Stopp kyssingen!

Det er nå på tide at man stopper med å kysse alle og enhver på begge kinn, enten det nå er på petanquen eller andre steder. 

Vår egen huslege anbefaler dette på det sterkeste - i tillegg til å gjøre som det understrekes inntrengende fra alle hold: vaske hendene ofte og hoste eller  nyse i armhulen eller i papirlommetørkle som man så kvitter seg med. De fleste av oss er i en alder hvor vi bør være ekstra påpasselige overfor dette nye corona-viruset.

Huslegen anbefaler også denne hilsenen, råd fra en av 60-tallets medisinprofessorer: Stå med hendene på ryggen, halvannen meter fra hverandre og bukke høflig! (BRAa 28.02.20)

---------------

Som noen vil legge merke til har vi fjernet omtalen av keiser Napoleons inntog i Golfe Juan 1. mars. Også Napoleon er rammet av virus. Borgermesteren i Golfe-Juan/Vallauris sier at med så mange tilreisende blant aktører og publikum er det ikke tilrådelig med en festival i disse smittetider. Men han lover at Napoleon kommer tilbake frisk og rask om ett år. (ToB)

__________________________________________________________________________________

 

 

 

Malerkunsten i sentrum

  

 

 
De fire kuntnerne ble takket ava nestleder Marion Gamain I NCA. Fra venstre: Mai Cheng, Guy Sardinoux, Anne Bævre Espeli

og Vibeke Kjellingland, 

 

Kunst i sentrum da fire av våre medlemmer, som alle er profesjonelle kunstnere, presenterte egne malerier på NCAs lunsjmøte lørdag 22. februar.

Anne Bævre Espeli, Vibeke Kjelling, Guy Sardinoux og Mai Cheng viste frem og fortalte om bildene sine. En fargerik forsamling av vakre bilder, på scenen og oppstilt langs veggene.

Koloristen Annes fargeglade, non-figurative motiver «er slik jeg ser ting», gleden i henne kommer til uttrykk i bildene. Annes bilder er malt i akryl, og noen finnes også i trykk, «gicclé» - en blekkutskrift av ytterst høy kvaliltet for reproduksjon av billedkunst).

Vibeke sa at noe av det viktigste for henne var at bildene hennes kan være et frø som kan gi en spire til at de som ser bildet lager sin egen forklaring, annerledes enn hennes, at de kan legge sine egne erfaringer inn i bildene. Også Vibeke bruker akryl og reproduserer noen bilder i gicclé.

Ariktekten Guy maler akvarareller. Han lar seg inspirere av naturen og maleren Monet er hans store forbilde.

Kinesiske Mai Cheng er norsk statsborger, bor i Norge og i Frankrike. Hun maler det hun kaller «feng shui-kunst» hvor hun kombinerer kalligrafi og elementer fra kinesisk historie med tegn og symboler fra andre kulturer, som f.eks. den norrøne. I det gule, fargesprakende bildet hun viste frem, hadde hun brukt bladgull. Mai er representert med kalligrafi brukt so veggdekorasjon på ytterveggene av biblioteket i Alexandria. (BRAa)

___________________________________________________________________________________

Ikea åpner butikk i sentrum av Nice

 

Ikea åpner en 300 kvm stor butikk i sentrum av Nice til sommeren, i rue Paul-Déroulède. Dette er i forkant av åpningen av store Ikea som blir en realitet mot slutten av 2021, på Var-sletten, utenfor Nice. - Det er for å gjøre oss kjent blant de som bor i Nice og sentrum av byen, sier en talsmann for møbelgiganten.

Butikken vil først og fremst tilby kjøkkenløsninger og dressings samt diverse småutstyr, tilbehør.

Kunden kan komme hit å bestille alle varene møbelgiganten har i sin katalog, men det kommer ikke til å ha lager der. Ikea har et lager i Saint-Laurent-du-Var som vil fortsette frem til hovedbutikken leveres mot slutten av 2021. (BRAa - kilde Nice Matin)

PROGRAM 2020 NCA

 

Lørdag 21. mars kl. 11.30 Lunsjmøte om eiendom, skatt og arv.

Franske regler om boligøkonomi og overdragelse er kompliserte. Vi får hjelp av notaren Jean-Dimitri Chalet og Lise Caspar og Harald Starke fra meglerhuset Riviera Keys / Starke Real Estate. Mulighet for å stille individuelle spørsmål etterpå.

 

Lørdag 28. mars kl. 20.30 New York-dans med bl.a. frodig musikk av Ravel. Theatre Croisette, Marriott Hotel i Cannes.  Middag med innledning om forestillingen 

   

Palmelørdag 4. april. Club Norvege-dagen med årsmøte, bildekavalkade, lunsj, sosialt samvær og hyggelig musikk. Sted: Hotel Beachcomber

 

Palmesøndag 5. april Nordisk gudstjeneste i Villa Ingeborg, Cagnes sur Mer med bl.a. sjømannsprest Magnus Hegland Ingvaldsen. Korsang og lunsj. 

 

Tirsdag 28. april Klubbmesterskap i petanque i Valbonne.

 

Lørdag 2. - tirsdag 5.mai Vandringstur til Riviera di Levante, Italia. Hotell Grande Albergo i Sestri Levante.  Utflukter med båt og tog til Portofino, Cinque Terre.

 

Søndag 17.mai – Store og små feirer nasjonaldagen i Sophia Antipolis.  Norske sanger og hatteparade, også for menn. Leker for barna.

  

Tirsdag 2. juni Quiz i Valbonne.

 

Lørdag 19. sept. lunsjmøte Hans P. Reiss: På kunstjakt i Provence - kjente og ukjente museer.

 

Søndag 4. oktober Generasjonslunsj på Le Manoir de l’Etang, Mougins.

 

Lørdag 10. oktober Nordisk petanquemesterskap

 

Tirsdag 13. oktober Vintur til Chateau Saint Pierre, Les Arcs.

 

Tirsdag 20. oktober Petanqeturnering med trukket partner

 

Tirsdag 27. oktober Quiz

 

Lørdag 7. november Lunsjmøte. Torleiv Aaslestad: Christian Skredsvig og Theodor Kittelsento eventyrlige kunstnere

 
Lørdag 21. nov Julemiddag med limerick-kåring og musikk.

 

Søndag 29. nov Julegudstjeneste og familiefest i Opio

 

Du kan også se hele programmet HER.

 

 

 

 

 

z

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hva skjer i Frankrike i dag - ny podkast 

Denne gang kan vi anbefale en podkast som nylig er lansert og som tar for seg det som skjer i Frankrike på en oversiktig og god måte. Frank Orban fra Høyskolen i Østfold har vært hos oss to ganger og snakket om Frankrike. Nå har han laget en podkast sammen med sin kollega Kjerstin Aukrust. På sin Facebook-side skriver Franck Orban:

Franck Orban på besøk i NCA før presidentvalget i 2017

 

Den første episoden av Frankrike Forklart er endelig ute! Sammen med forfatter og journalist Tove Gravdal skal vi titte inn i den franske spåkulen og snakke om hva som skjer i Frankrike i 2020 og det som er verdt å følge med på.

Du finner dem på Spotify:
https://open.spotify.com/show/3hBxvxJX2NpAxRrY3fspTq?fbclid=IwAR03fmYH7uti0RU5wbB9VwQfrMSIsLrKZty9fqS3DqY8kr4YRhjEApcZLVI

Du kan også gå inn på Facebook-siden Frankrike forklart.(BRAa)

 

Franck Orban på besøk i NCA før presidentvalget i 2017

Stadig mindre populære

Emmanuel Macrons popularitet er i fritt fall og nærmer seg Francois Hollands upopularitetsrekord. Alle meningsmålingene viser det samme. Det gjelder både presidenten og hans statsminister, Èdouard Philippe.

Siden september i fjor har tilliten til Emmanuel Macrons gått ned med 8 prosentpoeng  og er nå nede i 24 pst – det vil si at bare 24 prosent av de spurte mener han gjør en god jobb.  Til sammenligning hadde Francois Holland bare 22 prosent da han sluttet i 2017 – den laveste oppslutningen noen president har hatt.

Sentralt i bildet står pensjonsreformen som viser spenningen som råde i Frankrike. En meningsmåling i januar viste at 61 prosent av franskmennene mente at Emmanuel Macron måtte trekke forslaget om pensjonsreformen. I dag er dette fortsatt presidentens viktigste problem.

I oktober ble det foretatt en større meningsmåling om hva man forventer ved presidentvalget i 2022. Som kjent foregår dette i to runder. De to kandidatene som får flest stemmer i første runde, går videre. Man regner med at det blir Macron og Le Pen, som sist - med ca 28 prosent av stemmene hver i første omgang. I annen omgang vil da, ifølge denne meningsmålingen, Macron gå av med seieren med 55 prosent av stemmene, mot Le Pens 45 prosent. Men det er ennå nesten tre år til presidentvalget! (BRAa 14,02,20)

A taste of Nice

Lørdag arrangerte NCA en guidet vandring i gamlebyen i Nice med en avstikker til Marché de la liberation ved Place de Gaulle.
Turen skulle gi oss innblikk i matkulturen og spesialitetene i Nice. Byen har bare vært fransk siden 1860. Før det hørte Nice til Huset Savoy i flere hundre år, og det bærer den fortsatt preg av. Beathe-Jeanette Lunde stod som arrangør på vegne av klubben, og hun hadde hyret inn to dyktige guider som tok oss med rundt til små butikker og steder de fleste av oss kanskje bare hadde gått rett forbi hvis vi var på egen hånd. Bildetekster og flere bilder finnes på NCAs Facebook-side.

 

 Beathe-Jeanette Lunde hadde ansvaret for vandreturen i Nice.

 

 

 

Om pensjonistreformen

Det er først og fremst president Macrons planer om en pensjonsreform som får folk til å trekke ut i gatene.

Tidligere regjeringer har allerede økt pensjonsalderen og det antall års arbeid som kreves for å få full pensjon. Macrons reform vil erstatte dusinvis av separate systemer med ett enkelt og helt nytt regime.

For regjeringen er reformen nødvendig for å skape et enklere, universelt system som er mer rettferdig for alle.

Fagforeningene frykter at endringene vil gjøre at folk må jobbe lenger med mindre pensjoner når de pensjonerer seg.

Frankrikes nåværende system er et av de mest sjenerøse i verden, leser vi på nettstedet The Local.France (engelskspråklig nyhetsnettsted). Ansatte i privat sektor får pensjon basert på de fem beste lønnsårene, men i offentlig sektor er pensjonene basert på de siste seks månedenes lønnsinntekt. I gjennomsnitt utgjør pensjonen 75 prosent av den inntekten man hadde da man arbeidet. OECD-gjennomsnittet er 58 prosent.  

Den offisielle pensjonsalderen i Frankrike er nå 62 år, men det er spesielle avtaler for en lang rekke lønnsmottakere, blant annet i det statlige jernbaneselskapet SNCF og RATP (det kollektive transportsystemet i Paris og omegn). De får en tidligere og mer fordelaktig pensjon; opprinnelig gitt som kompensasjon for vanskelig arbeid.

 

 En franskmann pensjonerer seg når han er 60 år, tre år tidligere enn andre steder i Europa og fire år før gjennomsnittet for velstående nasjoner i OECD, leser vi på nettstedet The Local som mener at det er lite som tyder på at streiken avsluttes raskt fordi begge parter tviholder på posisjonene sine. Denne helgen har det for annen helg på rad vært store markeringer, i blant annet Paris.

(BRAa 15.12.19) 

 

På denne nettsiden kan du finne ut hvor det streikes

Tradisjonen tro

 

Det var mange som trosset uværet og tok turen til Opios søndag kveld, 1. desember. Det var sendt ut farevarsler om oversvømmelser og flere veier ble stengt i løpet av kvelden. Noen ble hjemme, men vi som kom til Opio, hadde en flott kveld med 50 små og store, og med stemningsfull adventsgudstjeneste i den lille landsbykirken. Barna deltok på tradisjonelt vis og var vel så flinke som årene før; Inger Hagerups dikt, Juleevangeliet og julesanger ble fremført på en imponerende måte

Etterpå var det juletrefest med pølser i lompe, brakt med fra Norge. Masse hjemmebakte kaker og gløgg var det også. Sang og gang rundt juletreet var gøy. Loddsalg med flotte gevinster. Og selvsagt kom julenissen med poser til barna. Akkurat slik det pleier å være.
Så flott at vi har noen som tar jobben som skal til for at dette skal bli vellykket. Spesiell takk til Anne Aschehoug som administrerer det hele og står på fra tidlig til sent. Takk til sjømannsprest Magnus Hegland Ingvaldsen som tok turen fra Paris. (EMM/BRAa 2.12.19)

 

  

Barna opptrer


Og så kom nissen...

Frankrike er Europas nye økonomiske vekstmaskin

 

Tidene ser ut til å ha forandret seg til det bedre i Frankrike, hevder Bloomberg.

Økonomien er i ferd med å gå forbi naboenes – som lider under handelskriger og svakere globale krefter. Noe av årsaken er skattereduksjoner som er kommet på et heldig tidspunkt; en følge av  Macrons reformer som tar sikte på å fremme veksten i økonomien. Investeringstakten har økt etter at Macron har redusert selskapsskatten, og sysselsettingen øker etter endring i arbeidslover.

Nye jobber skapes så raskt at økonomer har vanskelig for å forklare årsaken, og sjefsøkonom Olivier Garner i Bank of France har beskrevet situasjonen som bemerkelsesverdig.

At Frankrikes økonomi våkner, mens Tyskland beveger seg mot resesjon, kan få politiske følger for Europa fordi det gir Macron politisk mulighet til å gjennomføre sin agenda som innebærer er mer aktiv industripolitikk og å bygge europeiske vinnere i konkurransen med USA og Kina.

 

Skjær i sjøen

Det er også noen skjær i sjøen. Selv om Frankrike går lysere tider i møte, har de et godt stykke igjen for helt å kunne måle seg med Tyskland. En enorm og dyr offentlig sektor kan komme i veien for Frankrikes tilpasningsdyktighet. Frankrikes statsgjeld er nå nær 100 pst av BNP, og selv om arbeidsløsheten synker, er den likevel mer enn dobbelt så høy som i Tyskland.

To viktige reformer gjenstår; pensjonsreform og reform av offentlig sektor. Det blir ikke bare greit. Det er varslet storstreik i hele Frankrike 5. desember.

 

Vil du ellers vite når det er streiker, hvor og hvem som streiker kan du gå inn på nettsiden "C'est la grève" - http://www.cestlagreve.fr

(BRAa 12.11.19)

TRAFIKKREGLER FOR ELEKTRISKE SPARKESYKLER

 

I Frankrike som i Norge er det på kort tid blitt fullt av elektriske sparkesykler i byene. (trottinettes electriques) Nå er det laget bestemmelser for bruk av dem i Frankrike. Reglene ble offentliggjort fredag 25. oktober og  trer i kraft 1. juli 2020.

De elektriske sparkesyklene kan bare frakte én fører, aldersgrensen er 12 år. Det er ikke lov å kjøre mer enn 25 km/t – overskridelse fører til en bot opp til € 1500 euro (€ 3000 hvis det gjentar seg).

I byene må kjøretøyene holde seg på sykkelveier når de finnes, eller på veier hvor hastigheten er begrenset til 50 km/t. Kjøring på fortau er vanligvis forbudt, men kan unntaksvis tillates hvis fortauene er brede.

 

Med hensyn til obligatorisk utstyr må sparkesyklene være utstyrt med lys foran og bak, reflektorer og med horn. Det er ikke påbudt med refleksvest eller hjelm, annet enn utenfor tettbygde strøk. (BRAa)

Vinens venner

Femti vinglade NCA-ere besøkte tirsdag Chateau de Berne, en av områdets største og fineste vinprodusenter. Det vanket omvisning blant gamle og nye tønner, vinsmaking og deilig lunsj. Bussens vekt økte påtakelig på hjemveien under vekten av nyinnkjøpte flasker. 

Den årlige vinturen i Club Norvège er et av de mest populære arrangementene som raskt ble fulltegnet. For flere av deltakerne var dette det første møtet med NCA, og den gode stemningen fristet tydeligvis til mer kontakt. (Foto og tekst: ToB)

 

 

Kjell Aamot og medierevolusjonen

Kjell Aamot, tidligere konsernsjef i Schibsted, fortalte engasjerende om sine år i konsernet på NCA’s medlemsmøte søndag 6. oktober. Kjell Aamot startet som økonomidirektør i VG i 1977, ble administrerende direktør og ble fra 1989 konsernsjef i Schibsted ASA.

Frem til han sluttet i 2009 bygget han opp et imponerende mediaselskap som i dag, ti år senere,  er en ledende faktor i den digitale verdenen med en totalt omsetning på 18 milliarder kroner, med 8300 ansatte i 23 land.

Kjell Aamot fremstod som en meget sjarmerende og ytterst ydmyk leder som påstod at årsaken til suksessen ikke var at han var så god, men at han omga seg med dyktige folk. – Jeg gikk inn for å finne folk som var flinkere enn meg, sa han med et smil. Veien frem til et digitalt mediebedrift var full av motforestillinger fra øvrig ledelse og fra de ansatte. I mange år bidro den digitale utviklingen til underskudd, og Aamot mistet nesten jobben. Fra 2000 og fremover gikk det imidlertid bare én vei, oppover.  Allerede den gang mente Aamot at papiravisenes dager er talte. Det mener han fortsatt, selv om de i dag fortsatt finnes. VG som en gang hadde 400.000 i opplag har i dag snaue 80.000, mens utgaven på nett VG+ har 115.000 abonnenter.

Finn.no var en annen suksess innenfor Schibsted-konsernet som ble møtt med motstand, avisene var livredde for å miste rubrikkannonsene som var en stor del av det økonomiske grunnlaget deres. Finn.no har nå en omsetning på rundt 1,7 milliarder kroner og et overskudd på rundt en halv milliard kroner. Schibsted har også kjøptden beslektede svenske tjenesten Blocket som i dag er utviklet i en rekke land, blant annet i Frankrike hvor den heter Leboncoin.fr og er den mest lønnsomme av alle. Da de skulle feire tjenestens 10 årsjubileum i Frankrike, ønsket daværende president François Hollande å være tilstede. Der holdt han en tale om denne fantastiske nett-tjenesten og roste det franske initiativet og oppfinnsomheten! Han visste ikke bedre! (BRAa 06.10.2019)

 

Kjell Aamot er mannen bak medierevolusjonen som har foregått i Schibsted  (foto: BRAa)

 

 

 

 

 Nina Øyen, styremedlem i NCA, har jobbet en årrekke i VG. Hun introduserte sin tidligere sjef, Kjell Aamot. (foto: Liv B)

 

 Fornøyde deltakere på lunsjmøtet (foto: Liv B)

 

 

 

 

 

 

Annie og Lionel er i Cagnes

 «Les Pierres Rouges» var i mange år lunsjstedet etter den ukentlige petanquen i Valbonne. Mange ble gode venner med det sjenerøse vertskapet Annie og Lionel. I fjor ville de trappe ned og solgte restauranten, og mange har vært spente på deres videre planer.

 Nå har de etter ett års arbeid klart å trenge gjennom det kommunale byråkratiet i Cagnes sur mer og fått grønt lys for åpne en ny virksomhet. «La rotisserie des halles» er en hyggelig og enkel kafe med bord på fortauet.  Samtidig er det en delikatessebutikk med fristende retter å ta med hjem.

Beliggenheten er midt i byen, inntil hovedgaten Boulevard de Marechal Juin. Først har man den store parkeringsplassen på høyre side, som er praktisk å bruke. Litt videre på boulevarden kommer kirken på høyre side, og inn til venstre ligger markedshallene, rett over Annie og Lionel. De har kort vei til friske varer fra markedet, og de bruker bare kortreist mat derfra - det merkes på menyen.

Adresse: 12 avenue Jean Raymond Giacosa, Cagnes sur mer. Epost: rotisseriedeshalles@bbox.fr. Tel: 0981 273747.

De holder åpent til lunsj hver dag unntatt mandag og ønsker gamle venner velkommen! (TB)

 

Annie og Lionel i sin nye restaurant


Tidligere president Chirac minnet 

Tidligere president Chirac døde torsdag 26. september. Han ble 86 år og hadde hatt dårlig helse i flere år. Jacques Chirac var president fra 1995 til 2007.

Han minnes i dag, mandag 30. september, og det er erklært nasjonal sørgedag. I går møtte tusenvis av franskmenn frem ved Invalidedommen hvor hans kiste var plassert for en siste  hilsen til den gamle presidenten.

I dag blir det minnegudstjeneste i kirken Saint-Sulpice og deretter arrangerer president Macron mottakelse i Elysée-palasset for utenlandske statsoverhoder, blant dem Valdemar Putin. USA, som først søndag, tre dager etter dødsfallet sendte sine kondolanser, blir representert av den amerikanske ambassadøren, men Bill Clinton kommer. Det gjør derimot ikke Chiracs politiske motstander Marine Le Pen, som takket nei til å komme da familien Chirac gjorde det kjent at hun ikke var velkommen.

Chirac representerte partiet ”Le Rassemblement pour la République” – (RPR) som han bidro til å stifte i 1976. Det var et gaullistisk parti på høyresiden som fortsetter i dagens ”Les Républicains”.

Jacques Chirac var kjent for sin humoristiske sans, sine vittige formuleringer og var en varm forsvarer av det europeiske fellesskap. Chirac var også en omstridt president, han fikk en korrupsjonsanklage mot seg blant annet. Før Chirac ble president var han ordfører i Paris i en årrekke, fra 1977 til 1995.

(BAa 30.09.19)

 

Tidligere president Jacques Chirac døde torsdag, 86 år gammel.
Han var president fra 1995 til 2007.

11 offentlige fridager i året i Frankrike

I morgen, 15. august, er det fridag i Frankrike (un jour férié). Det er Jomfru Marias Himmelfart og det er en offentlig fridag, selv om noen forretninger velger å holde åpent.

En ”jour ferié” er en borgerlig eller religiøs feiring eller en minnedag. I Frankrike er det 11 slike offentlige fridager: 1. januar, annen påskedag, 1. mai og 8. mai (Frigjøringsdagen), Kristi Himmelfart, annen pinsedag, 14. juli (den franske nasjonaldagen), 15. august (Jomfru Marias Himmelfart), 1. november (Allehelgensdag), 11. november (Våpenhviledagen) og første juledag.

Tradisjonelt arbeider man ikke på disse dagene, men det kommer noe an på i hvilken sektor man arbeider.  Hvis man jobber, kan man få dobbelt betalt. I Frankrike er det bare 1. mai hvor det er obligatorisk å ikke jobbe, og hvis det arbeides denne dagen, må det betales dobbel lønn.

I Norge har vi 10 offentlige fridager. (BRAa 14.08.19)

Bilde: Jomfru Marias HImmelfart (Wikipedia)

Naturopplevelse

 

Vandretur med Vigdis og Albert Krosby hører med i programmet til Club Norvege hvert år. Fredag ledet de en lystig flokk i den storslåtte Valmasqueskogen. Etter 5 km vandring var det kjøring til felles lunsj i Mougins for 24 sultne og tørste nordmenn. (ToB)

 

Bilde:

Vigdis og Albert Krosby, ytterst til høyre, tok en flokk gjennom Valmasqueskogen.

 

 

 

 

 

Gull fra Grøttum

Det er overskriften på en omtale av NCAs Kåre Grøttums nyeste utgivelser. Den kreative 85-åringen står bak kortromanen «Flygelet» og et hefte med 34 av hans sanger, fra Grand Prix-vinneren «Småting» til nye julesanger, uroppført ved NCAs julebord. Omtalen er i nettavisen Kulturspeilet, www.kulturspeilet.no/gull-fra-grottum/ .(ToB)

Bilde: Sangheftet har tittel fra en ragtime som Ingrid Bjørnov fremførte ved sine konserter for NCA.

 

 

Erik Bergseter tok over

 

Petanquelunsjen gikk av stabelen onsdag med Erik Bergseter som ny organisator. 30 NCA-ere spiste og drakk i solen, og mange meldte seg til å ta et praktisk ansvar for noen onsdager i løpet av det kommende året.

 Styreleder Torkil Baden ønsket det nye regimet lykke til og ga oppdatert informasjon om et innholdsrikt vårprogram.  Herman Foss har nå overtatt presidentskapet for det som skjer på petanquebanen. (ToB)

 

Erik Bergseter holder styr på onsdagslunsjen i Valbonne.

Albert Krosby slutter som petanquepresident

 

Albert Krosby har i fem år både vært petanquepresident og hatt ansvar for onsdagspetanquen. Nå har han valgt å trekke seg tilbake fra disse vervene. På vegne av alle petanquespillende medlemmer i NCA vil vi i denne spalten gjerne få takke Albert for innsatsen. Han har vært et utrettelig og positivt medlem i en årrekke, og satt også i NCAs styre i fire år, fra 2012 – 2016. 


For et år siden ble han tildelt NCA hederspris og i den anledning sa leder Torkil Baden:
– Samtidig som du satt i styret, og fortsatt etter 4 års styrearbeid, har du hatt ansvar for drift av petanquen. Denne ukentlige innsatsen med organisering av lunsjen er svært arbeidskrevende, men løses med sjenerøsitet og humor, også når det røyner på med bytte av restaurant og andre uregelmessigheter med Vigdis som en inspirerende og aktiv medspiller

 

Vi takker Albert og Vigdis for innsatsen!

(Tekst og foto: Berit Røhne Aass)


Albert Krosby og hans Vigdis har jobbet utrettelig for alle petanuespillende NCA-medlemmer de siste årene. Nå trekker de seg tilbake. Vi takker for innsatsen!

Endret spisetid petanquen

Vi har fått følgende melding fra vår petanque-president:

Vi besluttet i dag å endre lunchtidspunktet til kl. 12.15 på A la Maison. Årsaken er det store presset på restauranten mellom kl. 12.30 og 12.45. Det er tidspunktet de aller fleste kommer til lunch, noe som av og til medfører lang ventetid. Dette kan vi unngå ved å være der 15 min. tidligere enn vi har praktisert hittil. I alle fall verdt et forsøk.
Albert Krosby

Kåre og flygelet

 

Vårt medlem, den allsidige Kåre Grøttum, har nå skrevet bok. En underfundig liten bok som heter Flygelet og som er på bare 70 sider. Boken koster 200 kroner (20€), og Kåre gir alle pengene han får for boken videre til Radiumhospitalets kreftforskning for barn. Boken er kanskje basert på noe av forfatterens egne opplevelser? Den handler om en ung, meget talentfull mann som mener flygelet har sjel og snakker til det mens han opplever litt av hvert. Du kan bestille boken ved å sende en mail  med din adresse til k@flygel.net.

 

Kåre Grøttum i aksjon, ikke ved flygelet denne gang, men ved pianoet.

 

Ny konsul i Nice

Det er kommet ny norsk honorær konsul i Nice.

Martine Videau Gilli tok over etter Inger Serradj den 21 august 2018. Martine Videau Gilli er fransk advokat i advokatforbundet i Nice, hun kan kommunisere litt på engelsk.

Anne Aschehoug ble samme dato utnevnt som visekonsul for det norske konsulatet for å hjelpe norske statsborgere/privatpersoner med diverse konsulære oppgaver. Se HER og under Nytt fra ambassaden i venstre sidemeny for å se hva disse oppgavene er.

Søknad om pass og nødpass for voksne må behandles i Paris med personlig fremmøte på ambassadenEn av grunnene til dette er at i Nice har de ikke utstyr for å ta digitalt foto til de biometriske pessene.

 

Her kan du lese om den nye konsulordningen i Nice.

Anne Aschehoug er visekonsul og kontaktperson for de norske her nede. Les HER.

Consulat Royal de Norvège 

26, rue Paul Déroulède 06000 NICE

 

Tel +33 (0) 6 21 84 71 94 
consulatdenorvege.nice@yahoo.com  
www.norvege.no

 

En mangfoldig Club Norvege


Høstprogrammet ble åpnet søndag på restaurant Lagon i Mandelieu. 60 små og store hygget seg med mat og drikke, samtaler og bading.

Leder av Barneklubben Anne Aschehoug er nylig utnevnt til ny visekonsul, og hun orienterte om kontaktpunkter. 

Eiendomsmeglerfirmaet Riviera Keys støttet arrangementet, og direktør Harald Starke kom med en hilsen.

Mange av deltakerne på familielunsjen er med i barne- og familiemiljøet Barneklubben. Styreleder Torkil Baden understreket at for å få all informasjon om Club Norvège og redusert pris på arrangementer, er det viktig å være fullt medlem og ganske enkelt betale 50 euro for husstanden i året.  Han understreket viktigheten av et flergenerasjonstreff og røpet at neste års program for Club Norvège vil innebære møtetid på lørdager slik at yrkesaktive også kan delta. (ToB 23.09.18)

 

 Anne Aschehoug, leder i Barneklubben, ønsker velkommen. NCA's leder Torkil Baden til venstre. Under: Sylvie Elverhøi og noen av barna. Nederst: Også den "voksne" generasjonen deltok med glede.  

Bli sprek, kom i form med fitness, tennis m.m.

 

Som mange vet har NCA – den norske klubben – byttet møtehotell, tilbake til det vi brukte før, og som da het Sophia Country Club, men som er blitt totalt oppusset og heter Beachcomber French Riviera Resort & Spa. Dette er faktisk mer enn et hotell, det er et lite feriested i seg selv: Svømmebasseng, spa, sportstilbud av forskjellig slag – her kan man både få tilbud om trening og avslapning. Hotellet huser også et tennisakademi – Mouratoglou Tennis Academy - med 34 tennisbaner.

Nå har vi fått et helt spesielt tilbud fra Beachcomber og Mouratoglou Country Club, bare for våre medlemmer.

Du kan få en hel dag med spa, massasje og to-retters lunsj til spesialpris  (LES HER) – eller du kan få en prøvedag med gratis adgang til tennisbaner, fitnessalen eller en oppdagelsestur i Mouratoglou–anlegget med 1 gratis prøvetime i fitness-salen.(LES MER).

 Vi får også spesialpris på helårsabonnement for 660 € med gratis innmelding, det blir 55 € i måneden. (LES MER OM ABONNEMENT HER)


Lunsjtilbud

De av våre medlemmer som enten benytter seg av PASS 1 prøvedag til 75 € eller tar et årsabonnement i Mouratoglou Country Club får et spesielt lunsjtilbud (gjelder kun ukedager): (se neste side)

 

 

Lunsj i restauranten Le Central til 21 € med dagens rett og en selvvalgt dessert. (Drikkevarer ikke inkludert). Lunsjen betales direkte i restauranten. Man har også adgang til svømmebassenget hvis det er ledig (bortsett fra i juli og august).

 

 Hvis du ikke allerede er medlem i NCA, kan du melde deg inn og får da automatisk tilgang til tilbudet fra Mouratoglou Contry Club. Meld deg inn HER.  Som medlem vil du i tillegg kunne benytte deg andre av NCAs mange andre fordeler, sosiale aktiviteter av mange slag, interessante foredrag, utflukter, rimelige forsikringsordninger, for å nevne noe. Lykke til!

Nye regler for Contrôle Technique


Teknisk kontroll – eller Controle Technique – blir dyrere. En ny europeisk lov trådde i kraft 20. mai. Medlemmene av Europaparlamentet vedtok det nye direktivet i 2014. Målsettingen er å redusere forurensning og antall drepte i trafikken. Ved kritiske feil får man bare 24 timer på seg til å reparere bilen.

Den nye kontrollen vil omfatte 606 til sammen kontrollpunkter – 139 av disse er mindre feil, mens 340 er store feil og 127 kritiske feil, ifølge Nice Matin.

Blant kritiske feil er: Sterk korrosjon eller deformering av karosseriet, kraftig slitasje på bremseklosser og/eller bremseskiver, dårlig festet førersete, kraftig lekkasje av olje eller hydrauliske væsker, manglende speil, slitasje eller skade på frontrute som gir nedsatt sikt samt feil med lys.

SGS-gruppen har 32 pst av markedet for tekniske kontroller og de har allerede sagt at det kan forventes en prisøkning på 15-20 pst. Dessuten vil man måtte betale også for påfølgende kontroll- besøk, i motsetning til i dag,leser vi i Nice Matin. Du kan lese mer her, på engelsk :
https://www.french-property.com/news/money_france/vehicle_control_technique_2018/

(21.05.2018 BRAa)

Vinbonden Lars Storvestre på TV

 

Tidligere leder av NCA, Lars Storvestre, drev i ti år sin egen vingård i Lorgues sammen med sin kone Bjørg. De produserte vin i alle farger, og for noen år siden utga de boken «Vår vingård i Provence». I 1992 lagde NRK ved Lise Foss et fjernsynsprogram som følger Storvestrefamilien og deres vingård gjennom et helt år. Programmet gir et unikt innblikk i prosessen fra stell av druerankene frem til ferdig vin.  Programmet er nå lett tilgjengelig på internett https://tv.nrk.no/program/fald09000192/bonde-og-alkymist-en-vinens-jordfar  (ToB)

 

 

 

Selvbiografien til Bjørg og Lars Storvestre kom i 2015.

Interessert i å bli med i en maleklubb?

Driver du med kunstmaling alene? Det kunne være fruktbart å opprette en maleklubb for interesserte medlemmer i NCA. Vi kan treffes en gang i blant, enten hjemme hos hverandre, eller for å dra til et sted hvor vi setter opp staffeliene våre og maler etter eget ønske. 

Vi tror at det kan være en ekstra fin opplevelse i hverdagen for oss male-interesserte å dra til et avtalt sted hvor vi kan oppleve noen magiske øyeblikk med pensel, palett og mange fine farger. Motivene er jo der. Provence og Côte d’Azur byr på mange flotte naturmotiver for maling, både langs kysten og innover i landet. Turer med kunstmaling som mål, vil kunne by på mange hyggelige opplevelser.

Mulighetene er mange om vi bare har lyst. Dessuten ville det også vært hyggelig å treffe andre medlemmer i klubben, som man ellers ikke hadde blitt kjent med. Håper at noen i denne fantastiske flotte norske klubben kunne være interessert i å delta i en hyggelig maleklubb.
 Er du interessert, er det fint om du sender meg en epost til kaare.sivertsen@lifi.no

Vel møtt! Hilsen Kåre Sivertsen, Lier/Nice

 

 

 

Kåre Sivertsen inviterer til å bli med i en maleklubb i NCA

Forbudt å kjøre 20 år gamle biler i Paris

 

Fra og med 1. juli kan du få bot om du kjører en 96-modell i Paris' gater, leser vi i Aftenposten.

Målet med forbudet mot gamle biler er at det skal kutte ned på luftforurensingen i byen.

Paris er en av mange storbyer som sliter med luftforurensing.

Tall fra franske helsemyndigheter viser at nesten 50.000 mennesker dør av luftforurensing i Frankrike årlig. I Europa er tallet cirka 400.000 og nesten 4 millioner på verdensbasis.

Biler som er førstegangsregistrert før oktober 1997 og motorsykler som er registrert før juni 1999, skal ikke lenger få kjøre på gatene i Paris. Du kan lese mer her:  https://www.aftenposten.no/verden/i/3pqwq/I-Paris-er-det-na-forbudt-a-kjore-20-ar-gamle-biler

 

 

Heldigvis er veteranbiler unntatt fra bestemmelsen om at ingen biler over 20 år får kjøre i Paris etter 1. juli 2018.

Så da kan eieren av denne bilen likevel ta seg en biltur i den franske hovedstaden uten å få bot.

Nytt: Max 80 km/timen på tofelts veier

Fra 1. juli trer nye trafikkbestemmelser i kraft i Frankrike. Det skal arbeides for økt sikkerhet på veiene. Man skal redusere farten, kjempe mot alkohol og andre rusmidler, se på bruken av mobiltelefoner og styrke fotgjengernes sikkerhet.

Mest omstridt er bestemmelsen om å redusere hastigheten fra 90 km/t til 80 km/t for kjøring på tofelts "sekundære" veier, altså veier som har to felt, men er ikke er motorveier. Man regner med å spare mellom 300 og 400 liv per år med denne bestemmelsen, sier myndighetene. Andre viser til at man i Danmark nylig økte fartsgrensen fra 80 km/t til 90 km/t samtidig som antall ulykker ble redusert med 13 pst.

Det gjenstår å se hva som vil skje, men det er best å forberede seg på å kjøre saktere fra sommeren 2018! (BRAa 11.01.18)

 

 

 

 

Fra sommeren 2018 må du redusere farten til 80 m/t på "sekundære" veier med to felt, altså veier som ikke er motorveier

Hvor streiker man i dag?

I Frankrike streikes det så ofte og så mange steder at det finnes et eget nettsted som forteller deg hvor det er streik. C'est la gréve heter nettstedet og du finner det her: http://www.cestlagreve.fr

Her kan du ta en titt hvis du lurer på om det er streik i ditt område.

Endringer i fransk formuebeskatning

 

Fra 2018 er reglene for formueskatt i Frankrike endret. Et av Macrons valgkampløfter var å fjerne gjeldende formueskatt (ISF =  L’impôt de solidarité sur la fortune) og innføre en ny type skatt, som bare omfatter bolig og eiendom (IFI = L’Impôt sur la fortune Immobiliére). Dette vil si at det ikke lenger er skatt på formue som penger, aksjer og andre aktiva, men bare på eiendom.

Franskmenn vil måtte betale denne skatten på alle eiendommer eller eiendomsrettigheter de har i Frankrike eller i utlandet. For utlendinger som ikke bor her fast vil denne skatten gjelde deres faste eiendomsrettigheter i Frankrike. Skatten beregnes av eiendommens salgsverdi. Det vil fortsatt være 30 prosent fradrag ved beskatning av hovedbolig.

Eiendom som brukes i skattebetalerens hovedforretningsbeskjeftigelse unntas fra denne skatten.

Denne skatteendringen tar sikte på å få emigrerte rike franskmenn hjem for å investere. Partiene til venstre klager over at yachter og private jetfly ikke blir omfattet av den nye skatten, slik det ble av den gamle. (BRAa 2.1.2018)

 

 

 

Fra France Transactions.com

Miljømerke for biler i Frankrike

 

I fjor sommer innførte Frankrike obligatorisk miljømerking av biler, og fra april 2017 må også utlendinger som drar på bilferie til Frankrike kjøpe et såkalt CritAir-merke.

Miljømerket  finnes i seks farger og kategorier. Hvilket merke du får er avhengig av bilens motor, utslipp og registreringsår.

Man har innført egne miljøsoner, kalt ZCR (Zones á circulation restreinte). Ved inngangen til ZCR-sonene vil det være skilting med opplysninger om eventuelle restriksjoner. Hvis man ikke har Crit'Air-merke på bilen i ZCR-sonene kan man få bot.

I dag er det tre byer som har tatt i bruk miljømerket. Det er Paris, Grenoble og Lyon. Strasbourg er i prosess med å innføre miljøkravene knyttet til merket, og ytterligere 21 byer skal innføre miljømerket senest i 2021. Blant disse er Cannes.

Man bør bestille et Crit’Air merke så snart som mulig hvis man skal ut å kjøre gjennom Frankrike.

 

 

Du kan bestille miljømerket på denne siden:

http://sca.france.fr/no/information/bilferie-i-frankrike-husk-det-nye-miljomerket

Les mer om dette på følgende sider:

 www.bilnorge.no:81/artikkel.php?aid=48128

 http://bobilverden.no/sommersesongen-ma-miljomerke/

(BRAa 7.7.2017)

 

De franske miljømerkene vil komme i seks kategorier

Hvordan finne nettsiden til NCA på en enkel måte?

 

Vi har mange medlemmer som ikke så ofte er inne på våre nettsider: www.club-norvege.eu

Nå har et av våre medlemmer minnet oss om en måte å finne nettsiden på en grei måte, hvis man har Ipad eller Iphone. Man kan lage seg en egen "app" - som man kan trykke på og vips! kommer siden vår opp.

Man gjør som følger:

På Iphone eller Ipad bruker man Safari og legger inn www.club-norvege.eu.

Da kommer siden vår opp. På Ipad ser du øverst til høyre et symbol som brukes for vidersending, trykking osv. Det er "et ark med pil". Trykk på det og du får flere valgmuligheter, blant annet "Legg til på hjemskjerm".

Trykk "legg til" og dermed kommer symbolet for siden vår opp på skjermen din.

På Iphone er symbolet for "Legg til på hjemskjerm" i en linje nederst.

Neste gang du skal inn på siden vår, kan du bare trykke på symbolet (se bilde).

 

   

 

Her ser du nettsiden vår lastet inn med Safari på Ipad.

Øverst til høyre har vi markert symbolet du skal bruke for å finne "Legg til på hjemskjerm".

Når du har trykket "Legg til", vil symbolet for siden vår dukke opp på skjermen din som vist.

Da kan du neste gang bare trykke på det, og vips er du inne!

Hvem var Juan?

Hvem var Juan?

Det er naturlig å tro at Golfe- Juan og Juan-les-Pins har med Jean å gjøre, altså Johannes. Men spekulasjoner om at vi som innbyggere er etterfølgere til døperen Johannes, St. Hans, er nok ikke riktige.

Juan-les-Pins- navnet ble skapt så sent som i 1882.  I begynnelsen brukte man også skrivemåten Jouan les Pins. Dette er altså et ganske nytt navn, og det står i avhengighetsforhold til den mye eldre byen Golfe-Juan lenger vest. Byen Golfe-Juan i Vallauris kommune har sitt navn etter bukten, og navnet har med havdypet å gjøre.

Historikeren Henri Isaia er selv fra Golfe-Juan og har på Internettsiden Fenêtres sur le monde en artikkel om dette (2012). Det eldste kartet han har funnet er fra 1634, og her kalles bukten Le Gourian. I de følgende to hundre år finner han Gourjan og Gourjean, og dette er blitt til Golf Jean og Golfe Jouan.

Napoleons proklamasjon ved landgangen 1. mars 1815 kaller stedet Golfe-Juan, altså den moderne skrivemåten. Snart er det 200 årsjubileum for hans legendariske landgang, begynnelsen på hans siste 100 dager. Da kan det være greit å vite hva stranden heter….

 

Liégeard

Hva betyr gourjan? Forfatteren  Stéphen Liégeard var den som i 1887 preget uttrykket Côte d’Azur i en bok med denne tittelen. I samme bok skriver han at juan henger sammen med gourjan. Det er et provencalsk ord for store vannbevegelser på havdypet eller dypvanns strømninger.

 

 

Betegnelsen gourjan forteller at det er dypt utenfor Lerin-øyene.  Det er fire hundre meters dybde, og tauet strakk ikke til da man målte havdybden for fem hundre eller tusen år siden.Navnet går tilbake til slik fiskerne snakket om de dype strømmene. Forholdene rundt øyene var avgjørende for livsgrunnlaget deres.

Havet har gitt bukten og senere byen sitt navn. Bebyggelsen er relativt ny, og i 1891 bodde det bare 340 mennesker langs stranden. 

Golfe-Juan er en del av kommunen Vallauris, og dette navnet går tilbake til Vallis Aurea, Den gyldne dal, i den romerske provins, Provincia Romana. Den gyldne dalen var produktiv med sin leire og keramikk, og den var fruktbar. Vallis Aurea var beskyttet mot sterke vinder fra havet, det dype havet med sine strømmer og som senere slekter feilaktig satte i forbindelse med Johannes.

At vi ikke stammer fra Døperen er kanskje like bra. Som kjent bidro en vakker kvinne, Salome, til at han mistet hodet… (Torkil Baden)

 

 

Kart over Gourjan fra 1695

 Når så navnet Côte dAzur dagens lys - og hvorfor?

 

Alle kjenner navnet Côte dAzur og vet hvor denne ufattelig vakre kyststrekningen ligger. Det er imidlertid langt færre som kjenner opprinnelsen til navnet og hva som fikk ”døperen” til å ”oppfinne” akkurat det! Fødselen skjedde i det herrens år 1887 i byen Hyères og mannen bak det treffende navnet, var Stephen Liégeard. Det er lett å forstå hva han sa til seg selv der han stod på stranda en strålende solskinnsdag for 125 år siden; ”Denne lange stranda badende i solens stråler fortjener å bli døpt den asurblå kysten med sine helbredende egenskaper i kamp mot sykdom og fortvilelse”.  JB (27.5.)

 

 Den azurblå kysten. Her sett fra Nice. Navnet fikk kyststripen imidlertid i Hyères

Golf 

Golfgruppen spiller golf hver mandag på Le Provencal.

Påmelding senest torsdagen før til mandagsgolf@hotmail.com
(Les mer HER.)

  

Petanque hver onsdag 

Ingen påmelding - les mer

 

NCA på Facebook - her

 

  

Medlemsarrangementer 

Arrangementer med brun skrift er aktive og kan meldes på.

 

(*kjøring møtehotell)

 

Planer for 2020:

19/03 Påmeldingsfrist Seriespill i Pétanque 2020-2021 

21/03 Lunsjmøte om eiendom, skatt og arv 

28/03 New York-dans og musikk i Cannes, Theatre Croisette 

04/04  NCA-dagen med årsmøte, bildekavalkade, lunsj, sosialt samvær og fin musikk

28/04  Klubbmesterskap Pétanque i Valbonne

02/05  Vandringstur til Riviera di Levante 2-5 mai

17/05  17.mai feiring

02/06 Quizaften i Valbonne


NCA kjøp og  salg