet er over 1,5. Det såkalte R-tallet var  4. august 1,71, mens det var 1,4 uken før. Reproduksjonstall vil si hvor mange personer én syk person smitter, leser vi i Nice Matin.

Akkumulert antall smittede gjennom siste 14 dager per 100.000 innbyggere er nå kommet opp i 29,4 for Frankrike totalt. Det er dette tallet den norske regjeringen ikke vil ha høyere enn 20.0 for å betrakte landet som "grønt". Det var 22,5 for fem dager siden. Da var Norges tall 5,5, mens det i dag er 9,4. 

Panikk på Croisetten

Mange mennesker ble lettere skadet da det oppstod panikk på Croisetten i går kveld ved 23.30-tiden. Dette skjedde på grunn av falske rykter om at en bevæpnet mann hadde tatt seg inn på et av hotellene. Hundrevis av personer flyktet nedover gaten. Ordføreren i Cannes bekreftet senere at «ifølge politiet ble det ikke utløst noen skudd i Cannes, men det oppstod en kollektiv panikk etter at en person ropte «gunfire». (Riviera News) BRAa 11.08.20

Gode minner og hjertelig gjensyn

Det var gode minner og hjertelig gjensyn med Annie og Lionel på deres nye restaurant, Meranda i Cagnes-sur-Mer i dag.

Deilig lunsj til behagelige priser, og som vanlig ypperlig service. Lurt å bestille bord, da restauranten fort blir full.

Etter årelange lunsjer på les Pierres Rouges med dette strålende vertskap, var det på tide å få overrakt diplomet tegnet av Per Bjerve med bildet av en stor fanklubb fra NCA. Annie og Lionel fikk hvert sitt…

Undertegnede  holdt en liten tale, og Annie ble rørt og måtte tørke en tåre, mens Lionel sa på spøk at nå hadde Nice Airport lukket flyplassen for hjemreise for nordmenn. Han ville tydeligvis har mer besøk fra vårt kalde nord.

Stikk innom du også da vel? Dere vil bli satt pris på…

Denne gangen var vi seks sultne fans fra klubben, men det er plass til flere!

Adresse Rue Giacosa, midt i byen. (Liv Baden 09.10.08)

 

Om karantene etter flytur, smitte og utagerende fester

Forsiden på Nice Matin i dag har overskriften: "Et fly fra Nice landet et minutt for sent i Norge, 158 passasjerer i karantene". Det gjelder SAS-flyet som natt til lørdag landet i Oslo kl. 00.01. Nice Matin ber folk som var med flyet om å kontakte dem og fortelle sin historie! Nå vet alle som leser Nice Matin at Norge har omgjort Frankrike fra et grønt til et rødt land. 

Smitten stiger i Frankrike

Antallet personer som smittes med Covid-19 stiger dag for dag i Frankrike. I går ble det meldt om 2288 nye smittetilfeller i løpet av de siste 24 timene, mens det dagen før var 1604. I Alpes Maritimes var det 30 og i Var 41 nye tilfeller de siste 24 timene. Dette ifølge Direction générale de la santé.

Det viser en økt spredning av viruset over hele landet, særlig blant de unge voksne. I løpet av siste uke har det blitt oppdaget 9.333 nye tilfeller.

I går var antallet døde økt med 12 personer. Antall personer på respirator er imidlertid gått ned og det samme har antall pasienter innlagt på sykehus.

Utagerende fester

I Saint-Tropez har man fått to nye smitteklynger, begge på utesteder, som har måttet stenge.

Langs hele kysten arrangeres det nå dansefester som samler opptil flere hundre personer fordi nattklubbene er stengt, leser vi i dag i Nice Matin, som har brukt tre hele sider i papiravisen for å beskrive fenomenet. Ofte leies store luksusvillaer og innbydelser sendes ut via sosiale medier. Bruk av munnbind er påbudt, men når DJ’en får musikken til å dundre ut over de dansende, er ikke alle like flinke til å ha det på. Det er først og fremst unge, mellom 20 og 35 år, som samles på disse festene. De foregår i innlandet og langs hele kysten, fra Menton til Toulon. (BRAa 08/09.08.20)

Fra grønt til rødt

Uforutsigelige Frankrike har dessverre skuffet Middelhavs-hungrige nordmenn.  Med karanteneplikt ved tilbakereise til Norge har nok mange NCA-ere utsatt sine planer om å reise sørover.

Vårt første høstmøte om eiendom, skatt og arv var flyttet fra mars til 19. september. Siden vi vet at emnet interesserer mange, ønsker vi å utsette det igjen slik at flest mulige kan delta, men datoen er i skrivende stund usikker.
Vi håper at vår Generasjonsfest 4. oktober kan gå av stabelen og gleder oss til den, men dette besluttes litt senere.

Styret i NCA ønsker alle en flott august både her og der og ser frem til en normalisering av våre samvær så hurtig som mulig.

 

Sommerhilsen 

Torkil Baden

leder NCA, nå i Juan les Pins

 

Smitteøkning bekymrer Frankrike

Så skjedde det vi fryktet: Frankrike ble «rødt» og det gjelder fra natt til lørdag. Alle som kommer hjem fra Frankrike etter i dag, må altså i 10 dagers karantene. Det gjelder selv om de reiste ut da landet var grønt.

For mange av våre medlemmer var dette en lite velkommen nyhet. De mest optimistiske blant oss kan håpe på at det endrer seg. Foreløpig er det lite som tyder på det.

Norges beslutning om å endre reiseråd for Frankrike bygger på tall fra EU-organet ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control). De offentliggjør daglig tall som viser smitteøkningen i de forskjellige landene – tallet viser samlet antall Covid-19 smittede akkumulert over 14 dager per 100.000 innbyggere. I dag er tallet for Norge 5.8 og for Frankrike 23.4. I går var det 5.5 for Norge og 22.5 for Frankrike. 20.0 er den grensen Norge setter for å ville erklære et land «grønt».

Macron innkaller til møte

Antall smittede personer i Frankrike har økt med 33 prosent siste uke og president Macron har annonsert at han vil innkalle Forsvarsrådet (Conseil de Défense et Sécurité) med rådgivere fra regjering og helsemyndigheter for å drøfte situasjonen.

Økningen er høyere  enn antall utførte tester, ifølge den ukentlige oversikten til Santé publique torsdag. De skriver at også den daglige økningen er skremmende, 1604 tilfelle bekreftet positive på de siste 24 timene, og 1695 dagen før.

Santé publique skriver i sin ukesrapport at korona-epidemien øker i styrke for alle aldersgrupper, men først og fremst unge voksne.

- Selv om innleggelse på sykehus ikke har økt særlig, ser man at antall personer smittet positivt og antall smitteklynger fortsetter, skriver de, og oppfordrer sterkt alle om å respektere forholdsregler og avstandsbestemmelser, særlig ved sosiale sammenkomster og større samlinger blant familie og venner. (BRAa 07.08.20)

 

Kartet under er tatt fra Santé publique og viser hvordan smitten fordeler seg i Frankrike. De mørkeste feltene er områder med høyest antall smittede. Vårt område har middels stor smitte.

 

Reiseråd endret: Frankrike blir rødt

Nå er det bestemt. Utenriksdepartementet offentliggjorde endringer i reiserådene i en pressemelding nå i ettermiddag. De fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til Frankrike, Monaco, Sveits og Tsjekkia. Anbefalingene endres også for flere av regionene i Sverige.

 

På bakgrunn av Folkehelseinstituttets vurdering av smittesituasjonen for korona har regjeringen besluttet at disse landene går fra grønt til rødt på smittekartet for Europa. Dermed endres også reiserådet. Alle reisende fra disse fire landene som kommer til Norge fra og med 8. august, blir ilagt ti dagers karantene..

Karanteneplikten trer i kraft ved midnatt, natt til lørdag 8. august.

Se Folkehelseinstituttets nettsider for mer informasjon. (BRAa 06.08.20)

 

Glohet petanque...

 

 

Onsdag 5. august samlet 9 ivrige kulekastere seg  i Valbonne. Petanquebanen glødet med sine 30 grader i skyggen, og vi glødet av iver over velvillige kuler som trillet etter grisen og la seg pent inntil! Etterpå ble det velsmakende lunsj på stamrestauranten med iskald drikke så solbrillene nesten fikk frostskader...

A La Maison holder stengt onsdagene 19. og 26. august, men petanquen går sin gang, og Svein Hveding holder oversikten. (Liv LB 05.08.12)

Får vi en ny smittebølge?

Det knytter seg stor spenning til hva som skjer fremover med koronasmitten, både i Norge og ellers i Europa. Får vi nå en ny smittebølge?

I Dagbladet i dag leser vi at en professor i sosialmedisin fra NTNU, Steinar Westin, mener at den smitteøkningen vi ser mange steder nå er del av det samme utbruddet som tidligere i år.

– Dette med en bølge nummer to er bare noe som henger igjen fra erfaringer med spanskesyken. For korona er det bare én bølge, sier professor i sosialmedisin, Steinar Westin, til Dagbladet.

-Smitteøkningen man blant annet ser i flere europeiske land, er en «forutsigbar konsekvens» av at vi har åpnet opp samfunnet for raskt - både innad og for turister og nordmenn på utenlandsferie, mener han.

Øker i Norge

Smittetallet i Norge er gått opp fra 3,5 til 5,5 på kort tid.

– Den samlede overvåkingen tyder imidlertid på at det fortsatt er lav spredning av covid-19 i befolkningen, og at smitte i hovedsak foregår rundt kjente tilfeller og i forbindelse med reisevirksomhet, lokale utbrudd og klynger, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet. Hun legger til at smitte på cruiseskip som kom i havn i Tromsø, har bidratt til denne økningen. 

Stabilt i Alpes-Maritimes og Var

I Frankrike er smittetallet gått fra 17.7 til 22.5 på relativt kort tid. Det er såpass mye at Frankrike kan bli «rødt» for nordmenn fra lørdag. I vårt område er det foreløpig stabilt:

I Alpes-Maritimes og Var har Covid-19 ikke ført til nye dødsfall de siste timene, samtidig som sykehusinnleggelsen er stabil, melder Nice-Matin i dag.

De regionale helsemyndighetene melder at i løpet av de siste ti dagene har antall koronasmittede innlagt på sykehus stabilisert seg. Tirsdag var det 35 pasienter i Alpes-Maritimes og 55 i Var. Antallet pasienter på intensivavdeling er også lavt. Det var fem tirsdag i Alpes-Maritimes og tre i Var.

Munnbind påbudt

Fylkesmannen i Alpes-Maritimes uttalte i går at åtte byer/områder vil ha påbud om bruk av munnbind på  offentlige og folksomme steder. Dette gjelder Biot, La Gaude, Mougins, Nice, Saint Cezaine Sur Siagne, Saint Laurent de Var og Vence. (BRAa 06.08.20)

Frankrike kan bli "rødt" fredag

Nordmenn er på reise i Frankrike har mottatt en SMS fra helsenorge.no med følgende beskjed: Det er økende smitte i landet du er i. Dette vil kunne medføre 10 dagers reisekarantene for deg og ditt reisefølge f.o.m. kl. 00.00 natt til lørdag, denne uken.

Norsk Folkelseinstitutt skrev i går ettermidag på sine sider at de hadde vurdert Frankrike på nytt og at landet kan bli rødt fra og med natt til lørdag. Sikkert får vi vite det fredag når regjeringen holder sin pressekonferanse om smitteråd. Folkehelseinstituttet skriver:

Det har den siste tiden vært rapportert en betydelig økende insidens i Frankrike og per 3. august var denne 21,7 antall positive tilfeller per 100 000 innbyggere for de siste to ukene. Andelen positive har vært relativt stabil, men vist en svak stigning fra uke 29 til 30. 

– FHI vurderer derfor situasjonen i Frankrike per i dag til å kunne gå mot rødt i våre anbefalinger som vi leverer til regjeringen i slutten av uka, sier avdelingsdirektør Line Vold.

Dette er veldig dårlig nytt både for dem som reiste da landet ble grønt 15. juli, for bare vel tre uker siden. Dårlig nytt også for dem som ønsker å reise nedover nå for å se til hus, leiligheter og biler som kanskje har stått tomme/uvirksomme i et halvt år nå.

Vi vet ikke sikkert før regjeringen har talt.  Man kan bare håpe at de vil la tvilen komme tiltalte til gode, og vente og se hvordan utviklingen i Frankrike går videre.

Bekymring i Frankrike

Men også i franske medier leser vi at bekymringen blant helsemyndighetene øker. Ifølge tallene som ble offentliggjort 4. august ble det meldt om 1 039 nye smittetilfelle i løpet av 24 timer.

«En urovekkende gjenoppblussing» skrev i går Le Conseil scientifique (Vitenskapsrådet) som skal være rådgiver for regjeringen under pandemien. ­ - Viruset sprer seg raskere på grunn at folk unnlater å følge reglene om avstand og andre forholdsregler. Balansen er sårbar og vi kan når som helst komme over i en mindre kontrollert situasjon, som de f.eks har gjort i Spania, mener dette rådet.

De konkluderer med at på kort sikt er epidemien i stor grad avhengig av hvordan befolkningen oppfører seg. De unge danser i tette grupper, uten maske. Man er ikke like redd for epidemien som før, og det er bekymringsfullt, mener rådet.

De mener også at en ny bølge av viruset er «høyst sannsynlig» til høsten eller til vinteren.

Innføringen av påbud om bruk av maske utendørs er innført flere og flere steder i Frankrike. (BRAa 05.08.20)

SISTE: Smittetallet for Frankrike er pr. i dag kl. 13.30 er gått opp fra 21.7 til 22.4. Norge er gått opp til 5.4.

Om NCA i reiselivsmagasin

Den norske journalisten Gudmund Lindbæk har etter mange år i Se  og Hør startet et reiselivsmagasin på nett. Navnet «King Goya» er en hyllest til den spanske maler Goya, men artiklene favner reisemål fra hele verden, gratis tilgjengelig. Nå er også NCA blitt avlagt en visitt og med en lenke til klubbens hjemmeside:

https://kinggoya.no/franske-riviera-og-gammel-kjaerlighet-ruster-ikke/

Maske påbudt i visse deler av Nice fra mandag 

Ordfører Christian Estrosi i Nice har bestemt at fra og med i dag, mandag 3. august, må man bruke munnbind/maske i visse spesielt trafikkerte deler av byen Nice. Dette på grunn av at koronasmitten sprer seg og antall korona-pasienter på sykehusene i Alpes-Maritimes øker.

Beslutningen ble annonsert søndag kveld, og fra og med mandag, mellom kl. 10.00 og 01.00 må man ha maske/munnbind, hvis man vil unngå å risikere en bot på 35 euros. Bare barn under 11 år er ikke omfattet av bestemmelsen som foreløpig varer til og med 7 august.

Området vises på kartet vi gjengir:

Boulevard Gambetta, Gare Thiers og Avenue Thiers. Hele Avenue Jean Médecin, Place Masséna, avenue Félix Faure, Promenade du Paillon (Coulée Verte), Avenue Saint-Jean-Baptiste, Rue du Docteur Ciaudo, Place Garibaldi, Rue Cassini, Place Ile de Beauté, Port, Quai Rauba Capeu, Quai des Etats-Unis og Promenade des Anglais, fra rue Max Gallo til krysset Promenade des Anglais og Boulevard Gambetta, og i tillegg delen av gaten syd for Promenade des Anglais, mellom Gambetta og Boulevard Magnan. (BRAa 03.08.20 - Kilde Nice Matin)

Pass opp! En fisk som biter!

En fisk som biter er kommet inn på strendene på Côte d’Azur. Flere blir bitt hver dag. Nå jobber man for å finne ut mer om denne mystiske fisken.

På tre dager er rundt 15 bitt registrert  i Antibes, Juan-les-Pins og Vallauris. De er ikke alvorlige. Men det er overraskende, både der og i Var.

Fisken er ikke formelt identifisert, i alle fall ikke i Alpes Maritimes. Den er ennå ikke fisket, men har mange ofre i sitt kjølvann, fra La Seyne-sur-Mer i Monaco, via Saint-Raphael og Antibes. Man er langt fra Haisommer eller piraja, men flere badende er altså blitt i benet av en ikke-identifisert fisk.

Hvordan kan man se at man er bitt: et lite rødt punkt, noen millimeter på huden, noen dråper blod av og til. Ikke farlig. Ikke utålelig. Men likevel, fisken (man  antar at det bare er én type) uroer svømmere og redningsmannskap på strendene. (BRAa 03.08.20 Kilde og bilde: Nice Matin)

Ikea åpner "idéstudio" i sentrum av Nice

Ikea kommer til Nice om ikke så lenge. Det nye varehuset skulle ha åpnet i slutten av november 2021, men åpningen er nå utsatt til begynnelsen av 2022. For et par dager siden la halvparten av de som arbeider på nybygget ned arbeidet. De ville streike på «ubestemt tid». Et par dager senere kom det kontrabeskjed: Arbeiderne som streiker gjenopptar arbeidet. Kravene deres ble hørt.

Mens man venter på at det store varehuset (24.000 kvm) utenfor sentrum, i Nice-Saint Isidore, skal bli ferdig, åpner Ikea om et par uker et «idéstudio» i sentrum av Nice, rett ved hovedgaten, Avenue Jean-Medicin. Her skal man kunne velge kjøkken og oppbevaringsløsninger og få det bestilt.  Det blir 300 kvadratmeter stort, og et antall konsulenter vil være tilgengelig for å hjelpe til med å finne gode løsninger. Man skal også kunne bestille elektronisk ethvert produkt fra katalogen og få det brakt hjem til seg.  

Det er viktig å understreke, leser vi i Nice Matin, at dette studioet ikke erstatter lageret i Saint Laurent-du-Var, som fortsatt er i drift. (BRAa 02.08.2020)

Korona: Øker i Alpes-Maritimes, og i Frankrike generelt

I løpet av de siste timene har ytterligere to personer avgått ved døden på grunn av Covid-19 på Côte d’Azur, samtidig som mer enn 30 personer er brakt til sykehus siden slutten av forrige uke. Det er nå 31 Covid-pasienter på sykehus, samme antall som helt i starten av epidemien. Det er første gang på mer enn en måned man har dødsfall på grunn av korona i fylket.

 Det er hittil 255 dødsfall i Alpes-Maritimes. 

 Øker i Frankrike

I Frankrike generelt er det nå en økning i antall smittede, og økningen er større enn økningen i antall testede. Smitten øker for tredje uke på rad. De siste 24 timene har smitten økt betydelig. Den største økningen ser man i gruppene 20-30 år.

For høyt smittetall?

Den norske regjeringen la i går frem nye reiseråd. Belgia ble erklært rødt, og reiser man dit, må man i 10 dagers karantene når man kommer hjem.

Noen land, blant dem Frankrike, ligger svakt an for neste omgang med reiseråd fra regjeringen.

Det smittetall som legges til grunn når man vurderer om et land skal vurderes som grønt eller rødt, er hvor mange nye tilfeller av Covid-19 man har per 100.000 innbyggere over en 14-dagers periode.

Belgia hadde 31,8 da de ble erklært rødt, Sverige har 31,5. Frankrike hadde 11,5 for 14 dager siden, men i går var tallet kommet opp i 19.0. Grensen Norge setter for å endre smitteråd er 20. Norge har selv bare 3,0.

Vi får håpe at franskmennene greier å få tallet ned den nærmeste tiden. Vi er mange som ønsker oss sørover til feriestedene våre.  (BRAa 01.08.20 – Kilde: Nice Matin, Santé Publique France, ecdc Europa).

PS kl. 14.30 1.august:

Smittetallet for Frankrike, iflg www.ecdc.europa.eu, er kommet opp i 19.8. For Norge er tallet økt fra 3.0 til 3.6.

Tilstandsrapport fra Côte d'Azur

Mange sitter nå hjemme i Norge og lurer på hvordan det ville være å dra en tur til Frankrike. Hus og leilighet trenger tilsyn etter omtrent et halvt år for seg selv. Liv og Torkil Baden reiste sørover i går. Vi har bedt om Livs reaksjoner på turen, og på det å komme ned.

Her er hennes tilstandsrapport:

Flyet:

Mange folk på flyplassen, men ikke mange med masker før man gikk inn på flyet.

Ubehagelig å ha dem på, men man venner seg til alt. Ikke servering om bord, og heller ikke salg av taxfree.

Helt greit å spise medbrakt mat og drikke uten masker.

Ingen kontroll da flyet landet på Terminal 2… Terminal 1 skal visstnok ikke åpne før neste år.

Transport:

Tok Uber fra flyplassen og sjåføren var veldig påpasselig at vi hadde maskene på.

Strand:

Mange folk på både betal- og privatstrand, og svært lite hensyn til avstand begge steder. 

Restaurant:

Gjestene gikk inn og ut med masker, men fjernet dem under måltidet. Kelnerne hadde de på hele tiden. 

Butikker:

Det sies at de som jobber i butikker har masker som puster bedre, og her må kundene bruke maske, og overholdes ikke det, får butikkansvarlig en bot på 700 euro - sies det. (Offisielt er boten for å ikke bruke munnbind på offentlige steder innendørs (som butikker) 135 euro. red.anm.)

I klesbutikken 8 th Avenue i Juan les Pins kom det inn 5 unge jenter uten masker som prøvde klær og gikk ut og inn av prøverommene uten at de ble tilsnakket av personalet. 

Gatene:

Nesten ingen brukte munnbind. 

Konklusjon:

På nåværende tidspunkt er det helt greit å være her nede bare man følger reglene. Ingen grunn til panikk, og håper landet forblir GRØNT… De språkene vi hører mest rundt oss er fransk og norsk!

Oppdatering  - smittesituasjonen

De siste 24 timene er det 15 nye dødsfall i Frankrike som følge av korona-epidemien.

Det meldes også om en økning i på 1,4 prosent i antall smittede. Økningen er størst hos de yngre.

Siden starten av epidemien har man til nå hatt 30.238 dødsfall i Frankrike, hvorav 19.723 på sykehus og 10.515 i sykehjem o.l. Antall syke som trenger intensivbehandling fortsetter å gå ned, med fem mindre i dag enn tirsdag.

Det minnes om at forholdsreglene som vasking av hender, holde én meters avstand osv. fortsatt må følges. Det anbefales også å bruke maske når man er sammen med andre, som ikke er familie.

Helseminister Olivier Véran går så langt som til å oppfordre franskmennene til å bruke maske/munnbind utendørs i visse situasjoner: - Hvis du er i en gate hvor det er mange personer ute og går, og du ikke kan være sikker på å holde nødvendig avstand, anbefaler jeg det, sa han i dag ifølge Nice Matin.

Viruset er fortsatt aktivt over hele landet. Det finnes 247 grupper med såkalt klasesmitte – eller klyngesmitte. «Klyngesmitte» innebærer at man i løpet av en periode på syv dager får minst tre bekreftede tilfelle av smitte som kommer fra samme gruppe eller som har deltatt på samme arrangement.  

Smittetallet – reproduksjonstallet («R») i Frankrike er 1,3 og har økt siden 1. juli. Det betyr at hver syk person i gjennomsnitt smitter 1,3 andre personer.

(BRAa 30.07.20  Kilde: Nice Matin)

"Tour de France" til Nice om en måned

Tour de France er utsatt i to måneder på grunn av koronaviruset, men skal nå finne sted fra 27. – 31. august, og i år skal det hele starte i Nice. Starten er avhengig av at koronasituasjonen holder seg stabil i Alpes Maritimes. Konkurransen preges av pandemien, med aktiv smittesporing, en rekke forholdsregler og etappen for amatører er avlyst.

Det blir ingen kontakt mellom løperne og publikum i år: Ingen selfies, ingen fotografier. Det blir ikke mulig for noen å komme  inn bak sperringene hvor syklistene oppholder seg. Publikum kan være tilstede ved starten, men bak sikkerhetsbarrierer.

Vanligvis er det tillatt med opp til 5.000 personer ved et arrangement i Frankrike, men ordføreren i Nice har redusert antall til 2.500 etter den omstridte konserten som kommunen arrangerte i The Avener 11. juli. Vedtaket er foreløpig gyldig frem til 15. august. Starten (le Grand Départ) finner sted 29. august, men foreløpig vet ingen, ikke fylket, ikke kommunen, hvor mange personer som kan være tilstede ved de tre første etappene av Tour’en. (BRAa - Nice Matin 29.07.20)

Petanque: Ingen organisert lunsj 19. og 26. august

Det meldes at petanque-restauranten, A la Maison, er stengt onsdag 19. og onsdag 26. august. Denne dagen blir det altså ingen organisert lunsj etter petanquen.

For tiden er Albert Krosby, som har organisert lunsjen den siste tiden, på ferie. Svein Hveding fra styret vil være tilstede de fleste onsdagene inntil videre. 

Fortsatt god sommer til alle!

Under kontroll i Alpes-Maritimes

Det tømmes på intensivavdelingene og kurven for dødsfall går ned, skriver Nice Matin i dag, og kommer med tall om hvordan viruset oppfører seg på Côte d’Azur.

Etter at intensivavdelingene ved sykehusene på kysten har vært helt tomme i 10 dager, er det i dag én pasient der, smittet av Covid-19. Da krisen var på topp (8. april), var det 87 pasienter der samtidig.

Innleggelsen av pasienter uten intensivbehandling har fra juli stabilisert seg på omtrent samme nivå som 19. mars – to dager før portforbudet kom.

Tirsdag var det 39 covid-pasienter på sykehus totalt i hele fylket. Da krisen var på sitt verste (14 april, var det 282 pasienter der på samme tid. Imidlertid har man fått en plutselig oppblussing i smitte de siste 24 timene, med fem nye pasienter på sykehus.

253 personer er avgått ved døden i Alpes-Maritimes, blant dem omtrent halvparten (117) på sykehjem.

Korona-viruset forårsaket nesten 200 dødsfall i mars og april, men så flatet kurven ut med 56 i mai, 4 i juni og ingen hittil i juli.

Viruset ser ut til å være under kontroll i Alpes-Maritimes, men epidemien er ikke over og viruset fortsetter å sirkulere aktivt i region Paca.

Reproduksjonstallet (antall personer som smittes av én bærer av koronaviruset) gikk ned til 0,5 – 0,6 i slutten av juni. Den har senere steget hurtig. 14 juli var den på 1,55 – det vil si at 100 syke smittet 155 personer)

Grensen for rødt er av helsemyndighetene satt til R=1,5. Gjennomsnittet nasjonalt i Frankrike var 11. juli 1,18. Norge har reproduksjonstallet vært på 0,82 (etter 11. mai). (BRAa 22.07.20 – Kilde: Nice Matin – FHI)

Helseminister Véran: Urovekkende signaler

I midten av mars, tidlig i koronaepidemien, var det bare 10 land som anbefalte bruk av munnbind som en måte å bekjempe epidemien på. I dag er det 130 land som ber innbyggerne dekke til nese og munn for å unngå smitte. Et av de siste landene som har gått langt på dette området, er nå Frankrike. Her har det tidligere vært påbudt med munnbind en rekke steder, blant annet på tog, buss, flyplasser osv., men fra og med i dag er det påbudt for alle som ferdes innendørs på et offentlig sted. Det vil si i alle butikker, kjøpesentra, banker og markeder under tak.

Helseminister Olivier Véran uttalte på TV i dag, mandag 20.august, at «det er en dynamikk i sirkulasjonen av viruset som bekymrer oss». Han rettferdiggjorde beslutningen om økt bruk av munnbind med dette.

- Vi konstaterer at det er har vært en avslapning i folks holdninger, og derfor påbyr vi nå bruk av munnbind innendørs på offentlige steder. Det er urovekkende signaler om gjenoppblussing av epidemien visse steder i landet, sa han.

Smitteraten (reproduksjonstallet) er  nå 1,5 i Provence Alpes Côte d’Azur – (i Norge er det under 1,0) (Kilde: FranceInfo – BRAa 20.07.20)

Påbudt med maske/munnbind fra i morgen!

Fra og med i morgen, mandag, er det påbudt å bruke munnbind på «offentlige steder innendørs» i Frankrike.

14. juli annonserte president Macron at et slikt påbud kunne ventes innen 1. august. Torsdag sa den nye statsministeren, Jean Castex, at påbudet skal gjelde fra kommende uke.

I dag skriver Nice Matin at helseminister Olivier Véran har bekreftet på Twitter at maske/munnbind blir påbudt fra mandag på «les lieux public clos» - oversatt «offentlige steder innendørs».

Fortsatt venter man på en presisering av hvilke steder dette dreier seg om. Han nevnte butikker, steder som er åpne for publikum, markeder under tak, banker. Han lovet en fullstendig oversikt mandag eller tirsdag. Overtredelse medfører bot på 135 euro.

Foreløpig diskuteres hva som ligger i begrepet. Her et eksempel:

I Quebec, Canada, har man innført påbud om bruk av maske på offentlige steder innendørs fra neste uke. Her har man definert det slik: «Alle steder hvor man som publikum kan møte personer og risikere å måtte være nærere enn to meter». Det innebærer at man må ha maske når man går ut og inn av en restaurant eller når man reiser seg for å gå på toilettet. Når man sitter og er lenger enn to meter vekk fra andre, kan man ta av seg masken.

Praktisk?? Godt det ikke er slik i Frankrike. (BRAa 19.07.20 – Kilde Nice Matin)

Bruk av maske obligatorisk fra 1. august

I går feiret Frankrike sin nasjonaldag, og president Emmanuel Macron holdt tale på fjernsynet. I denne forbindelse annonserte han at bruk av masker skal gjøres obligatorisk på «offentlige, lukkede steder» fra 1. august. Dette for å forhindre en fryktet ny bølge av pandemien.

Konkret hvilke steder han sikter til er uklart. Man regner med at han mener steder som varemagasiner, butikker, kinoer, offentlige kontorer osv. Kort sagt, alle steder som er lett tilgjengelig for publikum. I dag er bruk av maske bare obligatorisk ved offentlig transportmidler (buss, trikk, tog, jernbanestasjoner, taxi).

I noen tid har leger og helsepersonell kommet med alarmerende signaler om en mulig ny bølge av epidemien, skriver BFMTV. Bruk av maske er et «minste onde» for å unngå ny unntakstilstand.

En annen årsak er at det i det siste er kommet nye signaler om hvordan smitten sprer seg.

Hittil har man ment at smitten overføres ved dråper fra nese eller munn når en smittet person hoster, nyser, synger eller snakker. Smitten kan også overføres via overflater, hvor den kan være aktiv noen timer. Disse dråpene er relativ tunge, de holder seg ikke i luften, og derfor har man ment at man kan unngå smitte ved å holde en avstand på én meter og vaske hendene ofte.

I den senere tiden er det offentliggjort en amerikansk undersøkelse som viser at fine partikler kan holde seg i luften i opp til tre timer. Man har også funnet at smitten kan overføres via klimaanlegg.

6. juli i år sendte 239 forskere fra 32 land et brev til WHO hvor de pekte på muligheten for at Covid-19 kunne spre seg også ved dråpesmitte – ved inhalering av mikroskopiske dråper på avstander opp mot flere meter.

Man vet ikke hvor lenge smitten kan holde seg i luften, men nye utbrudd har vist at store ansamlinger av folk innendørs, på messer, ved religiøse sammenkomster o.l. har ført til smitteutbrudd i form av klasesmitte, mens tilsvarende arrangementer utendørs ikke har hatt samme konsekvenser. (Kilde: La Croix). Dette skal rettferdiggjøre krav om at masker skal brukes der mange folk samles innendørs. (BRAa 15.07.20)

Gratulerer med dagen, Frankrike!

(Foto: Liv Baden)

Det er en annerledes 14. juli i år uten fyrverkeri og de store opptog. Fremdeles verker såret etter terroren i Nice for fire år siden da en bestialsk sjåfør kjørte amok. 

Et annet sår er oversvømmelsen for snart fem år siden da mange duknet. Fortsatt diskuteres nye reguleringsplaner for områder som ligger nær elver.

Notre Dame-katedralen bygges langsomt opp igjen etter den katastrofale brannen i april i fjor.

 I dag feires det med munnbind, men det feires. Intet knekker stoltheten over det ærerike og livsglade Frankrike. Vi utlendinger som har det privilegium å få oppleve det beste av fransk natur og kultur vet at «gloire» og «La Joie de Vivre» består. Vi gleder oss til å oppleve dette mer og mer i tiden som kommer. Hurra for Frankrike!

 

Torkil Baden

Styreleder i NCA

Endelig!

Nå blåser igjen den gode og varme vinden langs Middelhavet  og feier viruset langsomt bort. Erna Solberg har avlyst karantene for oss som ønsker å pendle mellom Norge og Frankrike.

Det har vært en krevende tid. I Frankrike har portforbud og tretti tusen dødsfall vært en smertefull opplevelse. I forretningslivet truer konkursene.

Vi kan puste fritt, men ikke helt fritt. Noen skumle mikroorganismer er fortsatt i angrepsposisjon slik at vi ikke bør overfalle hverandre med kyss på kinnet som vi pleier, men holde avstand. Å vaske hender er fortsatt en god ting, og ansiktsmaske er stadigt aktuelt .

Hva har vi gjort i disse fire månedene? Vi  har vært ensomme og savnet nærheten til barn, barnebarn og venner. Men vi har funnet nye måter å beskjeftige oss på. I Norge har vi kunnet gå turer og oppdage nye steder  i større grad enn de som måtte sitte inne i Frankrike. Vi har kunnet lese bøker, se på TV, sitte rolig og oppleve stillheten. Selv har jeg hatt tid til å rydde kontoret og skrive en ny bok.

I NCA har vi avlyst og utsatt åtte arrangementer. Internett ble redningen for årsmøtet og 17.mai. Men det er ikke helt det samme å rope hurra til en dataskjerm som til hverandre. Samtidig har det vært en positiv erfaring hvordan datateknikken kan gi oss nye former for kontakt. Heldigvis har vi ikke hatt datavirus. På denne NCA-siden har nettredaktør Berit Røhne Aass daglig gitt  aktuell informasjon.

I NCA gleder vi oss til å møtes som planlagt 19. september og ytterlige åtte ganger utover høsten. Aktiviteten er for lengst i gang på onsdager i Valbonne, og flere og flere samles til petanque og lunsj. Årets serie er i gang, og noen har spilt sammen i Norge. Etter hvert kommer også golfkøllene i sving på mandager.

Hva har vi lært i disse fire måneder da vi ikke fikk lov til å være sammen som vi pleier?

Perspektivet i tilværelsen er blitt kortere. Ifølge Matteus sa en vis mann en gang: «Morgendagen skal bekymre seg for seg selv». Nå gjelder det å ta vare på dagen i dag og oppleve den fullt og helt.

Vi forstår nå enda dypere  hvor viktig familie og venner er for å oppleve rikdommen i livet.

God helse, en frisk kropp  og fravær av sykdom er ingen selvfølge. Det er mye å glede seg over og være takknemlig for.  

God sommer og vel møtt så fort som mulig!

Torkil Baden, styreleder NCA

 

Ikke fyrverkeri i Alpes-Maritimes 14 juli

I motsetning til hva som tidligere har vært annonsert, blir det ikke fyrverkeri i Antibes eller Juan les Pins 13. og 14. juli, slik det pleier å være. Det er fylkesmannen som har nedlagt veto, og grunnen er at dette var det eneste stedet i Alpes-Maritimes hvor det skulle arrangeres et fyrverkeri, og man fryktet horder av besøkende fra hele fylket. Både av sanitære grunner og sikkerhetsgrunner er det derfor avlyst.

Fyrverkeri-festivalen i august vil visstnok kunne gå som planlagt.

 

Halvparten av det vanlige belegget

Det meldes nå  i juli om vesentlig redusert belegg på hoteller, restauranter, strender i forhold til hva som er vanlig i begynnelsen av juli.

De som kommer er først og fremst franskmenn og europeere på biltur, melder Nice Matin. Tendensen er at de bare kommer et par dager, de bor ikke på hotell, men hos venner eller de har ferieleilighet. Italienere fra Milano kommer i helgene.

Exit amerikanere, asiater, orientalere og bemidlede russere. 

Nå begynner belgiere, tyskere, østerrikere og italienere å komme. Dessuten sveitsere og folk fra Be-Ne-Lux. De kommer med bil, det samme gjør franskmennene som kommer fra alle deler av Frankrike. - For 8 dager siden hadde man 30 prosent belegg, sier de som eier private strender, - nå er vi kommet opp i 50 prosent.

Men ifølge avisen er det «middelklassen» som kommer i juli. De som skal ha billig ferie, funksjonærer, selgere, pensjonister... Man savner amerikanerne, engelskmennene, asiatene og skandinaverne, men håper det tar seg opp.

Fra august venter man bedre tall og flere turister i Frankrike. (BRAa 10.07.20)

Unngå ny bølge: Følg reglene

I dagens Le Figaro forberedte den franske helsedirektøren, Jérôme Salomon, franskmennene på at det kunne komme en "bølge nummer to" og presiserte at vi står overfor en epidemi som nok er blitt svekket, men ikke er forsvunnet.

Han maner til forsiktighet og sier at man å forberede seg på at epidemien tar seg opp eller at det kommer en ny bølge.

I Frankrike er nå 29.933 personer avgått ved døden siden starten av pandemien. Tirsdag 7.  juli ble det registrert ytterligere 13 nye dødsfall  i løpet av de siste 24 timene, ifølge Helsedirektoratet i Frankrike.

- Vi vet ikke noe om hvordan viruset, som fortsatt sirkulerer, oppfører seg i forhold til årstider, innrømmet han. – Vi gjør alt vi kan for å lære av denne første bølgen og forbereder oss så godt vi kan sammen med alle andre involverte.

For å begrense all risiko appellerte Helsedirektøren til alle om å være forsiktige og å respektere "hygienetiltak, fysisk avstand og bruk av maske, særlig når man er flere sammen og i trange rom. Det er uhyre nødvendig for å forhindre at epidemien tar seg opp igjen", sa Jérôme Salomon. (BRAa 08.07.20. Kilde: Nice Matin)

Den nye franske regjeringen

Den nye regjeringen i Frankrike ble presentert i går. 17 kvinner og 14 menn. Ikke verst?

Ifølge de som kan fransk politikk er det flere overraskelser her. Førstesiden av dagens Nice Matin preges av ordet SURPRISES! og fire portretter. De viser den nye kulturministeren Rocelyn Bachelot, den nye justisministeren Dupont-Moretto, den nye miljøvernministeren Barbara Pompili og den nye innenriksministeren Gérald Darmanin.

Vi er ikke så godt inne i fransk politikk at disse navnene sier oss noe. På Facebook-siden tur de france finnes det nordmenn som bor fast i Frankrike og som kan fransk politikk godt. Vibeke Knoop Racheline, journalist, skriver i en kommentar til den nye regjeringen:

«Stort problem med den nye regjeringen: den tråkker på kvinnenes rettigheter. Darmanin, den nye innenriksministeren, er siktet for voldtekt og etterforskningen ble nylig tatt opp igjen. Dupont-Moretti, ny justisminister, motsatte seg en ny lov mot trakassering. Elisabeth Moreno, likestillingsminister, vil ikke at "menn skal føle seg ille berørt..." . Det lover ikke bra, for å si det mildt»

Tom Holta Heide, en annen av veteranene bak siden tur de france, skriver:

«Da kom kveldens etterlengtede melding med en overraskelse: Stjerneadvokaten Dupond-Moretti blir ny justisminister! Budsjettminister Darmanin overføres til innenriksdepartement - altså blir upopulære Castaner satt på døra. Det økologiske skiftet skal komme med Barbara Pompili, eks-EELV (de grønne), det er et strategisk godt valg, og hun blir regjeringens nummer tre (etter statsministeren og utenriksminister Le Drian). Som annonsert blir Rocelyne Bachelot ny kulturminister. Regjeringens tungvekter finansminister Bruno Le Maire får utvidede fullmakter med tilføyelse av begrepet "relance" - "ny stimulering" for ikke å si "gjenreisning"...»

Du kan gå inn på tur de France her.

Forholdet mellom president og statsminister i Frankrike

I skrivende stund er det ennå noen timer til den nye franske statsministeren skal offentliggjøre sin nye regjering. For øyeblikket skal han sitte sammen med presidenten som er den som bestemmer hvem som skal inn i regjeringen. Det er også han som utnevner statsminister.

Kanskje det er lurt med en liten repetisjon av  hvordan maktfordelingen mellom president og statsminister egentlig er i Frankrike. Vi gikk til Store Norske Leksikon, og siterer:

«Frankrike er en enhetsstatlig  republikk, kombinert presidentstyrt og parlamentarisk. Den gjeldende forfatning trådte i kraft i 1958 og ble senest endret i 2005. (Man har i dag det som kalles den femte republikk. Den fjerde republikks forfatning varte fra 1946 til 1958).

Republikkens statsoverhode er presidenten, valgt i allmenne valg for fem år. Før 2002 ble presidenten valgt for sju år. For å bli valgt må en kandidat ha absolutt flertal.   Hvis ingen får slikt flertall i første valgomgang, holdes en ny valgomgang, der bare de to fremste kandidatene fra første omgang deltar. Presidenten utnevner statsministeren og de øvrige regjeringsmedlemmer og har også stor innflytelse på utformingen av politikken, spesielt utenriks- og forsvarspolitikken.

Regjeringens arbeid ledes av statsministeren, men i praksis har presidenten vært den dominerende statsleder. I de periodene der presidenten og regjeringen (som følge av nasjonalforsamlingens flertall) har tilhørt hvert sitt parti, har det oppstått tautrekking mellom presidenten og statsministeren. Disse periodene med såkalt cohabitation, 1986–1988, 1993–1995 og 1997–2002, har bidratt til å styrke det parlamentariske element i styresettet. Men det franske styresettets presidentielle preg har holdt seg i sterkere grad enn man kunne ha ventet.

Den femte republikks skaper, tidligere president Charles de Gaulle, ønsket å styrke en svak utøvende makt i forhold til en oppsplittet, uforutsigbar og derfor «sterk», nasjonalforsamling. Hans ønsker er så langt blitt innfridd.» BRAa 06.07.20)

Positivt om den nye statsministeren

I går ble den nye statsministeren Jean Castex presentert på TV. Etter den første overraskelsen er det mange positive ord å høre om ham. Det sies at det er lettere å forstå valget etter at han ble presentert på fjernsynet i går kveld.

Noen har sagt, og sier, at Macron har valgt en kopi av seg selv som ny statsminister. Andre trekker frem alle områdene hvor de er forskjellige. Ikke minst representerer Castex det regionale Frankrike, han er ordfører i en liten by i sørvest, Prades, hvor han nå ved siste kommunevalg ble valgt i første omgang med over 75 prosent av stemmene.

Jean Castex har hatt ansvaret for den gradvise gjenåpningen av Frankrike siden karantenen. Han var /skulle vært minister med ansvar for de olympiske leker i 2020, han har arbeidet for, eller sammen med, flere tidligere presidenter. Han kjenner Frankrike godt fra flere av politikkens korridorer.  

I Nice Matin svarer en tidligere rådgiver av Sarkozy slik når han blir spurt om Jean Castex:

 «Det er en utmerket nyhet. Han behersker til fulle menneskelige relasjoner. Det er både interessant og beleilig at han kan virke forsonende på motsetningen mellom den sentrale administrasjonen og ønskene fra de lokalt folkevalgte».

Samtidig skal han være han en veldig hyggelig mann, morsom å være sammen med, han er av dem som husker navnene på barna dine, sier en som kjenner ham. Han er som en sveitsisk lommekniv «Swiss knife» - han kan brukes til alt, små og store oppgaver, er en annen av karakteristikkene vi kommer over når vi leser om ham.

Nå blir oppgaven hans å sette sammen en regjering, og det har han lovet å gjøre før mandag. (BRAa 04.07.20)

 

 

Ny statsminister i Frankrike

Jean Castex heter den nye statsministeren i Frankrike.

Han er blitt kalt «Monsieur déconfinement» fordi han var ansvarlig overfor presidenten under gjenåpningen av landet ved korona-epidemien.

Han er fra fylket Pyrénées-Orientales, er ordfører i Prades, valgt for det konservative partiet Les Républicains (LR). Han er 55 år og utdannet ved E.N.A. (École nationale d'administration) som så mange andre toneangivende politikere.

Farvel Edouard Philippe, velkommen Jean Castex!

Statsminister Philippe går av

 

Det ble nettopp kjent at statsminister Edouard Philippe i dag morges leverte sin og sin regjerings oppsigelse til president Macron. Mens vi skriver dette dukker det opp en melding om at en ny statsminister skal utnevnes i løpet av de neste timene.

Spekulasjonene om statsministeren skulle bli sittende eller ikke har økt de siste ukene.

Dette er startskuddet for det man kaller «le remaniement» - omleggingen av presidentens politikk for de gjenværende to årene av hans periode, leser vi på FranceInfo.

I går holdt Macron en pressekonferanse for den regionale pressen, og her ble han blant annet spurt om statsministeren ville bli sittende. Macron sa en hel del positivt om Philippe, men svarte ikke på spørsmålet.

Han understreket de lange linjer i strategien for de to siste årene av sin inneværende periode, men uten å si noe konkret om hvilket «nye mannskap» som skulle lede den.

Nå er det altså klart at dette ikke blir med Edouard Philippe, som for noen dager siden ble gjenvalgt som ordfører i Le Havre, noe man tok som et tegn på hans popularitet. I siste meningsmåling, som ble offentliggjort i går, viste det seg at hans popularitet var økt med fire prosentpoeng den siste måneden – 43 prosent er nå fornøyd med jobben Philipppe gjør som statsminister. President Macron er ikke like  populær, men økte med to prosentpoeng – 35 prosent er fornøyd med  ham.

President Macron skal offentliggjøre resten av sine planer for de neste to årene innen 8. juli.

 (BRAa 03.07.20 Kilde: FranceInfo + Le Point)

Smitten under kontroll - stadig færre alvorlig syke

 Helseminister Olivier Véran på RTL i går

 

Spredningen av Covid-19 er under kontroll i fastlands-Frankrike halvannen måned etter opphevingen av portforbudet sa helseminister Olivier Véran i går, 2. juli. Tiltak som sporing og isolering gjør at vi unngår at smitten sprer seg ut over de mer enn 200 smitteansamlingene som er identifisert, sa han.

Antall smittede er redusert og vi har alle indikasjoner på at situasjonen er under kontroll, understreket helseministeren på RTL fjernsyn.

Frankrike har registrert 18 nye dødsfall knyttet til Covid-19 på 24 timer i sykehus, noe som bringer antall døde opp i 28.86 1personer siden starten av epidemien, sa helsedirektøren onsdag.

Antall pasienter under intensivbehandling fortsetter å gå ned, med 582 pasienter nå, 20 mindre enn tirsdag. Totalt er 8.336 pasienter på sykehus på grunn av korona, noe som er en nedgang på 200 i løpet av 24 timer. Fire områder i Frankrike (Ile-de-France, Grand Est, Hauts-de-France, Auvergne-Rhône-Alpes) har 74 prosent av pasientene som er under intensivbehandling.

Helsedirektøren understreker imidlertid at virus fortsatt sirkulerer. Det er oppdaget 304 smitteansamlinger (cluster) siden 9. mai, hvorav 3 nye på de siste 24 timene. Men som sagt, generelt smitten i Frankrike er under kontroll. (BRAa: Kilde France-Info/Nice Matin 02.07.20)

Frankrikes grønne bølge

Ved lokalvalgene i Frankrike søndag feide det en grønn bølge inn over landet.

Det grønne partiet, EELV; overrasket med seier i store byer som Lyon, Bordeaux og Marseille. Nå ser det ut til at Macron følger opp. I 2019 nedsatte han et folkepanel (Convention citoyenne pour le climat) som skulle finne ut hvordan Frankrike kunne redusere sine klimautslipp innen 2030. Mandag formiddag tok han imot medlemmene i dette panelet for å svare på deres forslag.  Presidenten godtok alle de 149 forlagene fra klimapanelet, så nær som tre. 

Pengene – rundt 163 milliarder kroner – skal brukes på ren transport, renovering av byggmasse og kutte karbon i energiproduksjonen, samt til å redde vannressurser og finne opp morgendagens industri, sa Macron.

Han vil «utsette debatten» om å sette ned fartsgrensen på landets motorveier til 110 kilometer i timen. Han avviser også tanken om 2 til 4 prosent utbytteskatt for å finansiere grønne investeringer.

Det siste forslaget han er imot, er en grunnlovsendring han mener vil sette miljøet over grunnleggende rettigheter og demokrati. Samtidig vil han støtte en folkeavstemning om hvorvidt beskyttelse av biologisk mangfold og miljøet skal være et grunnlovsfestet mål. (BRAa 01.07.20 Kilder: Aftenposten+Morgenbladet)

Valgene: Konservativt på Côte d'Azur

Andre valgomgang i kommunevalgene er over. Det konservative partiet Les Républicains beholder sitt nesten totale hegemoni over byene i Alpes-Maritimes, til tross for at de tapte i Vallauris.

I Nice beholdt Christian Estrosi makten. Han hører til partiet Les Republicains som også har ordføreren i byene Cannes, Antibes, Grasse, Cagnes, Le Cannet, Vallauris, Saint-Laurent-du-Var, Menton, Mandelieu, Mougins. De elleve største byene fylket hadde ordfører fra Les Republicains før valget og ti vil ha det også etter valget.

De grønne gjorde det ikke så bra i Alpes-Maritimes som i resten av landet, men vil likevel være et viktig opposisjonsparti. De vant ingen byer her, selv om ordføreren i Valbonne er miljøforkjemper.

Marine Le Pens parti Rassemblement National (RN) – tidligere FN (Front National) vant ingen av kommunene i Alpes-Maritimes. De hadde ønsket seg én eller tre kommuner, men ble skuffet.

På landsbasis gjorde miljøforkjemperne (de grønne) et historisk godt valg og vant viktige byer som Lyon, Bordeaux, Strasbourg m.fl. Rassemblement National lyktes i å vinne sin største store by, Perpignan. Det partiet som har størst grunn til å være skuffet er Macrons parti République en Marche (LREM) som ikke har lyktes i å få fotfeste lokalt.

Viktig å merke seg er også at statsminister Edouard Philippe ble gjenvalgt som ordfører i Le Havre. Det innebærer redusert sannsynlighet for at han blir skiftet ut som statsminister. Philippes popularitet har steget under koronakrisen.

Nok en gang anbefaler jeg Tom Holta Heides innlegg på Tur de France-siden på Facebook. Han gir en god sammenfatning av valgene nasjonalt stt. Les mer HER.

Smittesituasjonen

Smitten i Alpes-Maritimes var  lørdag lavest siden 22. mars. 17 nye personer er smittet og 46 pasienter er på sykehus. Da epidemien var på det verste, var det hele 282 pasienter på sykehus. En er under intensivbehandling, 8. april var det 87 personer. (Kilder: Nice Matin og FranceInfo)

Norges åpner mot Europa

Så kom beskjeden mange har ønsket seg: Norge åpner mot Europa 15. juli. Det dreier seg om EØS-land og Schengen, men konkret hvilke land man nå vil kunne reise til uten innreisekarantene ved hjemkomst, er ennå ikke avklart. Den beskjeden får vi 10. juli. Utgangspunktet vil være smittesituasjonen i det enkelte landet. Per i går var det bare Sverige og Portugal som ikke tilfredsstilte kravene – som var røde soner. Hvilke land det blir 10. juli vet vi altså ennå ikke.

«Utenriksdepartementet vil ikke lenger fraråde reiser til land og regioner som unntas fra krav om innreisekaranten», heter det også i regjeringens pressemelding som ble lagt frem i går. Det vil bety at alle reiseforsikringer vil gjelde for reiser til disse landene.

Riset bak speilet er at dersom det oppstår ny smittespredning og et land ikke lenger oppfyller kriteriene, vil innreisekarantene kunne gjeninnføres. Det betyr at de som vil reise, må sette seg godt inn i hva som gjelder i det landet man vil reise til.

Det blir ingen hyggelig badeferie av å havne i lockdown et sted, sa Erna Solberg på pressekonferansen.

Smittesituasjonen oppdateres hver 14. dag. (BRAa 26.06.20)

Antall smittede går ned - Europa åpnes

Epidemien er for nedadgående i Frankrike. Antall personer under intensivbehandling på grunn av korona fortsetter å gå ned, det var 682 tirsdag kveld; 19 mindre enn dagen før. Frankrike har 9 491 pasienter på sykehus og det er en nedgang på 202 pasienter på ett døgn. Siste døgn ble det registrert 57 døde, totalt er 29.720 personer døde av covid-19 i Frankrike.

I Norge er 12 personer på sykehus i dag, og Norge har totalt 248 døde. 

Smitten er på vei ned i alle de europeiske landene og de fleste vil bli åpne land i sommer. I motsetning til hva den norske regjeringen så langt har sagt, vil man i Danmark nå lempe på restriksjonene.

– Vi står et vesentlig bedre sted enn vi kunne våge å håpe på for bare kort tid siden. Derfor kan vi nå lempe på reiserådene, sier den danske utenriksministeren. Den danske regjeringen lemper på reiseveiledningen for land i EU- og Schengenområdet samt Storbritannia fra 27. juni. Antall smittede vil være avgjørende for hvilke land det åpnes for.

Dette kan få konsekvenser for nordmenn. Helse- og omsorgsminister Bent Høie har gitt Helsedirektoratet og FHI i oppdrag å vurdere om også nordmenn skal få lov til å reise til flere EU-land uten å bli pålagt karantene i ti dager ved hjemkomst, skriver Aftenposten. Tall Aftenposten har innhentet fra det europeiske smittevernbyrået ECDC, viser at 16 EU-Schengen-land har fått påvist færre nye smittetilfeller enn Norge målt pr. 100.000 innbyggere.

Vi får vente og se... (BRAa 24.02.20)

Om eiendomsmarked og gjenåpning

Mange spør seg om hva som vil skje med boligmarkedet på Côte d’Azur etter hvert som gjenåpningen av landet fullføres. Noen er optimister, andre realister. Eiendomsmeglerne er på plass igjen, salgsplakater settes opp, nettstedene seloger.com og leboncoin.fr er fulle av annonser. Likevel er meglerne engstelige for de økonomiske konsekvensene av krisen.

Særlig to faktorer spiller inn: muligheten for strammere regelverk for utlån fra bankenes side fører til problemer med å få lån, og rekordsalg av mindre utleieleiligheter, typen Airbnb.

I løpet av tre måneder er markedet for Airbnb-leiligheter borte, og eierne som har investert får ingen inntekter og kan ikke betale utgiftene sine. I stedet må de prøve å selge leiligheten noe som kan skape problemer i markedet.

Dette er kortversjonen av en artikkel i Nice Matin i dag.

10. juli nye bestemmelser

Skolene startet igjen i går, kinoer, svømmehaller og feriesentre åpnet igjen. Frankrike forbereder seg også på å lette på restriksjonene for arbeidstakere, særlig for dem som jobber hjemmefra. Nye bestemmelser ventes  senest 10. juli. Denne dagen markerer også slutten på den nasjonale helseunntakstilstanden i Frankrike. Hjemmekontor vil ikke lenger være normen og det vil være nok med en meters avstand. Dette skriver Riviera News i dag. (BRAa 23.06.20)

Tilbake fra Norgesferie

Nå er det en uke siden denne siden ble oppdatert grunnet redaktørens sommerferie i eget land. I løpet av denne uken har vi sett én utenlandsk bil, og engelsk hørte vi bare fra de ansatte på hotellene hvor vi bodde. Likevel var det ganske fullt. Ingen køer, men passelig mange gjester til frokost og middag. Ingen frokostbuffet, men likevel godt utvalg, servert av personalet. Vi var på Vestlandet, kjørte Sognefjellsveien og Valdresflya, var nesten på Galdhøpiggen, tok Flåmsbanen, alt gjennom utrolig vakre landskap. En svensk venninne skrev en kommentar til bilder på Facebook: Norge är nog världens vackraste land.

Ikke vanskelig å være enig i det.

I resten av Europa har de fleste landene, inkludert Frankrike, åpnet grensene. Det blir spennende å følge med på hva det vil bety for smittesituasjonen.

I Frankrike vil regjeringen tillate felles sportsaktiviteter fra og med i dag. 11. juli er neste trinn i oppmykingen. Da åpner idrettsanlegg og veddeløpsbaner som vil kunne ta opp til 5.000 personer, likevel må flere enn 1.500 personer avklares på forhånd. Elvecruise blir også tillatt fra denne dagen.

Den franske presidenten er fortsatt ikke så populær. I slutten av mai var 38 prosent av franskmennene fornøyd med president Macron ifølge en Ifob-meningsmåling offentliggjort i «Journal du Dimanche». Det er ett prosentpoeng ned siden slutten av april. Derimot er hele 50 prosent fornøyd med statsminister Edouard Philippe, mot 46 prosent foregående måned. (BRAa 21.06.20)

Ingen vanlig sommer

Frankrike åpnet i går for innreise fra Schengen og Storbritannia, men personer fra Storbritannia og Spania.må i karantene. Krav til innreiseskjema bortfaller.

Det ligger ikke an til at Norge åpner grensene mot Frankrike med det første. Før  20. juli skal det komme nye meldinger om "nærliggende europeiske land", men det ser ikke ut til at dette vil gjelde land som Spania, Italia og Frankrike. UDs reiseråd står til 20. august.

.Vi for vår del lytter til regjeringen og drar på Vestlandsferie i Norge. Leiligheten i Frankrike får greie seg uten oss et par måneder til.

Vi reiste søndag, og med dette blir det færre oppdateringer på denne siden i kommende uke. 

Ellers anbefaler vi Facebook-gruppen Tur de France, som administreres av Vibeke Knoop Racheline, Tom Holta Heide og Rakel Benon. Her er mange gode oppdateringer og betraktninger om livet i Frankrike.
(BRAa oppdatert 15.06.20)

 

Grensene åpnes i Europa

På nettstedet The Connexion leser vi at Frankrike åpner grensene mot europeiske land (= Schengen-landene) inkludert Storbritannia mandag. Turistminister Jean-Baptiste Lemoyne bekreftet datoen på en pressekonferanse i går, og sa at han personlig vil besøke den belgiske grensen for å markere begivenheten mandag 15. juni.

Europakommisjonen har anbefalt Schengen-landene og assosierte medlemmer om å fjerne grensekontrollene fra 15. juni 2020. Det ser nå ut til at Frankrike vil gjøre det, men fortsatt er spørsmålet hva Norge vil gjøre, og om gjensidighetsprinsippet (resiprositet) vil bli tatt i bruk.
Nye tiltak for tredje fase av oppmykingen i Frankrike er ventet annonsert 22. juni, med mindre president Macron kommer med noen overraskelser i en tale han skal holde søndag 14. juni.

Studie om malariamedisin mot Covid-19 trekkes tilbake

 Nylig ble det meldt at malariamedisinen hydroksyklorokin ifølge en ny studie ga økt dødelighet og WHO stanset alle forsøk med medisinen. Artikkelen stod på trykk i det prestisjetunge medisinske tidsskriftet The Lancet.

Nå viser det seg at det sannsynligvis er gjort feil under arbeidet med studien. Tre av de fire forfatterne har bedt om at artikkelen trekkes tilbake, de kan ikke lenger gå god for kildene og dataene.

Professor Pål Aukrust, som leder den norske delen av WHO-studien på hydroksyklorokins effekt, klandrer ikke WHO, ifølge Aftenposten.

– Man kunne ikke vite at det var en falsk studie, det var jeg helt enig i. Vi var jo med på å bestemme at forsøkene skulle innstilles. The Lancet er jo et så velrenommert tidsskrift, at når de publiserer en studie som viser økt dødelighet ved bruk av hydroksyklorokin, da er det helt riktig å ta en pause, sier Aukrust.

– Det kan se ut som om svikten ligger i databasen. Da er det vanskelig for de som skal vurdere forskningen å gå helt til bunns i dataene, sier Audun H. Nerland, professor ved Klinisk institutt ved Universitetet i Bergen, til Forskning.no.

Han mener The Lancet burde gjort en bedre jobb.

– De burde ha sett nærmere på denne databasen og hvem som sto bak den, sier Nerland til nettsiden.

Når det i tillegg har kommet frem mange ting som skurrer med denne studien, er det riktig å gjenoppta arbeidet igjen, sier Pål Aukrust.

Denne saken har også hatt forsideoppslag i Frankrike. I Marseille sitter en lege som heter Didier Raoult og som har vært forkjemper for bruk av denne malariamedisinen mot covid-19 i lengre tid. (Kilde Aftenposten – BRAa 06.05.20)

Dagen alle ventet på

2. juni er dagen med stor D i Frankrike. Første dag i annen etappe av oppmykingen etter portforbudet. Dagen da man kan reise fritt over alt i Frankrike, uten 100 km grense. Dagen da strandrestaurantene kan åpne og folk igjen kan legge seg til i solen, om enn med lengre avstand mellom hverandre enn før. Man kan igjen sette seg på kafeer, restauranter og barer med et glass vin, en pastis eller med en kald øl. Dagen da alt begynner å virke normalt. Det er også litt lettere å besøke de eldre på sykehjem og man kan igjen gifte seg.  Men man kan fortsatt ikke gå på diskotek, man må bruke masker på fly og tog, i drosjer og annen offentlig transport og fylkesmenn kan kreve masker på offentlige områder. 
Grensene er fortsatt stengt. Statsministeren er positiv til en gjenåpning av de indre grensene i EU fra 15. juni. For ytre grenser blir datoen satt på et senere tidspunkt.

Man må fortsatt være påpasselig, helsehensyn er absolutt nødvendig og restriksjonene er fortsatt der, men Frankrike får likevel og endelig en mye større frihet, skriver Nice Matin.

Hvis du vil vite hvilke strender som åpner når, finner du en oversikt HER.

Malapropos

I samme avis kunne vi i dag forresten lese at Berlusconis lege har stått frem på TV og erklært at Italia nå er virusfritt! «Det er på tide at man slutter å terrorisere italienerne», sier denne legen, mens  nye smittetilfeller registreres hver dag.

(BRAa 02.06.20)

Oppdatering 30./31. mai 2020

Smittesituasjonen synes fortsatt å være positiv i Frankrike, selv om 52 personer døde de siste 24 timene, noe som er en svak økning. Nedgangen i sykehusinnleggelser fortsetter.

I Alpes-Maritimes og Var var det to dødsfall de siste 24 timene. Siden begynnelsen på epidemien har 473 avgått ved døden i de to fylkene, mot 28.714 personer på landsbasis.

Fransk BNP (brutto nasjonalprodukt) gikk ned med 5,3 % i januar sammenlignet med oktober til desember i fjor. Franske husholdningers forbruk falt med 5,6%. Nå blir franskmennene oppfordret til å gå ut å handle for det de sparte under portforbudet, for å få økonomien i gang igjen.

Sykkelen øker voldsomt i popularitet, nye sykkelstier er bygget mange steder. I byområdene i Nice Côte d’Azur har antall personer som bruker sykkelstiene økt med 140% etter avslutningen av portforbudet. På nasjonalt nivå har det vært en økning i bruk av sykler på 44 prosent sammenlignet med perioden januar til 17. mars 2020.

Økningen har ført til en oppgang i salget og flere butikker er utsolgt for sykler. Man regner likevel ikke med at økningen i salget fullt ut vil kompensere nedgangen man har hatt i løpet av våren. For å bøte på situasjonen, og for å hjelpe alle som har sykler som trenger reparasjon, gir staten 50 euro til alle som har en sykkel som må repareres. (BRAa – kilde Nice Matin)

Ny sykkelsti i Nice - fra Quai des Etats Unis til havnen

Åpne restauranter og kanskje åpne grenser 

Statsministeren har talt. Annen fase i oppmykningen starter 2. juni. Det blir slutten på bare å kunne bevege seg 100 km fra der man bor, barer og restauranter åpner i grønne soner; parker i oransje soner. 

Hele fastlands-Frankrike blir nå grønt, med unntak av Paris-området  som går fra rødt til oransje. Her blir bare utendørs servering tillatt.

«I løpet av denne fasen blir frihet igjen regelen og forbud blir unntaket», sa Edouard Philippe da han la frem planene for fase to.

Han understreket at visse forbehold fortsatt måtte tas. Grupper på flere enn 10 personer på offentlig område blir fortsatt forbudt fram til 21. juni.

Alle skoler skal være åpne fra 2. juni, selv ungdomsskoler og gymnas åpner, men det blir ingen muntlig eksamen for elever i siste klasse i videregående.

Sportshaller, svømmehaller og underholdningsscener kan åpne 2. juni i grønne og 22.juni i oransje soner. Diskotek, spillesaler og hesteløpsbaner forblir stengt frem til 21. juni.

Når det gjelder åpning av grensene var regjeringen positiv til en åpning mot Europa: «Restriksjonene på grensene mot Europa vil bli opprettholdt frem til 15. juni. Man er i ferd med å koordinere en åpning av grensene denne datoen, uten karantene.  Europas ytre grenser er fortsatt gjenstand for diskusjon slik at man kan ha en felles europeisk oppfatning».sa Philippe. Ifølge Nice Matin la han til: «Hvis et land krever karantene av franskmenn, vil vi opptre tilsvarende». (BRAA 28.06.20)

Annen fase av oppmykingen starter tirsdag 2. juni

I ettermiddag kommer statsminister Edouard Philippe og flere av hans ministre på TV-skjermen for å fortelle det franske folk hva de kan vente seg i denne andre runde av oppmykingen av portforbudet. Hvilke områder blir grønne, blir de fargede områdene delt inn i fylker i stedet for i regioner som i dag? Hvordan går det med restauranter og kaféer, åpner barene også? Hva skjer med skolene, hvor langt vil man kunne bevege seg fritt innenlands? Smittetallet i Frankrike skal nå være nede i 0,8 – det vil si at hver person smitter 0,8 andre personer - når smittetallet er under 1 så har man epidemien under kontroll, sier den franske regjeringen. (Kilde BFMTV)

Åpning av grensene mot Schengen står ikke på listen over dagens kommende tiltak ifølge alt vi har sjekket og lest, men man får håpe...  Vi er tilbake i ettermiddag/kveld med flere nyheter. (BRAa 28.05.20)

Om åpning av grenser

I nettavisen Lintern@ute leser vi at Spania har annonsert at de vil åpne grensene fra begynnelsen av juli, som i Hellas. I Italia åpner de 3. juni for europeere og slutter med karantene. Østerrike og Tyskland vil tillate fri sirkulasjon over sine felles grenser fra 15. juni.

Når Frankrike åpner sine, er det foreløpig ingen som vet. Macron har tidligere sagt september, men det er meget mulig vi får vite noe torsdag, og at det blir før det.

Vær oppmerksom på følgende:

Norwegian selger billetter til Oslo-Nice fra juli. Vi har ringt og snakket med dem og de melder at flyvningene er til salgs, men om flyet går er avhengig av hva myndighetene i Norge og i Frankrike sier. Hvis grensene forblir stengt, blir det ingen flyvninger. (BRAa 26.05.20)


Flyene det nå selges billetter til, kan bli stående på bakken!

 

Hva sier forsikringsselskapene om å trosse UDs reiseråd?

Vi ser at det for tiden er stor interesse for reiseforsikring og dekning  hvis man skulle velge å trosse UDs reiseråd og reise til Frankrike om grensene åpnes mens UDs reiseråd fortsatt gjelder. Pr. i dag gjelder de til 20. august. Hva da med reiseforsikringen - gjelder den eller gjelder den ikke?
Vi har sjekket med de vanligste forsikringsselskapene. Dette er hentet fra de forskjellige selskapenes nettsider eller telefon med selskapet.
Av de vi har sjekket, er det bare hos Gjensidige at reiseforsikringen ikke blir helt ugyldig.
Her er hva de forskjellige sier:

GJENSIDIGEfull dekning bortsett fra ved koronarelaterte tiltak

·      Ved kjøp av ny reiseforsikring fra og med 14. mars, dekkes ingen tap eller skader som har          sammenheng med koronaepidemien (COVID-19) eller tiltak knyttet til denne.
Per telefonen 
bekrefter selskapet  at forsikringen vil gjelde for andre forhold enn det som er koronarelatert.

EUROPEISKE/If - ingen dekning i det hele tatt

·      Vær oppmerksom på at reiseforsikringen ikke gjelder i det hele tatt på reiser til områder UD fraråder å reise til. Dette selv om lokale myndigheter tillater innreise til området. Om du kjøper en reise i perioden UD fraråder å reise, vil du ikke få dekket avbestilling av reisen dersom reiserådet fortsatt gjelder ved avreisedato.

Les også dette: https://www.europeiske.no/privat/reisetips/utenlandsferie

TRYGingen dekning for noe som helst

·      Det vil ikke være dekning for noe som helst under vår reiseforsikring om man trosser reiseråd som er gitt av UD.

CODAN  - ikke gyldig

·      Dersom du velger å reise ut av Norge til et land som er frarådet av UD på utreisereisetidspunktet, vil ikke reiseforsikringen din være gyldig. .

STOREBRANDikke gyldig

·      Om du på tross av UD anbefalinger velger å foreta reisen i den perioden som er frarådet, vil ikke reiseforsikringen være gyldig.

FREMTIND - DNB FORSIKRING og SPAREBANK 1 - ugyldig

·      Ikke bestill tur til utlandet nå. Selv om det snart kan blir mulig å reise til enkelte land igjen, gjelder fortsatt Utenriksdepartementets (UD) reiseråd. Vi anbefaler derfor sterkt at du ikke drar til utlandet så lenge reiserådene gjelder, ikke minst fordi reiseforsikringen blir ugyldig hvis du likevel velger å dra.
(BRAa)

Oppdatering 19. mai

Siden starten av epidemien har Covid-19 ført til 459 dødsfall i de to fylkene Var og Alpes-Maritimes. 238 i Alpes Maritimes og 221 i  Var.
I går var fortsatt 144 personer på sykehus i Alpes Maritimes, det er 18 mindre enn søndag. 14 av disse trengte intensivbehandling. I Var var det 169 på sykehus, én mindre enn søndag. 13 av dem var til intensivbehandling, tre færre enn dagen før
I Frankrike totalt har det vært 28.239 dødsfall. Det betyr at det har dødd 433 personer per 1 million innbyggere. Det bringer Frankrike til en femteplass på listen over de verst rammede landene, etter Belgia, Spania, Italia og Storbritannia. I USA er det til sammenlignng 278, i Sverige 366 og i Norge 43 dødsfall per 1 million innbyggere. (BRAa 19.05.2020) (Kilde: NiceMatin og Worldometers.info)

Hurra for demokratiet!

Årets spesielle feiring hjelper oss til å bevisstgjøre 17. mai. Vi savner den store folkefesten og ser på TV og internett. Da kan vi tenke på hvor heldige vi er som fritt kan velge våre politikere, påvirke våre lønninger og pensjoner, og skrive og si hva vi vil. Vi er medmennesker med egen verdighet uavhengig av hudfarge, økonomi og religion. Det er ingen selvfølge.

Verden er full av mennesker som sprer hat mot de som er annerledes. Nazistene så på andre folkeslag som mindreverdige. Et slikt menneskesyn lever dessverre videre, og vi ser voldelige eksempler også i dagens Norge. 

Mange er redde for vår egen velstand hvis vi åpner øynene for verdens nød.

I grunnlovens paragraf 2 forpliktes vi til kristen og humanistisk arv og menneskerettigheter. I 2020 er vi stolte over vår demokratiske frihet. Samtidig utfordres vi til å være sjenerøse medmennesker i verdenssamfunnet. 

Og så gleder vi oss til neste 17. mai ved Middelhavet. Hurra! Torkil Baden, styreleder NCA

 

 

 

 

Et minne om en coronafri 17. mai med nettredaktør Berit Røhne Aass og formann Torkil Baden

Siste: 
UDs reiseråd gjelder til 20. august - innreise fortsatt vanskelig

Regjeringen holdt pressekonferanse kl. 14.00 i dag. Det ble klart at UDS reiseråd gjelder frem til 20. august. Det  betyr at fritidsreiser til utlandet før den tid ikke anbefales og at reiseforsikring ikke vil gjelde om du likevel reiser ut.

 

– Vi er langt unna en normalsituasjon og kommer ikke tilbake dit på en lang stund. Derfor opprettholdes UDs reiseråd til 20. august, sier utenriksminister Ine Eriksen.

Dette til tross så sa hun at UD vurderer å lette på reiserådene for Norden innen 15. juni og vurdere rådene for enkelte andre nærliggende land i Europa innen 20. juli.

Dette betyr at det ser ut til å bli vanskelig å reise til Frankrike før 20. august. ­

­– ­De som ønsker seg til Syden i sommer, må nok holde seg hjemme, sa Ine Eriksen som svar på et spørsmål.

Når det gjelder innreise  åpnes det for arbeidsreiser fra hele Norden 1. juni. Da erstattes dagens 10-dagers karantene med egen individuell vurdering.  15. juni vurderes å åpne for fritidsreiser i Norden og først  20 juli vil det bli vurdert å åpne for fritidsreiser fra enkelte nærliggende europeiske land.  (BRAa 15.05.20)

Et annerledes liv - oppdatering

Gledelig nyhet for mange: Prefekten (fylkesmannnen) i Alpes-Maritimes, Bernard Gonzalez, bekrefter at han allerede fra kommende helg vil tillate åpning av strender i alle kommuner hvor ordføreren ber om det. I Cannes og Nice er det allerede klart at strendene åpner lørdag, skriver Nice Matin. Tilgang til strendene blir begrenset, man kan spasere der, svømme, men ikke legge seg ned for å sole seg. Ingen restauranter foreløpig. Også i Var vil strender bli åpnet i helgen.

Andre ting man kan gjøre som man ikke kunne gjøre før, er å ta en tur til Cap 3000 i Saint Laurent de Var. De åpnet i går og en hel del folk kom. Masker er obligatorisk og på gulvet er det klare beskjeder om å holde avstand. Men helt som før var det ikke... det var noe mindre folksomt.

Siste rapport om utviklingen av covid-19 i vårt område i går, mandag, var syv nye dødsfall i Alpes Maritimes og fem i Var. Antall pasienter i intensiv behandling er redusert. I Monaco er det ingen nye dødsfall.

Den nye egenerklæringen som kreves hvis man beveger seg mer enn 100 km i luftlinje fra der man bor, kan lastes ned på innenriksdepartementets nettsider: http://www.interieur.gouv.fr

(BRAa 12.05.20)

 

Fra Cap 3000 (Foto Nice Matin)

Det går mot bedre tider!

I dag er første dag uten portforbud i Frankrike. Etter 55 dager kan man gå fritt ut av hjemmet sitt, uten egenerklærningsskjema og man kan bevege seg 100 km. Man bør imidlertid ha med seg bevis på hvor man bor. Skrøpelige eller sårbare personer kan også gå ut når de ønsker det, men myndighetene anbefaler dem å være hjemme mest mulig (alder ikke nevnt).

Det ser absolutt ut som om portforbudet har vært klok politikk, antall dødsfall er sunket til 70, det laveste tallet hittil.

Myndighetene oppfordrer alle til fortsatt å være forsiktige og  ta hensyn, slik at man ikke får noen oppblussing av viruset.

Skolene kan åpne litt etter litt fra i morgen, først førskoler og barneskoler. Ungdomsskolen kan åpne fra 18. mai i grønne fylker. Hvis ordføreren ikke ønsker å åpne skolene, skal de ikke åpnes. Ifølge Tom Holta Heide på Tur de France (Facebook) ventes bare 1,5 av 6,7 millioner barn tilbake til klasseundervisning - resten blir hjemme til over sommerferien. Med hjemmelekser og internettundervisning.

På offentlig transport skal det bæres masker. Også på de kjøpesentrene som åpnes kan eierne kreve at kundene bruker masker.
Frisørene  åpner også. Her skal kunden automatisk vaske hender og bære maske.

 Paris-området må de som tar offentlig transport mellom 06.30 – 09.30 og mellom 16.00 og 19.00 ha et skriv fra arbeidsgiver om at dette er nødvendig.

Kirker, moskeer og andre religiøse forsamlingssteder kan åpne fra 11. mai forutsatt at regler om avstand og sanitære forhold respekteres. Men religiøse seremonier er fortsatt forbudt. Det er lovet nye beslutninger om dette i mai/juni. Forhåpentlig før 29. mai, da er det kristen og jødisk pinse. 
Man kan på nytt besøk gravsteder, og man kan møtes innen familie eller med venner, opp til 10 personer. Det er lov, men ikke anbefalt. Man kan gå tur i parker.

(BRAa 11. mai 2020) (Kilder: L'Express, Nice Matin)

Frankrike forklart om koronakrisen i Frankrike

Franck Orban og Kjerstin Aukrust klare med ny episode av Frankrike forklart.

Vi har fått en henvendelse fra Franck Orban, førsteamenuensis ved Høgskolen i Østfold, som flere ganger har vært i NCA og snakket om Frankrike. Han har laget en podkast sammen med en kollega fra universitetet i Oslo, Kjerstin Aukrust. Frankrike forklart heter podkasten. Den kommer ut en gang i uken, på mandager, og den drøfter fransk politikk og kultur på norsk. Hver uke  har de en gjest. Denne uken er podkasten spesielt aktuell. Tone Magni Vestheim snakker om hvordan Macron og Philippe-regjeringen har håndtert korona-krisen. Neste uke er det Franck Orbans gode kollega, Vibeke Knoop Rachline, som skal snakke om livet under portforbudet i Frankrike. Hun er selv i Paris.

På forskning.no er det en egen side med alle episodene. De kan lastes ned fra Itunes og Spotify eller via en egen link. All informasjon finner dere der: https://forskning.no/podcast-frankrike-forklart.

Om å reise til utlandet

NB:  Siste melding fra den norske regjeringen kom i går, 7. mai. Der frarådes fortsatt utenlandsreiser, inkludert Frankrike.  Vær klar over at selv om europeiske land åpner grensene for innbyggere fra Schengen-området, må norske borgere lytte til reiseråd fra  norske myndigheter. Når utreise frarådes, gjelder ikke reiseforsikringen - med alle de ulemper, praktiske og økonomiske, det kan medføre.

En ny fase starter mandag 11. mai

Statsminister Edouard Philippe fra pressekonferansen 7. mai

Fra gårsdagens pressekonferanse med statsminister Edouard Philippe og noen av hans statsråder kom det en rekke meldinger om den trinnvise oppmykingen som starter 11. mai.

Vårt område, Alpes Maritimes og Var, er betegnet som grønt, det vil si at smittesituasjonen  og sykehuskapasiteten er under kontroll. Fire regioner i nord, Ile de France (med Paris), Hauts-de-France, Grand Est og Bourgogne-Franche-Comté samt fylket Mayotte er fortsatt rødt. Det innebærer at man ikke kan gå like langt i oppmyking der.

Fra vår side er det gledelig at det kan se ut som om strendene blir åpnet. I prinsippet vil strender fortsatt være stengt, men fra 11. mai kan de åpnes hvis fylkesmannen bestemmer det, etter forespørsel fra ordføreren. Det må da legges fram en plan som garanterer avstand og andre nødvendige smitteverntiltak.

Økonomien skal i gang. 400.000 forskjellige bedrifter åpnes fra 11. mai.

Dette gjelder ikke restauranter, kaféer og barer. Men i grønne fylker vurderes det å åpne disse i begynnelsen av juni, forutsatt at smittesituasjonen ikke forverrer seg.

Finansminister Bruno Le Maire kunne fortelle at arbeidsgivernes sosiale kostnader fra mars, april og mai vil bli ettergitt i alle sektorer som ble tvunget til å stenge.

Kjøpesentra på mer enn 40.000 kvadratmeter kan åpnes, etter avtale med fylkesmannen.

Masker blir obligatorisk på offentlig transport. De som ikke følger opp, blir bøtelagt med hele 135 euro. Påbudet gjelder personer over 11 år. Enkelte kommuner kan pålegge innbyggerne å bruke masker også på offentlig sted, som i Cannes, Nice og Mandelieu.
Det er ikke lenger nødvendig med et egenerklæringsskjema når man går ut.

Man kan reise 100 km, målt i luftlinje uten erklæring. Reiser man lengre, må man ha en erklæring, og den kan man laste ned fra regjeringens nettsider fra mandag 11. mai.. Det er mulig å overskride grensen på 100 km  hvis man reiser innen eget fylke. I tilfelle kontroll bør man kunne vise frem et bostedsbevis.

Frankrike er klar for omfattende testing. Man regner med å ta 700.000 tester per uke. Det gjelder personer som har symptomer og de som har vært i kontakt med dem, sa helseminister Olivier Véran.

Eldre mennesker med underliggende sykdommer bes om å være ekstra på vakt, på samme måte som i de to siste månedene. Men det blir ikke noe obligatorisk portforbud. Derimot blir ingen oppmyking av portforbudet på sykehjem.

­ Målsettingen, ikke bare regjeringens, men alle franskmenns, må være å lære å leve MED dette viruset, vi må lære å forsvare oss. Så lenge vi hverken har medisin, vaksine eller full immunitet må vi fortsatt ta en rekke nødvendige hensyn, sa statsminister Edouard Philippe. (BRAa 08.05.20)

 

HVORDAN BEHANDLE VASKBARE MASKER?

Masker, munnbind, kirurgiske, vaskbare – det er mange typer, de blir delvis påbudt fra neste uke, det store spørsmålet er: hvordan skal man vaske dem?

Det er en egen artikkel om dette i Nice Matin i dag, og siden jeg tror mange med meg er usikre på hvordan en stoffmaske/munnbind skal behandles, kommer rådene her:

Kirurgiske engangsmasker skal kastes! Punktum.

Vaskbare masker kan ikke vaskes på hvilken som helst måte. En forening som heter «L’Association française de normalisation (Afnor)» (Fransk forening for normalisering) gir råd. De presiserer at en stoffmaske skal vaskes etter hver bruk – og man skal ikke bruke den i mer enn 4 timer per gang.

Beste løsning: 60º i vaskemaskinen

Masken skal helst i vaskemaskinen, på 60 grader i minst 30 minutter med klassisk vaskemiddel (absolutt ikke mykemiddel). Den kan vaskes sammen med andre ting som tåler 60 grader, sengetøy, håndklær osv.

Det er ikke nødvendig å desinfisere trommelen unntatt hvis en maske er blitt vasket der på mindre enn 60 grader. I så fall anbefaler Afnor å rense trommelen med kaldt  klorvann eller vaske med tom trommel på 60 eller 96 grader, uten sentrifugering.

Masken kan også vaskes i kokende vann (100 grader), men da risikerer man å ødelegge masken. Den skal da ikke være mer enn ti minutter i det kokende vannet.

Maske kan tørkes med hårtørker eller i tørketrommel. Man kan bruke strykejern for at masken skal tørke fortere, men IKKE bruke BARE strykejern. Hvis masken blir ødelagt, skal den kastes. Lufttørring anbefales ikke, det kan ta for lang tid.

Ikke gjør dette:

Man skal IKKE bruke hårtørker (føner) på masken uten å vaske den på forhånd. Man skal ikke legge den i mikrobølgeovnen – eller i stekeovnen. Man skal heller ikke stryke masken uten at den har vært vasket først.

Til slutt: Bruk ALDRI KLOR eller ALKOHOL til vasking av masken.

 HVA GJØRE?

 

HVA IKKE GJØRE?

Oppdatering onsdag 6. mai

Nå er regjeringen i gang med å ordne opp i de siste detaljene rundt oppmykingen av smitteverntiltakene. President Macron har tatt turen til kultursektoren som mener deres interesser er for dårlig ivaretatt. Butikker forbereder seg på å åpne, men fortsatt vet man ikke hva som skjer med teatre, kinoer, festivaler, turneer, de store museene og konsertsaler.  Det meldes at regjeringen er innstilt på å sette  i verk en plan for kulturlivet raskt. 1.3 millioner personer føler seg glemt.

 

I morgen får vi flere opplysninger.

Pandemien førte til 330 nye dødsfall de siste 24 timene, totalt er det nå 25.531 dødsfall i Frankrike. Av disse er 422 i Alpes Maritimes og Var. (BRAa 06.05.20 -Nice Matin)

Munnbind/masker rives bort 

Hundrevis av millioner masker (munnbind) er bestilt og delvis kommet i salg hos de store supermarkedskjedene. I Nice ble beholdningen utsolgt på mindre enn to timer...

Offisielt er det ankommet flere millioner masker, engangs- eller gjenbrukbare i stoff. De ble bestilt i april, i Asia og i Kina, og skulle litt etter litt kunne utstyre enhver franskmann med maske etter 11. mai, slik regjeringen har bestemt. Carrefour France har kjøpt 225 millioner masker.  Leclerc-gruppen har bestilt 170 millioner, 90 for filialen Intermarché. Lidl har bestilt 100 millioner og solgte 5 millioner engangsmasker i sine supermarkeder bare i løpet av gårsdagen. Også Monoprix og Carrefour over hele Frankrike har allerede solgt ut det de har hatt av masker.

I utgangspunktet virket det ikke vanskelig å skaffe seg masker i de store kjedene i Alpes-Maritimes, men når alt kom til alt viste det seg å være en omstendelig skattejakt – i Nice helt umulig.

Hvor ble de av?

Hvor ble det av disse millionbestillingene? De er i vente, ennå ikke levert. I flere butikker er det store oppslag om at maskene ikke er ankommet.

Andre steder er maskene ankommet, som hos Carrefour, Monoprix og Lidl, men to timer etter at butikkene åpnet i går var det ikke en eske å igjen. Folk stod i kø utenfor, før butikkene åpnet for å sikre seg masker. Man var like gale nå som i begynnelsen av pandemien, da alle hamstret toalettpapir. Flere forretninger innførte regler om begrenset antall masker per person, og man måtte be om dem i kassen, noen selger bare til kunder med kundekort.

Hvorfor supermarked – når du får fra myndighetene

Så kommer det store spørsmålet: Hvorfor er franskmennene så opptatt av å kjøpe masker på supermarkedene, når de lokale myndighetene skaffer dem gratis? Noen får masker i posten, andre må dra til spesielle utleveringssteder, ofte drive-in.

Et av våre medlemmer, som bor fast i Frankrike, svarer:
-  Jeg tror folk hamstrer masker i supermarkedene slik de i begynnelsen hamstret toalettpapir, egg og mel for  å være på den sikre siden. De vil ikke risikere at de skal gå tomme.

Her jeg bor får vi denne uken utlevert/må hente to vaskbare masker (munnbind) pr innbygger. Disse kan vaskes 40 gange,  og derfor vil folk ha noen ekstra hjemme om de skulle få bruke for dem senere. Vi vet jo ikke sikkert hvor lenge maskepåbudet vil vare. (BRAa 05.05.20)

 Oppslag i forretning i Auchan: "I motsetning tll hva man har fått vite, venter vi fortsatt på levering av  masker..." (fra Nice Matin)

 

Sykler og smitteapp

 

Det er solgt mange el-sykler i Frankrike. FranceInfo antyder at el-sykkelen kan bli «11. mais lille dronning».(Foto: FranceInfo)

Alle venter nå spent på nærmere beskjed om hva som skjer 11. mai. Det er blant annet fortsatt uenighet rundt skolestart. De siste oppklaringene fra regjeringen kommer torsdag

11. mai er ikke «tilbake til det normale», men «en ny etappe», sa Macron mandag ifølge Nice Matin.  – Så lenge vi hverken har tilfredsstillende behandling eller vaksine, må vi lære å leve med viruset, understreket han.  - Etter 11. mai har vi tre uker, fram til 2. juni for å komme til klarhet i hvordan ting utvikler seg.

Fram med sykkelen

Noe er kommet fram: Regjeringen ønsker at folket nå, etter 11. mai, begynner å sykle, blant annet til jobb. Hittil har man risikert å bli stanset av politiet hvis man syklet.

Nå skal sykkelen fram, gammel eller ny, og trenger den overhaling eller reparasjon, betaler regjeringen for å få det gjort. Gå til et godkjent sykkelverksted så får du en sjekk på 50 euro for å få reparert sykkelen. Tanken bak er redusert smittefare ved å redusere bruk av offentlig transport.

Smitteapp - StopCovid

Også Frankrike har utviklet en smitteapp for smarttelefon, som vår norske «Smitteappen».

StopCovid heter appen, som er utviklet i Frankrike. Det har vært både diskusjon og forsinkelser forut for lanseringen, men nå er man kommet dit at den skal testes i neste uke, presenteres for Nasjonalforsamlingen 25. mai, for så å igangsettes i stor skala 2. juni. Dette leser vi i FranceInfo/BFM Business. (BRAa 05.05.20)

Snart tilbake?