NYHETER

Strandanlegg må vike for loven

 

Her fortsetter historien om kystens strandanlegg. Kommune etter kommune må nå tilpasse strendene sine til forordningen Décret Plage, som følger av Strandloven (Loi Littoral) I Juan les Pins er foreløpig 10 strandanlegg revet, det er gitt fem nye konsesjoner og anleggene skal settes opp før sesongen 2018 starter.

 I Golfe Juan skal nå seksten tidligere strandkonsesjoner bli til seks, hvorav én skal være et sjøsportsenter.  Mens de gamle stod hele året, skal de nye anleggene være ”demontable” – det vil si at de skal demonteres og fjernes innen 15. oktober hvert år, for så å settes opp igjen våren etter. Dette blant annet fordi kommunen Vallauris-Golfe Juan ikke er karakterisert som ”station touristique”, noe Juan les Pins er. Der blir to av de fem anleggene permanente. BRAa (Nice Matin 16.02.2018)

 

 

Demontering av strandanlegg i Golfe Juan (Foto: Nice Matin)

Norsk-fransk Valentinfeiring

 

Femti nordmenn feiret Valentin på restauranten Les Pierres Rouges i Valbonne etter den ukentlige petanqueturneringen. Torkil Baden fortalte historien om kjærlighetens helgen og skålte for alle husets kvinner som overrasket mottok hver sin «Mon Cherie». Forsamlingens eldste mottaker av kjærlighetssjokoladen var Tutte Kokkin, her med en amorøs Torkil Baden.

 

(Foto: Liv Baden)

Hvem var Valentin?

 

I dag, 14. februar er kjærlighetsdagen og viet St. Valentin. Torkil Baden har fortalt hvorfor i NRK:

På Valentins navnedag 14. februar pleier blomsterhandlere og postverket å ha ekstra stor trafikk med alle slags kjærlighetshilsner. Historien begynner i et romersk fengsel år 269. 

Den første Valentin var en romersk prest, som fikk en svært ublid skjebne i år 269 under keiser Claudius 2. Legenden forteller at keiseren mente ungkarer var de beste soldater, og han utstedte forbud mot at unge menn skulle gifte seg.

Du kan lese videre her:

https://www.nrk.no/kultur/valentin---blodig-inspirasjon-1.858314

 

Lyst på noen gratis bøker?

 

Nordic Temptations i Antibes, butikken som selger varer fra både Norge, Sverige og Finland, gir nå bort en mengde bøker, på svensk, finsk og norsk. De skal skaffe seg plass for noe nytt og må kvitte seg med de brukte bøkene de har.

 Bare dra dit og plukk det du vil ha – det er gratis. Tilbudet vil nok gjelde en stund. Se her: https://www.facebook.com/NordicTemptations/ (BRAa 12.02.18)

 

 

 

God tur med Brita!

Brita Blomquist holdt 45 NCA-medlemmer i ånde lørdag da hun delte sine mangfoldige reiselivsefaringer. I sitt livsglade og inspirerende foredrag la hun vekt på innstillingen man har når man er på reise og skal oppleve noe nytt. Nøkkelord for henne var respekt, forventning, ydmykhet og nysgjerrighet. Hennes  fremstilling ble krydret med opplevelser som skapte høy stemning i Hotel Beachcomber i Sophia Antipolis. «Du har løftet oss opp og vist oss hvordan vi kan fortsette å bli løftet opp», sa NCA-leder Torkil Baden i sin takketale. 

- Brita holdt oss trollbundet uten mikrofon eller illustrasjoner bare med sin fortellerevne. Hun var virkelig en god formidler og la vekt på at vi måtte ha tro på oss selv og tørre, sier Elin Madsen.

 

 

 NCA-leder Torkil Baden takket Brita Blomquist for hennes livsglade og inspirerende foredrag. (Foto: Liv Baden)

En liten gåte?

 

Fra et medlem har vi fått tilsendt denne lille muntre påminnelsen om at fartsgrensene på større firefelts veier reduseres fra 90 til 80 km/t. De nye bestemmelsene trer i kraft 1 juli. 

 

Hva betyr egentlig det som står der? Prøv selv før du leser under:

 

Løsningen ligger i at man må si Quatre Vins høyt: Da høres det ut som quatrevingt - som betyr åtti! Altså: Heretter kjører jeg i åtti

Under er det Sans Vins som er nøkkelord: Sans Vins høres ut som centvingt - som betyr 120.

Altså: Når alt kommer til alt er det bedre enn 120!

 

 

 

NCAs program for 2018

Store deler av programmet for året 2018 er nå klart. Nedenfor finn du første del av årets arrangement. Det er planlagt ytterligere aktiviteter for hele året og du finner informasjon om disse med datoer i Årsprogrammet for NCA  - som du kan se HER.

Møteprogrammet starter om vel en uke,
lørdag 27. januar, med at programleder i NRK og reiseleder Brita Blomquist kommer med foredraget God tur med Brita! Fristen for å melde seg på utløper om få dager. Se HER.

 Neste arrangement er danseforestillingen Le Cirque Phenix på Festivalpalasset i Cannes, lørdag 3. februar, hvor femti afrikanere byr på dans, akrobatikk og musikk. Se HER.

 Fredag 23. februar kommer forskningssjef og spesialist i arbeidsmedisin Marit Skogstad, fra Avdeling for arbeidsmedisin ved Statens Arbeidsmiljøinstitutt: Hvordan kan alderdommen bli best mulig? skal hun snakke om. Du kan melde deg på HER.

 Lørdag 17. mars kl. 11  er det Generalforsamling. Den finner sted i Beachcomber Hotel og det samme gjør møtene 27. januar og 23. februar. 

 Lørdag 24. mars kl. 20.30

Danseshow i Festivalpalasset i Cannes: Un Break à Mozart

Moderne koreografi og klassisk musikk.

Lørdag 7. april FOR FØRSTE GANG: Familiepetanque i Valbonne -

 Fredag 13. april kl. 11.30

Journalist, forfatter og nisseforsker Hans Petter Treider, Drøbak:

Den utrolige historien om nissens liv og opprinnelse.

Hans Petter Treider har skrevet krim og reiseskildringer, bl.a. Provence for livsnytere. Nå har han fulgt i nissenes fotspor helt tilbake til bronsealderen, og funnene er oppsiktsvekkende. Ikke bare julenissen er fra Drøbak, men også selve Ur-nissen – opphavet til både fjøsnissen og Julenissen.

Tirsdag 17. april kl 18,00 blir det QuizNorAzur i Valbonne. 

 

 

 

Fredag 20. april kl. 12.00

Jazz i strandkanten, Theoule, med Milenburg Joys Jazz Quintet, Trondheim

 Tirsdag 24. april: Petanquemesterskap

 Søndag 6. mai kl. 11.30  Ingrid Bjørnov-show.

 

 Søndag 6. mai kl. 11.30 Ingrid Bjørnov-show (med forbehold). Etter sykdom i august måtte Bjørnov revidere sin krevende turneplan og den planlagte forestillingen hos oss måtte utsettes. På tross av en pågående kreftbehandling ønsker hun å komme og glede oss med sin unike musikalske kreativitet. Hotel Beachcomber.

  17. mai 2018Vi feirer nasjonaldagen med sang og musikk, taler og lunsj

Søndag 20 mai kl. 12.00

Barn og voksne feirer nasjonaldagen i Parc des Bouillides, Sophia Antipolis.

 

 

Bjerke-Grøttum i Oslo

Kåre Grøttums tonesettinger av André Bjerkes tekster fremføres som en kabaret 18. - 20. januar på Centralteatret i Oslo. NCA har tidligere opplevet smakebiter fra de vittige tekstene og fengende sangene. Dikterens 100-årsjubileum markeres med en ny kabaret, og vi har allerede rapportert fra førpremieren i desember. Der lot publikum seg villig seg rive med av Wenche Medbøe og Lars Klevstrand. Mer informasjon på hjemmesiden til Oslo Nye Teater: http://oslonye.no/andre-i-100/  (TB 16.1.2018)

 

På fotografiet ser vi Lars Anton Waagaard ved pianoet, Barthold Halle og Lars Klevstrand sammen med Kåre Grøttum og Wenche Medbøe under førpremieren av kabareten med Kåre Grøttums tonesetting til André Bjerkes dikt.

 

 

 

Nytt: Max 80 km/timen på tofelts veier

Fra 1. juli trer nye trafikkbestemmelser i kraft i Frankrike. Det skal arbeides for økt sikkerhet på veiene. Man skal redusere farten, kjempe mot alkohol og andre rusmidler, se på bruken av mobiltelefoner og styrke fotgjengernes sikkerhet.

Mest omstridt er bestemmelsen om å redusere hastigheten fra 90 km/t til 80 km/t for kjøring på tofelts "sekundære" veier, altså veier som har to felt, men er ikke er motorveier. Man regner med å spare mellom 300 og 400 liv per år med denne bestemmelsen, sier myndighetene. Andre viser til at man i Danmark nylig økte fartsgrensen fra 80 km/t til 90 km/t samtidig som antall ulykker ble redusert med 13 pst.

Det gjenstår å se hva som vil skje, men det er best å forberede seg på å kjøre saktere fra sommeren 2018! (BRAa 11.01.18)

 

 

 

 

Fra sommeren 2018 må du redusere farten til 80 m/t på "sekundære" veier med to felt, altså veier som ikke er motorveier

Det streikes og streikes

Det er nesten utrolig hvor mye det streikes i Frankrike. Så mye at folket må informeres via en egen nettside. Denne nettsiden heter C'est la grève.

Vi har tidligere hatt et innlegg om dette på vår egen nyhetsside. "Hvor streiker man i dag?" kalte vi dette innlegget. Nå gjentar vi det fordi vi synes det er både artig og praktisk.

På nettstedet kan man gå inn og sjekke hvor det streikes i akkurat dag.  Se HER.  Man kan velge hvilket område man vil ha informasjon om.  Da vi valgte Provence Côte d'Azur, fant vi ut at pilotene i Air France skulle ha streiket 11. januar, men at streiken er avblåst. Blant annet.

Kjekt å vite! (BRAa 09.01.18)

 

 

"C'est la grève" heter siden hvor du kan finne ut om det er streiker i gang som vil få betydning for deg!

Taxe Habitation avskaffes fra 2020

 

Emmanuel Macron har bekreftet at Taxe d’Habitation skal avskaffes for alle innen to år. Tidligere har han sagt at den skal avskaffes for 80 pst av befolkningen, men nå altså for alle.

Taxe d’Habitation er en lokal skatt som betales til kommunene, og er  en av de viktigste lokale inntektskildene. Macron har lovet ordførere over hele landet at kommunene fortsatt skal kunne være skattemessig selvstyrte og at det vil komme en gjennomgripende reform som erstatning. (BRAa 4.1.2018)

 

 

 Taxe d'Habitation forsvinner fra 2020.

Hva stiger i Frankrike i 2018?

Hvert år er skjer det forandringer per 1. januar. Hva skjer i Frankrike i år? Her er et lite utvalg, sakset fra Nice Matin.

- SMIC stiger. Hva er så det? Det står for Salaires Minimum de Croissance (minstelønn) og den stiger med 1,24 pst i 2018. Dermed stiger minimum timelønn fra 9,76 til 9,88 € brutto. Om en person lønnes etter SMIC stiger månedslønnen til 1.498,47 € - som er en stigning på 18 pst.

- Antallet obligatoriske vaksiner for små barn øker fra tre til elleve. Hittil har bare vaksine mot stivkrape, polyomyelitt og difteri vært obligatorisk.

- Prisene på drivstoff stiger, med 7,6 centimes for diesel og 3,84 centimes for bensin.

- Regjeringen vil fra 2018 tilby bilister som selger sin gamle bil for å kjøpe en ny en refusjon på mellom 1000 € og 2000 €, forutsatt at man har skaffet seg klistremerket Crit'Air på bilen. Kjøper man en elektrisk bil får man 2500 € i refusjon.

 

 

Faksimile fra Nice Matin 31.12.2017

 

 

- Frimerkeprisen innenlands går opp fra 73 til 80 centimes - det er 9,5 pst. økning.

Tariffen for en sending (Colissimo) øker også med 1,5 pst. Man må nå betale 4,95 € for en Colissimo France på under 250 gram.

(BRAa 4.1.2018)

Endringer i fransk formuebeskatning

 

Fra 2018 er reglene for formueskatt i Frankrike endret. Et av Macrons valgkampløfter var å fjerne gjeldende formueskatt (ISF =  L’impôt de solidarité sur la fortune) og innføre en ny type skatt, som bare omfatter bolig og eiendom (IFI = L’Impôt sur la fortune Immobiliére). Dette vil si at det ikke lenger er skatt på formue som penger, aksjer og andre aktiva, men bare på eiendom.

Franskmenn vil måtte betale denne skatten på alle eiendommer eller eiendomsrettigheter de har i Frankrike eller i utlandet. For utlendinger som ikke bor her fast vil denne skatten gjelde deres faste eiendomsrettigheter i Frankrike. Skatten beregnes av eiendommens salgsverdi. Det vil fortsatt være 30 prosent fradrag ved beskatning av hovedbolig.

Eiendom som brukes i skattebetalerens hovedforretningsbeskjeftigelse unntas fra denne skatten.

Denne skatteendringen tar sikte på å få emigrerte rike franskmenn hjem for å investere. Partiene til venstre klager over at yachter og private jetfly ikke blir omfattet av den nye skatten, slik det ble av den gamle. (BRAa 2.1.2018)

 

 

 

Fra France Transactions.com

Grøttum-Bjerke sang julen inn

 

Dikteren André Bjerke ble født 30.januar 1918, og hans 100-årsjubileum er for lengst forberedt av NCAs Kåre Grøttum. Hans nye tonesettinger er kommet på CD og presentert med bravur i flere sammenhenger på Côte d’Azur.

 22. desember var det førpremiere midt i juleinnspurten på en kabaret med Bjerke-tekster. Veteranen Barthold Halle har regi, og publikum lot seg villig rive med. Skuespiller Wenche Medbøe, sangeren Lars Klevstrand og pianisten Ivar Anton Waagaard formidler humoren og den presise livsvisdommen til hundreåringen. 

På nyåret blir det en serie forestillinger i Teaterkjelleren/Centralteatret i Akersgaten fra 18. januar, og på hundreårsdagen 30. januar er det festforestilling i Litteraturhuset, (ToB)

 

 

Her ser vi Lars Anton Waagaard ved pianoet, Barthold Halle og Lars Klevstrand sammen med Kåre Grøttum og Wenche Medbøe under førpremieren av kabareten med Kåre Grøttums tonesetting til André Bjerkes dikt.

God jul og godt nytt år!

 

Alle NCA-medlemmer ønskes med dette en riktig god jul og et godt nytt år!

Vi håper dere alle får feire en fin jul med familie og venner, enten det er i Frankrike, i Norge - eller andre steder i verden!

Takk for alt samvær i 2017 - på gjensyn i 2018!

 

Strandrestaurantenes triste skjebne

I løpet av året 2017 skjedde det som mange  på Côte d’Azur har fryktet i årevis: en rekke strandrestauranter ble jevnet med jorden etter at de i to år har drevet uten tillatelse. Det skjedde i Juan-les-Pins, og det skjedde i Theoule, blant annet. I Juan-les-Pins er 10 såkalt ”plages artificielles” revet. Ytterligere syv private strandrestauranter har fått beskjed om å rive, men kjemper fortsatt for sin eksistens.  

I flere år har strandrestauranteiere kjempet mot Loi Littoral og Decret Plage, som setter nye og strengere krav til strandrestauranter. Hensikten er blant annet å sikre fri ferdsel langs strendene samtidig som det skal tas miljøhensyn.

I  Juan les Pins skal de ti restaurantene omgjøres til fem. Fem nye driftstillatelser er delt ut, tre av disse skal demonteres hver høst, to skal være helårs.

Man frykter katastrofale følger for turistnæringen langs kysten.

­– Loven er loven, sier ordfører Jean Leonetti i Antibes-Juan les Pins.

Tre restauranter i Golfe Juan, Tetou, Nounou og Vallauris Plage er av en domstol i Nice blitt dømt til  å rive sine restauranter før året er omme. Men de står fortsatt…

  

  

Strandrestaurantene i Juan les Pins er delvis forsvunnet. Nye kommer, men de blir nok ikke liggende på selve stranden som før

"Verden rundt med udødelige forfattere som reisefølge"

 

Vårt medlem Arild Molstad har skrevet en ny bok: ”I store forfatteres fotspor”. Her følger han 12 berømte internasjonale forfattere, som bl.a. Hemingway og Kafka, Graham Greene og Karen Blixen langs gater, smug og kanaler i byer og steder verden rundt.

 - Jeg ble fascinert av parallellene mellom dagens nyoppussete St. Petersburg og Dostojevskijs mørkere storby, av de sterke biografiske trekkene i Undsets Jenny og hva Roma kom til å bety for hennes utvikling som kvinne og forfatter, av Strindbergs halv-forrykte «erobring» av Paris og hva det kom til å bety for hans senere forfatterskap, skriver Arild Molstad i introduksjonen til boken som nylig er kommet ut på forlaget Cappelen Damm. (BRAa)

 

 

På et vis består nesten all litteratur av guidebøker er et sitat fra Hermam Melville og brukes i innledningen til boken som du kan lese HER.

                                   

Julestemning med adventsgudstjeneste og juletrefest

Julestemning i Sophia Antipolis første søndag i advent. Barneklubben i samarbeid med NCA holdt adventsgudstjeneste med påfølgende juletrefest i Centre Pastoral Paul VI. Sjømannspresten Ola Johannes Jordal kom ens ærend fra Paris for å holde gudstjenesten for oss, og den gjorde han til en fin opplevelse i samspill med de fransk/norske barna som hadde øvd iherdig på Sankta Lucia, julespill og sang. Juletrefesten ble ganske livlig. Etter å ha vært stille i kirken var det moro å løpe rundt juletreet. Det ble servert pølser i lompe, det var gløgg, vafler, masse deilige hjemmebakte kaker og kaffe. Sang av julesanger og musikk. Og selvfølgelig kom julenissen med poser til barna. (EM)

 

Barna kommer inn i kirken i Lucia-prosesjon og synger Sancta Lucia...

 

Syngende barn

Sjømannsprest Ola Johannes Nordal sammen med barna som "tenner et lys i kveld" - mens de leser adventsdiktet til Inger Hagerup.

 

 

  

Her fremføres Juleevangeliet

 

NCA-leder Torkil Baden, for anledningen organist, sammen med Kjell Aass på trompet

Organist Baden sammen med Julie, her kledd som engel.

Og til slutt kom julenissen med pakker til alle barna!

Fjellturer i høst?

Vi har fått en forespørsel fra et av våre medlemmer som kunne tenke seg å ha noen å gå på tur med. Han skriver:

- Et par ganger i uken går jeg turer opp fra Loup-dalen (Gourdon og Cipières), og undres om noen i klubben har lyst til å være med. Turene har middels vanskelighetsgrad og tar mellom 2 og 4 timer. Jeg har plass i bilen til 2-3 personer. Om du er interessert, og ønsker å bli informert om neste tur, gi beskjed til meg (Arild Tjeldvoll) på enten email arild1939@gmail.com eller sms til telefon +4790621617.

Er du interessert i turfølge i vakkert terreng, ta kontakt!

 

Miljømerke for biler i Frankrike

 

I fjor sommer innførte Frankrike obligatorisk miljømerking av biler, og fra april 2017 må også utlendinger som drar på bilferie til Frankrike kjøpe et såkalt CritAir-merke.

Miljømerket  finnes i seks farger og kategorier. Hvilket merke du får er avhengig av bilens motor, utslipp og registreringsår.

Man har innført egne miljøsoner, kalt ZCR (Zones á circulation restreinte). Ved inngangen til ZCR-sonene vil det være skilting med opplysninger om eventuelle restriksjoner. Hvis man ikke har Crit'Air-merke på bilen i ZCR-sonene kan man få bot.

I dag er det tre byer som har tatt i bruk miljømerket. Det er Paris, Grenoble og Lyon. Strasbourg er i prosess med å innføre miljøkravene knyttet til merket, og ytterligere 21 byer skal innføre miljømerket senest i 2021. Blant disse er Cannes.

Man bør bestille et Crit’Air merke så snart som mulig hvis man skal ut å kjøre gjennom Frankrike.

 

 

Du kan bestille miljømerket på denne siden:

http://sca.france.fr/no/information/bilferie-i-frankrike-husk-det-nye-miljomerket

Les mer om dette på følgende sider:

 www.bilnorge.no:81/artikkel.php?aid=48128

 http://bobilverden.no/sommersesongen-ma-miljomerke/

(BRAa 7.7.2017)

 

De franske miljømerkene vil komme i seks kategorier

Hvor streiker man i dag?

I Frankrike streikes det så ofte og så mange steder at det finnes et eget nettsted som forteller deg hvor det er streik. C'est la gréve heter nettstedet og du finner det her: http://www.cestlagreve.fr

Her kan du ta en titt hvis du lurer på om det er streik i ditt område.

Tilbud på dansk medlemsblad til NCA-medlemmer


Medlemslisten er nå sendt ut til alle. Sammen med den har du fått et eksemplar av den danske klubbens medlemsblad. Med dette gratis prøvenummeret tilbyr Club Danois alle medlemmer av NCA et prøveabonnement på fire nummer av bladet til en gunstig pris, 25 euro til sammen.
Bladet er innholdsrikt og spenner over mange områder. Det er først og fremst franske forhold som belyses, som kunst, kultur, politikk, historie hovedsakelig med fokus på Alpes Maritimes og Var.

Club Danois mottar også gjerne bidrag til bladet fra norske bidragsytere, hvis noen skulle føle seg kallet til å skrive noe.


Hvis du er interessert i dette tilbudet, henvend deg til redaktøren på mail: redaktoer@club-danois.com eller på telefon 06 3793 4121 eller 04 93 81 57 31.

 

 

Medlemsbladet til Club Danois kommer fire ganger i året og et prøveabonnement

tilbys nå til NCA-medlemmer for bare 25 Euro.

Hvordan finne nettsiden til NCA på en enkel måte?

 

Vi har mange medlemmer som ikke så ofte er inne på våre nettsider: www.club-norvege.eu

Nå har et av våre medlemmer minnet oss om en måte å finne nettsiden på en grei måte, hvis man har Ipad eller Iphone. Man kan lage seg en egen "app" - som man kan trykke på og vips! kommer siden vår opp.

Man gjør som følger:

På Iphone eller Ipad bruker man Safari og legger inn www.club-norvege.eu.

Da kommer siden vår opp. På Ipad ser du øverst til høyre et symbol som brukes for vidersending, trykking osv. Det er "et ark med pil". Trykk på det og du får flere valgmuligheter, blant annet "Legg til på hjemskjerm".

Trykk "legg til" og dermed kommer symbolet for siden vår opp på skjermen din.

På Iphone er symbolet for "Legg til på hjemskjerm" i en linje nederst.

Neste gang du skal inn på siden vår, kan du bare trykke på symbolet (se bilde).

 

   

 

Her ser du nettsiden vår lastet inn med Safari på Ipad.

Øverst til høyre har vi markert symbolet du skal bruke for å finne "Legg til på hjemskjerm".

Når du har trykket "Legg til", vil symbolet for siden vår dukke opp på skjermen din som vist.

Da kan du neste gang bare trykke på det, og vips er du inne!

Det nye styret i NCA

 

Her sier dere det nye styret i NCA, som hadde konstituerende styremøte 24. april:

Fra venstre: Tina Wisur, varamedlem; Per Langballe, kasserer; Jan Guettler, nestleder; Marion Gamain, styremedlem; Torkil Baden, leder; Elin Madsen, sekretær og Dag Vidar Bautz, varamedlem og dataansvarlig.

 

Kjøring med utenlandsregistrert bil i Norge

Ny hjemmeside fra Tollen

Vi vet at flere av medlemmene lurer på hvordan man skal forholde seg hvis man ønsker å ta med seg sin franskregistrerte bil til Norge noen uker. Hvor finner man riktig skjema og hva er egentlig reglene?

Tollen har nå laget en ny hjemmeside for det som er "privatlånt utenlandsregistrert kjøretøy", SE HER: http://www.skatteetaten.no/no/Person/bil-og-andre-kjoretoy/utenlandsregistrert-bil-i-norge/

Dette betyr altså at man kan man bruke utenlandsk registrert bil i Norge i inntil 25 dager i løpet av en 12 måneders periode, selv når man bor fast i Norge. Man kan ikke selv være eier av bilen, man må ha lånt den privat. Man kan ha lånt bilen av foreldre, ektefelle eller venner.

 

Ifølge eieren lånes ikke denne bilen bort og kan følgelig heller  ikke brukes i Norge som "privatlånt utenlandsregistrert kjøretøyl".

Hvem var Juan?

Hvem var Juan?

Det er naturlig å tro at Golfe- Juan og Juan-les-Pins har med Jean å gjøre, altså Johannes. Men spekulasjoner om at vi som innbyggere er etterfølgere til døperen Johannes, St. Hans, er nok ikke riktige.

Juan-les-Pins- navnet ble skapt så sent som i 1882.  I begynnelsen brukte man også skrivemåten Jouan les Pins. Dette er altså et ganske nytt navn, og det står i avhengighetsforhold til den mye eldre byen Golfe-Juan lenger vest. Byen Golfe-Juan i Vallauris kommune har sitt navn etter bukten, og navnet har med havdypet å gjøre.

Historikeren Henri Isaia er selv fra Golfe-Juan og har på Internettsiden Fenêtres sur le monde en artikkel om dette (2012). Det eldste kartet han har funnet er fra 1634, og her kalles bukten Le Gourian. I de følgende to hundre år finner han Gourjan og Gourjean, og dette er blitt til Golf Jean og Golfe Jouan.

Napoleons proklamasjon ved landgangen 1. mars 1815 kaller stedet Golfe-Juan, altså den moderne skrivemåten. Snart er det 200 årsjubileum for hans legendariske landgang, begynnelsen på hans siste 100 dager. Da kan det være greit å vite hva stranden heter….

 

Liégeard

Hva betyr gourjan? Forfatteren  Stéphen Liégeard var den som i 1887 preget uttrykket Côte d’Azur i en bok med denne tittelen. I samme bok skriver han at juan henger sammen med gourjan. Det er et provencalsk ord for store vannbevegelser på havdypet eller dypvanns strømninger.

 

 

Betegnelsen gourjan forteller at det er dypt utenfor Lerin-øyene.  Det er fire hundre meters dybde, og tauet strakk ikke til da man målte havdybden for fem hundre eller tusen år siden.Navnet går tilbake til slik fiskerne snakket om de dype strømmene. Forholdene rundt øyene var avgjørende for livsgrunnlaget deres.

Havet har gitt bukten og senere byen sitt navn. Bebyggelsen er relativt ny, og i 1891 bodde det bare 340 mennesker langs stranden. 

Golfe-Juan er en del av kommunen Vallauris, og dette navnet går tilbake til Vallis Aurea, Den gyldne dal, i den romerske provins, Provincia Romana. Den gyldne dalen var produktiv med sin leire og keramikk, og den var fruktbar. Vallis Aurea var beskyttet mot sterke vinder fra havet, det dype havet med sine strømmer og som senere slekter feilaktig satte i forbindelse med Johannes.

At vi ikke stammer fra Døperen er kanskje like bra. Som kjent bidro en vakker kvinne, Salome, til at han mistet hodet… (Torkil Baden)

 

 

Kart over Gourjan fra 1695

 Når så navnet Côte dAzur dagens lys - og hvorfor?

 

Alle kjenner navnet Côte dAzur og vet hvor denne ufattelig vakre kyststrekningen ligger. Det er imidlertid langt færre som kjenner opprinnelsen til navnet og hva som fikk ”døperen” til å ”oppfinne” akkurat det! Fødselen skjedde i det herrens år 1887 i byen Hyères og mannen bak det treffende navnet, var Stephen Liégeard. Det er lett å forstå hva han sa til seg selv der han stod på stranda en strålende solskinnsdag for 125 år siden; ”Denne lange stranda badende i solens stråler fortjener å bli døpt den asurblå kysten med sine helbredende egenskaper i kamp mot sykdom og fortvilelse”.  JB (27.5.)

 

 Den azurblå kysten. Her sett fra Nice. Navnet fikk kyststripen imidlertid i Hyères

Møteplan  

Golf 

Golfgruppen spiller golf hver mandag på Le Provencal.

Påmelding senest torsdagen før til mandagsgolf@hotmail.com
(Les mer HER.)

  

Petanque hver onsdag 

Ingen påmelding - les mer

  

Medlemsarrangementer (*les)

23. febr.: Lunsjmøte m.Marit Skogstad

17. mars: Generalforsamling

14. mars Seriespill petanque - påmelding

24. mars: Breakdans og Mozart, Cannes

13. april: Nissens utrolige historie

20. april: Milenburg Joys Jazz

6. mai: Ingrid Bjørnov 

 


NCA kjøp og  salg
Vevstol stoler -  Toyota RAV4 vinterdekk